Keresés

Részletes keresés

Palási Creative Commons License 2015.02.18 0 0 121

Nincs már önerős építkezés. Majd a segédeink fognak serényen dolgozni.

Előzmény: Esterampa (119)
murray Creative Commons License 2015.02.11 0 0 120

tél van. gyün a jó idő, mehetek én is vakolni, gázcirkót, radiátorokat felrakni,  szerelni (inaskodni)  meg ezer minden. sosincs vége.

Előzmény: Esterampa (119)
Esterampa Creative Commons License 2015.02.11 0 0 119

sehol senki?

SolnesN Creative Commons License 2012.05.16 0 0 118

" - viz, csatornaszerelés "

Nos a csatorna szerelés határeset.

Anno 15 éve amikor csatornáztak nálunk Pestszent - laposon, vártam a bekötésesel egy évig. Mielőtt rákötöttem volna megkérdezetem a műveket mi kell nekik. Mondák semmi csak egy kérvény. Monták a szarlé ugyis lefolyik, ha meg szakszerűtlen vezetés az az ügyfél baja. Aztán amikor készen lett - másodmagammal házilagosan készült, kérték az un. megvalósulási tervet. Hogy fene essék belétek. Megcsináltam.

A3 formátumú vonalas csőterv, még kis műleírás is mellékelve. Az aláírást is megoldottam, mert mondák jogosítvány kell hozzá. Gépésztervező létemre nem akarták elhinni, hogy jó a rajz. Egy rokon Bt. aláírása jó volt nekiük. Vót rajta pöcsét. Is .

Aztán lefüzték a rajzaimat,  szarszállító műveket meg kiprivatizálták a franciáknak, azóta szedik a menedzsmentdíjat. A külföldiek.

Ügyes mi ??

Ezt csak azért írom mert a szomszéd nyugdíjas öregnéne kénytelen volt 25 ezret fizetni egy megvalósulási tervért. Feleslegesen.

Előzmény: KömKel (116)
arnoldj Creative Commons License 2012.05.15 0 0 117

Köszönöm. Jó bő , részletes válasz.

Nem tudom szabad-e itt ilyet kérdezni, de az "építési naplós, villanykörte benyelős" sztori saját szerzemény, vagy mástól hallott? Mert nemrég a showder klubban szinte ugyan azt visszahallottam. Ma újra olvastam a gázbekötést is, és ismét jót derültem azon is.

Előzmény: KömKel (116)
KömKel Creative Commons License 2012.05.15 0 0 116

Mondjuk úgy, hogy onnantól, hogy bent vannak a nyilászárók, minden munka befejező (egyszerűsitve)

Tehát amihez mindenképpen kell papiros szaki:

- alapozás, lábazat, szerelőbeton

- felmenő falak

- födém

- tető

- falazott válaszfalak (de ez áteshet a másik kategóriába)

- lépcsők

- gázszerelés

- villanyszerelés az óráig, valamint EPH (földelés) kialakitása

Amihez kellene, de végső soron megcsinálhatod magadnak:

- szigetelések (zömmel inkább a hőszigetelés, a vizszigetelés szakmunka)

- aljzatbetonok

- vakolás/gipszkartonozás

- festés

- belső villanyszerelés (ez necces mondjuk, mert elvileg kéne róla igazoló papir, hogy minden szabványos...)

- viz, csatornaszerelés

- burkolás

Lakhatásihoz kellenek:

- végső aljzatbetonok mindenhol

- nyilászárók

- vakolatok

- kell működnie egy WC-nek, mosdónak és zuhanyzónak/fürdőkádnak, ennek a vizes helyiségnek kell valami mosható padlóburkolat (pvc is lehet), és meszeltnek kell lennie.

- egy szobának meszeltnek kell lennie

- korlátoknak, lépcsőknek meg kell lenni

- utólagos hőszigetelésre, ereszcsatornára, tereprendezésre hagynak még pár hónapot ha kéred, ezt beleirják a használatbavételibe kikötésként.

Előzmény: arnoldj (115)
arnoldj Creative Commons License 2012.05.15 0 0 115

Egy építkezésen honnantól számítanak a munkák befejezőnek?

Gondolom a lakhatási engedély után már a kutyát sem érdekli, hogy mi történik a házzal.

A lakhatás minimum feltételeit hol lehet megtalálni?

