Keresés

Részletes keresés

budaifeco Creative Commons License 2013.09.06 0 0 13

Sziasztok, egzotikum-kedvelők! Csak egy gyors bejegyzésig zavarok: Akebit akarok külföldről rendelni, és társakat keresek, hogy meg is érje. 1db Quinata és 1db Quinata Silver Bells együtt kb 9matyira jönne ki. Ha vkit érdekel, az emilem nyilvános. (de ha van vkinek fölös példánya, az is klassz lenne...) Valakinek kell goji?

Köszi, üdv Feco

Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.05.03 0 0 12

Kedves Kolos!

Kössz a linkeket,ismerem őket.A növényküldésekkel az a nagyhelyzet,hogy bekapcsolódnék én is ezekbe imitt-amott,de mivel én Szlovákiából fórumozok,vagy drágábban tudnám ezeket a csomagokat feladni a helyi postán,vagy utaznom kéne Komárom-Esztergomig,hogy határon belül egyszerűbben,és olcsóbban tudjak ezt-azt küldeni.Szal nem mondom,hogy nem,nem zárkózom el a csereberéktől,de velem ez körülményesebb.

üdv

indigo girl Creative Commons License 2010.05.02 0 0 11
Ezt remekül lebokszoltuk. Kicsit másképpen gondolkodunk, azt hiszem. :)


"amekkora vadászat folyik mindenfelé a fórumokon a minnél hidegtűrőbb fajtákra,köztük pl.konrétan a fügére is"

Természetesen, szelektálják csak ki erre a klímára a megfelelő egyedeket, de csodát nem várhatunk: nem lesz itt lépten-nyomon olajfa-liget és pínea-erdő, macchiákkal, hiába is próbálkoznak többen. Az Északi-Khg., Nógrád, és a Zemplén hideg völgyeiben meg pláne nem.


"nem a pesszimista hozzáállás fogja előremozdítani ezt a területet,hanem a információk adta lehetőségek minnél pozitívabban való értékelése"

Nem vagyok ellene az újnak, csak ismernünk kell a kertünk korlátait. Ez nem pesszimizmus, hanem racionalitás. Valószínűleg jóval fiatalabb vagy nálam és nem láttál még elpusztult növényt eleget.

Azt pedig szánalmasnak tartom, ha mindenféle építménnyel mediterrán kertet akarunk színlelni itt, a Kárpát-medencében. Tájidegenek a pálmák, az agávék és a többi kuriózum: "Tán csodálom, ámde nem szeretem" őket.


Még szerencse, hogy a gyümölcsfákkal könnyebb a helyzet. Mármint ránézésre.
Előzmény: Mr.Freestyle (10)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.05.01 0 0 10

Nem,nem ösztökélt keresőmunkára.nem írtam volna ugyanis azt amit,ha utólag kellet volna összegugliznom,kissé ellentmondásos lenne,meg tré is.

a hidegtűréssel kapcsolatban megint nem értünk egyet,de sebaj.sztem pont a kivételek viszik előre ezt az egész hobbit.a kivétel ad reményt arra,hogy egyszer majd nekem is,meg egyszer majd nálam is sikerülhet.....

amekkora vadászat folyik mindenfelé a fórumokon a minnél hidegtűrőbb fajtákra,köztük pl.konrétan a fügére is,az nem azt a véleményt támasztja alá,hogy az átlag számít.pont arról szól ez az egész mizéria,hogy fagy ide-vagy oda,ha lehet valami egzotikus,az legyen.ha megfelelő fajtaválasztással,akkor azzal,ha fagytűrő alany használatával,akkor azzal,ha takarással,vészfűtéssel,meg mittudoménmivel,akkor meg azzal.

nem a pesszimista hozzáállás fogja előremozdítani ezt a területet,hanem a információk adta lehetőségek minnél pozitívabban való értékelése,legalábbis szerintem.nnnah,most már nagyon okoska voltam,jobb lesz ha befejezem.:DDD

Előzmény: indigo girl (9)
indigo girl Creative Commons License 2010.05.01 0 0 9
Gratulálok, látom, legalább keresőmunkára ösztökélt a hozzászólásom. :D

A hidegtűréssel kapcsolatban pedig nem a kivételek az irányadók, hanem az _átlag_ növény, átlag hidegtűrésű helyen. NEM a hatvan éves matuzsálem és NEM a belvárosi hőszennyezett mikroklíma. És NEM a teleltetőbe beszenvedett, tonnás banán-monstrumok.

