Keresés

Részletes keresés

Fricu1 Creative Commons License 45 perce -1 0 100306

És állította bárki az ellenkezőjét?

Azt próbáltuk meg összeszedni, hogy az eredő hanghatás milyen összetevők alkotják.

Keletkezési hely, idő és hangnyomás szempontjából.

De nem értem, hogy miért vagy ilyen kis ellenséges?

Nem érdekel? Marhaság(nak tartod)?

Lapozz tovább!

Előzmény: ZoliD65 (100292)
Fricu1 Creative Commons License 45 perce -1 0 100305

Már miért lenne nevetséges, ha valakit mélyebben is érdekel a sportága?

Csak mondom: ez egy technikai sport, hobbi.

Ennél jobban nem sok téma illik a légfegyveres - off rovatba.

Nem gondolod?

Előzmény: ZoliD65 (100290)
chato0078 Creative Commons License 3 órája 0 0 100304

Nem nevetséges!Én próbáltam egy tompítót egy olyan Snowpeak puskán,amelyiknek 12 mm-es csöve volt.Szinte csak minimálisat csökkent a hangja a tompítót rátéve.Ugyanaz a tompító a CZ200-on szépen csökkentette a zajt.A köpenycsöves FX-en szinte hangtalan volt,pedig az FX gyorsabban ment.

Előzmény: ZoliD65 (100290)
Ribalta Creative Commons License 7 órája -1 0 100303

Azért vannak szürke foltok, de világosan fogalmaz

Így már érthető

Előzmény: Viborg2021 (100302)
Viborg2021 Creative Commons License 7 órája 0 0 100302
Előzmény: Ribalta (100301)
Ribalta Creative Commons License 7 órája -2 0 100301

Hivatkozott valami videjóra is a neten valmilyen cégtől hangfogó kisokos címen.

Abban is elhangzik a   z eljárás menete , állítólag

De még nem informálódtam az igdegnél

Előzmény: Viborg2021 (100299)
Ribalta Creative Commons License 7 órája -2 0 100300

A felvetésed olyan mintha ÉN bilincset tennék rá majd a hangzójára sálat tekernék és hangtópytóként használnám napi szinten az eszköztet.

Több ezer éves technológijjaa! és még el is durranik, sinen és 16-al,

Derékbó és csontig ,-D

Előzmény: -remény- (100287)
Viborg2021 Creative Commons License 7 órája -1 0 100299

Nincs semmi regisztràciò. 

Előzmény: Ribalta (100297)
Ribalta Creative Commons License 8 órája -2 0 100298

Kicsit körmönfont a kérdésed így a tényfeltárás is.

Még a résegységekről nem szóltam de alapvetően számít milyen járatban haladjon a vágánytaposó, szénszálas, gránit, vagy valami fényszálas metejorbólban?

nehéz ügy és gurul ,-)

Előzmény: -remény- (100295)
Ribalta Creative Commons License 8 órája -2 0 100297

Akkor te biztos tudod hol téved ? 

Előzmény: Viborg2021 (100296)
Viborg2021 Creative Commons License 8 órája -1 0 100296

A haverod rosszúl tudja.

Előzmény: Ribalta (100288)
-remény- Creative Commons License 8 órája -1 0 100295

Háááát,ja!  ;-)

Előzmény: Ribalta (100294)
Ribalta Creative Commons License 9 órája -2 0 100294

JA! ;-D

Előzmény: Ribalta (100293)
Ribalta Creative Commons License 9 órája -2 0 100293

IS, és a dugóhatástól IS

Mert ha aze lőtte haladó 1ébb vontatmány vagy szembe haladvány gátolja a kiteljesülésben , akkor a 2 közti légnyomás határozza mekk a rá aplikálható fejorbánturbán hatékonyságát!

Tehát az alagútból kilépvén vonza öt még a vákumm is ...

Előzmény: -remény- (100291)
ZoliD65 Creative Commons License 9 órája -2 0 100292

"Akkor pedig a lövedék feje által keltett hang sem hanyagolható el." az a legkisebb  gond mikor hangos az eszköz-tehát elhanyagolható , a 238-40el induló jsb exact lövedék hangja semmi ahhoz képest ami a lövés első pillanataiban elszabadul....

Előzmény: Fricu1 (100282)
-remény- Creative Commons License 9 órája -1 0 100291

A hegymenet emelkedésétől? ;-)

Előzmény: Ribalta (100289)
ZoliD65 Creative Commons License 9 órája -3 1 100290

"Ez már igazi fingreszelés - szóval tetszik."

ez emlékeztet a hosszabb cső rövidebb cső őrületre , szóval  nevetséges .