Előzmény: KömKel (113)
Dunit Creative Commons License 2012.05.15 0 0 114

Feketemunka a másnak számlanélkül, de fizettségért végzett munka. Ha nem ért hozzá az illető akkor még kontármunka is.

Saját magának mindenki azt csinál amit tud és mer - néhány kivételtől eltekintve. Pl. a gázszerelés, néhány szerkezeti munka.

Természetesen ha baleset lesz, akkor  felel érte, ha kár akkor meg szív.

KömKel Creative Commons License 2012.05.15 0 0 113

Elvileg igen (feketemunka), gyakorlatilag nem.

Önerősen csinálhatod a befejezőmunkákat, mert arra már nem fog kijönni semmilyen felügyelet. A tartószerkezeti (alapozás, falak, tető) munkákat nézik szigorúan.

Előzmény: arnoldj (112)
arnoldj Creative Commons License 2012.05.15 0 0 112

Nem kellene itt folytani ezt a beszélgetést?

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9200264 

A lakásunkban az összes lámpát és kapcsolót én szereltem fel, egy helyen még a vezetéket is kicseréltem egy helyre meg új fali ajzatot építettem ki, valamint festettem , légtechnikát szereltem, és burkoltam egy kicsit. 

Akkor most törvényt sértettem?

Zoltanuss Creative Commons License 2012.04.27 0 0 111

Mindent amihez ért az ember. Viszont vannak munkák amihez nem elég érteni, de jogosítvány is kell hozzá.

Ilyen pl. a gázszerelés.

Szobát festeni, betonozni mindenkinek szabad, még másnak is, ha ingyen csinálja.

Amiket felsoroltál azokat biztos elvégezhetik. A villanynál van némi megkötés, pl. az óra előtt csak regisztráltszerelő ügyködhet, amúgy  másutt mindenki aki megbizást kap. Persze  pénzért az más.

Előzmény: arnoldj (109)
arnoldj Creative Commons License 2012.03.07 0 0 109

Sziasztok!

2 éve nem írt már ide senki, de hátha feléled a topik.

Sok mindenről volt itt már szó, de konkrétan még senki sem sorolta fel, hogy mik azok a munkafázisok amiket önerősen el lehet végezni?

Feleségemnek sok testvére van, gyakorlatilag felölelik az egész építőipart. (Kővűmes, ács, villanyszerelő, burkoló, víz-fűtés szerelő) Igaz egyiküs sem vállalkozó, csak alkalmazottak.

