Kultúr-kertes topic, sok-sok érdekes, ám kifejezetten CSAK kertbe passzoló, megvitatásra és tartalmas beszélgetésekre alkalmas témákkal: kerti fotózás, kertépítés, dizájn, tájépítészet, kátyúkertészet, trendek, kitekintők, cikkek, érdekes linkek, ízelítő külhoni kertkultúrákból. Minden, ami esztétikus, elgondolkodtató, új látásmódra inspiráló. Egyszóval, amit hoztok, az olyan legyen, ami kimozdít a napi ügyes bajos, házinyűgök és a taposómalom köréből.
Ide jöhet olyasmi is, ami a többé vagy kevésbé látogatott szaktopicok témájába vág, várjuk szeretettel a máshova nem vagy alig járó (szak)emberkéket is!
Az utacskáim? Közönséges régi sima tetőcserepek, alattuk mg-fólia a gazak ellen. Tavaly raktam le az elsőt próbaképpen. Először igencsak billegett, de idénre teljesen stabil lett. Azért próbálkoztam újra a másikkal. Amúgy nem az idő töri össze őket, hanem én, ahogy még új korukban járok rajtuk,és ettől klassz mozaikos lesz. :)))
Azért azoknak nem ajánlom,akik stabil utakat terveznek a kertjükbe, mert ez nics beleültetve semmilyen kötőanyagba.
Mesélj, légyszi egy kicsit azokról a girbegurba, száz évesnek látszó, remekbe szabott kis kerti utacskákról! Hogy nem töri őket össze a tél, terítettél-e alá vmi gyomgátlót, meg ilyenek...
Nem mindig egyformán. Most éppen gyakorlatilag nincs paradicsom. Volt valami baja is, aztán elverte a jég és nem jött helyre. Pár szem van csak, spórolni kell vele. Lett viszont rengeteg kígyóuborkánk. Már betegek a növények, de tovább húzták, mint szokták. Most spriccelve locsoltunk az üvegházban, így nem lettek atkásak. Lett viszont peronoszpóra, de az lassabban teszi tönkre az uborkát. A padlizsán szép, annak nem ártott a sok víz, az atkák viszont régebben nagyon tönkretették. Szóval tényleg hol ez van, hol az. Nálunk a paprika a biztos pont, az nyár végén mindig nagyon szép, így valami nyers zöldséget mindig lehet enni. A fűszerek nagyrészt elvetik magukat, valahol mindig van borsikafű, petrezselyem, a sziklakertben kakukkfű. A menta egy részét időnként ki kell tépni, a lómentánk magától nőtt, így nagyon jól is érzi magát. A kapor nálunk sem tökéletes, általában az uborka előtt és után van sok, pedig az uborkához lenne a legjobb.
Tulajdonképpen nem igazi biokertészkedés, amit csinálok. Rovarbarát kertre törekszem, és ezen belül látjuk el magunkat. Így bizonyos bio löttyök is kiesnek, inkább a vetési időkkel variálok, hogy elkerüljem a kártevők rajzását, az öntözés módja is sokat számít és időnként takarok fátyolfóliával vagy sűrű függönnyel. Ami így nem terem meg, az nincs.
A dísznövények közül meg azt tartjuk meg, ami elviseli, hogy egyben tápnövény is, vagy esetleg nem bántja semmi. Csak ez utóbbiak unalmasabbak.
Nagyon szeretnem a majorannat en is nagyra noveszteni - szeretem az illatat, az izet.
A rozmaringom eloszor masodeves - eddig mindig kifagyott ha kinnt hagytam, vagy ha bevittem elszaradt pont tavaszra, bennt nagyon szaraz a levego. Iden enyhe volt a tel.
En is ezt hallottam a kaporrol - nalam meg nem nagyon erlelt magot :((
Persze. Ha az ember sokfélét ültet, valami mindig sikerül, és abból eszünk többet. Ami meg nem, az tényleg komposzt, ha egyáltalán eljut odáig és nem valami állat bendőjében végzi, vagy esetleg elenyészik egy erősebb növény árnyékában.
