Keresés

Részletes keresés

SSG 69 Creative Commons License 28 órája -3 0 104434

🤣🤣🤣🤣✌🏽👌

Előzmény: robertó69 (104433)
robertó69 Creative Commons License 30 órája -2 1 104433

Arról ugyan kérdezhetsz! Nagyon régóta hanyagolom az olvasását. Lövésem nincs, mi történik ott mostanában...és nem is akarom tudni.

Előzmény: SSG 69 (104421)
Váltok 2024 Creative Commons License 1 napja -3 0 104432

Miki !

Kicsit összetettebb a dolog az eszterga gépeknél . 

Van olyan gép amin semmit nem tudsz állítani . Az én régi gépem olyan volt , annál még a szegnyerget sem lehetett eltolni kúphoz . 

A mostanin lehet állítani .

Legutóbb nagy gépet a Mgl. Főjavítóban a Potisje 900/3000-est kellett állítanom mert kúpozott . Elmászott az orsóház ,gondolom a drehás jó szokása miatt aki mindig a legnagyobb fogással rabolt rajta . A hozzáadott gyári etalonnal és indikátorral mérni .

Gondolhatod 3000-es csúcstávnál mennyi lehetett volna ha a méteres etanolon is volt eltérés elég sok .

Előzmény: szimizso1 (104431)
szimizso1 Creative Commons License 1 napja -4 1 104431

Gyula!

A szegnyereg lapolását hántolta fel a srác. Pont ott nem stimmelt a gépágy? A főorsó szekrényt lehet párhuzamosítani a gépágyhoz. Vannak erre állítócsavarok. A mérési naplóban leírják, hogy mekkora kúpossággal tudsz esztergálni, ha csak a tokmányba fogod be az anyagot. Ha két csúcs között esztergálsz, akkor a szegnyergen állítasz, hogy párhuzamosat tudj esztergálni. Én leátmérőztem egy csövet, ami a furathoz képest 0.5 mm-ert ütött. 50 centi hosszon átmérőztem le 0.01 mm-er pontosra ezen a hosszon állóbáb nélkül. Igaz, másfél napom ráment, az egy százados fogások miatt átmérőben :-) Ha akarod, megmutatom a csövet! ;-) Van mikrométerem is!

Előzmény: Váltok 2024 (104429)
Váltok 2024 Creative Commons License 1 napja -4 1 104429

Mikim ! 

Ez a gép éppen köszörül egy olyan felületet aminek éppen nem kell ezred pontosságúnak lenni !

A sík köszörüléssel kapcsolatban nekem van tapasztnyalatom eléggé ! 

A bekezdéseknél meg a végeken soha nem lesz egyenes a dolog !!!!

A korong amikor belekezd az elején kissé " beleharap " az anyagba ! Ott kisebb lesz a méret ! 

Mikor elhagyja az anyagot ott is " leharap " belőle ott is mínuszos lesz a méret ! 

Egy srác feltett a CNC-s csoportban egy dogot pont erről ! 

Egy kis csúcstávú kinai esztergagép  köszörült ágyazata volt pont ilyen elől -hátul ívesre sikeredett ! 

Azt hántolással csinálta meg egyenesre ! 

Előzmény: szimizso1 (104427)
Váltok 2024 Creative Commons License 1 napja -3 5 104428

Öcskös !

Vegyél vissza a gyeplőből ! 

Beszélsz faxságokat ágyköszörűről meg fazék korongokról ami nevetséges !

Na éppen ráérek és mesélek neked a sík köszörű gépekről amikkel lehet szerszámgépek ágyazatát síkba köszörülni , hogy ne haljál meg bután !!!!!

Kettő fajta sík köszörű gép létezik ! 

Az egyik vízszintes tengelyű és korong alakú a köve ! 

A másik az úgynevezett diszkosz gép aminek függőleges a tengelye és egy korong befogó szerkezetben több téglalap alakú csiszoló elem van befogatva gumi ágyazásban . 

Az elsőt lehet használni ágyazat köszörülésre a másikat nem ! 

Az elsőt is csak akkor ha a munkadarab felfogató eszköz , vagy a köszörűgép főtengelye szögben dönthető ! 

Még egyszer figyelmeztetlek , hogy hagyjad abba a személyeskedést mint , hogy én avatatlan nethuszár , meg hülye , szakmai analfabéta  vagyok ! 

Kiscsákó ! 

Van egy ajánlatom neked ! 

Kössünk egy fogadást ! 

Legyen a tét akármi megbeszélés kérdése ! 

Mivel hatalmas pofával azt merted kijelenteni , hogy én csak egy szar lakatos vagyok legyen verseny öcskös !!!!