wtunde Creative Commons License 2010.04.22 0 0 107
Sziasztok,

Volt olyan, aki az ablakait pályázat útján csináltatta meg? Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Borsoka. Creative Commons License 2010.03.26 0 0 106
ha ujra kezdenem, talan meggondolnam a teli tarolasat egy fahaznak, de ezt csak akkor lehetett megoldani, es 5 km-vel arrebb volt, nem a vilag masik vegerol kellett elszallitani. ja es eleg nagy, 40nnm-es, 16 elemes, ami eleg ritka. lakohazra szolo engedelyt adtak ki ra.
Előzmény: Borsoka. (105)
Borsoka. Creative Commons License 2010.03.26 0 0 105
Bontas kozben nem serult, en szemelyesen nem voltam ott, csak apam es az acs, de ugyesek voltak es alaposak. oktoberben lett elbontva, a tel folyaman tuti hogy valamennyi nedvesseget felvett ha mashonnan nem, a levegobol. remelhetoleg most ha kirakjak, megszikkad, es nem lesz tobb gond vele. ma erkezett meg a kis csapat aki osszerakja, bizom benne, hogy ertik a dolgukat...
Előzmény: sancibácsi (104)
sancibácsi Creative Commons License 2010.03.26 0 0 104
Minden ötlet... hasznos lehet, nem fogod indokolatlanul a helyet!
Amire szerintem nagyon figyeljetek oda:
A belső oldali párazárás (különösen illesztéseknél), és nem tudom milyen jól sikerült a bontás, nem sérült-e!?
Ugyanis a fa keret-váz szerkezetnek nem tesz jót, ha nedvesség, pára kerül a szerkezetbe, és a külső eps-től nem tud kiszellőzni. A fa ugyanis a tartós nedvesség hatására...
Előzmény: Borsoka. (103)
Borsoka. Creative Commons License 2010.03.25 0 0 103
Megigertem magamnak, hogy nem fogok tobbet itt helyet foglalni a fontosabb informaciok elol, de nem tudok ellenallni. Mi jovo heten kezdjuk a melot, eredmenyekrol es tapasztalatokrol utolag, de ami most ugy gondolom ide vag, hogy en vettem nyaron elbontasra egy remek Erdert fahazat, amit elore megnezett egy szakember, szetszedte, eltettuk, az egesz volt bontassal, mindennel 300 ezer. ezt most osszerakjak, kap 10cm dryvitot, a tetejet lecsereljuk, kap egy remek kis nyeregetot 45 fokosat, uj szarufakkal, szigetelve....2 kis szoba lesz fent, akar lakni is lehetne benne, ha nem nyaralonak szannam. futesszamlakat igy nem tudok majd mutatni nektek :))), de azt hiszem nem rossz megoldas lesz ez, megallja  ahelyet az elobb emlitett konnyuszerkezetes megoldasok mellett...
sancibácsi Creative Commons License 2010.03.25 0 0 102
Valóban felmerült bennem is. Egy tapasztalatom hagy osszam meg:
Hazaköltöztettem a kisteherautóval az építkezésről a villanyszerelőt. Vele szemben állt egy ilyen (prokoncept, isotech, bauland...nem tudom melyik) épület, a következő fázis már a koszorú szint lett volna. Azt mondja az ismerős:egy bácsi építi sk! Az első sort lerakatta kőművessel, hogy egyenes, vízszintes, függős legyen, de nem tetszett neki. Úgyhogy a bácsi felszedte, és újrarakta! Kíváncsiságból levettem a platóról a 180-as vízmért-t ahol beletettem mindenütt tökéletes volt, még a kávák, sarkok is!
Ellenpéldát is hallottam sajna, egy kőművestől:4 emeletes társasháznál dolgoztak vele, és szerinte nehéz tartani (vagy nem lehet már nem emlékszem) a függőlegest. Talán a nagy magasságból pumpából érkező beton az ok?
A lényeg: azért ennél a módszernél a helyszíni keveréses, vödrös betonozás felejtős önerős ép-nél, épp a feketemunka (?), =>munkaügyisek miatt. Pumpás betonozásnál, valóban tartani tudja-e a sík, függő falat egy laikus? Ez az egyik megválaszolandó kérdés.
A másik: milyen árba van a zsaluelem, + beton+pumpa/m2 ? Vajon nem olcsóbb-e a tégla+eps még munkadíjjal együtt is?
A könnyűszerk-es anyag+szerkezetállítás díja biztosan olcsóbb!
Előzmény: Törölt nick (101)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 101
Vagy a Bauland és hasonló EPS zsalus megoldás lehet az ami gyors és jórészt önerős.
Előzmény: sancibácsi (100)
sancibácsi Creative Commons License 2010.03.25 0 0 100
Igen, én is ezt állítom!
A tartószerkezetet (falak, födém, (tető!?)) összedobatja a tervek alapján a kedves megrendelő. A tető (talán a födém is) UA.!! mint a hagyományos épületeknél. Fafödémet is sokan építenek rá, jól szigetel, olcsó, és nem ráz:-) . Tető pedig szintén kell, az nem plussz, tök ugyanannyi pénzre lefordítva (na jó, talán picit olcsóbb).
Ha áll a szerkezet a szakipari munkát átlag építtető elvégezteti a gáz-, fűtés- villanyszerelővel.
Csak ismételni tudnám magam a befejező munkákat, felületképzéseket pedig relatíve 'kis' utánjárással, sok szorgalommal, és kézügyességgel, kevés szerszámmal el tudja végezni! Az álltalam előző hsz-ban felsorolt munkák díja egy átlag 100-120 m2-es lakásnál kb 2 millió!
Ha valóban rátermett, és nem lusta a tulaj: ezeket a munkákat 'saját részre' korrekt színvonalon megcsinálja!
Persze ha van ideje. De kérdem én 2 milláért cserébe kinek nincs ideje???
Annyiért érdemes fizetés nélkülire... , stb, menni!
Előzmény: KömKel (99)
KömKel Creative Commons License 2010.03.24 0 0 99
Nana!

