A mai napon kb 5 órás áramszünet volt Zalaegerszegen.
Verőfény. Szélcsend. Nyár. Nincs áram.
Az EON ügyfélszolgálat csak a vállát vonogatja. "Dolgozunk az elhárításán."
Kíváncsi lennék,ha ilyen előfordulna pl. Freiburgban, annak milyen következményei lennének az EON-ra nézve?
Mert itt legfeljebb egy "Elnézést" lesz.
Mocsok egy banda. Húzzanak a fenébe.
A sajátos az benne, hogy amíg szimpla volt a betáp, addig akkor is elment a villany, amikor a városban semmi rendkívülit nem tapasztaltak. És ugyanez a helyzet a duplával, csak ritkábban.
Egy szemben lévő családi házat felújítottak és kicserélték a bekötő vezetéket. Eddig szigetelt vezetéknél is az volt a szokás, hogy egy tartókötelet az oszlophoz feszítettek ki és arra rátekerték a szigetelt vezetéket.
Most látom, hogy a szigetelt vezetéket rákötötték közvetlenül a légvezetékekre és onnan a házra. A szigetelt vezetéket meg simán ráengedték a túloldalon a kábeltévé vezetékeire.
"De az egyik nagy (és exportügyileg fontos) váci gyárnak is dupla betápot kellett rendelnie..."
Ebben nem tudom, hogy mi a különleges.... minden olyan helyen ahol az energia kimaradás technológiailag , vagy más miatt nem megengedett, kétoldali betáppal rendelkezett/zik...
Ezek az általad említett üzemszünetek akkor fognak majd előjönni igazán, ha már az átütések miatt a sodrony elemi szálai oly mértékben sérülnek, hogy végleg szakad, de az akár brutális is tud lenni.
NNamármost ugye a marcali fuvaros azért privatizálta az energiaszektort, hogy idáig ne jussunk el?!
Amúgy a problémám éppen az, hogy semmi fejlesztés vagy felújítás, csak szedik a pénzt, aki fizet az fizet a nemfizetők és az áramtolvajok helyett is...
A közkatonákkal nekem sose volt bajom, mert mindig fejétől bűzlik a hal...
Tényleg pocsék dolog, én megértelek, mert álltam a vonal túlsó végén, amikor felháborodott, zsigerből anyázó embereknek kellett műszaki problémákat ecsetelni, ami egyrészt nem érdekli mert leszarja - teljes joggal: bedugom, szól, kit érdekel miért, nem az én asztalom, ha most szól, szóljon egy óra múlva is - másrészt nem is ért hozzá. Persze várna az ember ilyenkor némi empátiát a fogyasztótól, hogy érezze, mi is csak katonák vagyunk és tesszük a dolgunkat a tudásunk szerint, de néha nem megy gyorsabban, mert egyszerűen lehetetlen. Ezek az általad említett üzemszünetek akkor fognak majd előjönni igazán, ha már az átütések miatt a sodrony elemi szálai oly mértékben sérülnek, hogy végleg szakad, de az akár brutális is tud lenni. Egy 90-100 m-es vagy ennél nagyobb oszlopközben akkora erőhatások is vannak, hogy az egyik fázis szakadása akár el is tekerheti, akár ki is döntheti az oszlopokat. A hálózatok javarésze pedig léges, mert az harmad annyiba kerül, mint földben megépíteni valamit.
Most mrár kibírom valahogy ezt a pár hetet az önkori választáshoz, semmint a közgyűléshez fordulnék. De lehet, hogy utána megteszem. Mert mi köze van Pest megye bármely településének Kaposvárhoz?
Hát erre csak azt tudom mondani, hogy csak az utóbbi egy-másfél évben szaporodtak fel az ilyen jellegű kimaradások.
Tényleg unom már, hogy pl., a mikró, a villanytűzhely, a beltérik stb, programozása ilyenkor elmegy, mert mindenre nem lehet UPS-t tenni. A legbosszantóbb amikor a kenyérsütő gép kap ilyen kimaradást, mert ilyenkor reszeteli magát és újra indítja a programot, mondjuk a félig sült kenyeret elkezdené dagasztani. Lehet kidobni ilyenkor.
