Keresés

Részletes keresés

zsanna Creative Commons License 2020.07.09 0 1 2413

Én nagyon szeretem a jó graffiti-ket :-) Szerintem egyenesen ösztönözni kéne azt, hogy egy csomó kopár, csupasz betonfelületeken kiéljék magukat a graffitizők. 

Ki kéne jelölni ilyen területeket, biztos hogy feldobnák a környék hangulatát. 

Előzmény: tsabyZ (2410)
Csimpolya Creative Commons License 2020.07.07 0 0 2412

Megtudtam azt, hogy a Vigadó épületében Himnusz kiállítás van. Jó régen nem voltam ott, alig-alig emlékeztem rá, pedig nagyon szép a belseje, az aranyozást nem vitték túlzásba, a lépcsőház kifejezetten arányos, a lépcsőkön könnyű járni.

Belépve egy aprócska könyvtárfélét pillantottam meg. Az első utam odavezetett. Nagyon kedvesen fogadtak, mondták, hogy csak helyben olvasás van, ez ellen nem is volt kifogásom. Viszont az asztalon találtam egy érdekességet, rögtön meg is néztem. Afféle tükrös, körbeforgatható szerkezet volt, el is kezdtem tekergetni, egy tigris ugrált benne. Ez lehetett a filmvetítőgép dédnagybátyja. Több szalag is volt, a másodikon egy ló futott, a harmadikon pedig egy nő lépett fel egy emelvényre, majd leugrott róla. Képzeljétek, ez a kacér nőszemély majd’ a térdéig húzta a szoknyáját! Sok művészeti folyóirat volt ezeket lapozgattam egy kicsit, aztán irány az első kiállítás.

Ez az ötödik emeleten volt, oda azért lifttel mentem föl. Egy tágas, jól világított, kellemes hőmérsékletű terem volt, nem túl sok, de annál érdekesebb látnivalóval. A himnusz alatt itt nem, vagy nem csak a Kölcsey-verset értették, hanem pl. egyes zsoltárokat is.

A kiállított tárgyakat így sem tudnám mind elsorolni, csak néhányat említek kedvcsinálónak. Egy fából faragott szobor, valami ószövetségi próféta lehetett, aki éppen komoly kifogásolnivalót talált embertársai viselkedésében. Egy másik faragás fejfára boruló, arcát a kezébe temető nőt ábrázolt a gyász élethű kifejeződése volt.

Csodaszép, agyagból készült úrvacsorai kancsók, hozzá illő agyagpoharakkal, nem lehetett jómódú az egyházközség. Volt Miska-kancsó si, bár kackiás bajsza után ez inkább Mihály volt.

Láttam néhány szép üvegkelyhet is, ha ez is úrvacsorai kehely volt, elég sok megbánni valója lehetett annak, aki ezt kiitta.

Népviseletbe öltöztetett babák is voltak, egyik szebb, mint a másik, remekül kidolgozva. A kedvencem a nagytiszteletű úr volt, csodásan redőzött palástban, éppen egy ifjú menyecskével beszélgetett, sejthetően a jövendő keresztelőről.

Szaruból faragott csodás tárgyak, sótartó, ivókehely, míves kidolgozással.

Találtam három hangszert is, az egyiknél rögtön rájöttem, hogy az tekerőlant, a másik kettő citera volt, de ennek csak itthon tudtam utánanézni. Mindhárom új volt, csillogott-villogott.

Az egyik tárlóban gyöngyház nyelű kések, a legkisebbik láttam határozott kísértés fogott el, de a tárló jól volt lezárva.

Népviseletbe öltöztetett, életnagyságú bábuk, még a kékfestő-fehér kombináció is csodaszép lett.

Egyszóval, bőven volt mit nézegetni. Meg is tettem!

A hatodikon volt a Trianon kiállítás. Azt az egy emeletet gyalog mentem fel, innen tudom, hogy a lépcsőház elegáns és kényelmes.

Erről a kiállításról nem nagyon tudok mit írni.

Külön öröm, hogy minden ott dolgozó udvarias, és szívesen beszélgetnek, ha valaki kérdezi őket.

Csimpolya Creative Commons License 2020.07.07 0 1 2411

Köszönöm, hogy megírtad, ilyen is van. A fecskéket ábrázoló a kedvencem.