Elég pusztulást láttam ahhoz, hogy óvatosságra intsek. '86 tele után ez a mostani is vitt el elég sok "téltűrő" növényt.

Kiviből a minikivi a túlélő, ugyanis a Hayward-Tomuri ugyanúgy megfagy a -20-ban, mint a káki és a füge.

A Lycium barbarumot meg most hagyjuk. Itthon mérgezőként számon tartott növény volt mindig is. És nem újonnan fedezték fel és ültették.

A Poncirus fogyasztásához pedig jó étvágyat, én maradok az üvegházi mandarinnál. Teába nincs finomabb annál. :D

Valamint a múltkorihoz egy megjegyzés: Physalis. ;) Peace, Mr. FreeStyle.
Előzmény: Mr.Freestyle (7)
indigo girl Creative Commons License 2010.05.01 0 0 8
Lám-lám, már volt értelme beírni. :D SzabadStílusú barátunk máris jobban utánanézett a banánoknak. :)

A téltűréssel együtt tüntetik fel a pfaf.org weboldalon az ehető növényeket. A davesgarden.com oldala tapasztalati adatokat közöl. Ha a keresőbe a növény mellé beírod, hogy "hardy" és "zone", az is kiad téltűrési adatokat.
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (5)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.05.01 0 0 7

Szervusz!

A listám abból a szempontból elég link,hogy a növényeket nem csoportosítottam bele kategóriákba,egyébként sem diplomamunkának íródott,nem is zavar,hogy valaki ezt-azt kifogásol rajta.Tegye.

Arra viszont reflektálnom kell,amiket mondasz,mert többnyire a Te állításaid is tükröznek némi elfogultságot,hogynemondjam slendriánságot.

tehát:

1.A fokokkal az a helyzet,hogy a citrusoknál,mint amilyen a kumkvát,nem a hasamra csaptam,hanem szerzőtől vettem át adatokat,de pl.a terebess gyümöcskalauz is -15 -t ad meg.Az guavánál én már -20 fokokról is olvastam,természetesen ezek mind nagy fejlett növények voltak,de sorolhatnám én is tovább.

 

2.Az araukária magja fogyasztható,én még nem ettem,de minek kételkedjek.A vadcitrom szintén,bár inkább csak teába,gyümölcssalátákba,koktélokba való.Maga a növény ugyan levelei elhulljtja ősszel,de üdezöld tömör ágrendszere miatt sztem bőven idesorolható,hisz nincs amúgysem többszáz faj,ami között válogatni lehetne.

 

3.A banánok közül nem a Musa basjoo az egyetlen téltűrő,én megcsináltam azt,amit Te nem,szántam rá időt,és végigbogarásztam a neten a megfelelő oldalakat,hogy találjak még ilyeneket.Azokat a fajokat eleve fel se jegyeztem,amelyek csak nagyon enyhe mértékben fagytűrők.Így jött össze a több mint 10 faj,amivel érdemes lenne próbálkozni.Ami a termését illeti,nyilván akad majd olyan kertész,aki vagy beviszi annak érdekében,vagy kifűti a fagyos napokat takarás alatt.Persze éppenezek miatt a tulajdonságok miatt a banánfajok csak félig-meddig tartoznak ide.Ha valaki idesorolja őket,mert a termés lehetősége azért benne lehet a pakliban,no bumm,akkor mi van????

Na szóval:

1.Musa basjoo

2.Musa balbisiana(Indiai rostbanán)

3.Musa itinerans(Óriás dzsungelbanán)

4.Musa sikkimensis

5.Musa velutina(Törpe banánfaj)

6.Musa thomsonii

7.Musa zebrina

8.Musella lasiocarpa(Arany lótuszbanán)

9.Ensete glaucum(Hó banán)

10.Ensete maurelli

11.Ensete ventricosum(Nagylevelű banánfaj)

 

nomost lehet,hogy nem mindegyik terem ehetőt,de lehet,hogy a lista se végleges még,akit érdekel,úgyis utánanéz több helyen is,nem veszi szentírásnak,mert nem annak íródott.

 

4.Tremészetesen nem subspecies a nevezett rövidítés,mi a túrónak lennének itt az alfajok????Az spp. annyit tesz,mint species pluralis.ugyanezt a fogalmat lehetne még rövidíteni spec.-nek,vagy csak sp.-nek a pluralis nélkül.Tök mindegy ugyanazt jelentené.Én ezt használom,ne kérdezd miért,legyen mindeggy.

