Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Kicsit összetettebb a dolog az eszterga gépeknél .
Van olyan gép amin semmit nem tudsz állítani . Az én régi gépem olyan volt , annál még a szegnyerget sem lehetett eltolni kúphoz .
A mostanin lehet állítani .
Legutóbb nagy gépet a Mgl. Főjavítóban a Potisje 900/3000-est kellett állítanom mert kúpozott . Elmászott az orsóház ,gondolom a drehás jó szokása miatt aki mindig a legnagyobb fogással rabolt rajta . A hozzáadott gyári etalonnal és indikátorral mérni .
Gondolhatod 3000-es csúcstávnál mennyi lehetett volna ha a méteres etanolon is volt eltérés elég sok .
A szegnyereg lapolását hántolta fel a srác. Pont ott nem stimmelt a gépágy? A főorsó szekrényt lehet párhuzamosítani a gépágyhoz. Vannak erre állítócsavarok. A mérési naplóban leírják, hogy mekkora kúpossággal tudsz esztergálni, ha csak a tokmányba fogod be az anyagot. Ha két csúcs között esztergálsz, akkor a szegnyergen állítasz, hogy párhuzamosat tudj esztergálni. Én leátmérőztem egy csövet, ami a furathoz képest 0.5 mm-ert ütött. 50 centi hosszon átmérőztem le 0.01 mm-er pontosra ezen a hosszon állóbáb nélkül. Igaz, másfél napom ráment, az egy százados fogások miatt átmérőben :-) Ha akarod, megmutatom a csövet! ;-) Van mikrométerem is!
Beszélsz faxságokat ágyköszörűről meg fazék korongokról ami nevetséges !
Na éppen ráérek és mesélek neked a sík köszörű gépekről amikkel lehet szerszámgépek ágyazatát síkba köszörülni , hogy ne haljál meg bután !!!!!
Kettő fajta sík köszörű gép létezik !
Az egyik vízszintes tengelyű és korong alakú a köve !
A másik az úgynevezett diszkosz gép aminek függőleges a tengelye és egy korong befogó szerkezetben több téglalap alakú csiszoló elem van befogatva gumi ágyazásban .
Az elsőt lehet használni ágyazat köszörülésre a másikat nem !
Az elsőt is csak akkor ha a munkadarab felfogató eszköz , vagy a köszörűgép főtengelye szögben dönthető !
Még egyszer figyelmeztetlek , hogy hagyjad abba a személyeskedést mint , hogy én avatatlan nethuszár , meg hülye , szakmai analfabéta vagyok !
Kiscsákó !
Van egy ajánlatom neked !
Kössünk egy fogadást !
Legyen a tét akármi megbeszélés kérdése !
Mivel hatalmas pofával azt merted kijelenteni , hogy én csak egy szar lakatos vagyok legyen verseny öcskös !!!!
Sima lakatos dolog megoldása , karosszéria lakatos dolog megoldása , Ív hegesztés mindhárom változata és láng hegesztés , Autó és motor szerelés , Villany szerelés alaphangon stb .
Nagy az arcod ember de lépjél és legyen verseny ! Elméletben már buktál nagy arcú gyakorlatban viríts öcsén facsiga !
Szerinted ez a gép mit csinál? Az igaz, hogy hántolással olajzsebeket szoktak kialakítani a gépágyon, meg tusírozás után a felesleg lehántolása. Egyébként meg köszörülik az edzett gépágyakat akár szögben is.
Látom nem értetted meg a lényeget amit írtam , a felület kopás megelőzéséről . A hántolás az amivel ki lehet alakítani a felületen az un. kenőanyag " zsebeket " amikben az olaj megmarad . Hiába drágább de a gép tovább bírja felújításig .
Pl. a Tejiparnál javítottam fel tejföl homogenizátort aminek a dugattyúit excenterek mozgatják amiknek nagy átmérőjű bronz siklócsapágyai vannak .
Azokat is esztergálás után méretre behántoltam kialakítva rajtuk az olaj tartó "zsebeket" is .
Világosan leírtam , hogy csak olyan helyen lehet köszörülni a felületet ahol van kifutási lehetősége a korongnak , különben csak marni lehet és utána hántolni . Nem értem mit nem lehet ezen érteni ?
Ha már itt okoskodsz akkor ne írj blődséget , hogy az ágyazatot homlok köszörüléssel készítik !
Homlok köszörűgép nem létezik a szaknyelvben csak palást köszörű gép és azzal tengelyeket köszörülnek sík felületet nem lehet !