Előzmény: tsabyZ (2410)
tsabyZ Creative Commons License 2020.07.05 0 0 2410

Tisztelt olvasók!

 

Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy nemrég indult kezdeményezést, ami a hazai Graffiti és Street Art szubkultúra égisze alatt történő megmozdulásait és újdonságait hívatott bemutatni, ezzel teret adva minden hazai művésznek. A közösségünk egyre növekvő tagjai figyelemreméltó alkotásaikkal gazdagítják Magyarország szellemi és kulturális szintjét. Az alábbi linken olvashatjátok az online magazinunkat:https://urbanmuveszet.hu 

 

További szép napot kívánok!

 

 

Shangri-La Creative Commons License 2020.07.05 0 0 2409
Shangri-La Creative Commons License 2020.07.05 0 0 2408

Elnézést, a nyitvatartást elírtam, csak K-P és SZ-V, hétfőn zárva.

 

https://www.facebook.com/events/697276017736485/

 

Előzmény: Shangri-La (2407)
Shangri-La Creative Commons License 2020.07.05 0 0 2407

Na szóval a programajánló...

 

Helyszín: Godot Kortárs Művészeti Intézet, III. kerület Fényes Adolf u. 21 (eléggé ipari terület, a volt Goldberger Textilgyár területén)

A kiállítás: Kleb Attila fotóművész portréfotó kiállítása neves dzsessz zenészek és hazai színészek, énekesek fotói. SZENZÁCIÓSAK! :D

Nyitvatartás: H-P: 14-19, SZ-V: 11-18, augusztus 7-ig ingyenesen látogatható.

 

Kleb Attila a fotózás mellett a GetCloser koncertek szervezője a MOM Kultban, több hírességet csábított ide (pl. Suzanne Vega, én is ott voltam), a fotók jó része ezen alkalmakkor készült. Már őszre is gyűlnek a koncertek.

 

Az esemény, amin ott voltam a kiállítás újranyitása volt (az év elején nyitott, de a vírus miatt bezárt) Part Nagy Lajos tárlatvezetésével.

 

https://getcloserconcerts.com/closer-fotokiallitas/parti-nagy-lajos-tarlatvezetese/

 

Igazából nem a klasszikus tárlatvezetés volt, ahol végigmennek a kiállításon több helyen ismertetve, bemutatva, hanem egy megnyitó beszéd, beszélgetés a fotók által keltett gondolatokról, érzésekről, a fotós és alanya közötti intim viszonyról, a fotók mögött rejlő titkok, sztorik (pl. Cseh Tamás képe - a 2. totálon hátul - nagyon kilóg a többi közül illetve egyes külföldi zenészek nagyon nem akarták, hogy fotózzák őket, de végül mégis...). Természetesen lehetett kérdezni is a őket, utána a nézelődésé volt a szerep, de akár kötetlen beszélgetés is Attilával és Lajossal. :D

 

A képek döntő része nagy alakú, de van pár kisebb formátumú képből álló csoport is.

 

A végefelé a beszélgetésnél ott volt valaki, akiről közben kiderült, hogy szintén zenész, a fotója is kint van (az utolsó képen a bal szélső). Kérdeztem mit zenél? Trombitás. És hol? A Qumby-ben, ő Kárpáti Dodi. :D (Sajnos a Qumby koncertileg teljesen kimaradt eddig, csak Balanyi Szilárdot ismerem a szóló projektje kapcsán.)

 

A nagy kép a megnyitón Kleb Attila és Parti Nagy Lajos (Magdus már látta, mi félszavakból is...:D), a többi csak úgy egy kis válogatás...

 

 

 

zsanna Creative Commons License 2020.07.03 0 0 2406

Igen, valóban csak read-only üzemmódban nyomtam :-( 

Sajnos nem a jó programok miatt, - egészségügyi okai voltak. Na nem a vírus, de azért nekem kapóra jött, hogy elmaradt minden, és nem fájt a szívem, hogy nem tudok elmenni ide-oda :-)  És azt hiszem, a vírus előtti időszakban talán túl is toltam a bringát ilyen ügyben, mert bevallom, - jól esett, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül maradhattam otthon esténként :-) 

Kellenek ilyen időszakok, amikor az ember kiéhezteti magát :-) 

Előzmény: Shangri-La (2405)
Shangri-La Creative Commons License 2020.07.02 0 0 2405

Nagyon eltűntél. :-) Volt sok kultúrális élmény az elmúlt időben?

