Kedves Lóbarátok!
Ezt a topikot abból az alkalomból hozom létre, mert végre Magyarországon is van két, a Monty Roberts módszerhez értő végzett szakember, Molnár Zsolt és jómagam. Oklevelünket Amerikában, Monty Robertstől kaptuk. Nagyon sok kérdés és még több, zömében téves, sok esetben egyenesen ostoba válasz kering a módszerrel kapcsolatban a neten. Itt az idő, hogy mindenki, akit e módszer érdekel, tisztán lásson és tudjon tájékozódni.
olvastam hogy lesz Monty Roberts-es tanfolyam , és azt szeretném kérdezni , hogy 13 évesen is lehet-e jelentkezni , melyikbe , és mennyibe kerül (kb.) ?
Köszönöm a gratulációt :) Cesar Milan sorozatát azt hiszem egy-két epizód kivételével mégignéztem, Jan Fennel-nek egy hangoskönyvét hallottam és nagyon tetszett. Igazd van abban, hogy nagyon közel van MR módszeréhez. Az egyik legnagyobb különbség az az, hogy a kutyákat lehet jutalomfalattal motiválni. Egy idő után a lovakat is, csak az egészen másról szól. Erről már írtam. És abban is igazad van, hogy bárki megtanulhatja. Monty módszerében sincs semmi természetfölötti, de azt el kell ismerni, hogy ezeknek az embereknek átlag feletti érzékük van az állatokhoz.
... akkor ne is! Thx! Nem vartam töle konkret infokat egy-egy esettel kapcsolatban, mert #1. nincs lovam, #2. tisztaban vagyok vele, hogy egy ilyen kikepzes nem fillerekbe került, s nyilvan gyümölcsöztetni szeretne a tudasat. Tegye is, mert en 100%-ban + vagyok gyözödve a modszer helyessegeröl & ugy gondolom, hogy vannak lovasok akiknek Kata nagy szolgalatot tehetne a hozzaertesevel, s akik halasak lennenek a segitsegeert.
Engem peldaul még erdekelne, hogy hogyan jött Katanal MR szamitasba, hogy hogyan jött az az ötlet, hogy MR-nel tanuljon. Milyen volt a kikepzes, hogyan zajlott le egy-egy nap, hany növendek volt pl. abban az idöszakban amikor Kata is ott volt, hany orszag fijai/lyanyai voltak MR-nel? ... szal, ilyesmik.
köszönöm a valaszod. Csak elörebocsajtom, hogy nekem nincs lovam, semmi ilyen ambicioim nincsenek, azonban van egy hat eves kutyam, akit tavaly november ota a MR-modszer szerint nevelek. Aki a lovaknal MR, az a kutyaknal Jan Fennel (ha, az UK-ban is eltel, akkor biztosan hallottal vm. rola) vagy a mexikoi szarmazasu, az USA-ban elö Cesar Millan. Mind a kettö ugyanazt a modszert alkalmazza, mint MR.
A modszerben, tulajdonkeppen semmi ördöngösseg nincs, mindenki szamara elsajatithato, ha a +felelö energiaval, önbizalommal, nyugalommal, hatarozottsaggal rendelkezik az illetö.
Ez uton szeretnek gratulalni neked a szakvegzettsegedhez & kivanok sok sikert a leendö "pacienseidhez" & azok gazdaihoz! :-)
Szia! Szívesen mesélek, hiszen nem elsősorban a reklám miatt nyitottam ezt a topikot, hanem tényleg azért, hogy akit egy kicsit jobban érdekel, az tudjon tőlem/tőlünk kérdezni. Hála Istennek, ez nem egy olyan műfaj, amit egy fórum szorgos olvasójaként el lehet sajátítani.
Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy miről is szól ez az egész.
