Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.03 0 0 96
https://index.hu/techtud/2019/06/03/sorozatgyilkossag_vegzett_az_olajbaro_indianokkal/
Johnny D Creative Commons License 2019.05.31 0 0 95

Üdv! Vadnyugatos moziplakátokból van pár darabom (98x68 cm), ha érdekel valakit itt is érdeklődhet: mortalkombat007@freemail.hu

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2019.03.16 0 0 94
https://index.hu/kultur/2019/03/15/kalifornia_aranya_kiallitas_magyar_nemzeti_muzeum_aranylaz_egyesult_allamok_vadnyugat/
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 93

https://www.google.com/amp/s/index.hu/tudomany/til/2019/02/11/a_vadnyugati_bankrablas_csak_egy_hollywoodi_mitosz/amp

... A bankok tehát kockázatos és nehéz célpontnak számítottak. Ellenben a vonatok és postakocsik szinte tálcán kínálták magukat: a puszta közepén, meglepetésből lehetett lecsapni rájuk, a bankokhoz képest szinte védtelenek voltak, és az akció végén csak el kellett lovagolni a naplementébe, üldözők nélkül. A törvényen kívüliek pedig nyilván a kisebb ellenállás irányába mozdultak, és olyasmiket raboltak ki, ahol kisebb volt az esélye, hogy otthagyják a fogukat.

Butch Cassidy és a Sundance Kölyök éppen azért lett élő legenda (aztán persze rövid úton elveszítették az „élő" jelzőt, ahogy a Paul Newman és Robert Redford nevével fémjelzett filmben is láthattuk), mert ők egyáltalán bele mertek vágni olyan őrültségbe, mint egy bank kirablása. A vadnyugat történetének már említett hét bankrablásából kettőt az ő bandájuk követett el. A bankrablás mítoszát aztán Hollywood és a westernfilmek – amelyek már a némafilmes korszakban iszonyú népszerűek voltak – betonozták be a köztudatba mint a vadnyugati élet visszatérő epizódját.

Az 1920-as évek közepétől, az autó elterjedésével és az úthálózat kiépülésével megoldódott a bankrablók egyik legnagyobb problémája, a lelépés kérdése, hirtelen fellendült az iparág. A rablók jellemzően az államhatárok mentén levő városokat célozták meg, hogy aztán autóval a szomszédos államba átjutva integethessenek az üldözőknek, akiknek odaát már nem volt joguk a letartóztatásra. Azóta sokat változott a világ, míg eljutottunk az évi 4000-es átlaghoz bankrablások terén (és ez már jelentős javulás eredménye, tíz évvel ezelőtt még 6000 volt ez a szám).

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.04.16 0 0 92
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.13 0 0 91

Tkp. a Butch Cassidy és a Sundance Kid voltak a legutolsó híres "vadnyugati" stílusú banditák.

Ők az 1890-es években és az 1900-as évek legelején tevékenykedtek, de aztán a fokozódó üldözés elől Dél-Amerikába mentek, nagy bölcsen azt hitték, hogy ott majd háborítatlanul folytathatják a törvénytelen életformájukat.

A bolíviai hadsereg egy alakulata végzett mindkettőjükkel 1909-ben...

Előzmény: Afrikaans8 (87)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.11 0 0 90

Legalább egy gunfighter azért valóban volt, aki "matuzsálemi" kort ért meg, sőt megérte az 1929-1933 évi nagy gazdasági világválság előestéjét.

 

Ez pedig a legendás Wyatt Earp volt (1848-1929), aki több alkalommal is állt a törvény, a bűnüldözés szolgálatában, de állítólag, "rossz nyelvek" szerint belekóstolt a másik oldal, a banditák életébe is, amikor a testvéreivel meg egy cimborájával az arizonai Tombstone mellett kiraboltak egy postakocsit...

 

Egyébként ő is ott volt a legendás OK-karám melletti tűzharcban (Gunfight at the OK Corral), ami a régi amerikai Nyugat (Old American West) történetének egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb tűzharca volt.