Sima lakatos dolog megoldása , karosszéria lakatos dolog megoldása , Ív hegesztés mindhárom változata és láng hegesztés , Autó és motor szerelés , Villany szerelés alaphangon stb . 

Nagy az arcod ember de lépjél és legyen verseny !  Elméletben már buktál nagy arcú gyakorlatban viríts öcsén facsiga ! 

Előzmény: Southern3 (104426)
szimizso1 Creative Commons License 2 napja -3 2 104427

Gyula!

Szerinted ez a gép mit csinál? Az igaz, hogy hántolással olajzsebeket szoktak kialakítani a gépágyon, meg tusírozás után a felesleg lehántolása. Egyébként meg köszörülik az edzett gépágyakat akár szögben is.

https://www.google.com/search?client=ubuntu-sn&hs=3pV&sca_esv=d216e087885b8f2a&channel=fs&q=WALDRICH+NCT+%C3%A1gyk%C3%B6sz%C3%B6r%C5%B1&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwijvob10_WNAxUT3QIHHfY4DVAQBSgAegQIDBAB&biw=1346&bih=726&dpr=1.33#fpstate=ive&vld=cid:e247d980,vid:1MpofpGWOGo,st:0

Előzmény: Váltok 2024 (104425)
Southern3 Creative Commons License 2 napja -4 0 104426

Az avatatlan és hülyeségeid tárházát bővíted,

Ahol a köszörűkorong nem fér el ott marják és hántolják-tehát a maró szerszám elfér de a köszörűkorong nem ... 

veled sem csináltatnék semmit sem!

Tehát akkor nincs ágyköszörű és nem használtak-használnak fazékkorongokat  hozzá ! ??? még hosszgyalu gépeken sem , IGAZ !???

A TE végzettséged is csak a nethuszárkodás kimásolásáig ér el !  

Erre mondták-mondják , hogy szakmai analfabéta !

Egyébként meg valódi gépészek gyakorlott szakemberek között csak   3 szó lett volna a válasz ===

Hord pontok száma !

Előzmény: Váltok 2024 (104425)
Váltok 2024 Creative Commons License 2 napja -4 4 104425

Húha öcsém nagy lovon ülsz ! 

Látom nem értetted meg a lényeget amit írtam , a felület kopás megelőzéséről . A hántolás az amivel ki lehet alakítani a felületen az un. kenőanyag " zsebeket " amikben az olaj megmarad . Hiába drágább de a gép tovább bírja felújításig . 

Pl. a Tejiparnál javítottam fel tejföl homogenizátort aminek a dugattyúit excenterek mozgatják amiknek nagy átmérőjű bronz siklócsapágyai vannak .

Azokat is esztergálás után méretre behántoltam kialakítva rajtuk az olaj tartó  "zsebeket" is . 

Világosan leírtam , hogy csak olyan helyen lehet köszörülni a felületet ahol van kifutási lehetősége a korongnak , különben csak marni lehet és utána hántolni . Nem értem mit nem lehet ezen érteni ?

Ha már itt okoskodsz akkor ne írj blődséget , hogy az ágyazatot homlok köszörüléssel készítik ! 

Homlok köszörűgép nem létezik a szaknyelvben csak palást köszörű gép és azzal tengelyeket köszörülnek sík felületet nem lehet ! 

Az ágyazatokat sík köszörű géppel köszörülik amin dolgoztam is az EMG-ben a 70-es években . 

Buta kérdésedre , hogy mi a különbség két hántolás között az , hogy van jól sikerült meg elbaxott !

Hogy okosodj akkor elmesélem neked , hogy van :

1 . Nagyoló hántolás amivel a mart vagy gyalult felületet elkezded megmunkálni . 

2. Simító hántolás ami után már egy adott területen kisebb és több " foltot " hántolsz .

3 . A finom hántolás mikor ezen foltok száma még több .

4. Nemes hántolás az még finomabb azt csak etalonoknál alkalmazzák .

5. Márványozó hántolás ami díszítés .

Nos koma így lesz a kettőből öt ! Már megint tanultál valamit . Tudod jó pap holtig tanul . 

Látod én le tudtam írni személyeskedés nélkül is a dolgokat , próbáld meg te is a jövőben !

Előzmény: Southern3 (104424)
Southern3 Creative Commons License 2 napja -4 1 104424

Ágyköszörűt láttál már ? hosszgyalugép fejgerendáján lévő köszörűszupportot láttál már ?

Ne legyél te is BLŐD zöldség....

Pontosan hogy a hántolás drágítja és hosszabbítja meg a kikészítés munkafolyamatait !

Mire TE végig hántolsz egy gyalult ágy előgyártmányt már tököd sem lesz., főleg ha az 2 méter hossz fölötti., miközben föl le daruzgatod a hidat hozzá ....