A könnyűszerkezetes házhoz már épeng szinten statika kell minden esetben, sőt minősités is. Pont a könnyűszerkezetes az, amit mindenképpen szakemberrel kellene csináltatni, legalábbis a tartószerkezeteket...
Előzmény: sancibácsi (98)
sancibácsi Creative Commons License 2010.03.24 0 0 98
"Meredeken értelmezve a jogszabályértelmézést lehet, hogy saját magam csak akkor dolgozhatok a házamon, ha az általam foglalkoztatott felelős műszaki vezető engem vállalkozóként foglalkoztat."
Azért én ezt nem gondolnám, hogy ilyen súlyos a helyzet. A tulaj bármikor dolgozhat, olyan munkát kivéve, amit nem kötnek szakipari végzettséghez.
"Az önerős építkezés egyik fő célja a cikkben szereplő 'mester' elkerülése, pl. olyan modern falazóanyag választásával amihez nem kell klasszikus kőműves."
Én ezért gondoltam, a könnyűszerkezetesre.
Akármilyen modern egy falazó anyag, függőlegesen, vízszintesen kell vele dolgozni, KIMÉRNI, stb. Ehez kell a rutin! A rossz minőségben elkészített falazatot kikorrigálni utólag sok pénzbe kerülhet!
A könnyűszerkezetes házak vázát néhány nap alatt elkészítik, nem kerül sokba, főleg ha napszámot fizetsz. A szigetelőanyagot közzétenni, főliázni, gipszkart-ni, sőt a külső OSB-zést, arra az eps-t felfúrni: könnyű megcsinálni, jóval kevesebb buktatója van!
Előzmény: Törölt nick (97)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.24 0 0 97
Meredeken értelmezve a jogszabályértelmézést lehet, hogy saját magam csak akkor dolgozhatok a házamon, ha az általam foglalkoztatott felelős műszaki vezető engem vállalkozóként foglalkoztat.
Az önerős építkezés egyik fő célja a cikkben szereplő 'mester' elkerülése, pl. olyan modern falazóanyag választásával amihez nem kell klasszikus kőműves. Vagy ugyanígy semmi nem indokolja, hogy a fürdőszoba csempézett legyen, csak a hagyomány, így megint elkerülhető a gyakorlatot valóban igénylő szakmunka. Az önerős építkezés leginkább ebből a szempontból foglalkoztat, ne kelljen sok megkérdőjelezhető kvalitású emberrel hadakozni.
Előzmény: sancibácsi (96)
sancibácsi Creative Commons License 2010.03.24 0 0 96
Azért ne csapjuk be az olvasókat! Nem minden önerős építkezés ilyen: ezek a kivételek!
Igen sok munkafolyamat van egy házon, amit a tulaj el tud végezni. Alapfeltétel: utánnajárás/olvasás (hozzáértés)+++++ szorgalom.
(na meg persze munkajogi....)
Egy biztos, szerintem sok a huhogó, aki Mo-n az építkezésről le akarja beszélni az embereket, vagy nem akarja szándékosan, de a passzív beszédével mégis ezt teszi!
A 'polgárok' pedig az államtól várják, hogy a sült galambot a szájukba tegyék. Pedig tenni, tenni kellene érte!
Előzmény: Törölt nick (94)
sancibácsi Creative Commons License 2010.03.23 0 0 95
'nagyon jóóóó!!!'????
Előzmény: Törölt nick (94)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.23 0 0 94
Itt van egy vicces példa, plusz a hozzáértő szerző hozzászólása legalul miszerint "a házilagos kivitelezés megszűnt, hivatalosan nem létezik".
sancibácsi Creative Commons License 2010.03.23 0 0 93
Bealudt a topik!
Pedig szerintem van létjogosultsága az önerős építkezéseknek!
Nyílván a kissebb pénzzel rendelkezőknek!
A családfő ugyanis házat (nagyobb-elegendő) házat szeretne kis családjának!
Ha van ideje, energiája: ne válaltassa generál az építtetést:-10-20%.
Ha van ideje, szorgalma, (esetleg hozzáértő ismerőse): sok munkát megcsinálhat SK, megfelelő utánajárás után. Amit nyer 30-40%; tény hogy megterheli az építkezés idejére a házasságot is! Csak a feleséggel-családdal tötrénő egyeztetés/egyetértés után éri meg belevágni!
sok sikert, mindenkinek!
Előzmény: "Blade" (90)
Axióma Creative Commons License 2010.03.22 0 0 92
A szocpolba tutira nincs igazad. Tobben vegigcsinaltak ugy, hogy raepitesi megallapodast irtak, mely szerint a masik fel a majdani ingatlanbol kapott csak (es raepites jogcim miatt illetek nelkul!) tulajdoni reszt. Egyebkent akkor sem kell 50% neki (a ket tulajnak kell egyutt legalabb a teljes ingatlanban 50%-ot elerni, pl. aposek fole huzott teljes szinten kialakult lakas - bar ott is van eccerubb megoldas, tarsashazza kell alakulni es akkor a lakasban 100%), eleg a szocpol raeso reszenek megfelelo ertekben, vagy hogy van pontosan megfogalmazva. Szoval azert ne hibaztass senkit, hogy attol hogy neked nem voltak elegek a jogi ismereteid es nem is kertel segitseget, ezert tok feleslegesen kifizettel egy rahedli illeteket. Siman lehetett volna a haz foldhivatali feltuntetesekor az uj tulajdoni ara'nyokrol nyilatkozni, a banknak meg legfeljebb asztalcsapkodassal, de kotelessege ezt tam.hitel es szocpol intezeshez elfogadni. [Nekunk 2005-ben, amikor me'g nem is volt ez az - amugy jogos - szabaly, akkor rajta volt magan az igenylesi nyomtatvanyon, hogy ingatlan tul.hanyadok jelenleg, es ing. tulajdoni hanyadok az epitkezes vegen, ez K&H.]
A rendszer nem tokeletes, de van amikor nem abban van a hiba. [Marmint a rendszer = szabalyrendszer, es a vegrehajtasra gondoltam, pl. elbontott szocpolos haz.] De nem is allitottam, hogy tokeletes, csak azt nem fogadom el, hogy olyan fizetnivalokat allitasz be "varatlan sarcoknak", amelyekrol alapvetoen tisztaban kene lennie minden epitkezonek.
Amugy programozo, de ezt lehet tudni rolam regota.
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 91
Vicces, hogy nem látod a kapcsolatot a között, hogy szocpolt kaptál és hogy túlzott az adóterhelés. Ráadásul valószínűleg egy átlagos építkezésnél az előbbi több mint a legális foglalkoztatásra kifizetett bérköltség. Nyilván el kell törölni a szocpolt, hogy adót lehessen csökkenteni.
Passzív házban nem kell kémény, nem kell gáz, stb., azaz méginkább önerős lehet az építkezés.
"Blade" Creative Commons License 2010.03.22 0 0 90

