...mit csinálok... annyira nem titok, de ezzel az anonim nickkel nem akarom összekötni...
...nos szívesen olvasok, kirándulnék, élnék "szabadon" - ki tudja, persze, hogy mi az... -, de mivel nemigen tehetem, leginkább számítástechnikai problémákra keresem a megoldást... ilyen területeken - ha tudok -, használható tanácsokat próbálok adni - nem mindig egyszerű, és nem is mindig "vevők" rá, mert a mi kis emberi világunkban a legnagyobb urak egyike a mexokás... - , mellette programozok - munkaként ezt teszem a legszívesebben-, pl. néha kényszerűségből VBA-t is, de főleg C, némi C++, C# - dettó kényszerűségből -, információs rendszert szervezek, igazgatok - nagy kedvencem a mediawiki motor -, egyes szervereket "abajgatok", ha bajuk van, ...szóval a 3x évnyi, "sokbites" tapasztalatomat igyekszem szinten és karbantartani, s ebből megélni...
...ha ezek engedik, mint pl. most, amikor egy cirka 2000 fájlból álló sw csomag - aminek fele, mintegy 300.000 sornyi, egy csapat által írt C, C++, C# forrás - dokumentációját generálom a kiváló Doxygen és GraphVizard csomaggal, ami egy menetben, amíg kigyúrja a CD-nyi "sütijét", ad másfél órát, hát be-benézek ide-oda, s pl. alkalmanként "alteregóid" követőivel a világ dolgairól vitázom - mivel jóval több van már mögöttem, mint előttem, elkövet ilyet a magamfajta, megrögzött szkeptikus -, már ha nem fröcskölődő, másokat főleg piszkáló, lesajnáló, vagy épp "megmondó" nick-kel akadok össze :-)))
Ha nem használsz erőforrás-zabáló dolgokat ikszpén vagy linuxon, akkor olyan felesleges multibootra megcsinálni. Úgyis az OSX-et fogod használni az esetek 80-90 százalékában.
Kösz ezeket is... már ott tartok, hogy ha megengedhetem magamnak, én is veszek... szép,állítólag stabil masina... nekem tuti, hogy multiboot lenne: OS, linux, és ha megy rajta, XP is... most az első nincs az 5+ éves notimon...
Alternatív oldalakon beszerezhető ideiglenesen. Aztán persze a legjobbat kell választani. Ha jól emlékszem, az iWork 30 napos triálja rajtavan a) vagy minden meken vagy b) az install lemezeken.
De a legjobb (én, amikor 100%os kompatibilitásra van szükség, ezt használom) az, ha az ember elővesz egy Parallelst, ami egy virtuális gép keretrendszereként szolgál, abba bepattintja az XP-t, és azon keresztül futtat Wordöt. Ha 100%os kompatibilitásra vágysz, ez a megoldás. Ha egyszer doksikat kell gyártani (minimáltáblázatok, plusz szövegformázás), akkor egy sima Pages is elég, ráadásul szerintem sokkal jobb, mint a Word. Aztán docba exportálva teljesen valid docot kapsz, ha normális fontokat használsz pagesben, és nem gyönyörű, de windows alatt nem ismert fontokat. Ha hercehurcás doksit kell előállítani exceltáblázatok bevonásával, innenoda, onnanide referenciával, akkor pedig a virtualizált XPn futtatott Word a tuti. kicsit erőforrásigényes, de tessék felturbózni a mac-et sok rammal, és akkor még mosolyogni is tud az ember használat közben.
Igen, nekem Mekem van. MS céges domainba simán be lehet lépni vele, mutatom a képet:
http://cl.ly/8e954f7d9131a6205dcc
Van egy nagyszerű irodai csomag, úgy hívják, hogy iWork. Ez az Apple sajátja, és a szövegszerkesztője az kompatibilis a Worddel, de tud RTF-et, PDF-et is exportálni. Wordot és RTF-et meg olvas. A kompatibilitás azt jelenti, hogy egy Pagessel előállított Word doksi gond nélkül megnyílik egy Wordben. Visszafelé ez nem feltétlenül igaz, a Pages nem tud megjeleníteni minden Wordös csittifittit. Elképzelhető, hogy a táblázatok keretei nem olyanok lesznek, nem lesznek középrehelyezve, etc. De a tartalom látszik. Az iWork programcsomagban még van Numbers (táblázatkezelő) és Keynote (prezentációkészítő is). Ezek is exportálnak a megfelelő Windowsos formátumokban (xls és ppt).
A karakterkészlet alatt mit értesz? Ez most mac-en íródik, éshát árvíztűrő tükörfúró. Mindenem helyes. Van rendes ékezetem. A legtöbb font bírja a CE karaktereket, persze pár nem, dehát ez mindenhol így van.
Elsősorban ezt a gépet irodai célra kell használni, mindegy, hogy mi fut rajta.. nekünk nincs infó pl. az Office doksik kompatibilitásáról, karakterkészletekről, a m$-os céges domain-be léptetésről, stb.
Megtetszett a cimborának,s szánna rá pénzt: dolgozni akar vele...
Köszi: pár boltot felhívtam azóta: egyik sem ajánlotta, hogy XP-vel használják, mert elmondásuk szerint nem "stabilak" rajta a programok. Nem igazán homogén még kép :-)