E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Alter Steinweg 4 a Stadhausból nézve, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a képen a Behörde für Wirtschaft und Verkehr (Gazdasági és Közlekedési Hatóság) hivatali épületegyüttese (ma: Behörde für Wirtschaft und Innovation), a zöld sáv a Herrengrabenfleet partja
Austria, Wiener-Neustadt , Wiener strasse, az ÖFAG (Oesterreichischen Flugzeugfabrik AG) repülőgépgyár és reptere.
A főépület 218785 a Wiener strasse-ra nézett, pontos helye ma már teljesen át, ill. beépült, de elhelyezkedése a Theresienfeld felé vezető út elágazásnál volt.
Ausztria, Bécsújhely, Wiener Strasse (amennyiben nem állna rendelkezésre az ß, tekintettel arra, hogy Bécsújhely nem Svájcban vagy Liechtensteinben van)
Austria, Wiener-Neustadt , Wiener strasse, az ÖFAG (Oesterreichischen Flugzeugfabrik AG) repülőgépgyár és reptere.
A főépület 218785 a Wiener strasse-ra nézett, pontos helye ma már teljesen át, ill. beépült, de elhelyezkedése a Theresienfeld felé vezető út elágazásnál volt.
látkép a Front street melletti parkolótól (ma a Metro Toronto Convention Centre van a helyén), jobbra a Royal York hotel tornya, balra a fehér felhőkarcoló a First Canadian Place.
[...] ellátásáról tanácskoztak kedden a fővárosi megyei tanácsok kereskedelmi osztályvezetői az élelmiszer [...] Tavaly augusztus végétől üzemel a Baranya megyei Gabonafelvásárló és Feldolgozó Vállalat kétezer vagonos gabonatárolója Mohácson A tornyokban a termény tárolási [...] tápok készítése Képünkön az épülő takarmánykeverő üzem A Debreceni Konzervgyár külső [...]
[...] kiadásban is Kiadja a Lapkiadó Vállalat Szerkesztőség és kiadóhivatal 1393 Pf [...] időszerű nemzetközi kérdésekről A minap Mohácson dr Lénárt Lajos mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes ünnepélyesen felavatta a Baranya megyei Gabonafelvásárló és Feldolgozó Vállalat óriási gabonasilóit és takarmánykeverő üzemét Szendrő Károly vállalati igazgató [...]
a megjelent cikket olvasva, emlékeztem rá, hogy az egyik képet láttam már valahol egy könyvben.A kép a #215993 sorszámmal szerepel.A könyv amiben megtalálható: Dr. Szabó János. Nagyipari létesítmények 1945-1975.A 142 oldalon található 6.47. számmal.A könyv szerint a képen a mohácsi takarmánykeverő üzem látható.
levél 2.
tipp:
erről nekem elsőre az ugrik be, hogy ez egy tűzoltósági gyakorló / tanulmány építmény. A külső lépcsőház mindenképpen és elsősorban tűzvédelmi szempontok miatt külső. A lépcsőház azért magasabb, mint az épület, mert ott fent elvileg nagy teljesítményű légszivattyúk vannak, amik a füstöt nyomják kifele, alulról friss levegőt szívnak befelé. És könnyen lehet azért akkorák az üveg felületek, hogy kívülről vizsgálni lehessen, mi történik bent, (hogy terjed a tűz).
levél 3.
közzétettek egy fotógalériát, melyben megfejtésre váró fotók találhatóak. Szerintem egynek tudom a megfejtését: A 215993 számú fotóra van egy tippem. Az Önök szövege így szól: "Hol magasodik ez a hatszintes épület és kétszintes mellékszárnya? Furcsa, hogy padlótól plafonig üvegtéglából állnak a falak (a kis méretű ablakok csak felül buktathatók), ami semmiképp sem átlagos civil felhasználásra utal. Ugyanakkor a födém átlagos mérete alapján nehézgépeket nemigen fogadott be, bal oldalt pedig látszik, hogy komolyabb méretű előtetőt kapott...." Nos, az én tippem Mohács. Ugyanis, ha Önök is megtekintik a Magyar Építőművészet 1978/4. számát, akkor a 16-19. oldalon találnak egy cikket a mohácsi takarmánykeverő üzemről. És a fotók alapján az kísértetiesen úgy néz ki, mint az Önök fotója. Nem hiszem, hogy még egy ilyen épült volna az országban. Tehát az én véleményem, hogy ez a kép a Baranya Megyei Gabona Felvásárló Vállalat Mohácsi Takarmánykeverő épületét mutatja 1977-1978 között. Azt, hogy ez áll-e még, nem tudom megmondani, mert még nem jártam ott. De a neten biztosan meg lehet találni. azért kérem, írják meg, mi az Önök véleménye. előre is megköszönöm.
Szerintem ez a kép az abonyi termálfürdő nagymedencéje:
levél 2.
Szerintünk a képen a Gyulai Várfürdő hullám medencéje látható. A virágtartó állvány és a speciális ruhatartó fogasról ismertük meg. Gyulaiak vagyunk, a strandon nőttünk fel.
Boldog új évet kívánok! Van egy tippem - bár pár utcával odébb nőttem fel- de én személyesen nem emlékszem/láttam a medencét - vízzel feltöltve meg pláne nem.De a medence alakja és a tölgyfák kora illetve az 1960 as dátumra én arra tippelek, hogy ez Monorierdőn van az egykori Strand. A falu honlapján (https://mapio.net/pic/p-12397095/) van ez másik korabeli kép. 1936 - a medence alakja és a lábmosók, illetve lépcsők, valamint a törölközőszárító alakja nagyon hasonlít. Valamint a fák mögött felbukkanó ház (sárga?) is kb olyan távolságban van, mint ott egy családi ház. Az önök fotója nyugatról keletre , az 1936- os délnyugatról észak-keletre van fotózva... ami miatt bizonytalan vagyok, az a korlát, ami a 60-as évekbeni fotón nincs rajta. De nekem úgy rémlik a 90 es évek elejéről 92-93- hogy akkor sem volt korlát-- de akkor már nem működött a strand. A medence bontása előtti fotón sincs. honlapon megtalálható a kép.
ezt így nagyjából esélytelen megtalálnom, tekintettel arra, hogy egy 1974-ben is már elég lepukkant épületröl van szó, mostanra tuti vagy jelentösen átalakították, vagy épültek helyette valamit, ami közel se így néz ki. Amit feltételezek, hogy valahol a Reeperbahn közelében lehet (a Café Keese mellett), a Reeperbahn lejtése hasonló, de ahol a 14-15 sz. ház(ak) lehet(né)ne(k), ott akkoriban a járda nem volt ilyen keskeny és más volt a borítása.