A homlokköszörülés a leggyorsabb  és legpontosabb az ágyazatoknál .

A hiány nálad is a gyakorlatból fakad.

Lakatos....

És egy kérdés ha már ekkora májjerkék vagytok a sokkoló hiányokkal ! :

Mi különböztet meg két hántolást ???  ha tanultad és csináltad tudod , ha nem akkor te is csak mint a lentebbiek....

Előzmény: Váltok 2024 (104423)
Váltok 2024 Creative Commons License 3 napja -3 3 104423

Élmény volt olvasnom itt az eszmecseréiteket a kasza kalapálástól a szerszámgép ágyazatokig . 

Voltak meglepő hozzászólások kasza ügyben is meg gépügyben is . 

a kasza témában Fricu volt a legjobban a képben , hogy mit miért és hogyan kell csinálni .

Szerszámgép ágyazat ügyben egyetlen jó mondás volt , hogy amelyik nincs hántolva az nem a legjobb ágyazat . Tök igaz .

Valóban az olcsó kisebb gépek ágyazatán a csúszó felületeket egyszerűen első lépésben legyaluljá vagy marják azután méretre köszörülik aztán kész .

Nagy gépeknél vagy bonyolult felületeknél már nem kifizetődő egy marha drága speciális nagy köszörűgépet gyártani hozzá . Ott gyalulnak és méretre  hántolnak .

A hántolásnak két szerepe van amit senki nem írt itt le . Az első a méretpontos tökéletes felület a másik pedig a felületen kiképezni rengeteg kis bemélyedést amiben a szánkenő olaj megmarad ami megelőzi a felületek kopását és a könnyű siklást is elősegíti . Ez főleg nehéz gépeknél fontos ahol akár több tonnás dolgok csúsznak egymáson . Köszörült felületnél a nehezebb gépeken egyszerűen letolják magukról a kenőanyagot és elkezdődik az egymás koptatása ami nem fasza dolog .

Ipariban anno hántoltunk eleget mint ált.lakatosok . Csepel teherautók elvetemedett hengerfejeit kellett síkba hántolni gyakorlásképpen mindenféle előmunkálat nélkül had szopjunk rendesen . 

SSG 69 Creative Commons License 4 napja -4 3 104422

Legutóbb az orosz hordozó rakétával volt problèma!..

Már nincs is új időpont kijelölve!..

Nem tudom mi ez az egész,de egyre komolytalanabb ez a NASA nevű képződmény!....:((

Előzmény: Fricu1 (104417)
SSG 69 Creative Commons License 4 napja -5 1 104421

😂😂✌🏽....Az élet már csak ilyen Robi!!!

A kettős mérce kifejezésről mi a véleményed?.

Amúgy ha képben lennél( nem vagy),-

a légfegyveres pol.-ról értekezünk,nem az offolóról!☝️☺️

Előzmény: robertó69 (104415)
bosijani Creative Commons License 4 napja -3 0 104420

Átcimkézett jsb.

Előzmény: szimizso1 (104419)
szimizso1 Creative Commons License 4 napja -2 0 104419

A német cégtől kapok emailokat. Szerintetek ezek a lövedékek milyen minőséget képviselnek? Egyenként persze! :-)

https://www.versandhaus-schneider.de/index.php?cPath=2523_2549_2844&sort=products_model&filter_id=332

szimizso1 Creative Commons License 4 napja -3 0 104418

Feri!

Én 3-4 éves koromban láttam a szellemeket. A gyerekek nem hazudnak! ;-)

Előzmény: Fricu1 (104416)
Fricu1 Creative Commons License 4 napja 0 0 104417

Mit szóltok az űrhajósunkhoz?

Már vagy ötödjére tolják el az indulás időpontját.

Hol az eső miatt, hol a szél, legutóbb valami szivárgás volt.

A csóró gyerek meg bent kushad a karanténban.

Egy társaságot meg kilenc hónap múlva tudtak lehozni.

Biztos, hogy ennyit fejlődött már a tudomány, technika?

Fricu1 Creative Commons License 4 napja 0 0 104416

Minek az embernek ellenség - ha ott a saját családja?

Ezt kaptam ma a legkedvesebb jány-unokámtól:

Hogy mire gondolhatott?

Hol van nekem ennyi hajam?

Ki is tagadhatnám, csak ugye nincs miből, szóval akkor meg minek?

:)))

És, ha láttátok volna milyen jókat nevetett rajtam a kis bestia...

robertó69 Creative Commons License 4 napja -4 3 104415

A vélemény szabad. Fenntartom: aki csak a másikat gyalázni jár ide, azt ignorálni kell. Fórum szabályzat. Diana: 66-ot adtál, azt cseréltem be a saját 65 fegyveremre. Évekig nem láttuk a kislányt, aztán jött, és követelte a fegyverét. Akkor hívtalak, mi a bánatot csináljak ilyenkor. Végül vitte a puskádat, az enyém meg ment ajándékba az egyesületnek. De ezt már megbeszéltük egyszer...