Előzmény: Fricu1 (100286)
Ribalta Creative Commons License 10 órája -2 0 100289

A mentemelkedéstől FÜGG!

Előzmény: -remény- (100287)
Ribalta Creative Commons License 10 órája -3 0 100288

Beszéltem 1 haverral az imént röviden, aztatat monja, hogy lőfegyverhez regisztrációhoz kötik a tompikát???

Minek ? 

A nemre és az igenre is tekerhető ... sorozatszámot bejegyeztetni? hát!

Millen jellegű felmérés a logikális kitaláló célja?

Pííz van benne az tény, de mi egyebek?

A szélvédőmet nem akarják regisztrálni?

De majd talán a nyilvántartó mekkaszondja a miértjét

-remény- Creative Commons License 10 órája -1 2 100287

Most leltem valamit,ami 160 méter/másodperces sebességgel "ballag".Millen hangtompító illenék rá?  Mondjuk a tömeget ,meg az átmérőt nem tudom mekksaccolni,mert a francia gyorsvasútról,a TGV-ről szól az infó.   ;-DDDD

Fricu1 Creative Commons License 17 órája -2 1 100286

Ennek így nem sok értelme van.

Ha eltérő a lövedék tömege, de a sebessége a csőből kilépve azonos, akkor eltérő volt a hajtógáz tömege, sebessége is.

Vagyis hangosabb cunami jön a skuló mögött a nehezebb mag esetén. Ergo, mindentől függetlenül hangosabbá fog válni a kilépő is.

De, ha már szőrszál...

Nem említettem még egy hang-forrást:

A cső fém, és abban gyorsabb a hang terjedési sebessége, mint a levegőben. A cső homlokfelülete és palástja is hangforrássá válik még azt megelőzve,  hogy kibújt volna a lövedék...

Ez már igazi fingreszelés - szóval tetszik.

Előzmény: Ribalta (100283)
Ribalta Creative Commons License 21 órája -2 0 100285

DE engem a pinaszőrszál IS foglalkoztat , nem csak a csitt csatt.

A pontossággal nincs gond szerintem , ugyanis nincs hangfogó a jelenlegi puskáimon-rugósak és tompíthatatlanok :-)

Előzmény: Viborg2021 (100280)
Ribalta Creative Commons License 21 órája -2 0 100284

Úgy gondolom azonos lehet minimális eltéréssel a kettő.

De kiszámolni?

Inkább a fülre hagyatkozom, majd ha lesz lehetőség.

Nyilván sok az összefüggés és eltérés a pillanatnyi helyzetben lövedékalakra is.

A hangsebesség felett meg sem kérdeztem volna , mert eleve a lövedékcsúcson egy hegyes kúp keletkezik, szinte lövedékformától független 325m/s felett.

Minél hegyesebb a lövedék feje annál hegyesebb az előtte képződő kúp és a lövedék faránál növekvő  légüres tér.

Ezért számomra nem releváns a hangsebesség feletti lövedékek kérdése, mert képtelenség a hangjukat-reccsenésüket csökkenteni.

De a transzónikus  és az alatti már érdekes lehet.

Olvasgatom a Sas Elemér féle könyvemet folyton folyvást , ugyanis a kedvencem , de nem vagyok annyira felvilágosult népség ebben a témában ( mindenhez én sem érthetek )  ;-)

Előzmény: Fricu1 (100278)
Ribalta Creative Commons License 22 órája -2 0 100283

A feltételezésem 1 fegyvercsőből a kilépés pillanatában ( a hangfojtóba folytatólagosan majd abból kilépve-a kérdés )   2 eltérő tömegű de azonos sebességű lövedékekre irányult.

Az energia változó  és nem azonos ..., de a kilépés pillanatában azonos sebességgel tételeztem fel.

Tehát a kérdésem elsősoron az , hogy a lövedékek a tompiból menekülvén a kilépésük pillanatában egyforma  hangot adnak vagy sem?

Mondjuk 300m/s a kettő,  de akár lehet 170m/s is, vagy bármennyi 325m/s alatt, fej-fej .mellett.

Dugóhatás stb.

Ogivális lövedékformára gondoltam elsősoron, de lehet szoknyás léglövedék is ,  és  független semleges hajtógázzal ( tűzfegyver légfegyver-lényegtelen )

A két  pillanatnyi hanghatás érdekelt volna ugyanakkora sebességgel de eltérő tömeggel, a járatukból kilépve.

Csak a pillanatnyi hangzengés a kérdés

Előzmény: 22lr (100281)
Fricu1 Creative Commons License 27 órája -2 1 100282

Nem világos, hogy iróniának szántad-e, vagy komoly a dicséret.

Mindenesetre komolyan veszem (most is).