Előzmény: Afrikaans8 (87)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.11 0 0 89

Bill Doolinról hallottál már? Ô is egy hírhedt bandita volt, fõleg Oklahomában és környékén tevékenykedett.

Ö a 30 éves kort megélte, de a 40-et neki sem sikerült (1858-1896).

Egy Heck Thomas nevü US Marshal valósággal szitává lõtte.

Doolin egyike volt az utolsó nagy vadnyugati banditáknak...

Előzmény: Afrikaans8 (87)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.11 0 0 88

Állítólag a valódi neve Henry McCarty volt, de a Henry Antrim nevet is használta, legszívesebben meg a William H. Bonney álnevet, de a legtöbben valóban Billy the Kidként szólították.

1859-ben született, 1881-ben halt meg. 2 hónap híján 22 éves korában.

 

Azért az erőteljes túlzás, hogy megérhette volna Gagarin űrrepülését vagy Castro hatalomátvételét, de a korabeli várható élettartamokat figyelembe véve, egészséges életmód esetén megélhette volna a nagy gazdasági világválságot (1929-1933), a Roosevelt-féle New Dealt (1933-1939), vagy akár a II. vh. kitörését (1939) is.

Előzmény: Afrikaans8 (87)
Afrikaans8 Creative Commons License 2016.02.10 0 0 87

Ezek szerint a krisztusi kor a Dalton-féléknél már matuzsáleminek számított. Billy, a kölyök esete is ezt példázná, aki 20-21 évesen már világhírnévre tett szert. További "jótéteményekre" már nem maradt ideje, mert több rendbeli szökése után egykori társa, Pat Garrett seriff elbúcsúztatta földi pályafutásától. Kalandjai az egyik legkedveltebb vadnyugati filmes témát jelentették. Nagyjából Fidel Castro hatalomátvétele és Gagarin űrrepülése idején lett volna százéves.

Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.10 0 0 86

Frank Dalton (1859-1887), aki a törvény embere volt:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Dalton

 

és a "kisöccse" Bill Dalton (1866-1894), aki a Vad Bandával (Wild Bunch) lovagolt.

 

1894. június 8-án a saját háza előtt lőtték szitává a törvény emberei az oklahomai Poolville-ben, miután felszólításra sem tette le a fegyvert, sőt revolverrel a kezében támad a posse tagjaira.

 

Hát neki sem sikerült a bűvös 30 éves életkort elérnie:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/William_M._Dalton

Előzmény: Törölt nick (83)
Afrikaans8 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 85

Ma már eléggé közismert, hogy a való életben nagy hazudozó, tolvaj és csaló hírében álló May kedvenc, mindent és mindenkit túlélő hősét, Old Shatterhandet a magyar Xántus Jánosról mintázhatta, az ő elbeszélései és levelei alapján. Ezt az alapanyagot saját jellemvonásaival gyúrta össze (alacsony, szőke, német), így jött létre a halhatatlan westernhős. Amúgy May angolul nem nagyon beszélt, New York államnál távolabb nem jutott, de elég sokat olvasgatott a vadnyugatról és az indiánokról, és kitűnő mesélőkészségének köszönhetően művei hallatlan népszerűségre tettek szert. (Xántus hagyatékából van egy könyvem, kevesebb mint 10 forintért vettem az ecserin, egyenest New Yorkból hozta a magyar utazó :) )

 

