Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2021.10.24 0 0 1264

Küldesz kóstolót??

Előzmény: arsenalfan007 (1263)
arsenalfan007 Creative Commons License 2020.10.11 0 0 1263

Sziasztok! Tudnátok kérlek segíteni fajta meghatározásban? A képek kettesével ugyanazok. Köszönöm!

rac333 Creative Commons License 2020.09.04 0 0 1262

Camrom2 Creative Commons License 2019.10.31 0 0 1261

Egyik faiskola megrendelőjén láttam az alábbi vörösbelű almákat:

Kathy, Maggy, Sonja,

valaki ismeri ezeket és tudna segíteni információval?

(főként íz és eltarthatóság érdekelne)

cccsaba Creative Commons License 2019.10.31 0 0 1260

1 mutsu

2 jonatánnak tűnik de nem 100%

Előzmény: diwi89 (1259)
diwi89 Creative Commons License 2019.10.08 0 0 1259

Sziasztok!

 

segítsetek kérlek a fajták beazonosításában:

 

1.

 

2.

Köszönöm!

 

Ali-bá Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1258

Ha már sárgul, hullik a lomb, akkor túl sokat nem ártasz, bár sokkal jobb lenne akkor csinálni ezt a műveletet, mikor mélynyugalomban van a fa. Tél közepétől, végéig.   

 

Várható, hogy az alvó rügyek kihajtanak a vágás közelében.

Előzmény: arsenalfan007 (1257)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1257

Sziasztok!

 

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok:

 

Van a kertemben több nagy almafa (tizen x méter magasak). És arra gondolt a család, hogy mivel nehéz leszedni, ezért most  - mivel termés is van rajta - levágnánk a törzshöz közel egy vastagabb ágnál a felső részt. Természetesen a csonkot lekezelném fagéllel. Kérdésem az lenne, hogy nagyot ártok most neki? Ki fog hajtni jövőre vajon  valami ajtás a csonk mellől?

 

A válaszokat köszönöm!

 

Gábor

Amita13 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1256

Közben utánakerestem... Harlekinkaticák. :/ 

http://likefestoon.com/harlekinkaticak-sok-bosszusag-okozoi/

Előzmény: Amita13 (1255)
Amita13 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1255

Sziasztok! Florina almát szüreteltem a hét végén. Jó pár almában volt "rágásnyom", amiben katicák bújtak meg. Ti tapasztaltatok már ilyet? És vajon a katicák rágják be magukat, vagy ők csak beköltöznek a már ott lévő lyukba? 

Elkeserítő, mivel kb. egy hete még sértetlenek voltak gyümölcsök, most meg ilyenek... Persze, ezeket eltartani nem lehet.  Ötlet, hogy esetleg mivel lehetne ezt kivédeni? 

TorokAron Creative Commons License 2019.09.24 0 0 1254

A magyar nemesítésű multirezisztens almafajtákról valakinek van esetleg tapasztalata? A fórumban visszakeresve évekkel ezelőtt volt már kérdésfelvetés velük kapcsolatban, de nem igazán pörgött fel a téma, hátha azóta van fejlemény. Elsősorban az Artemisz és Rosmerta fajták érdekelnének és különösen az ízviláguk. A leírásuk alapján mindkettő felmenői között volt jonatán, az érdekelne, hogy az ízük mennyire hasonlít a jonatánra. Az elmúlt években német és egyéb külföldi rezisztens fákkal (Rebella, Reglindis Freedom, Renora, Reanda, Florina) próbálkoztam, de a legtöbbjük nem igazán vált be. A varasodásnak és némelyik a lisztharmatnak egész jól ellenáll,de az ízük pocsék, frissen és almaléként is.

TINTUS Creative Commons License 2019.09.24 0 0 1253

A mai nappal elkezdtem beládázni a jonatánt, a jonagold és a rebella még szinesedik , a florinának meg 2-3 hete is van.

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.23 0 0 1252

Még minden nem színesedett be rendesen , de a hétvégén én is nekiállok...már csak a poloskák miatt is .

Előzmény: Ali-bá (1247)
Ali-bá Creative Commons License 2019.09.22 0 0 1247

Mi már beszedtük. A pincében vár jobb időket.

Előzmény: Törölt nick (1246)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.22 0 0 1246

Lassan itt az almaszüret ideje :

Ali-bá Creative Commons License 2019.09.17 0 0 1249

 Evéshez vegyél le egyet és kóstold meg. 

 

 Tároláshoz már szedheted.  Ha korábban leszeded tovább eláll, ha később szeded kevesebb ideig.

