E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Arcanumon néztem, több építőművészetben, és máshol is mindenhol egybeírt változat van. Ráadásul : "Ugyancsak névmagyarosítással született a Hajós utca: „keresztapja" egy Schiffmann nevű pesti lakos volt, aki szintén telekkönyvi okokból jutott a megtiszteltetéshez, hogy nevét utcaörökíti meg. A Farkasbíró utcanem valamiféle farkastulajdonost, vagy esetleg egy farkasokkal elbíró Toldi-szerű hőst jelöl, hanem Farkas Ladislaust, a XV. századi budai bírót, akinek nevéhez hivatali címe is hozzátapadtSokáig fátyol fedte a budai Fátyol utcatitkát, azt ugyanis, hogy Fátyol Károlyról, a régen élt, közkedvelt cigányprímásról kapta a nevét. CSORNA BÉLA " Turista Magazin, 1975 (21. évfolyam, 1-12. szám)1975-11-01 / 11. szám https://adt.arcanum.com/hu/view/TuristaMagazin_1975/?query=Farkasb%C3%ADr%C3%B3%20utca&pg=460&layout=s
Nagyon jó, izgalmas kérdés, próbáltam utánanézni. Az Angol Park esélyes. Erről találtam egy nagyon alapos tanulmányt, fotókkal, térképekkel, helyszínrajzzal. Ebben említik, hogy az Angol parkkal szemközti oldalon "Az Állatkert és a mutatványosok fülébe jutott az a hír, miszerint az Angol Park előtt várócsarnok is készül, ahol üzlethelyiségek, cukrászda, fényképező műterem, hentesüzlet nyílik.". ennyi. Használjátok szerencsével!
Próbáltam holland VPN + nyelv segítségével a Google-n mindhárom képet, rengeteg hasonló fazonú épületet ad apróbb eltérésekkel. Szerencse vagy helyismeret kell ezeket megtalálni.
+a te képeden 12 erkély van egy szinten, két-két erkély között fallal ablak helyett, a fortepanos képen viszont csak 9 erkély van egy szinten, mind között végig ablakkal.
Lehet, hogy ugyanaz az ipse tervezte a két épületet, de a kettö nem ugyanaz. Kár, mert örültem volna, ha valaki megtalálja a helyszínt, én is sokat (több napon át, szerte Hollandiában) kerestem már.
Hollandia, Delfzijl, Europaweg, jobbra a Balticflat lakóépület, 2022-ben lebontották.
csak hasonlít, de nem az az épület.
a fortepanoson alul üzleztek vannak, illetve ha megnézed az "Esso" felirat fölött az ablakokat, azok se stimmelnek, a fortepanoson faltól-falig mennek, a te helyszíneden pedig van fal az ablakoktól balra és jobbra is:
vs.
nem is beszélve arról, hogy a két szélsö erkély között nálad fal van ablak helyett.
De engem nem ezek tettek szkeptikussá a helyszíneddel kapcsolatban, hanem a többsávos út hiánya. ha megnézed a térképen, ott soha nem is volt akkora forgalmú keresztezödés, mert nincs hova vezetnie, hisz pár élpés után ott a tenger.
akkor a felvétel nem készülhetett 1906-ban, mivel Szilágyi Arthur fényképész Kőszegen 1913-ban nyitotta meg műtermét a Királyi út 22. szám alatt, ahol feltehetően 1935-ig működött.