Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Nem nevetséges!Én próbáltam egy tompítót egy olyan Snowpeak puskán,amelyiknek 12 mm-es csöve volt.Szinte csak minimálisat csökkent a hangja a tompítót rátéve.Ugyanaz a tompító a CZ200-on szépen csökkentette a zajt.A köpenycsöves FX-en szinte hangtalan volt,pedig az FX gyorsabban ment.
Kicsit körmönfont a kérdésed így a tényfeltárás is.
Még a résegységekről nem szóltam de alapvetően számít milyen járatban haladjon a vágánytaposó, szénszálas, gránit, vagy valami fényszálas metejorbólban?
Mert ha aze lőtte haladó 1ébb vontatmány vagy szembe haladvány gátolja a kiteljesülésben , akkor a 2 közti légnyomás határozza mekk a rá aplikálható fejorbánturbán hatékonyságát!
Tehát az alagútból kilépvén vonza öt még a vákumm is ...
"Akkor pedig a lövedék feje által keltett hang sem hanyagolható el." az a legkisebb gond mikor hangos az eszköz-tehát elhanyagolható , a 238-40el induló jsb exact lövedék hangja semmi ahhoz képest ami a lövés első pillanataiban elszabadul....
Most leltem valamit,ami 160 méter/másodperces sebességgel "ballag".Millen hangtompító illenék rá? Mondjuk a tömeget ,meg az átmérőt nem tudom mekksaccolni,mert a francia gyorsvasútról,a TGV-ről szól az infó. ;-DDDD
Ha eltérő a lövedék tömege, de a sebessége a csőből kilépve azonos, akkor eltérő volt a hajtógáz tömege, sebessége is.
Vagyis hangosabb cunami jön a skuló mögött a nehezebb mag esetén. Ergo, mindentől függetlenül hangosabbá fog válni a kilépő is.
De, ha már szőrszál...
Nem említettem még egy hang-forrást:
A cső fém, és abban gyorsabb a hang terjedési sebessége, mint a levegőben. A cső homlokfelülete és palástja is hangforrássá válik még azt megelőzve, hogy kibújt volna a lövedék...
Úgy gondolom azonos lehet minimális eltéréssel a kettő.
De kiszámolni?
Inkább a fülre hagyatkozom, majd ha lesz lehetőség.
Nyilván sok az összefüggés és eltérés a pillanatnyi helyzetben lövedékalakra is.
A hangsebesség felett meg sem kérdeztem volna , mert eleve a lövedékcsúcson egy hegyes kúp keletkezik, szinte lövedékformától független 325m/s felett.
Minél hegyesebb a lövedék feje annál hegyesebb az előtte képződő kúp és a lövedék faránál növekvő légüres tér.
Ezért számomra nem releváns a hangsebesség feletti lövedékek kérdése, mert képtelenség a hangjukat-reccsenésüket csökkenteni.
De a transzónikus és az alatti már érdekes lehet.
Olvasgatom a Sas Elemér féle könyvemet folyton folyvást , ugyanis a kedvencem , de nem vagyok annyira felvilágosult népség ebben a témában ( mindenhez én sem érthetek ) ;-)
A feltételezésem 1 fegyvercsőből a kilépés pillanatában ( a hangfojtóba folytatólagosan majd abból kilépve-a kérdés ) 2 eltérő tömegű de azonos sebességű lövedékekre irányult.
Az energia változó és nem azonos ..., de a kilépés pillanatában azonos sebességgel tételeztem fel.
Tehát a kérdésem elsősoron az , hogy a lövedékek a tompiból menekülvén a kilépésük pillanatában egyforma hangot adnak vagy sem?
Mondjuk 300m/s a kettő, de akár lehet 170m/s is, vagy bármennyi 325m/s alatt, fej-fej .mellett.
Dugóhatás stb.
Ogivális lövedékformára gondoltam elsősoron, de lehet szoknyás léglövedék is , és független semleges hajtógázzal ( tűzfegyver légfegyver-lényegtelen )
A két pillanatnyi hanghatás érdekelt volna ugyanakkora sebességgel de eltérő tömeggel, a járatukból kilépve.
