A pandémia utáni időszakban könnyebb az utazás. Azonban még mindig kell Carnet de Passage Iránra, Ománra, Pakisztánra, Indiára... és természetesen közép és kelet Afrika államaira is érdemes kiváltani,mert meggyorsítja a határátkelést.
Iránba és Pakisztánba még mindig szükséges a Carnet de Passage. Akinek szüksége van keressen minket www.overlandruns.org-on, vagy a byvehicle at/kukac gmail.com -on.
Bármilyen gépjárműre kiállítható. Az egy éves CPD hosszabbítható is kivételes esetben további egy évig.
Október 1-től jelentős változások történtek a Szlovák Autóklubnál (SATC).
Jelenleg két autóklub van Szlovákiában a SATC és az ASA. A SATC fog az ASA-ba olvadni.
Jelenleg a Carnetet egy makedón férfi (Mr. Popdimitrov) állítja ki aki a FIA megbízottja. popdimitrov@asaauto.sk
A carnet ára változatlanok (10 lapos 127 €, 25 oldalas 148€), de a deposit árai emelekedtek. A minimum letéti összeg 2000 €-tól indul, a korábbi 1000 €-hoz képest. Azonban így is kedvezőbb, mint az ADAC 5000 €-s inudló deposit-ja.
Aki elakad Carnet de Passage ügyintézésben annak tudunk segíteni. steckler kukac/at mail.md
Ausztriában megszűnt a CPD kiadása 2017.01.01-től, ők Pozsonyba vagy Münchenbe az ADAC-hez mennek, de a német autóklub nagyon drága. Tiszántúliaknak Románia is jó megoldás lehet CPD ügyben: http://www.acr.ro/carnet-de-trecere-prin-vama.html
Jelenleg ezekben az országokban lehet igényelni CPD-t, de nem mindenhol, mivel sok országban csak a helyi rendszámú kocsikra lehet igényelni. Horvátországban és Szerbiában hiába olcsó a carnet, ha csak a helyiek igényelhetik.
A CPD jelenleg szükséges (vagyis kötelező): Irán, Pakisztán, India, Nepál, Banglades, Indonézia, Szingapúr. és Omán. Afrikában: Líbiába és Egyiptomba. + Ausztrália
Nem kötelező, de meggyorsítja a határátkelést és vámkezelést: Japán, Dél-Korea, Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia, Szíria és Jordánia.
Új-Zéland, és Mexikó (Elvileg már Latin-Amerika más országában nem kérik mint pár éve, Peru és Equador vonatkozásában.)
Afrikába, még jópár országban jó ha van nálunk ez a vámdokumentáció: Szudán, Dél-Szudán, Etiópia, Csád, Közép-Afrikai Köztársaság, Nigéria, Szenegál, Dél-Afrika, Kenya, Uganda, Burundi, Ruanda, Kongói Dem. Közt., Kamerun, Nigéria, Niger, Benin, Togo, Ghána, Elefántcsontpart, Zöld-foki szk..
Motorral indulok világkörüli útra, el kell intéznem a Carnetet.
Eddig magyarországon te vagy az első ember akitől releváns információkat láttam. Mindenhol máshol csak annyit tudtam meg, hogy menjek el németországba az ADAC-hoz.
Carnet de Passage ügyintézést vállaljuk, kamionok, teherautók, lakóautók, vagy akár motorkerékpárok részére is. Az ügyintézési költségek függenek, hogy melyik országba és mekkora össztömegű az autó.
Carnet de Passaget, egy évre érvényes 10 oldalas, Pozsonyligetfaluban, a panel rengetegben van a szlovák autóklub irodája, ahol a depozitot készpénzben kell Pokorny úrnak befizetni. Sajnos amikor már megrendeltük, közben keresgéltünk, a környező országok autóklubjainál, és kiderült, hogy Belgrádban autó értékének 70 %-át kell letétbe helyeni, a pozsonyi 150%-hoz képest. 5 munkanapot igényel a CPD szerbiai ügyintézése, legközelebb, azt a verziót fogjuk csinálni. Az ügyintézés menete: előre elektronikus úton el kell küldeni az adott autóklubhoz az igénylőlapot, aki állíthat ki CPD-t. Az autó forgalmiját, törzskönyvét, és a tulajdonos útlevelét kell még beszkennelni. A szlovák autóklub EU-n kívüli rendszámra is kiállította a nemzetközi vámokmányt. A georgia, örmény és azeri autó és turista szövetség nem állít ki Carnetet.