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Old_Shatterhand

Old Shatterhand alakját Karl May a magyar Xántus Jánosról mintázta (a levél, amelyben ehhez Xántus engedélyét kéri, ma is megtekinthető a Karl May Múzeumban (Drezda – Radebeul, Németország). A karaktert Karl May saját magával azonosítja, és egyes szám első személyben meséli el a történeteket. Winnetou Old Shatterhandet mindig „Sárli testvéremnek” nevezi (Sárli = Csárli = Charlie = Karl). Xántus, akinek a nevét Győrben múzeum és állatkert is őrzi, tényleg sok időt eltöltött Amerikában. Többek között az új vasútvonal (a fehér embernek az a beavatkozása, aminek hatására a civilizáció mindenhová eljutott, és az indiánokat rezervátumokba szorították vissza) felmérésénél segédkezett, mint rajzoló. De vezetett tudományos expedíciót is a Smithonian Museum felkérésére. A vadonban átélt élményeiről és tudományos felfedezéseiről nem csupán leveleiből értesülhetett a nagyérdemű, hazatérése után több tudományos turnét is tartott Európa nagyvárosaiban. Plusz adalék, hogy a Xántus által leírt munkatársak némelyike hihetetlen módon hasonlít a Karl Maynál megírt szereplőkre. A huszadik század hetvenes éveinek a végén Franz Remmel író, irodalomtörténész és Karl May-kutatótól röppent fel a hír, miszerint Old Shatterhand magyar volt. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy Karl May német író híres indián regényeinek ihletője és forrásanyaga Xántus János geográfus-utazó, vadnyugatkutató naplója és hazaküldött levelezése volt. Magyar volt-e Old Shatterhand? című, 2006-ban készült 55 perces dokumentumfilm bemutatja Xantus amerikai utazásainak hiteles helyszíneit, és keresi az összefüggéseket a világhírű indiánregények és Xantus írásainak összevetésével. A filmben nagy szerepet kap egy bizonyos Henry-karabély, (eleinte ezek a karabélyok egyedi megrendelésre készültek, hiszen Henryék nem gyártottak rövidített csövű puskát, csak később rendszeresítették) aminek John Xantus névvel ellátott ezüstözött változata Gödöllőn került elő, és jelenleg a győri Xántus János Múzeumban látható. A Winnetou regény pedig egy Henry nevű fegyverkovács műhelyében kezdődik, aki a Zöldfülűnek ajándékoz egy medveölőt. A Gödöllőn talált fegyverről egyébként kiderült, hogy nem a szériában gyártott fegyverről, hanem egy korai prototípusról van szó. Ez egybevág azzal, hogy Xantus jobbára 1860 előtt járt Amerikában, mielőtt a szabadalmat Benjamin Tyler Henry bejelentette, és megvolt az esélye, hogy találkozott vele.

Előzmény: Afrikaans8 (84)
Afrikaans8 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 84

Igen, a sok "Old" melléknevű figura csak Karl May regényeiben puffogtathatta a többieket sértetlenül - kivéve, Old Death-t, mert ha jól emlékszem, ő végül elhalálozott, nomen est omen. Bár ez az "epitheton ornans" állítólag a hősök megfontoltságát volt hivatva kifejezni.

Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.09 0 0 83

Volt egy testvérük, bizonyos Frank Dalton, aki viszont a törvény oldalán állt, Deputy Marshall volt Oklahomában.

Lótolvaj banditák üldözése közben, tűzharcban esett el 1887-ben, ő sem élte meg a 30 éves kort...

Előzmény: Afrikaans8 (81)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.09 0 0 82

Mondhatom, hogy marha nagy ötlet volt a régi amerikai Nyugaton banditának állni: nagy részük a 30 éves kort sem érte meg, de a 40 éves kort tényleg csak az elenyésző részük.

A legtöbbel revolver- vagy puskagolyó végzett, de sok volt, aki akasztófán végezte.

Ezek az emberek "csizmában haltak meg" és csizmában temették el őket, innen származik a régi vadnyugati városkák legendás temetőinek ún. Boothill - "csizmadomb" neve.

Előzmény: Afrikaans8 (81)
Afrikaans8 Creative Commons License 2016.02.06 0 0 81

Csúfos kudarc volt a rablócsalád első akciója

A Dalton-fivéreket lúzer képregényhősként ismerjük, de valóban éltek és raboltak a Vadnyugaton. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Meglehetősen igazságtalan dolog, hogy a Dalton nevet a rossz útra tévedt fivérek kapcsán ismerte meg a világ, Lewis Dalton kansasi fogadósnak és nejének, Adelaide-nek ugyanis 13 gyermeke született, de közülük csak négyen lettek bűnözők, a többiek becsületes munkával keresték meg a betevőre valót.