Előzmény: TINTUS (1248)
TINTUS Creative Commons License 2019.09.17 0 0 1248

Ali-bá : A rebellát  lehet már szedni vagy várjak még vele??

vilmos77 Creative Commons License 2019.09.05 0 0 1247

Még a Rubinoláról annyit, hogy szeptember elején szedhető. Hűvös kamrában, pincében, hűtőszekrényben tárolva maximum 1,5 hónapig őrzi meg ezt a kiemelkedő minőségét. Amúgy szobahőmérsékleten max. 1 hónapig. Utána már puhább állagú lesz (elveszíti roppanóságát) és zamata is fakul.

vilmos77 Creative Commons License 2019.09.05 0 0 1246

Nekem van egy darab ilyen fám, M9 alanyon. A legfinomabb alma, amit valaha kóstoltam. Zamatos, édes, roppanó és lédús. Nálam sem a lisztharmat sem a varasodás nem bántja. Permetezi csak levéltetvek ellen szoktam, de idén valamiért azt sem kellett, nem voltak tetvek. Gyenge elágazó képességű (talán túlságosan is), nem hajlamos az elsűrűsödésre, sőt, inkább a felkopaszodásra. Nálam gyümölcsritkítani sem nagyon kell, nem hajlamos a túlkötődésre. A 8 és 12 éves gyermekeim augusztusban már kérdezgetik, hogy mikor fog beérni, mikor szedhető, mert már szeretnék enni. Szerintem ennél nagyobb dicséret nem kell.

 

Porzónak ültettem mellé egy Topázt is. Hasonló ízvilág, de nekem kicsit savasabb a Rubinolánál. Nekem a Rubinola egyértelműen jobban ízlik. Amúgy a Topázt sem bántotta eddig sem a lisztharmat sem a varasodás. Elágazóképessége jobb a Rubinolánál, nyári metszéssel szoktam megszabadítani a fölösleges hajtásoktól.

 

Van egy harmadik fajta is mellettük (fajta nevét már elfelejtettem). A termése finom, de a permetezés ellenére a liszharmat és a varasodás is megtámadta. A Rubinola és a Topáz - pedig nem láttak permetszert - pedig mellette egészségesen vigyorognak. :)

Előzmény: Syssy01 (1245)
Syssy01 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 1245

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van valakinek 'Rubinola' almafája?

 

Ali-bá Creative Commons License 2019.05.14 0 0 1244

Amint írtam én mindet meghagytam, próbáld ki.     /Ne higgy a katalógus képeknek!/

Előzmény: paragramma (1243)
paragramma Creative Commons License 2019.05.13 0 0 1243

Azt hittem oszloposnál azért nem csak egyet lehet meghagyni, hanem többet is. Így viszont csak 3-4 szem lesz rajta. Katalógus képen tömve van :D

Előzmény: Ali-bá (1242)
Ali-bá Creative Commons License 2019.05.13 0 0 1242

Volt, de lecseréltem, mert nem ízlett és egy idő után olyan magas lett, hogy nem értem fel a permetezővel. Én mindig meghagytam rajta az összes almát, de ha szép termést akarsz, akkor csokrinként csak egyet hagyj.

Előzmény: paragramma (1241)
paragramma Creative Commons License 2019.05.13 0 0 1241

Ali-bá

Ha jól emlékszem, neked volt oszlopos almád régen. Mennyi termést lehet rajta hagyni? Az enyémek kb 1-1,5 méteresek, s most elég sok van rajtuk. Fa összességére mennyit lehet számolni, s termőcsokronként mennyit hagyhatok meg? Későbbiekben, ha mondjuk 2,5 méter magas lesz, akkor mennyit hagyhatok rajtuk?

zerger88 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 1240

Nálam is esélyes ez mert későn keltek ki, még októberben is nőttek. Én rajta hagyom, ha már így akarta :)

Előzmény: Amita13 (1239)
Amita13 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 1239

Igaz nem magról kelt, hanem oltvány csemete, de én is így jártam az egyik Florina csemetémmel. Amikor elkezdtek az új levelek hajtani idén tavaszal, én leszedegettem a tavalyi "áttelelt" leveleket. Mondjuk csak az esztétika miatt, mert azért látszott rajtuk, hogy megviseltek. Nehezen jöttek le. És érdekes, csak a nem beérett hajtásvégeken voltak ezek a levelek.

Előzmény: zerger88 (1236)
zerger88 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 1238

Kíváncsi leszek mit hoz a jövő, nálunk decemberben közepén -10 fok körül is volt, bár tény enyhe volt a tél.

Előzmény: Ali-bá (1237)
Ali-bá Creative Commons License 2019.05.06 0 0 1237

Ha nem is teljesen örökzöld lesz majd, de biztos, hogy ősszel, tél elején sokáig rajta marad majd a lomb.  Nekem sokféle almám van és nem egyszerre hullatják a levelüket, kivéve, mikor hirtelen jön egy komolyabb fagy.  Akkor mind megadja magát. Viszont mikor fokozatos a lehűlés, akkor a fagyban is rajta maradnak a zöld levelek némelyiken.

Előzmény: zerger88 (1236)
zerger88 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 1236

Sziasztok, vetettem tavaly almamagot 1 helyre majd azt télen mikor már 10 centisek voltak szétültettet. Későn kelhettek ki szerintem, de egyetlen egy kis csemete még most sem dobta le a tavalyi levelét. Ez április eleje fotó. Próbáltam "megtépni" óvatosan de nem enged. Most már vannak új levelek is rajta. Mitől lehet ez? Vagy lesz egy örökzöld almafám? :) Vajon "dolgozni" fog e a levél?

Ali-bá Creative Commons License 2019.05.05 0 0 1235

Célszerű egy csokorból egyet, a legnagyobbat meghagyni. Mogyoró-kisdió nagyság.

Előzmény: paragramma (1233)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!