 

5.Az ajánlott topikban természetesen körülnéztem már,bár nem a szives ajánlásodra,de mégis megtörtént.Erre nemtudok mit mondani,csak azt,hogy a nálunk is termeszthető gyümölcsfajok sora bővülni fog folyamatosan,nincs meghúzva semmilyen határ a kivinél,kákinál,fügénél és goji-bogyónál.

 

6.Eszem ágában sincs megtéveszteni senki emberfiát.Ha úgy gondolja valaki,hogy nem ért egyet valamivel kapcsolatban,adjon hangot neki,úgy ahogyan Te,bár nem ígérem,hogy minden értetlenkedést kedvem lesz hosszan magyarázni.pápá.:)

Előzmény: indigo girl (3)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.05.01 0 0 6
A subspecies-t én pl nem látom, de véleményem szerint hagyjuk, ki akar gyümölcsfák miatt veszekedni? :)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.05.01 0 0 5
Én amondó vagyok, sorold tovább, amikről tudod a fagytűrésüket, elvégre azért jött létre a topic.
Előzmény: indigo girl (3)
indigo girl Creative Commons License 2010.05.01 0 0 4
Még valami: a topic _örökzöld_ gyümölcsfákat kérdezett. Ezek közül kábé a 2/3-a közelében sincsen az örökzöldnek. Különösen télen - odakint, a hó alatt. Na, erről ennyit.
Előzmény: Mr.Freestyle (2)
indigo girl Creative Commons License 2010.05.01 0 0 3
Szia, már elnézést, de nagyon slendrián módon készült a listád.

Olyan, itthon nem téltűrő növényeket ajánlasz, amik -12, esetleg -15C° fokig élnek csak. Elég egy ilyen tél, mint a mostani, és végük. Ananász guava -12C°, kumkvat -10C°, soroljam tovább?

Arra pedig valóan kíváncsi vagyok, hogyan fogyasztod el az araukária és a vadcitrom megfelelő alkatrészeit.

Banánok: itthon az egyetlen _télálló_ banán a Musa basjoo. Itt viszont nem fog teremni, nem elég hosszú a meleg időszak neki. A Musa mellett van Ensete, mint "téltűrő" banánféle, de ők is -10 C° alatt meghalnak.

Még egy dolog: ha már tudományoskodsz, a "subspecies" rövidítése sosem volt az, amit leírtál, hanem ssp. Mostani nevezéktan már a subsp. rövidítést preferálja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Subspecies


Topic: "Nálunk is termő új gyümölcsök", tessék ott utána érdeklődni mindezeknek, mielőtt félismereteket terjesztesz - félre. Üdv.
Előzmény: Mr.Freestyle (2)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.30 0 0 2

Léteznek nálunk is kint teleltethető fajok,gondolom ezek iránt érdeklődsz.Jómagam szeretnék belőlük a közeljövőben egy kis gyűjteményt összehozni,szóval amikről én tudok:

Feioja,vagy Acca sellowiana(Mirtuszdió,vagy Brazil guava)

Eriobotrya japonica(Japánnaspolya)

Cornus capitata(Himalájai som)

Arbutus unedo(Nyugati szamócafa)

Arbutus andrachne(Görög szamócafa)

Európai mandulafenyő(Pinus pinea)

Akebia quinata(Ötlevelű akébia)

Araucaria araucana(Araukária)

Poncirus trifoliata(Vadcitrom)

Fortunella margarita(Kumkvát,vagy Koktélnarancs)

Troyer-P.trifoliata x C.reticulata(Télálló mandarin)

Norton Webbery-P.trifoliata x C.sinensis(Télálló narancs)

Phisalis spp.(Földicseresznye fajok)-bár ezek nem télállóak,de egyévesként is termeszthető néhány fajuk,ill.cserépben nevelve több évig szüretelhető.

Musa spp.(Télálló banánfajok)-a nálunk is kint teleltethető banánfajok száma mintegy 10 fajra tehető,bár állítólag ezek csak évelnek,de nem teremnek ilyen körülmények között.

 

az itt felsorolt fajok elméletben -12,-15 fokig bírják a rövid ideig tartó fagyokat,sajnos kevés a tapasztalat ezekről Magyarhonban.

Ha van még valakinek tudomása további fajokról,örömmel venném,ha bővítené a repertoárt.

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (-)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.14 0 0 1
Egyes körtefajok pl. állítólag örökzöldek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Pharaoh85 Creative Commons License 2010.04.14 0 0 0
A trópusokon az összes gyümölcsfa örökzöld, de azok nem élnek meg itt.
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.14 0 0 topiknyitó
Tud valaki ilyenekről?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!