E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
ez nem a szigeten van, mert ott nincs ilyen komoly út, a jelölt helyen az úton nincs jobb kanyar és ha így előre nézünk nem láthanánk balra a székesegyházat
ez a 2-es út a várostól délre
a korabeli légifotón látható pl a kép közepén a főútból balra kiágazó, kis töltétesen haladó út, az út melletti kis fák:
bocs, amikor néztem ezt a képet épp nem volt képalája, vagy nem vettem észre :(
az eredeti megfejtésben lágymányosi Duna-part volt, ebből a mostani képalában Lágymányosi rakpart lett, ilyen közterület név nincs és nem volt
sztem ma, az Újbuda korszakban "Lágymányos Duna-part"-nak a Petőfi híd és Kppaszi gát közti részt nevezzük, ez összhangban van a többi ezt a kifejezést használó fp képpel
de, gondolom, eredetileg a Gellérthegyről délre eső partot hívhatták így
a 232110 sztem a mai Petőfi hídtól kissé északra készült, ami ma, ill 1909-től Műegyetem rakpart.
Bocs, nagyon járatlan vagyok a témában, azt hittem, hogy ez egy ideiglenes pálya, nem tudtam, hogy a vasút időnként átment a városközpontokon. Inkább a fordítottját látom sokfelé, amikor a vasút több kilométeres távolságra van a településektől.
A ceglédiek Cérnán Guruló Vacaknak vagy Kis Vacaknak is hívták.... Könyvet is írtak róla. Persze nincs megerősítve, hogy tényleg erről a vonatról van szó. Ezt még kutatni kell...
A mozdony a Cegléd - Tiszajenő-Vezseny keskenynyomközű vasútvonalon közlekedik. A képen tehervonatot húz, tippem szerint cukorrépával, ami egyébként jellemző áru volt a vonalon. A mozdony - a leírások alapján - egy O&K gyártmányú, kéttengelyű szertartányos mozdony, MÁV sorozatszáma 298; nem megállapítható, hogy a két mozdony (101 és 201) közül melyik van a képen.