A legidősebb Dalton fivér, Frank a visszaemlékezések szerint szigorú fegyelmet tartott testvérei között, felnőttként pedig rendőrbírónak állt, öccsei is besegítettek neki néha a rázósabb hajtóvadászatok idején. A vadnyugaton azonban nem számított nyugdíjas állásnak a törvényt védeni, Franket 1887-ben érte el a végzet egy lótolvaj fegyvere révén. Helyét öccse, Grat vette át, de Emmett és Bob Dalton is a rend őrének állt.

Talán Frank halála, talán bérük elmaradozása miatt, mindenesetre a testvérek a köz szolgálata és védelme helyett inkább saját boldogulásukat helyezték előtérbe, és mindenféle zűrös ügybe keveredtek: marhát, lovat loptak, sőt 1888-ban megöltek egy férfit, aki Bob barátnője után koslatott.

A fivéreket hamarosan törvény elé idézték, és ugyan Grat és Emmett tisztázta magát a vádak alól, Bob megszökött, ezzel testvéreit is diszkreditálva – mindkettőjüket kirúgták. A három testvér Kaliforniában egyesítette újra erőit, ezúttal már nyíltan bűnözőként. Tapasztalt rosszfiúkat maguk mellé gyűjtve saját bandát alapítottak.

Először egy új-mexikói játékbarlangra csaptak le, hogy aztán 125 évvel ezelőtt, 1891. február 6-án megkíséreljék első vonatrablásukat is a kaliforniai Alila mellett. Az akció kudarcot vallott, mivel a Daltonok nem tudták rávenni a vonat személyzetét, hogy mutassa meg nekik azt a kocsit, amelyikben a készpénzt szállították. A szökni próbáló masinisztát lelőtték, a pénzt őrző fegyveres viszont tüzet nyitott rájuk, így végül menekülőre fogták. Később Gratet ráadásul el is fogták a rablással kapcsolatban, húsz évre ítélték, de egy filmbe illő szökés után – elszunyókáló őrei zsebéből lopta ki a bilincskulcsot, egy mozgó vonatról pedig a folyóba vetette magát – visszatérhetett testvéreihez.

 

 

Síron túli sikerszéria

A következő hónapokban a Daltonok sikeresebben tevékenykedtek, végigfosztogatták Új-Mexikót, Kansast és Oklahomát, közben több vonatot is kiraboltak, egy alkalommal nagyjából 10 ezer dollárt zsákmányolva.

Nem tudni, meddig folytatódott volna a szerencseszéria, ha Bob nem dönt úgy, hogy történelmet ír. Állítólag azt hangoztatta, „lepipálunk mindent, amit Jesse James [az egy évtizeddel korábban lelőtt, híres bandita] csinált”. A nagy terv az volt, hogy a banda a kansasi Coffeyville két bankját egyszerre, fényes nappal rabolja ki 1892 októberében. Hiába viseltek azonban álszakállat, a városka lakói felismerték őket, és miután az egyik bank alkalmazottai sikeresen húzták az időt, az utcán már több tucat fegyveres várta őket. A lövöldözésben a banda két másik tagja mellett Bob és Grat is meghalt, Emmett pedig 23 (!) lőtt sebbel került a törvény kezére, de végül túlélte az utolsó „balhét”, és életfogytiglani börtönbüntetéséből 14 évet leülve ingatlanügynökként, íróként és színészként békében élte le 1937-es haláláig hátralévő éveit.

A negyedik, bűnözőnek álló Dalton fivér, Bill csak néha csapódott a bandához, de őt sem kerülte el a végzet: 1894-ben őt is a törvény emberei lőtték le. A Daltonok ugyan nem lettek a legsikeresebb banditák, Bob számítása azonban részben bevált: a fivérek történetét számos játékfilm, könyv, képregény és rajzfilm feldolgozta, így nevük a vadnyugati folklór kitörölhetetlen része lett.

