Alojz Hlina polgári aktivista, blogja pénteki bejegyzésében eredeti ötlettel állt elő. Június negyedikén Budapestre készül lóháton, melyet szimbolikus ajándékként át szeretne adni a hivatalos képviseletnek – írja a Körkép blogportál.
Késő bánat... :-) Ezer éve kellett volna kapcsolni!
Ekkor a magyarok egy másik követet küldtek Szvatoplukhoz, és ilyen üzenetet bíztak rá: – Árpád és vitézei neked azt mondják, hogy azon a földön, amelyet tőled megvettek, tovább semmiképpen se maradj. A földedet lovon, a füvedet féken, a vizedet nyergen megvették, és te szegénységed meg kapzsiságod miatt a földet, a füvet és a vizet nekik átadtad.
Amikor a fejedelemnek ezt az üzenetet átadták, mosolyogva így szólt: – Azt a lovat bunkósbottal agyonüssék, a féket a mezőre kivessék, az aranyos nyerget a Duna vizébe hajítsák!
Erre a követ így szólt: – És ebből, uram, a magyaroknak mi kára lesz? Ha a lovat megütteted, az ő kutyáiknak adsz eleséget, ha a féket a fűbe kiveted, az ő embereik, akik a füvet kaszálják, az aranyát megtalálják; ha pedig a nyerget a Dunába hajítod, halászaik az aranyos nyerget a partra kiteszik és hazaviszik. Ha a föld, a fű és a víz az övék, akkor minden az övék!
Nyugodtan hozhatja a lovat, utánna az egész Felvidéket. A lovak mindíg magyar pártiak voltak. Képzeld el a tót lélek frusztráltságát mikor Pozsonyban Overdosenak el kellett játszani a Magyar Himnuszt.
A kurul táj nem tudom hol van, csak azt olvastam tavaly, hogy az a Kurultáj nem is volt Kurultáj, hanem az igazi Kurultáj az idén lesz. De hogy a táj hol lesz, azt nem tudom, csak azt, hogy Kurul lesz! De az viszont jó nagy! :DD