Monty Roberts hosszú évekig tanulmányozta a vadon élő lovak egymás közötti kommunikációját. Amerikában erre volt lehetősége, hiszen beláthatatlan nagyságú területen élnek szabadon musztángok a mai napig is. A lovak testbeszédét, egymás közti kommunikációját és gesztusait megtanulta alkalmazni, rendszerbe foglalta, a "nyelvet" amit a lovak "beszélnek" elnevezte EQUUS-nak.
A módszernek az alapja a bizalom megalapozása, és megerősítése. Erre használja Monty a Join-Up-ot, vagy Csatlakozást, amely során "megbeszéli" a lóval, hogy érti hogyan kommunikálnak, mik a motivációik (túlélés és szaporodás) és ad választást a lónak az együttműködésre. Tapasztalatból mondom, hogy ez bármilyen lóval működik (persze más szinteken) akkor is, ha az adott lóval soha nem találkoztunk még azelőtt. Persze minden ló más és más, és ez a párbeszéd sohasem egyforma. A kommunikáció és a képzés sohasem tartalmaz semmilyen erőszakot, megfélemlítést, vagy fájdalmat. A lovaknál az a főnök a csapatban ( ez nemcsak a vadonban élő lovakra érvényes, mert karámban is egyértelműen látszik) aki a többiek mozdulatait koordinálja. Ők akkor érzik jól magukat, ha egy csapatban megtalálják a helyüket a hierarchiában, és van, akit vezetőnek tekinthetnek. Ha valamit szeretnénk elérni a lónál, és megcsinálja, akkor megdicsérjük, ha pedig ellenkezik, akkor kellemetlenséget okozunk a számára. Ez lehet hátraléptetés, vagy bármi, ami kellemetlen, de sohasem agresszió, durvaság, fájdalom, vagy erőszak.
Soha nem etetünk lovat kézből, mert az étel nem jutalom a lónak, hiszen nem ragadozó,nem kell megküzdenie az ételért, ellenben könnyen lehet harapóssá, csipkelődővé nevelni így egy lovat. Valamint soha nem futószárazunk egy futószárral, mert a lovat elferdíti, és arra kényszeríti, hogy a kör ívéről kifelé nézve "dolgozzon". A futószáras képzés során csak kettős futószárat használunk, tehát egy keretet adunk a lónak, aminek a segítségével tud egyensúlyozni.
Egyébként én Angliában kezdtem ezt el tanulni Kelly Marks-nál (www.intelligenthorsemanship.co.uk) aki Monty egyik első instruktora. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az akkori munkahelyemen nem engedhettem meg magamnak, hogy egy teljes hónapig Amerikában legyek, és az angliai képzés szakaszokra van bontva. Ahhoz, hogy valaki a haladó kurzust és vizsgát is megcsinálja, mindenképpen ki kell utaznia minimum kétszer 4 hétre Amerikába Montyhoz, mert azon a szinten ő akar látni mindenkit, aki vizsgázik. A farmon lenni egy leírhatatlan élmény, mert minden nagyon rendben van. Nem fényűző, hanem minden tiszta, a helyén van, az emberek nem kiabálnak, nem lehet senkit sem látni, aki üvöltve veri a lovát, hanem mindenki tudja a dolgát, és csinálja is. Az alap vizsgán van egy írásbeli, amire meg kell tanulni a módszer teljes elméleti része mellett a lovak táplálkozását, szaporodását, betegségeit, azok tüneteik, és kezeléseit, az összes csontot, izmot, ínszalagot stb. A gyakorlat során pedig egy nem teljesen nyers, de képzetlen lóval kell elvégezni a csatlakozást, nyerget, kantárt tenni rá, és kettős futószárral irányítani körkarámban.
A haladó vizsgán is van írásbeli, hasonló mint az előző, csak itt vannak konkrét probléma megoldására utaló kérdések. A gyakorlati része pedig az, hogy egy ismeretlen - általában ló mentő farmról érkezett lóval - nyers lóval elvégezni a Csatlakozást, feltenni rá az első nyerget, kantárt, és a kettős futószáron irányítani, és erre van kb. 40 perc, valamint teljesen vad lovaknak/csikóknak az emberhez szoktatása, feltenni az első kötőféküket és megpróbálni őket vezetni. Ezek tényleg olyan lovak, akik ha láttak is embert, biztos, hogy 15-20 méternél nem mentek még közelebb soha. Változó korú, nemű stb.