(Diabetikus kenyeret sütünk, diabetikus lisztből, még mielőtt....)
Nehéz ügy ez. Rászáll egy madár a csupasz keresztkarra - ha nincs rajta burkolat - kicsit elvéti a lépést és úgy kb 20-30cm -ről a fázisvezető átível és odavág neki. Ilyenkor van egy gyorsvissza jó esetben, de ha nem fordul le szerencsétlen elsőre, akkor még 3. Ha az se dobja le végleg, akkor van egy úszke egyperces hosszabb. Na és akkor ha ez sem eredményes, akkor kiveszi a védelem a vonalat. A legtöbb esetben úgy összeég az állat, hogy meg se nagyon találod a nyomait, max hónapok múltán egy arra tévedő szerelő talál némi tollat, meg egy kiszáradt csontvázat. Bármi lehet: akár ragadozómadár, gólya, bármi. A nagyobb szárnyfesztávolsággal bírók esetében nagyobb a szívás veszélye. Tényleg nem tudod megmondani, miért történik. Mire elindulna a szerelő a hibára, nyoma sincs, a gyorsvissza, vagy a lassúvisszakapcsoló automatika visszarakja a vonalat és van villany újra.
Ugyanigy volt a vasutnal is, Kanizsa a pecsi igazgatosaghoz tartozott,de az allomastol Egerszeg fele kivezeto vonal az allomas utantol mar a szombathelyihez,ott volt a hatar.
Ugyanilyen áramszünetek vannak nálunk is, naponta 2-3* is. Az áramszolgáltató széttárja akarját, hogy nem tudja mi okozza. Asszem most a polgármesterünk be vagy feljelenti valahol az áramszolgáltatót...
Ez a hátulütője annak, hogy magyarországon a közszolgáltatásban (is) csak névleg van verseny. Itt úgy kell könyörögni egyes cégeknek egy bekötésért, javításért, míg boldogabb országokban ha veszel egy telket, ott állnak a kapuban azonnal a drótjaikkal, és könyörögnek hogy tőlük vedd a cuccot. Nem engedhetik meg maguknak az ilyen hozzáállást, mert másnap már a fél város a konkurens ügyfele lenne.
Mivel 10 év van mögöttem az áramszolgáltatásban és még jelenleg is az ő beszállítói iparágukban dolgozom, talán kicsit nagyobb a rálátásom az egészre. Induljunk ki abból, hogy folyamatos szolgáltatást vállalnak de nem zavarmenteset, olyan ugyanis nincs. Mivel nem tudom, milyen jellegű volt a hiba, ami 5 órás kiesést okozott, nem tudom megmondani azt sem, miért vett igénybe a helyreállítás sok időt. Lehetett több oszlopközös vezetékszakadás olyan helyen, aminek a megközelítése necces, de ha az egész várost érintette, akkor gyanítom, hogy a ságodi fennsíkon a 120/20kV-os alállomásban lehetett valami gond. Láttam már 120kV-os sinezést összedőlni világos nappal napsütésben olyan állomásban, ahol évekig hibátlanul ment minden. Egy elöregedett betonalap, egy meghibásodott túlfeszültség levezető és nyári napsütésben villámlás és olyan károk, amit egyszerű ember, aki még ilyet nem tapasztalt, el sem tud képzelni. Nincs az kőbe vésve, hogy minden tökéletes. Ha az alállomásban volt, oda bizony Győrből kell hozni az anyagot, a berendezéseket, olyan nincs, hogy évekig raktároznak csak azért Zalaegerszegen százmillió forintos nagyságrendű 120/20kV-os transzformátort, megszakítókat, szakaszolókat, sineket azért, mert hátha egyszer üzemzavar lesz és akkor kelleni fog. Az egész magyar áramszolgáltatás rákfenéje az, hogy üzemzavarokra építették a hálózatokat tele oszlopkapcsolókkal, bontási helyekkel, ami mind mind egy szükségtelen hibalehetőség. A németeknél nincs ilyen, legalább is kevesebb, ráadásul a