Tudom, hogy a hanghatás zömét valóban a lövedék mögött kiáramló levegő kelti-hordozza, de a kolléga a dolog fizikájára volt kíváncsi - ha nem értettem őt is félre...

Akkor pedig a lövedék feje által keltett hang sem hanyagolható el.

Ez már keletkezésekor megelőzi a lövedéket, míg a hajtó levegő hangja csak beelőzi a későbbi pályáján.

Mindenesetre érdekes diploma-munka feladat lehetne a hang időbeli és spektrális elemzése.

Szívesen lennék a témában konzulens.

Nagyon látványos gyorskamerás felvételek vannak fenn a neten - igaz, éles témában.

De, ha már összeállna egy labor erre, akkor klassz lenne egy kitekintés az élesekkel való összehasonlításra is.

(ennél nagyobb marhaságok kutatására is adtak már diplomát mérnök-hallgatóknak, szakértettem párat..)

Magamat ismerve tesztelném a rendszert a filmekből ismert kispárna, tejesdoboz, olajszűrő és hasonló idétlenségekkel is. Biztos jó móka lenne, persze a "tudomány"t szem előtt tartva.

A hangsebességnél gyorsabb lövedékek által keltett hanghatás jóval összetettebb kérdés lehet, azzal érdemben nem foglalkoztam.

Felteszem, hogy annak a matekja és a fizikája is feladja a leckét, bárkinek, még egy valamikori mérnöknek is...

Előzmény: loksi-67 (100279)
22lr Creative Commons License 30 órája 0 0 100281

Ha ugyanabból az eszközből, akkor feltételezhetően azonos energia indítja útjára a két lövedéket. Ha nem azonos a kettő tömege, akkor a sebessége se lesz azonos (és akkor a keménységéről, a huzag bevágásához elhasznált energiáról még nem is beszéltünk)

Maga a kérdés se stimmel már...

Előzmény: Ribalta (100276)
Viborg2021 Creative Commons License 1 napja 0 1 100280

Minimàlis lehet a külömbség. Ha van egyàltalàn. Átestél a lò màsik oldalàra. Sokkal lényegesebb, hogy a csendesítővel pontosan lehessen löni. Jò legyen a szòràsa. Hogy egy pinaszőrszàllal nagyobb vagy kissebb lesz a hang az màr szerintem mellékes. A lényeg, hogy töredéke lett a csendesítővel.

loksi-67 Creative Commons License 1 napja 0 1 100279

latszik, hogy profi vagy :-)

"Hangsebesség alatti lövedéknél a lövedék feje tolja maga előtt a levegőt, tehát hang is, ami megelőzi (!) a lövedéket"

meg se merem kerdezni, mi van a hangsebesseg feletti lövedeknel

Előzmény: Fricu1 (100278)
Fricu1 Creative Commons License 1 napja -3 0 100278

A lövedék alakja, tömege nem közömbös.

Hangsebesség alatti lövedéknél a lövedék feje tolja maga előtt a levegőt, örvénylések keletkeznek, tehát hang is, ami megelőzi (!) a lövedéket. Vagyis hangtechnikailag korántsem zárt a rendszered...

Persze csak elméletileg, mert nem lenne könnyű feladat kimérni ezt az ágenst.

Az ívelt fejű lövedék - a kisebb légellenállás okán - csendesebb is elvben, gondolj az autók (főként teher, kamion) által keltett léglökésre, hangra.

A jelentősebb zajhatást persze a mögöttes, toló levegő beáramlása, örvénylése adja. A tompi belső kiképzésének a feladata, hogy lelassítsa, pufferolja ezt légtömeget, miközben a hanghullámokat részben elnyeli - pl. filc betétek, részben egymással szembe irányítva saját magával oltatja ki.

Ilyen szempontból a nagyobb térfogat, tehát a külső tompi előnyösebb - több játékteret kínál.

A tömeg meg a lövedék sebességet határozza meg. A lassabb lövedék tompább, mélyebb hangot eredményez.

Az 5,5-ös (7,5) puskák hangja mindig öblösebb, kevésbé csattanós.

Tapasztalt versenyzők anno, csak hang alapján meg tudták különböztetni az egyes lövedékeket! (igaz, 0,22-es, éles lövedékekről volt szó)

loksi-67 Creative Commons License 1 napja 0 2 100277

egyformak. a hang ill. hanghullam a szelepnel keletkezik amikor kiömlik a süritett levegö legfegyver eseteben, tüzfegyvernel a hüvelyben ahol berobban a löpor. ha a szelepböl ugyananyi mennyisegü süritett levegö jön ki akkor ugyanakkora hang kepzödik, tüzfegyvernel löpormennyisegfüggö. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!