Nem világos, hogy iróniának szántad-e, vagy komoly a dicséret.
Mindenesetre komolyan veszem (most is).
Tudom, hogy a hanghatás zömét valóban a lövedék mögött kiáramló levegő kelti-hordozza, de a kolléga a dolog fizikájára volt kíváncsi - ha nem értettem őt is félre...
Akkor pedig a lövedék feje által keltett hang sem hanyagolható el.
Ez már keletkezésekor megelőzi a lövedéket, míg a hajtó levegő hangja csak beelőzi a későbbi pályáján.
Mindenesetre érdekes diploma-munka feladat lehetne a hang időbeli és spektrális elemzése.
Szívesen lennék a témában konzulens.
Nagyon látványos gyorskamerás felvételek vannak fenn a neten - igaz, éles témában.
De, ha már összeállna egy labor erre, akkor klassz lenne egy kitekintés az élesekkel való összehasonlításra is.
(ennél nagyobb marhaságok kutatására is adtak már diplomát mérnök-hallgatóknak, szakértettem párat..)
Magamat ismerve tesztelném a rendszert a filmekből ismert kispárna, tejesdoboz, olajszűrő és hasonló idétlenségekkel is. Biztos jó móka lenne, persze a "tudomány"t szem előtt tartva.
A hangsebességnél gyorsabb lövedékek által keltett hanghatás jóval összetettebb kérdés lehet, azzal érdemben nem foglalkoztam.
Felteszem, hogy annak a matekja és a fizikája is feladja a leckét, bárkinek, még egy valamikori mérnöknek is...
Ha ugyanabból az eszközből, akkor feltételezhetően azonos energia indítja útjára a két lövedéket. Ha nem azonos a kettő tömege, akkor a sebessége se lesz azonos (és akkor a keménységéről, a huzag bevágásához elhasznált energiáról még nem is beszéltünk)
Minimàlis lehet a külömbség. Ha van egyàltalàn. Átestél a lò màsik oldalàra. Sokkal lényegesebb, hogy a csendesítővel pontosan lehessen löni. Jò legyen a szòràsa. Hogy egy pinaszőrszàllal nagyobb vagy kissebb lesz a hang az màr szerintem mellékes. A lényeg, hogy töredéke lett a csendesítővel.
Hangsebesség alatti lövedéknél a lövedék feje tolja maga előtt a levegőt, örvénylések keletkeznek, tehát hang is, ami megelőzi (!) a lövedéket. Vagyis hangtechnikailag korántsem zárt a rendszered...
Persze csak elméletileg, mert nem lenne könnyű feladat kimérni ezt az ágenst.
Az ívelt fejű lövedék - a kisebb légellenállás okán - csendesebb is elvben, gondolj az autók (főként teher, kamion) által keltett léglökésre, hangra.
A jelentősebb zajhatást persze a mögöttes, toló levegő beáramlása, örvénylése adja. A tompi belső kiképzésének a feladata, hogy lelassítsa, pufferolja ezt légtömeget, miközben a hanghullámokat részben elnyeli - pl. filc betétek, részben egymással szembe irányítva saját magával oltatja ki.
Ilyen szempontból a nagyobb térfogat, tehát a külső tompi előnyösebb - több játékteret kínál.
A tömeg meg a lövedék sebességet határozza meg. A lassabb lövedék tompább, mélyebb hangot eredményez.
Az 5,5-ös (7,5) puskák hangja mindig öblösebb, kevésbé csattanós.
Tapasztalt versenyzők anno, csak hang alapján meg tudták különböztetni az egyes lövedékeket! (igaz, 0,22-es, éles lövedékekről volt szó)
egyformak. a hang ill. hanghullam a szelepnel keletkezik amikor kiömlik a süritett levegö legfegyver eseteben, tüzfegyvernel a hüvelyben ahol berobban a löpor. ha a szelepböl ugyananyi mennyisegü süritett levegö jön ki akkor ugyanakkora hang kepzödik, tüzfegyvernel löpormennyisegfüggö.