ötfelezős Creative Commons License 2013.06.25 0 0 80

A változás már 1962-től megkezdődött, a Liberty Valance, Cat Ballou, Vad banda..

Előzmény: Törölt nick (17)
ötfelezős Creative Commons License 2010.07.20 0 0 79
A 90-es évektől? Akkor neked biztosan nincs meg Berkes Ildikó: A western című könyve, amiben is az V. fejezet címe: A western lázadása (1961-1980).
Előzmény: Törölt nick (17)
segédnikk Creative Commons License 2010.04.29 0 0 78

Szia! Sajnos a szabad idő hiánya akadályoz a megfelelő mélységű hozzászólásban. Ettől függetlenül örülök, ha elöl tartjátok a topikot, mert ez egy nagyon érdekes és kimeríthetetlen téma.

 

Egyébként Wyatt Earpről most töltöttem le az előbb az említett 1993-as feldolgozást (Tombstone - A halott város; 130 perc, fsz. Kurt Russell és Val Kilmer). A Kevin Costner-féle változatot is töltöm, de az csigalassúsággal csordogál (emezt alig 15-20 perc alatt hozta le).

Előzmény: Törölt nick (75)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 77

A becslések szerint csak az 1849-es évben kb. 90 ezer amerikai érkezett Kaliforniába.

Ezeknek kb. a fele tengeri úton Dél-Amerika körülhajózásával, a fele pedig szárazföldi úton az Oregon, ill. a California Trailen.

1850-1855 között még mindig nagy számban érkeztek újabb és újabb telepesek.

1848 és 1855 között a becslések szerint Kaliforniába kb. 300 ezer új bevándorló érkezett, akiknek a nagy része fehér amerikai volt.

1860-ra az állam népessége elérte a 380 ezer főt, 1870-re az 560 ezer főt, 1880-ra a 865 ezer főt, a századfordulóra pedig megközelítette az 1,5 millió főt

Látható már csak ezekből a számokból is, hogy Kaliforniában demográfiailag sem a hispánoknak (1848-ban kb. 15 ezer fő), sem az indiánoknak (kb. 150 ezer fő) semmi esélyük sem volt az angolszászokkal szemben.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 76

"Az angolszászok kíméletlenül üldözték, pusztították az indiánokat, nem egy esetben a milíciia és a hivatásos hadsereg is a segítségükre volt ebben. Bár kalifornia területén az 1872-1873. évi Modoc War kivételével nem igazán volt igazi indián háború.

1875-re Kaliforniában már lényegében alig-alig éltek indiánok és a hispán (Hispanic) népesség is néhány dél-kaliforniai körzetbe szorult vissza."

 

Egy kis pontosítás, mivel imádom a számokat:

1845-ben, az amerikai-mexikói háború kitörése előtti évben becslések szerint kb. 150 ezer indián élt a mai Kalifornia területén, 1870-ben azonban már kevesebb, mint 30 ezer.

Becslések szerint 1849 és 1870 között kb. 4.500 indiánt öltek meg Kaliforniában a fehérek.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 75
No mi van? Ráuntál a topikra vagy csak el vagy havazódva?
Előzmény: segédnikk (65)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 74

Az ún. revolverhős egy eléggé ügyetlen magyar fordítás: az eredeti amerikai angolban ezen a helyen gunman, gunfighter vagy gunslinger szerepel.

Namost ezek között az emberek között - mint már említettem volt - sok bizonyíthatóan pszichopata vonásokkal rendelkezett.

Általában antiszociális, szélsőségesen individualista beállítottságú emberek voltak, akik ráadásul nagyon lazán értelmezték a "Ne ölj!" parancsolatot.

