Lassanként már négy hónapja cserépben földben van a kigyökeresedett levél. Még mindig nem hozott új kis levélhajtást. Egyébként él a növény. Vajon mire lehet számítani?
Az elöregedett és szárán visszakurtított fokföldim mint írtam kigyökeresedett. November vége felé azt is földbe tettem. Azóta szépen hajtja már a sok kis levelet.
Ez a topik lényegében halott. :-( Megpróbálom egy kicsit élesztgetni. :-)
Kényszerből kísérleteztem a szeretett ősrégi már családtagnak számító fokföldimmel. A megmaradás, továbblétezése érdekében.
Jelenleg két kigyökeresedett levélke van cserépben földbe elültetve. Már kb. 1 hónapja. Várnám, hogy valahol kihajtva hozzon egy új kis levelet, ami eddig még várat magára.
Azonkívül a visszakurtított régi növény középi része is kigyökeresedett, ami vízbe lett állítva. Hamarosan azt is földbe fogom ültetni, ha nem történik vele valami.
Van egy fokföldim cserépben. Kókadoznak a levelei. A hosszú idő alatt alulról leszáradt levelek miatt megnyúlt a szára a tövénél, és elfekszik a cserépben.
Mit kell tenni vele ilyenkor, hogy ne pusztuljon el?
Ha át kell ültetni, ilyenkor azt hogyan kell megtenni?
Segítsetek! Két hete folyamatosan vasánaponként tízesével dobálom ki a fokföldiket a kukába. Kb. 80 ibolyám van, több éve ibolyázok, sosem volt egy-két túllocsoláson kívül veszteség. Tünetek: elkezdenek a külső körben a levelek lekonyulni, elerőtlenedni és végül a levélszár elrohad. Majd persze egy idő után a törzs is elrohad. Pedig már a föld teljesen száraz. Egy-két növényen észrevehető a levelek fakulása, lisztesedése is. Lehet ez lisztharmat, vagyis gombás megbetegedés? Ebben a stádiumban mi a védekezés? Valószínűleg a teljes állomány már vmilyen szinten fertőzött...
A képen látható saintpaulia - Taita névre hallgat . Humako.nl a forgalmazója. Még csodaszép chimeráik is vannak - találkozhatunk velűk hazai virágboltokban is .
Külön közössége van az ibolyáknak és a csuporkásoknak, itt az indexen nem sokan látogatják a topikot, viszont elég mozgalmas élet folyik a gazlapon és a forum.saintpaulia.hu-n a legnagyobb közösségi oldalon is van a magyar ibolyásoknak saját oldala.
Ne vessetek meg, ha már felmerült ez a kérdés, de, mivel mocskos módon munkahelyről és munkaidőben teszem fel a kérdésemet, ezért aztán igyexem a legrövidebb lenni, és nem olvasnám végig.
Szóval van nekem egy kb. 2 éves kis ibolyám. rengeteg levelet hozott, sikeresen szaporítottam belőle két kis növényt is, egyetlen gondom van vele csak, hogy nem virágzi. valamikor itt a munkahelyen nőnapra kaptam, akkor szép kis (talán lila) virágai voltak, azokat elhullajtotta, és azóta csak levelet hozott, azt kb. 15-20 db-ot az elmúlt két évben. Világos helyen van, de nem az ablak mellett, nem éri tűző nap, láthatóan nagyon jól érzi magát, mert mindig új levelei vannak, és a régiek is szép egészségesek. De virágot nem hoz a bitang ! Mit kellene tennem???
Köszönöm az esetleges válaszokat !! Irány a munka!!
Sziasztok!Egy kérdésem lenne, hogy a már meggyökeresedett ibinek véletlenül letörtem a levelét abból még lesz valami? Elültettem már a földbe, nagyon szép erős gyökere volt, és már kezdett a kis levélke is jönni, (még a vízben) valahogy úgy nyúltam a másik virághoz, hogy letört ennek a level:(((( Levél nyél azért maradt rajta:) Hiába "dolgoztam" vele???? Ugye nem??? Mondjátok, hogy nem???:))) Köszi a válaszotokat!