 

De remélem valami más klassz program miatt kell kihagynod?

 

Én is mindjárt írok egy pesti - na jó, budai - programajánlót...

 

Előzmény: zsanna (2404)
zsanna Creative Commons License 2020.07.02 0 0 2404

Az előbb olvastam a helyi hazudósban, hogy ma este 9-kor igen jó kis program lesz a Pirogránit udvarban: Grecsó és a 30Y-os Beck Zoli. (Pécs, Zsolnay negyed, - ha valaki nem tudná :-)  )

Szívem szakad meg, hogy nem tudok menni :-( 

zsanna Creative Commons License 2020.07.02 0 0 2403

Engem anno igazi, működő bányába vittek le egyszer régen. És a 164 centimmel is sokszor koppant a kobak, - mert valóban azt a pár centi pluszt nem kalkulálja be az ember :-)  

És tényleg minden tisztelet a bányászoké..   a rövid idő alatt is igen nyomasztó tudott lenni a tudat, hogy jó sok méter föld és szikla van feletted :-( 

Előzmény: Shangri-La (2398)
Csimpolya Creative Commons License 2020.07.01 0 0 2402

Igen, nem csak én, de minden résztvevő jókat mosolygott.

Előzmény: Magdolnna (2401)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.30 0 0 2401

Az ilyen fickók igazán emlékezetesebbé tudják tenni :)

Előzmény: Csimpolya (2400)
Csimpolya Creative Commons License 2020.06.24 0 0 2400

Tíz-tizenkét éve jártam a salgótarjáni Bányamúzeumban, egy jókedélyű vezetőt fogtunk ki, ránk adta a sisakot, és közölte, számoljuk meg,hányszor koppan  fejünk, mert annyi felest adunk. Lelkiismeretesen számoltam, de a túra végén kicsit kevesebbet vallottam be... Akkor kiderült, hogy nem adunk, hanem kaptunk volna. Azért nem bántam, mert ez már túlzás lett volna. Viszont a bánya érdekes hely volt, és én sem sajnálom a pénzt azoktól az emberektől, akik nagyon megdolgoztak érte!

Előzmény: Shangri-La (2398)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.24 0 0 2399

Tervek között szerepel :) hajaj és még mennyi minden :)

Előzmény: Shangri-La (2398)
Shangri-La Creative Commons License 2020.06.24 0 0 2398

Ha már bányamúzeum, akkor érdemes megnézni Salgóbányát. Fent is van kiállítás, kint kulturált szabadtéri kiállítás szépen rendbehozott járművekkel, lent meg beállított jelenetek a bányászok munkájáról, életéről embernagyságú figurákkal. Csak a fejre kell vigyázni, nehéz a sisakkal azt a plusz pár centit bekalkulálni. :-)

 

Itt pár kép változik, érdemes végigvárni:

 

http://www.salgotarjan-turizmus.hu/hu/info/kultura/muzeumaink/banyamuzeum.html

 

https://dornyaymuzeum.hu/banyaszati-kiallitohely/

 

Mi 2011-ben voltunk, most látom, hogy a képeket sikerült "nem elmenteni" a másik diszkre, az eredetihez meg most nem férek hozzá.

 

Előzmény: Magdolnna (2397)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.24 0 0 2397

Tatabányai Ipari Skanzen – Szabadtéri Bányászati Múzeum

Sajnos a vírus miatt egyenlőre csak a szabadtéri kiállítást tudtuk megnézni, a beltériek még zárva tartanak, ergo lesz miért visszamenni. Valahol Tatabánya szélén, a 15. akna helyén van ez a hely.

Egy hatalmas nagy rozsdakupac az egész, jó nem az, de ennyi régi használt vasat nem is tudom láttam-e valaha. Előszörre szörnyűséges látvány volt, de az az  igazság, a végére sem változott a véleményem, főleg belegondolva, hogy ez hány embernek a munkaeszközeit és munka(és egyúttal élet)körülményeit jelentette. Kegyetlen nehéz sors volt a bányászat, de hát ezzel sem mondtam újat. Itt szenet bányásztak, kb az 1980-as évek elejéig folyt a termelés. Kaptunk idegenvezetést is a jegy mellé, így azért elég élvezetes volt a múlt időszakának ez a része.