 

A legrosszabbak egyike ebből a szempontból  James Butler Hickok (Wild Bill) volt, de Wesley Hardin, Ben Thompson, John King Fisher vagy Clay Allison, de felsorolhatnék itt még vagy két-három tucat nevet, egyik sem volt különb a "deákné vásznánál", de ezek a nevek kevésbé ismertek, főleg a magyar olvasó előtt.

 

Volt egy nagyon jó internetes oldal, amelyik ezeknek az embereknek az életrajzát ismertette, de most sehol sem találom az oldalt.

 

Innen is lehet azonban szörfözgetni, ha érdekel a téma:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Gunmen_of_the_American_Old_West

 

Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 73

Mindamellett az Oregon Trailen utazni nem volt teljesen veszélytelen, bár az indiánok a westernfilmek és regények sugallta hiedelmekkel ellentétben nagyon ritkán támadták meg a teleepsek vonuló szekérkaravánjait.

Ellenben az érintetlen vadonban vezető hosszú út számos egyéb veszélyt rejtegetett a préritüzektől kezdve a hegyomlásokig és lavinákig bezárólag.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 72

Úgy látom, hogy nem igazán fogtad föl az Oregon Trail világtörténelmi jelentőségét:

ez volt kvázi az első transzkontinentális országút Észak-Amerikában, amely egészen a Csendes-óceán partjáig vezetett.

Az első olyan transzkontinentális útvonal, amely nemcsak gyalog, ló- vagy öszvérháton vagy kenuval, hanem ekhós szekerekkel is járható volt, ezáltal nemcsak a felfedezőknek és katonáknak, de a családostul, ingóságokkal utazó telepescsaládoknak is lehetővé tette, hogy elérjék és benépesítsék a Csendes-óceán partvidékét, Kalifornia és Oregon gazdag, termékeny völgyeit.

 

1849-ben a nagy kaliforniai aranyláz miatt az Oregon Trailnek az idahoi hegyek között, Fort Hallnál csináltak egy leágazást délnyugat felé, amely Észak-Kaliforniába vezetett, egészen Sacramentoig és San Franciscoig.

Ez lett a legendás California Trail, amelynek jelentősége az Oregon Traillel vetekedett.

 

A California Trailen 1849 és 1856 között, de még később is, aranyásók, bányászok, szerencsevadászok, később telepesscsaládok özönlöttek Ézak-  és Közép-Kaliforniába, amelynek eredményeképpen Kalifornia etnikai jellege gyökeresen megváltozott: a korábban domináns hispán népcsoport háttérbe szorult és az angolszászok abszolút többségbe kerültek.

Az angolszászok beözönlése megpecsételte a kaliforniai indiánok sorsát is: 1860-ra a legtöbb törzsük kihalt vagy csak töredékeiben maradt fenn.

Az angolszászok kíméletlenül üldözték, pusztították az indiánokat, nem egy esetben a milíciia és a hivatásos hadsereg is a segítségükre volt ebben. Bár kalifornia területén az 1872-1873. évi Modoc War kivételével nem igazán volt igazi indián háború.

1875-re Kaliforniában már lényegében alig-alig éltek indiánok és a hispán (Hispanic) népesség is néhány dél-kaliforniai körzetbe szorult vissza.

Előzmény: segédnikk (65)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 71

Szerintem egyébként a Nyugat igazi hősei az ilyen Wyeth-típusú emberek voltak, nem az állandóan a revolverük után kapkodó, idegbeteg és pszichopata vonásokat fölmutató revolverhősök, mint Wild Bill Hickok, Billy the Kid, Ben Thompson, Johnny King Fisher vagy éppen Wes Hardin, de még hosszasan folytathatnám a sort.

 

Az igazi hősök szerintem a felfedezők, a pionírok, a szűzföldeket kőkemény munkával megművelő telepesek voltak...

