Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2010.07.19 0 0 93
=============
Kállai Ferenc arcai

A tévé műsoráról – Lőcsei Gabriella jegyzete
2010. július 19. 08:41

Lőcsei Gabriella
Halálának hírére a legtöbben A tanú című filmet idézték fel, meg azt a pár évvel ezelőtt a nagybeteg művésszel folytatott beszélgetést, amit az egyik kereskedelmi televízió rögzített. Színházi szerepeit, az angyalarcú ifjú indulását, hogy volt ez a művész Rómeó és Csongor is, nem csak Pelikán József és fáradtan fogalmazó öregember, úgy tűnik, végképp feledte a világ. Pedig mi mindenre lehetne emlékezni és emlékeztetni általa!

Kállai Ferenc 1945-ben indult a színészi pályán. Élete nagyobb részét – vagy ötvenkét évet – a Nemzeti Színház színpadán töltötte. Híresen nagyszerű művészek mellett nőtt fel híresen sokoldalú művésszé, olyan színházi színésszé, akiért kapkodtak a mozgókép mesterei is. Szerencséjére, s még inkább a mozik népének a szerencséjére, a muszájfeladatok között mindig akadtak számára egyetemes erkölcsi és művészi értékek bemutatására alkalmas szerepek is. Nagy kár, hogy ezeket a filmjeit – például a Katonazenét – oly ritkán lehet látni.

A siker a hamvas ifjúság elmúltával sem hagyta el Kállai Ferencet. Sőt. Mind a színházi, mind a filmes világ felfedezte, hogy az a gyérülő hajú, testes férfiú, akivé az angyalarcú Rómeó lett, változatos repertoárral terhelhető – tisztelhető – meg. És a színész, ki nemrég még Ottó volt Katona József drámájában, Bánk szerepében is nagyszerűen megállta a helyét. Falstaffként, Dantonként nemkülönben. Mi több: jellemábrázoló művészetével párhuzamosan erősödött felelősségtudata is. Kállai Ferenc tisztában volt vele, hogy egy-egy kitűnően megformált figura politikai fegyvertény lehet, hiszen sokáig foglalkoztatja az embereket, szabadon beszélhet, bátran gondolkodhat felőle a színház, a mozi és a televízió népe. Amikor még A tanút csak titokban lehetett megtekinteni, Major Tamással közösen fergeteges hatást ért el Csurka István Döglött aknák című darabjában. Talán ma már nehezen hihető, de a Pelikán elvtárs- és a Paál Károly-féle szerepek vállalásához az 1960-as évek végén, a ’70-es évek elején a Kállai Ferenchez hasonló, sebezhető színészeknek, akik sem rokonai, sem ismerősei nem voltak senkinek, még komoly kurázsi szükségeltetett.

A szocialista kiskirályokat leleplező, 1983-as Gyertek el a névnapomra című játékfilm is a korabeli magyar filmművészek merész vállalása volt, és Kállai Ferenc ebben is kitűnően teljesített. El is páholták érte rendesen a párt által felkent, hivatásos ítészek az egész filmes stábot, a rendezőtől a fő- és mellékszereplőkig mind. Ám aki egyszer ráérzett a bátorság „ízére”, azt nemigen lehet leállítani. Így volt ez Kállai Ferenccel is.

A következő merész szerepvállalását nem őrzik celluloidszalagok, legfeljebb tévéhíradó-felvételek és országgyűlési jegyzőkönyvek, azt, amikor országgyűlési képviselőként – vagy ahogyan akkoriban neveztük a parlamenti padsorokba beterelt hírességeket: díszpintyként – a Bős–nagymarosi vízerőműrendszer megépítése ellen tiltakozott, olyan neves képviselőtársaival együtt, mint amilyen Szentágothai János vagy Boldizsár Iván volt. Negyven éve nem fordult elő efféle „malőr” a Parlamentben, a szocialista szavazógép 1988 októberéig hibátlanul működött. Természeti kincseink és a Duna védelmében azonban tízegynéhány híres értelmiségi, tudós, művész, lapszerkesztő állva tiltakozott a szocialista eszelő ellen, és – arcukon enyhe kis mosollyal, mint fenyítésre számító iskolásfiúk – nemmel szavaztak a nagymarosi munkálatok megkezdésére. A rendszerváltás – szerintem – az ő bátor ki- és felállásukkal vette kezdetét. Megmutatták, hogy végszükség esetén mi mindenre képes a felelősségtudattal élő ember.

Az utókor vesztesége volna, ha a Kállai Ferencről szóló visszaemlékezésekből éppen ez az 1988-as bátor kiállás maradna ki. Meg az az enyhe kis mosoly, amellyel a közéleti férfiú bátor szerepvállalását eljátszotta.
=============
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.17 0 0 92
Az inkriminált szó nem a vidám természetére utalt, nem is a szerepeire. Próbáljatok meg kissé elvonatkoztatni.
Előzmény: ghoezeke mate (78)
Óvakodj a törpétől! Creative Commons License 2010.07.17 0 0 91
Hát nem.