Pokorny elnök úrnak küldtem el (mailcím az űrlapon, a kommunikáció angolul zajlott) a kitöltött-aláírt kérelmet, az útlevél fényképes lapját és a forgalmit szkennelve. Válaszban jött a letétbe helyezendő összeg nagysága, ami célországtól függően a kocsi értékének 100-150%-a. Ezt elfogadva kezdődik meg az eljárás, majd megírták mikor mehetek érte.
Az átvétel személyesen történik Pozsonyban, ekkor kell a letétet is elhelyezni (utalást vagy forintot nem fogadnak, euró KP kell). Az eljárási díj 125,5 euró volt a 10 lapos carnet-ra.
A visszaváltás simán ment, emailben egyeztetve megint ki Pozsonyba, és amennyiben az ellenőrző szelvényen rendben vannak a be- és kilépést igazoló pecsétek, a carnet-ért cserébe visszaadják a pénzt. Nem szükséges az adott járművet bemutatni egyébként.
Egyéb infó: a 10 lap egy Nepál oda-visszára is elég, 1 évig érvényes, ha a túra alatt lejárna, vagy betelne akkor elvileg az adott ország autóklubjánál is lehet hosszabbítani ill. újat kérni, vagy a kibocsátó autóklubbal egyeztetve postán magad után küldeted. Amennyiben a kilépés nem lett beütve vagy netán az egész dokumentum elveszett, de a kocsi visszakerült Mo-ra, akkor a vámosoktól kell egy igazolás, hogy tényleg itt van, és azzal lehet visszakérni a letétet. Ha netán külföldön sz@rrá törik a verda vagy ellopják, akkor az ottani vámosoktól kell papír, hogy nincs vámfizetési kötelezettség, vagy a csökkent érték után kifizetni a vámot, vagy a roncsot hazaszállítani ill. legalább a "senki földjére" kiléptetni.
Idén június végén és júliusban keresztülmotorozunk Tunézián és Algérián, majd pedig Marokkóban túrázunk, ha minden igaz. Tudomásom szerint e 3 ország közül egyikbe sem kell carnet. Ha ezzel kapcsolatban van valakinek biztos infója, azt nagyon megköszönném. Treszl Gábor 20/4292039 treszlgabor@gmail.com
A szlovákot, a google chrome-val le tudod fordítani. Nem kell kivinni, a kocsit, hanem az adatokat ki kell e-mailben küldeni. A Bojár úr ír, hogy mikorra lesz kész a CPD és amikor kész személyesen ki kell menni aláírni. Fizetni szerintem utalva egyszerűbb. A kocsi összegét ők állapítják meg a szlovák autópiaci árak alapján.
További kérdésed van, írj a Bojár úrnak.
Én különben, abban a térségben jártam, főként Pakisztán.
Ja, és az autó értékbecslését ki és hogyan csinálja? Szerintem az értékének a 150%-a már valószínűleg nem éri el a 4000EUR-t, jövőre meg még kevésbé (2004-es Lada), de gondolom, ez nem bemondásra megy :)
Köszönöm szépen a választ! Tényleg jó sok a 4000EUR letét, de szerintem megoldjuk, inkább ez, mint hogy útközben akadjunk fenn a bürokrácián. Egyébként te merre jártál, ahova CPD kellett?
Ja, és a SATC-nél hogy a legegyszerűbb az ügyintézés: személyesen kimegyek, viszem az autó papírjait, és ki is állítják? Vagy postán is intézhető? Letétet átutalni kell, vagy kp-ban befizetni? (bocs, lehet, hogy a linken le van írva, de ez nekem kicsit szlovákul van :)
A Carnetről, annyit, hogy itthon tényleg nem lehet csináltatni. Az ADAC-nál és a svájci autóklubnál drága. Pozsonyban olcsóbb, de ott se olcsó. A 10 lapos CPD 120 €. Ez Indiáig oda vissza bőven elegendő, mert csak 5 lapot használ el normál esetben egy út alatt, és a maradék 5 szelvény után szelvényenként 10 €-t visszatérítenek, ha visszatér a Carnet, vagyis 50€-t, + a depositot a letétbehelyezett vámgarancia is visszajár. A gépkocsit, ha visszajössz nem kell bemutatni, elég, ha csak beviszed a CPD-t, hogy elhagyta a vámgaranciát kérő országokat és pecséttel el vannak látva. A letét Iránra, Pakisztánra, és Indiára a gépkocsi érkékének 150%-a, de min. 4000€. Vagyis a 400€-s kocsira is elég sok letétet kell adni.