Azóta nem jótékonykodom gyerekekkel ilyen szinten . Még egyszer nem...

Előzmény: SSG 69 (104414)
SSG 69 Creative Commons License 6 napja -7 2 104414

Kár volt megszólalnod Robikám!...😅😅☝️

Jut eszembe: A Dianna 65 még jól szuperál?...😉

Előzmény: robertó69 (104412)
szimizso1 Creative Commons License 6 napja -3 0 104413

Robi!

Én megértettem amit írtál, csak néha nehéz megállni...(De majd igyekszem!) Olyankor a forródrótosok vannak előnyben, aztán mutogatnak jobbra-balra, hogy radíroztahassanak. Majd megtanulom kezelni a mesterséges intelligenciát, és a szöveg környezetből megkérdezem, hogy ki írta. Aztán vagy kap enni, vagy nem! ;-) 

Előzmény: robertó69 (104412)
robertó69 Creative Commons License 2025.06.11 -4 2 104412

Miki! Van egy kaukázusi házőrző a szomszédodban, Sanyi Bácsinál. Nagyon jól őrzi a portát, a jószágokat. Jó "szakembert".

Időnként kiszabadul az utcára, és seggbe harap minden arra járót. Válogatás nélkül. És jól meg is ugatja őket.

Arra a kutyára sem azt mondod, hogy "...amúgy hogy megvédte a kakast a rókától...", hanem vagy elkerülöd jó messzire, vagy hívod rá a sintért.

Ha Bodri egy hét múlva Pamacsnak fogja hívatni magát, majd egy hónap múlva Foltosnak, attól még ugyanaz a harapós eb marad.

Mikor tanultok már meg végre normálisan fórumozni? Trollokat nem etetünk (fórum szabály!!!), hanem jelentjük a sintérnek Modinak!

Nem bonyolult.

Fricu, Bandó, etc. normálisan tudnak ellen véleményt fogalmazni. Bordi (=Pamacs=Foltos=Fifi) ellenben nem.

Rakd össze magadban, amit írtam, és gondolkodj el rajta...

Vannak dolgok, amire nincs kifogás, mentegetőzés ( "...az uram amúgy jó ember, csak ha beiszik, mindig lilára ver...").

Előzmény: szimizso1 (104407)
szimizso1 Creative Commons License 2025.06.09 -7 0 104411

Robi!

Ez a Kalmár Gyula bátyánknak is tetszeni fog! ;-)

Kohn, és Grün beszélgetnek.

- Hallottad, hogy a Weisz bácsi meghalt?

- Nem! Hogy történt?

- Hát pénteken az öreg, halálra ette magát sólettal.

- És?

- Fől ment a padlásra, majd kinyitotta az ablakot.

- És? 

- Megfordult, és nekitámaszkodott az ablakpárkánynak.

- És?

- Kifingott!

SSG 69 Creative Commons License 2025.06.06 -3 2 104410

🤣🤣🤣...Nem vagy te kicsit üldözési mániás Miki?...

Én rajongok érted!..🥰🤣🤣🤣

Előzmény: szimizso1 (104409)
szimizso1 Creative Commons License 2025.06.06 -4 0 104409

Persze..... Aztán két fűszál között meg mégis ;-)

Előzmény: SSG 69 (104408)
SSG 69 Creative Commons License 2025.06.06 -2 2 104408

🤣🤣....Miért kóstolgatnálak itt az offolóban Miki, elég nekem a Pol.-ban!..

Itt én mindig csak dícsérgetni szoktalak!🤣🤭

Előzmény: szimizso1 (104407)
szimizso1 Creative Commons License 2025.06.06 -4 1 104407

Gyuri!

Először rád tippeltem, hogy kóstolgatsz, de aztán rájöttem, hogy egy régi rajongóm -vélhetően- és asztalos. De egyébként ügyes gyerek! ;-)  

Előzmény: SSG 69 (104406)
SSG 69 Creative Commons License 2025.06.06 -2 4 104406

🙂☝️ Miki ebből nem jöhetszt ki jól!..

Engedd el!...

Előzmény: szimizso1 (104404)
bando53 Creative Commons License 2025.06.06 0 0 104405

Az enyémen a bőr helyett bádog lemez borítás van. A bőr biztosabban jobb, mert az nem csúszkálhat.

Előzmény: Fricu1 (104400)
szimizso1 Creative Commons License 2025.06.06 -5 0 104404

Szánalmas vagy azt tudod-e? ;-D

Előzmény: Southern3 (104403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!