Nyugodjék békében...
Előzmény: Édy Endre (73)
arnys Creative Commons License 2010.07.16 0 0 90

ahonnan érkezett, oda egyszer visszatér

 

http://www.youtube.com/watch?v=TTGDqQsLu_M

hócipő Creative Commons License 2010.07.16 0 0 89
Eszméletlen.... :-) :-)
Előzmény: Galván Tivadar (87)
Geyza Creative Commons License 2010.07.16 0 0 88
Jó!
Ez kell.
85 éves volt, mindent elért - emlékezzünk örömmel arra, aki volt!
Előzmény: Galván Tivadar (87)
Galván Tivadar Creative Commons License 2010.07.16 0 0 87
sensei47 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 86
========================
Kállai Ferencet július 23-án temetik

2010. július 16. 19:21

MNO - PK
Jövő pénteken, július 23-án 14 óra 15 perckor búcsúztatják Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművészt Budapesten, a Farkasréti temetőben – tudatta a Magyar Színház pénteken.

A nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja életének 85. évében hunyt el július 11-én, hosszan tartó betegség után. Kállai Ferencet, aki több mint 100 tévé- és mozifilmben játszott, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Színház saját halottjának tekinti.

Kállai a klasszikus és mai világirodalom, valamint a magyar drámairodalom számos főszerepét játszotta el kiemelkedő jellemábrázoló erővel Othello Cassiusától kezdve a Falstaff címszerepéig, Az ügynök halála fiúalakjától a mai magyar írók által írt figurákig. Megszámlálhatatlan színpadi szerepei közül kiemelkedik: Macduff (Shakespeare: Macbeth), Szakhmáry Zoltán (Móricz: Úri muri), Danton (Büchner: Danton halála), Polgármester (Gogol: A revizor), Luka (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Nicia (Machiavelli: Mandragóra).

Filmszínészként is emlékezetesek alakításai: játszott aljas huszártisztet a Katonazenében (1961), mérnököt a Megszállottakban (1961), a határozatlankodó Takaró Sándort Németh László Iszony című regényének filmváltozatában (1965). Egy korszak jelképévé vált a rendszer kisembere, Pelikán József gátőr megformálásával, Bacsó Péter 1969-ben forgatott, de csak jóval később bemutatott szatírájában, A tanúban, amellyel bekerült a magyar filmtörténelembe.

(MTI)
========================
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2010.07.15 0 0 85
Még egy két év és már azok következnek, akik értették ezeket a poénokat.
Előzmény: Geyza (84)
Geyza Creative Commons License 2010.07.15 0 0 84
zseniális! :-))))))))
Előzmény: sensei47 (83)
sensei47 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 83
====================
– Nagyon röstellem az ügyet, Virág elvtárs, de én jó előre megmondtam, hogy ideológiailag nem vagyok elég képzett. Mert ha, teszem azt, Bástya elvtárs tábornoki ruhában úszkál abban a medencében, csak megismerem a piros stráfról. Ez esetben megóvom a sprickoló tömegektől. Újságban, híradóban láttam én eleget. Szép daliás férfi, a kitüntetések csak úgy csillognak a mellén. De úszógatyában bent a vízben olyan furcsán hatott. Ki gondolta volna? Talán a fénytörés miatt...

– Bástya elvtárs már megbocsátott... – mondja Virág elvtárs, és gyengéden átfogva Pelikán vállát, bevezeti az ebédlőbe. – A gondnokot internáltuk, ő felel az egész incidensért.

– De hát ő nem tehet semmiről – tiltakozik Pelikán. – Én nem tudtam a vonalat.

– Ugyan, Pelikán elvtárs! – vág közbe kissé ingerülten Virág. – A jegyszedő anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője. Bevallotta.
====================
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.14 0 0 82
Király
Előzmény: arnys (81)
arnys Creative Commons License 2010.07.14 0 0 81
epiphyton ornans = dísznövényként tartott kúszónövény
Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.14 0 0 80
epiteton ornans
Előzmény: Galván Tivadar (76)
Antisystem Creative Commons License 2010.07.14 0 0 79

Egyébként ha már...  nekem a gyászhírről elsőnek a közismert - korunkat jól jellemző - történet ugrott be:

Kállai Ferenc egyszer sorban állt az egyik kereskedelmi tv büféjénél. Egy pohár vizet akart kérni, mert kiszáradt a szája (más verzióban egy csésze kávét). Nagy sor volt, így megkérte a büfést, szolgálja ki hamarabb. A büfésnő kiszólt: tessék visszaállni, hisz Pongó művész úr is ott áll a sorban.

 

A büfésnő immár megnyugodhat "Pongó művész úr" kávéját illetően... elment "A" Kállai... :(((((((

 

(utoljára ezzel a jelenséggel akkor voltam kénytelen szembesülni, amikor "A" Sinkovics halálhírét tette zárójelbe Őfelsége Első Jimmy esete a kakassal...)