Carnet de Passage nélkül is kivitelezhető az út, de körülményesebb. pl. Iránba és Szíriába simán be lehet menni Carnet nélkül kisebb határokon, de ott is kell dollárban vámgaranciát letenni, hogy nem adod el a gépkocsit az adott országban, és a kilépő határnál, visszakapod az összeget. Ennek a depositnak az összege kb. 400-500 €.
Pakisztántól ne tarts, minden biztonságos, csak a média mond mindig rosszat és ferdít. Különben meg hajóval meg se tudnád oldani, a kocsi átjuttatását Indiába, még konténerben sem. Max. ha rászánsz 2000-2500 USD-t.
Szlovák Autóklub: http://www.satc.sk/novinky/carnet-de-passages-en-douane-3.html
A Carnet de Passage ügyintézője magyar: Bojár Zoltán; Pozsonyban Bosáková ul. 3. (Pozsonyligetfaluban, közel a D1-es autópályához) E-mail: bojar@satc.sk
Szerintem lehet, velük alkudozni is, mert elég rugalmasak és 5 szelvény lapos CPD-t is csinálnak kb. 50 €-ért, és a bankgarancián is talán lehet alkudni.
Az alábbi térkép azt mutatja, hogy melyik országok követelik meg a Carnet meglétét, piros színnel, ahol szigorúan veszik, a narancssárgával jelöltekbe könnyen intézhető a belépés CPD nélkül is.
Konkrét ügyintézésbe még nem kezdek bele egy ideig, mivel a várható indulási időpont kb. jövő szeptember. Ha senki nem ír addig konkrét tapasztalatokat, valahol akkor is nekifogok, aztán majd megírom, mire jutottam :) De ha valakinek volt ezzel dolga az elmúlt években, igen hasznos infó lenne, ha megírná, hogy
- hol, melyik autóklubnál/szervezetnél igényelte - mennyibe került - mennyi letétet/milyen egyéb garanciát kértek - hogy ment az egész, mennyi idő volt az ügyintézés
Ez alatt azt érted, hogy ha eleget b*szogatom az Autóklubot, mégiscsak megcsinálják nekem?* :) Vagy elirányítanak, hogy hol, hogyan tudom a legkedvezőbb feltételekkel megcsinálni? Te konkrétan állíttattál ki carnet-t, és ha igen, mikor?
*Én arra emlékszem, hogy 2003-ban már egyszer majdnem nekiindultam egy nagyobb útnak, felhívtam őket, jártam bent náluk, és fura volt, végül kiállították volna** a papírt (az út más okból lett lefújva), de valahogy úgy tűnt, mintha nem egy mindennapos és bejáratott eljárás részese lennék, az ügyintéző nő egy héttel később hívott vissza, hogy mit mondtak a főnökei, mekkora letét ellenében adnák ki a papírt, stb... ehhez képest később mindenhol azt olvastam, hogy az Autóklub már 2002 óta nem állít ki üzemszerűen carnet-t. Ezek szerint elképzelhető, hogy aki elég szépen kéri meg sokat telefonál, annak még most is meg tudják csinálni? :)
**Akkor mondjuk csak Szíria és Jordánia lett volna az úticél, a kocsi meg egy 13 éves Samara, akkor 20eFt illetéket és 200eFt letétet kértek volna, bár mikor a nő azt mondta, egyeztetnie kell a főnökeivel, először azt saccolta, hogy olyan 50e nagyságrendjében lenne a kért letét. Ebből is érződött, hogy akkortájt szigorodott a dolog.
Jövő nyár vége felé indulnék egyébként, úgyhogy még ráér az eljárás megindítása, csak szeretném tudni, hogy tényleg 5000EUR-t kell-e kölcsönbe szereznem erre az időre, vagy ennél azért kevesebb is elég lesz. Maga az út sem lesz filléres (2 főre és 3-4 hónapra olyan 1.5 millióra saccoltam, bár ez még elég hozzávetőleges), azt addig még csak-csak összekaparjuk, de a carnet-letétet valószínűleg muszáj lesz kölcsönkérni.