Előzmény: Törölt nick (70)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.26 0 0 70

Nathaniel Jarvis Wyeth (1802-1856), egy új-angliai vállalkozó és felfedező volt az első, aki 1832-ben az első szekérkaravánt sikeresen elvezette a Missouri partjától Oregonba, a Csendes-óceán partvidékére.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Nathaniel_Wyeth

 

Ennek is óriási jelentősége volt, mert korábban az akkor még brit fennhatóság alatt álló Oregon Countryt korábban csak vagy tengeri úton, óriási kerülővel Dél-Amerika körülhajózásával vagy föntről északról a kanadai határvidék mellett lehetett megközelíteni.

 

A Wyeth által felfedezett Oregon-ösvény (Oregon Trail) viszont egy aránylag rövid és a katonai őrállomások, ill. kereskedelmi állomások láncolata által őrzött útvonal volt Oregonba.

 

Igaz, hogy a rendszeres szekérkaraván-forgalom csak 1839-ben indult el:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Oregon_Trail

 

1843-ban egyetlen szekérkaravánnal kb. 800-1.000 telepes indult el Oregonba.

 

Az amerikai bevándorlás következtében az Oregon Country etnikai összetétele az amerikaiak irányába tolódott el és ez megadta az alapot az USA kormányzatának az oregoni területi követelésekhez.

 

Miután egyes szélsőséges csoportok Oregon birtoklásáért háborúra is készek lettek volna a britek ellen, Nagy-Britannia és az USA az 1846. évi Oregon-szerződésben kettéosztották a tartományt: a déli rész Oregon néven az USA, az északi rész Brit-Kolumbia néven a britek fennhatósága alá került.

 

A vér nélkül megszerzett területen az amerikaiak 1848-ban megszervezték az Oregon Territoryt, amely  a mai Oregon, Washington és Idaho államokon kívül egy-egy darabkát magában foglalt a mai Wyoming és Montana államok területéből is.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Oregon_Territory

 

Miután az őslakókat részben szerződések, részben erőszak útján megfosztották földjeiktől, a népesség gyors gyarapodásnak indult.

Az egykori Oregon Territory délnyugati részén 1859-ben megalakult Oregon tagállam.

Törölt nick Creative Commons License 2010.04.26 0 0 69

Az 1970-es kelterzésű Kis Nagy Ember (Little Big Man) c. amerikai western volt az első olyan alkotás, amely radikálisan szaakított az addig általános "gonosz indián" klisével és egy gyökeresen új szemléletet hozott az indián témájú filmek világába:

ebben a műben már inkább az őslakók a rokonszenves alakok, bár csak mellékszereplők a főhős Jack Crabb (Dustin Hoffmann) alakja mellett, míg az amerikai lovasság egy gyarmatosító hadsereg kegyetlen alakulataként van ábrázolva a filmben.

 

Láttad-e?

 

Dustin Hoffman óriásit játszott ebben a filmben (is), de kiemelendő az öreg csejenn főnököt játszó, akkor 61 éves brit-kolumbiai indián, Chief Dan George játéka is.

 

Feltétlenül nézd meg a filmet, kedves Segédnikk!

Törölt nick Creative Commons License 2010.04.26 0 0 68
A legendás Deadwood City Dél-Dakotába, ahol Wild Bill Hickokot 1876-ban agyonlőtték, szintén az aranyláznak köszönheti a létét, az 1876-tól néhány éven át tomboló Black Hills-i aranyláznak, amelynek köszönhetően az amerikai kormány erőszakkal elvette a Szent Fekete Hegyeket a lakotáktól és a csejennektől...
Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.26 0 0 67

Az aranylázak nagyon érdekes fejezetei az amerikai Nyugat történetének, ráadásul sok esetben döntő szerepet játszottak egy-egy régió benépesítésében.

Azonban nemcsak arany-, hanem ezüstlázak is voltak a Nyugat történetében.

 

Pl. Nevadában, Coloradoban, Idahoban.

 

Arizonában is 1877-1885 között, a legendás Tombstone, az OK. Corrales lövöldözésnek helyt adó város is ennek köszönhette létét.

Előzmény: segédnikk (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!