 

ÜdV

Előzmény: Galván Tivadar (76)
ghoezeke mate Creative Commons License 2010.07.14 0 0 78
Így van. Például az epiteton ornans nálam állandó jelző, tegyük fel tehénszemű Héra.
Nálad meg becenév.
:D
Kállai pedig tényleg vidám ember volt, személyisége túlnyomó részben ebben a műfajban bontakozott ki.
Előzmény: Galván Tivadar (76)
Antisystem Creative Commons License 2010.07.14 0 0 77

Kettévágva a vitát, a "komédiás" valszeg helyesebb szóhasználat lett volna az alkalomhoz - az tényleg "közhasznúan" szinonim a jó színésszel.

 

ÜdV

Előzmény: Galván Tivadar (76)
Galván Tivadar Creative Commons License 2010.07.14 0 0 76
Az a baj, hogy nem mindenki ért magyarul azok közül, akik beszélik ezt a nyelvet.

Bizonyára ez a probléma gyökere. Számomra Kállai Ferenc, az színész, a bohóc pedig olyasvalaki, mint pl. Szamóca. Nyilván nem véletlenül ragasztotta rá a közönség éppen ezt az epitethon ornanst.

A Duna meg csak jön, jön...
Előzmény: Törölt nick (75)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 75
Az a baj, hogy nem mindenki ért magyarul azok közül, akik beszélik ezt a nyelvet. számomra ez a jelző sokkal inkább kifejezi az iránta való tiszteletet, mint a mogulozás, bölényezés. A jó színész az bizony bohóc. A rossz az meg ripők.
Előzmény: Galván Tivadar (74)
Galván Tivadar Creative Commons License 2010.07.13 0 0 74
off
Szegény Dezsőnek is meg kellett halnia :(
on

Szamóca megint elsütötte baromságai egyikét:

Kállai Ferenc színészóriás volt, igazi nagy "bohóc", aki igen szerette a fiatalokat, felkarolta a tehetségeket és gyakran méltatta is őket - méltatta Eperjes Károly színművész az elhunyt Kállai Ferencet.

Kállairól sok mindent el lehet mondani, de hogy bohóckodott volna?
Édy Endre Creative Commons License 2010.07.13 0 0 73
Az élet nem habostorta, Pelikán.
spooler Creative Commons License 2010.07.12 0 0 72
Pelikán elvtársat már nem tudják megmerényelni.
Előzmény: sensei47 (-)
Geyza Creative Commons License 2010.07.12 0 0 71

Jöjjön egy kis vidámság is az emlékezésben!

 

Szép élete volt, siker nők - azt hiszem, nem vetette meg a jó csajokat.

 

Egyszer volt vele egy beszélgetés, kb. ezt a történetet mesélte el:

 

Fiatal színész volt a Nemzetiben, és albérletet keresett. Jóban volt a jegyszedőnővel, aki egyszer megkérdezte:

 

- Ferikém, aztán találtál már valamit?

- Jajj, ne is kérdezd, nagyon megjártam! Találtam egy albérletet, jó helyen is lenne, nem is drága - de nem merek beköltözni, mert azt hiszem, a háziúr buzeráns. Én meg hát... épp nem az vagyok, tudod!

 

Pár nap múlva odainti a jegyszedőnő magához:

 

- Ferikém, azért vigyázz máskor, miket beszélsz! Miért kellett arról a háziúrról olyasmit mondani?

- De hát mit csináljak?! Buzeráns, és én olyan helyre nem megyek!

- De Ferikém - nem tudod, hogy a Major elvtárs is buzeráns?!

- A Major elvtárs??!! Nem is gondoltam volna!

 

Major persze nem volt homokos, de belement a játékba és pár napig hülyítették szegény Kállait.

 

Például a darab megbeszélése során megjegyzi Major: "Hogy magának milyen jól áll ez a zakó, Kállai!!

Kállai meg be volt tojva, hogy mikor támadja le Major Tamás...

 

Zseniálisan mesélte el, betegre röhögtem magam rajta!

ccc9 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 70
Dunatévén megy az Iszony.
Detonátor Creative Commons License 2010.07.12 0 0 69
Detonátor Creative Commons License 2010.07.12 0 0 68
Isten nyugosztalja!
Geyza Creative Commons License 2010.07.12 0 0 67
OFF
Önnek nem is 33 neve van már, méltóságos uram, hanem megszámlálhatatlan.

De mi lett a kedvencemmel?
Előzmény: Galván Tivadar (52)
horex Creative Commons License 2010.07.12 0 0 65

Nyugodjon békében Művész úr!

Ő sem szerette már az öregségét, mint Bessenyei

:(

by horex

bence52 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 64
Nálam A Tanú című film megy. Így emlékezem. Béke poraira.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 63
A.B.F.R.A..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!