A szociális részek, lakások, irodákról csak szóbeli élményt hoztunk el, azt is megtudtuk, hogy mélyre szállás előtt volt egy fal, ahová minden bányásznak valami bilétát fel kellett akasztani – dögcédula jutott eszembe – és amikor vége volt a műszaknak, akkor mindenki sorban magához vette, akinek megmaradt a jelzése a falon, hát annak baja esett. Láttunk mentő csilléket, mert hát baleset azért előfordult, bányaomlás, vízbetörés, sújtólégrobbanás stb. Meg volt temető a hősi hallottak részére.

A magam részéről nem sajnálok tőlük semmilyen jövedelmet, kegyetlen munka lehetett, a bányásznapok alkalmával osztogatott pénzek (ma prémium vagy bónusz, kinek hogy), akkor jelentőséggel bírtak, hogy a kereskedelem legnagyobb feltöltései és forgalmai ehhez a napokhoz kapcsolódtak.

Jelenleg művészeti táborokat is rendeznek a területen, van egy rész, ahol szobrászművészek munkái vannak kiállítva, kizárólag a bánya vasainak felhasználásával.

Shangri-La Creative Commons License 2020.06.12 0 0 2396

Ígértem még az év végén beszámolót a Ludwig Múzeumos kiállításokról. Időm továbbra sincs - előbb úgyis még a kortárstáncról akartam írni - és tulajdonképpen okafogyott is, mert régen bezártak azok a kiállítások. Azért még fogok, és inkább a tárlatvezetésekről, már ha sikerül feleleveníteni több mint fél év távlatából. Majd elő kell keresni a kiállítási füzeteket is.

 

Hogy miért is jöttem elő most ezzel? A Facebook-on tettek fel egy posztot, ahol a kedvenc műtárgyáról írt az egyik akkori tárlatvezető. Akkor is elmondta ezeket ugyanilyen szeretettel. Szóval muszáj lesz írni róla, még egy kis(?) türelem...

 

https://www.facebook.com/ludwigmuseum/photos/a.143996837015/10156810138412016/?type=3&theater

 

Shangri-La Creative Commons License 2020.06.12 0 0 2395

Most látom, hogy elírtam, természetesen nem naci, hanem maci. :-) Szóval plüssmacis forrócsokizó. :-) Feltéve hogy túlélte a koronát, majd utánanézek.

Előzmény: Shangri-La (2349)
Shangri-La Creative Commons License 2020.06.12 0 0 2394

Nekem is a zugli maradt ki eddig, bár az állatkertiben is csak futtában voltam, nem jártam végig. De ami késik, az a MÁV... :-)

Előzmény: Magdolnna (2391)
Shangri-La Creative Commons License 2020.06.12 0 0 2393

Anno a Pecsánál voltam párszor, meg még korábban az Ecserin, de csak bámészkodni. Van egy hangulatuk ezeknek, de korán kell hozzájuk kelni. :-)

Előzmény: Csimpolya (2384)
Csimpolya Creative Commons License 2020.06.09 0 0 2392

Tavaly a nyugdíjasklubbal jártunk az Állatkertben, akkor megnéztem az ottani japánkertet, úgyhogy már csak egyet kell bepótolnom, meg is fogom tenni.

Előzmény: Magdolnna (2391)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.09 0 0 2391

És ahogy most nézegetem a japánkerteket, a három budapestiből a harmadikat láttad a felsorolásban, én meg az első kettőt :)

 

https://www.danubiushotels.com/hu/magazin/3-japan-kert-budapesten-amit-latnod-kell

Előzmény: Magdolnna (2390)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.09 0 0 2390
Előzmény: Csimpolya (2387)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.09 0 0 2389

Két legyet egy csapásra, ha már az ember elindul otthonról :)

Előzmény: Csimpolya (2388)
Csimpolya Creative Commons License 2020.06.08 0 0 2388

Én is kedveltem, mármint a bolhapiacot, hiányzik. Ez viszont egy kis kárpótlást jelent. Miután a csarnokban időnként kisállatkiállítás is volt, általában mindkettőt megnéztem. 

Előzmény: Magdolnna (2386)
Csimpolya Creative Commons License 2020.06.08 0 0 2387

Akkor ideje lenne, hogy a Margitszigetet is megnézzem. talán meg is teszem.