használt anyagok is minőségileg jobbak. Folynak az átépítések, de egyszerre minden nem megy. A német kiszervezte a körzetszerelőket kft-be, ugyan akkor bevonta a bedolgózói vállakozó kört az üzemzavarok elhárításába de még egyszer: az alállomás más tészta, ahhoz akárki nem nyúlhat, ott speciális cuccok vannak és a védelmekhez is a megfelelő szakemberek kellenek, nem elég néhány markos legény, akik felállítanak kézzel is egy oszlopot és lekötik a vezetéket seperc alatt. Ha csak öt órás volt, tegyék össze a kezüket mert megúszták könnyedén. Sajnos az benne van a pakliban, hogy ilyenkor egy 82 éves ember bennszorulhat a liftben, nincs kizárva. A múltkori kemény viharoknál hajnali egy óráig a zuhogó esőben szélben, villámlásban kinn voltak az embereink is és mindent megtettek azért, hogy visszaálljon a szolgáltatás. Tudomásul kell azt venni, hogy aki ilyenkor az E.on-t anyázza az nem őket szidja, hanem azt a szerencsétlent, aki ott szenved és görcsöl, hogy újból tudjon meccset nézni az, aki az egészet fedéllel a feje felett egy zacskó csipsz és egy doboz sör mellett anyázva éli át, mert nem látja a fradi gólját.
Én nem a halózati üzemzavarra tettem a kifogásomat ,és a vita inditó sem erről szól. Valóban ha áram ellátási üzemzavar probléma lép fel azt le kell nyelni mindenkinek akár nyugaton is ,ez nem vitás ! De mindennek van egy norma ideje és sürgősségi foka is ! A hiba nagyságától függ a technikai bázis igénybevétele,vagy idegen más területek áramszolgáltatóitól gyors segitség kérése .A jelenlegi biztonsági berendezések és azoknak a felelőtlen karbantartása miatt is lényeges a gyors szakszerű hiba elháritás ,mondjuk az áramszolgáltató hibájából, vagy a tartalék önenergia forrás hibás működése miatt nem halhat meg a beteg a műtőasztalon !
Ha ez a hir igaz akkor, tűnjenek a fenébe ! A lakosságot értesiteni kel minden áramszolgltatói tevékenységről ,hiszen csak a legelemibb szükséglet : a hűtőgépek leolvadhatnak ,és tönkre mehet a tárolt élelmiszer ,ami nem kis pénz veszteség akárr egy négytagú család részére is !
Nálunk teljesen általános, hogy napi 10-20db párperces áramszünet van. Most nyáron. Télen több.A téliben külön élmény, hogy a gázkazánunk az első áramszünetre elzárja a gázt, ezután reggelig nincs fütés. A müszaki cuccoknak is garantált élettartamnövekedés a folyamatos lekapcsolás. Nemrég a szünetmentesem zakkant meg egy sorozatszünet alatt, hálistennek sosups nemsokért rendberakta.
Mi a gáz miatt szegedet hívjuk.. Végighallgaton Chopin és Beethoven összest közben már a a kis hattyúk tánca is jön, de még mindig nincs pedig ötvenszer elmondja mikor melyik gombot nyomjam... 1982-ben itt ha baj volt csak átsétáltam és a szerelők már jöttek is...
Ki tudja, hogy a kéményseprőket is privatizálták-e? Mert én egy Pest megyei kisvárosban élek, 20 éve. Eleinte helyben is volt kéményseprő vállalat. Aztán áthelyezték Ceglédre. Tavasszal kaptunk értesítést, hogy eztán Kaposváron lesz a vállalat székhelye, ha baj van, onnan lehet őket hívni, vagy, ha ellenőrzés, onnan jönnek ellenőrizni. Lehet, hogy jövőre már Burgenlandból?
Vissza kell venni az összes energiaszolgáltatót közkézbe. Ezek olyan fontos, stratégiai ágak, hogy egyetlenegy centnyi részvényt sem szabadna idegen-külföldi kézbe adni!