Én is szeretem őket. Ők is úgy csinálják ám, hogy ami nem sikerül,komposzt. Persze, mindenkinek meg van a maga „tuti módszere”,de valóban nem könnyű.
Az én majorannám egy almafa alatt van, minden évben akkorára nő,mint egy taligakerék.
A kapor fura szerzet. Ahol megtelepszik, ott,mint a dudva,úgy nő,de már évek óta akarom csak 5 m-rel odább tessékelni,és nem megy. Kizárólag a rózsa ágyásban óhajt lenni. Csak ritkítom, mert amúgy szép, csak néha a rózsákat is szeretném látni. Azt mondják, ő is un: védőnövény.
Van ott még sok szép dolog. Szerintem sikerülni fog az. Talán egy kicsit ritkábbra is raknám őket, mert hatalmasat nőnek. A levendulát tényleg szellősebb helyre kellene tenni. Jó kis zöldséges lesz az, majd kitapasztalod.hogy a körülmények mit engednek élni.
A reggelek a kertben………………….látod, én meg azért vagyok irigyirigy, mert ott erdő illat van. Nekem az nem jön össze,kicsi a hely.
A kaporral nincs szerencsem... nodogel egy darabig, aztan vagy a hernyok eszik meg, vagy egyszeruen kiszarad.
A majoranna uj volt, szepen nott egy darabig, aztan fogta magat es kiszaradt. Lehet a mellette levo basil a ludas, nagyot nott, es arnyekolt, no meg a para ala rekedt.
Jol esett leirni, es orulok, hogy rakerdeztel, mert lehet ellustalkodtam volna azt ami kellett! :))
Kedvesek a cicak - nekem huszon eve van, es nem tettek kart, sem a hazban (ki mit nevez karnak, igaz?), sem a kertben... meg a barataik sem :)) akik jonnek latogatoba.
A hoseg es a sok eso. Vegyszert nem hasznalok zoldsegen - ha valami baja lesz, inkabb kidobom. Nem konnyu!!! MInden tiszteletem azoke, akik tudnak vegyszermentesen szep zoldsegest csinalni!
Annyira finom, ez simogatja a lelkem, köszönöm szépen. :-)) Bevallom, mindig azt hiszem, hogy a Ti gyönyörű kertjeitek mellett,az enyém csak halvány próbálkozás. Ezért erőszakoltam ki a válaszod. Bocsi. :))
A kis vörös dupla,+1 fekete,és olyan trappokat levágnak,hogy a frász kerülget,hogy mikor,mit rúgnak ronggyá,de sokat nevetünk a hülyeségeiken. Már fürüdtek a tóban. :)))
A nedves időjárás tett be a zöldségesednek ugye? Nem véletlenül hagyják abba sokan,és díszkertet gondoznak inkább.
Nagyon sok a kártevő,és nagyon nem mindegy,hogy milyen növényvédelmet kapnak, mert nem szeretné az ember mérgezni magát,azért tart saját veteményest.
Most milyen az idő? Még most is lehet vetni talán még zölbabot is,salátát is. Ha nem,talán jövőre kegyesebb lesz az időjárás. Azért ne add még fel.
A paradicsom nekem is foltos lett, de van ehető is. A kaporral,majorannával mi lett? Ubit nem raktam,mindig elviszi a lisztharmat.
Az elso benyomasom az volt, hogy szeretnek ott setalni. Aztan neztem a reszleteket, es mind baratsagos, hivogato volt. Az utadat meg... szoval... besargultam :))... rendesen :)).
Szoval - enfajtaszeretem kert :)). Amugy a zoldsegeseket nagy tisztelettel kezelem, mert sokkal nehezebb zoldseget nevelni mint viragot. Befurodtem iden uborkaval, paradicsommal, petrezselyemmel, kaporral, cilantroval, majorannaval... :))