Előzmény: Magdolnna (2385)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.08 0 0 2386

A bolhapiacokat én sem tudom kihagyni, egyszerűen imádom nézegetni a régi tárgyakat. Mondjuk annak örülnék, ha minden egyes darabra rá lenne írva az ára és ennek megfelelően fogdosnám össze vagy hozzá sem nyúlnék. Van olyan gyanúm, hogy nem egyszer ránéz az árus az érdeklődőre és annak megfelelően mond egy árat. A pecsa meg számomra egy kultikus hely volt, iszonyat sok mindent vásárolgattunk ott össze anno. Jó emlék.

Előzmény: Csimpolya (2384)
Magdolnna Creative Commons License 2020.06.08 0 0 2385

Kellemes bizony :) Itt ahol most jártál, még nem voltam, de a margitszigeti japánkertet már sokszor megcsodáltam. És van egy ilyen kert Szentendrén is, túl a belvároson, a kikötők magasságában, az elég árnyas, és ott is sokféle építészeti mármint táj-kertépítészeti elem megtalálható. Nekem ezek annyira tetszenek, hogy otthon is vegyítem az angol kertészet elemeivel.

Előzmény: Csimpolya (2383)
Csimpolya Creative Commons License 2020.06.06 0 0 2384

A mai délelőttre kellemes elfoglaltságot találtam. Felfedeztem, hogy van egy bolhapiac, amiről idáig nem is tudtam. Amióta a Petői Csarnok előttit becsukták, nem jártam ilyenen, úgyhogy ezt a mulasztást sürgősen pótolni kellett. Meg is tettem.

A zsibvásár a budai virágpiac helyén, szombat-vasárnap működik, a hangulata pedig nagyon kellemes, emlékeztet az általam előbb leírt helyre.

Nézelődtem és nézelődtem, volt mit!

Hosszú lenne felsorolni, mi minden volt. Néhány holmiról elképzelni sem tudtam, ki akarná megvenni, ilyen volt egy serpenyő, amiről lekopott a teflonréteg, olyan seprű, amin alig volt cirok, csorba tányér, ilyesmik. Viszont ez is hozzátartozik a hangulathoz.

Jó néhány érdekességet is láttam, még akkor is tetszettek, ha nem vettem meg. Például olyan cérna, amit még fából való spulnira tekertek, annyi kötőtű, hogy két nyugdíjasklubnak elég lenne, kés-villa-kanál, tányér, pohár, lábos fazék (használhatóak, sőt némelyikük új) minden tételben. No meg jó sok könyv! Ez utóbbiak méltányos áron, de csak egyet vettem.

Találtam olyasvalamit, ami tetszett, de szerencsémre nem tudtam volna hová tenni. Képzeljetek el olyan vasból készült, félméteres modelleket, amik elég jól utánozták az eredetit. Volt betonkeverő, traktor utánfutóval, úthenger és végül a kedvencem: hajóhinta! A hozzá vezető rámpával együtt. Meglöktem, hangulatosan nyikorgott.

Ha lett volna pénzem és helyem, biztos nem tudok nekik ellenállni. Még akkor is így lett volna, ha alapos rozsdátlanításra és új festésre szorultak.

Aztán újabb megdöbbentő élmény: az utóbbi tíz év legrondább, kutyát ábrázoló, porcelán nippje! Ráadásul kettő volt belőle. Alig tudtam levenni a szememet róla. Amikor az árus közeledett, gyorsan továbbálltam.

Láttam még egy igazi, klasszikus szódagépet. Bevallom, ha akkor és ott valaki megkínál egy hosszúlépéssel vagy egy nagyfröccsel, szívesen elfogadtam volna. Ennek híján jól jött a palack víz, amit magammal vittem.

Volt egy csodás, nagypapáknak (no meg nekem) való fülesfotel, aminek kilógott a bélése. Legalább látszott, hogy az valóban lószőrből készült.

Végül is egy pici cserépben lévő virágot vettem, az eladója, egy fiatal lény kedves és hozzáértő volt.  

No meg fél kiló epret, mert ennek az illatnak képtelen voltam ellenállni. Nem is beszélve arról, miért kellett volna ellenállni?

Nem állítom, hogy törzsvendég leszek itt, de az év folyamán biztos kilátogatok még egyszer-kétszer.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!