Azt nem kérdeztem mi a foglalkozásod, mert az embert nem ezután kell megítélni.

A gáz közmű után nem kellett fizetni, mert be sem kötettem.

2009. őszére fejeztem be az építkezést.

Nem az adózással van a bajom, hanem a túlzott sarcolással!

A szocpolnál, ha a telek fele része nincs a feleségem nevén, akkor el kell adnom neki vagy ajándékoznom ami után illetéket kell fizetni, ami után én már egyszer megtettem. És ehez ügyvéd kell meg tullap, amit ugye megint nem osztogatnak ingyen, a többiről nem is beszélve.

De bizonyos népcsoport bármit megtehet elbonthatja a házát (szocpolos) és megúszhatják büntetlenül, és nem is fizet semmit.  -(most se hasra ütve beszélek)

Ez mi ha nem rasszizmus, ez nem számít megkülömböztetésnek! Nekik minden lehet?

Lehet az esetem egyedi, ezért vagyok kiakadva. -(de szerintem vagyunk még egy páran az országban így)

A kémény a házon lehet, hogy hülyén néz ki szerinted, de sajnos ezen az éghajlaton télen valamivel fűteni kell! - (speciel én vegy. tüz. kazánnal fűtök, amihez a fűtőanyagot is saját magam csinálom, és ehez kémény kell)

A "mocskolódás" ez csak a te véleményed szerint az, szerintem meg ez a "szólás szabadsága" egy olyan véleménynyílvánítás, ami egy demokráciának elengedhetetlen feltétele!

A hal is a fejétől büdösödik .......................

Én azért írtam ide, hogy aki most kezdi az építkezést az készüljön fel arra is, hogy lehetnek buktatók, amire érdemes odafigyelni.

A vitát részemről le is zárom.

Bocs az "OFF"-ért de szerintem nem tökéletes a rendszer. 

Előzmény: Axióma (74)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!