Aztán ha ez a vizsga is megvan, akkor jön egy három hónap időtartamú tanítása gyakorlat, amikor a farmon kell az oda érkező tanulókat tanítani, lovakat képezni Monty felügyelete alatt. Monty meg akarja őrizni az általa képzett szakemberek és a módszer értékét ezzel a szigorúan felépített rendszerrel, ezért van az, hogy csak Amerikában lehet egy szint fölött tanulni és vizsgázni. Én három éve kezdtem, és hiába közhelyes ez egy véget nem érő folyamat, és minél több lóval foglalkozunk annál többet tapasztalunk, tanulunk.
Azt hiszem, egyelőre ennyi J mert nem lesz senkinek türelme végigolvasni.
Szép napot!
Üdv,
Kata
nem akarom megbántani Katát, de szerintem itt ne várj használható infókat, hiszen Kata is elvégezte a tanfolyamokat amikért nem kevés pénzt adott(pl 2 nap 2100 USD). Ő sem azért nyitott a topicot hogy karitatívkodjon, hanem hogy rekámozza magát.
Itt az idő, hogy mindenki, akit e módszer érdekel, tisztán lásson és tudjon tájékozódni.
Szia Kata,
ahhoz, hogy tisztan lassunk & tajekozodni tudjunk (topictarsaim & jomagam) elmondhatnad, hogy milyen modszerrel dolgozik MR, mi a technikajanak a lenyege, meselhetnel az ott töltött idötökröl, hogyan sajatitottatok el a modszert, mennyi idöbe telt esatöbbi.
... szal, olyan erdekessegekre lennek en, speciel kivancsi, ami a Wikipediaban nem lelhetö fel.
Értem, hogy mire gondolsz. Voltam olyan szerencsés, hogy a tanulmányaim során vele együtt, mellette dolgozhattam, és élőben is elképesztően működnek neki a lovak. Minden pillanatban tudja koordinálni őket, és az való igaz, hogy olyan érzéke és kisugárzása van ami nagyon keveseknek. Ennek ellenére a módszer megtanulható, és az aki hisz benne és gyakoroloja annak kiélesednek az érzékei, és ez egy nagyon jó érzés!
nem a film miatt sámános, hanem az egész módszere miatt és ezt arra értettem, hogy egy kívülállónak szinte természetfeletti képeségnek látszik, ahogy a lovakkal bánik.
Lehet ám, hogy nem is tanítás volt, hanem valamiféle bemutató... Nem nagyon emlékszem már rá
Szia! Elnézést, hogy eddig nem válaszoltam. Örülök, hogy érdekel és tetszik a módszer. Zsolttal jó barátságban vagyunk, de eddig még sem ő sem én nem tanítottuk a módszert. Kíváncsi lennék, hogy Montytól milyen filmeket láttál ami alapján "sámános" :) A rendőrlovak képzéséhez hasonló módszereket használnak, hiszen az ő esetükben mindenképpen szükség van a megbízhatóságra és maradéktalan együttműködésre azt pedig hosszútávon csak erőszakmentesen lehet elérni.
Ja,a módszerről: Nekem nagyon tetszik, még ha nem is értek hozzá. Ellenben van pár filmem Monty Robertsről, azok alapján egy romantikus- nyuédzses-ezoterikus sámánjelöltnek tartanám. De ott vannak az eredményei, melyek azonban vitathatatlanok. Ha lenne saját lovam, kipróbálnám, egyelőre azonban a lovastanáymhoz csak a tanya van meg és idén ahogy elnézem nem is fog változni ez a helyzet.:(
Én a lóval való bánást egy volt rendőr- ló "idomártól" tanultam, de elég hézagosak az ismereteim.