Az ágyazatokat sík köszörű géppel köszörülik amin dolgoztam is az EMG-ben a 70-es években .
Buta kérdésedre , hogy mi a különbség két hántolás között az , hogy van jól sikerült meg elbaxott !
Hogy okosodj akkor elmesélem neked , hogy van :
1 . Nagyoló hántolás amivel a mart vagy gyalult felületet elkezded megmunkálni .
2. Simító hántolás ami után már egy adott területen kisebb és több " foltot " hántolsz .
3 . A finom hántolás mikor ezen foltok száma még több .
4. Nemes hántolás az még finomabb azt csak etalonoknál alkalmazzák .
5. Márványozó hántolás ami díszítés .
Nos koma így lesz a kettőből öt ! Már megint tanultál valamit . Tudod jó pap holtig tanul .
Látod én le tudtam írni személyeskedés nélkül is a dolgokat , próbáld meg te is a jövőben !
Ágyköszörűt láttál már ? hosszgyalugép fejgerendáján lévő köszörűszupportot láttál már ?
Ne legyél te is BLŐD zöldség....
Pontosan hogy a hántolás drágítja és hosszabbítja meg a kikészítés munkafolyamatait !
Mire TE végig hántolsz egy gyalult ágy előgyártmányt már tököd sem lesz., főleg ha az 2 méter hossz fölötti., miközben föl le daruzgatod a hidat hozzá ....
A homlokköszörülés a leggyorsabb és legpontosabb az ágyazatoknál .
A hiány nálad is a gyakorlatból fakad.
Lakatos....
És egy kérdés ha már ekkora májjerkék vagytok a sokkoló hiányokkal ! :
Mi különböztet meg két hántolást ??? ha tanultad és csináltad tudod , ha nem akkor te is csak mint a lentebbiek....
Élmény volt olvasnom itt az eszmecseréiteket a kasza kalapálástól a szerszámgép ágyazatokig .
Voltak meglepő hozzászólások kasza ügyben is meg gépügyben is .
a kasza témában Fricu volt a legjobban a képben , hogy mit miért és hogyan kell csinálni .
Szerszámgép ágyazat ügyben egyetlen jó mondás volt , hogy amelyik nincs hántolva az nem a legjobb ágyazat . Tök igaz .
Valóban az olcsó kisebb gépek ágyazatán a csúszó felületeket egyszerűen első lépésben legyaluljá vagy marják azután méretre köszörülik aztán kész .
Nagy gépeknél vagy bonyolult felületeknél már nem kifizetődő egy marha drága speciális nagy köszörűgépet gyártani hozzá . Ott gyalulnak és méretre hántolnak .
A hántolásnak két szerepe van amit senki nem írt itt le . Az első a méretpontos tökéletes felület a másik pedig a felületen kiképezni rengeteg kis bemélyedést amiben a szánkenő olaj megmarad ami megelőzi a felületek kopását és a könnyű siklást is elősegíti . Ez főleg nehéz gépeknél fontos ahol akár több tonnás dolgok csúsznak egymáson . Köszörült felületnél a nehezebb gépeken egyszerűen letolják magukról a kenőanyagot és elkezdődik az egymás koptatása ami nem fasza dolog .
Ipariban anno hántoltunk eleget mint ált.lakatosok . Csepel teherautók elvetemedett hengerfejeit kellett síkba hántolni gyakorlásképpen mindenféle előmunkálat nélkül had szopjunk rendesen .
A vélemény szabad. Fenntartom: aki csak a másikat gyalázni jár ide, azt ignorálni kell. Fórum szabályzat. Diana: 66-ot adtál, azt cseréltem be a saját 65 fegyveremre. Évekig nem láttuk a kislányt, aztán jött, és követelte a fegyverét. Akkor hívtalak, mi a bánatot csináljak ilyenkor. Végül vitte a puskádat, az enyém meg ment ajándékba az egyesületnek. De ezt már megbeszéltük egyszer...
Azóta nem jótékonykodom gyerekekkel ilyen szinten . Még egyszer nem...
Én megértettem amit írtál, csak néha nehéz megállni...(De majd igyekszem!) Olyankor a forródrótosok vannak előnyben, aztán mutogatnak jobbra-balra, hogy radíroztahassanak. Majd megtanulom kezelni a mesterséges intelligenciát, és a szöveg környezetből megkérdezem, hogy ki írta. Aztán vagy kap enni, vagy nem! ;-)