Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
Èn maradok mèg az autó fűtőventilátornál, mert 1 jó, veszek egyet tartalèkba, ami ment 3 èvig, semmi baj a siklócsapágynak ès a tengelynek, csak vagy a komutátor vagy a tekercs szakadt meg, hátha egy másik jobban bírja.
Szia! A ventillátorként én eddig különféle kiszuperált páraelszívóknak a több sebességes árnyékolt pólusú motorjait használtam.Általában 1-2évet bírtak mert sajnos siklócsapágyasok és az ennyit bír.Az utolsó kb.2 hónapja adta meg magát.Vakartam is a fejem ,hogy hogyan lehetne valami jobb megoldást kitalálni.Szerencsém volt mert feleségem nagybátyja megajándékozott egy brutális golyós csapágyas 77V-os fűtőventillátorral .Nagyon érdekes,hogy már 6V-ról megindul,18V-ról pedig elegendő levegőt fúj és nem is fogyaszt sokat bár egy77V, 300W-os Evig motor hajtja így a ventillátort hajtva 2-2,5A vesz fel.Valószínű ez örökös darab lesz.Egy mozdonyvezető barátom megnézte és meg is tudta mondani ,hogy mi ez :M62 dizel mozdonynak a fűtőmotorja.
Na úgy nèz ki, a Skoda fábia ventillátorom 3 èvet bírt. Bontotta vettem, anno egyből 2db-ot. Mindenfèle karbantartás nèlkül kezdte a kazánba. Már januárba volt nyiszogó hangja de úgy voltam vele had menjen. Egyik nap lelassult látványosan. Gyors csere a tartalèkra, ès szètszedtem a ventit, sikló csapágy van benne, meg egèsz rendesen elkopott a szènkefe. Tettem bele új szènkefèt a tengelyt megcsiszoltam bezsíroztam, de ugyan úgy lassú maradt. A komutátor szakadhatott meg 1 ponton. Így hogy a rutinnal a hátam mögött az újjonnan beszerelt ventit is szètszedtem átzsíroztam ès kapott szènkefèt. Na mindegy a lènyeg hogy szerintem nem èri meg 40-50ehuf ec ventit venni, ha mind bontott autó Vento bírja 3 èvig. Jövőre veszek mègegyet remèlem mèg most is lehet 5ehuf venni tartalèknak.
én heggesztenék 12mm vasból 10 cm átméröju mókuskalicka szeruséget. olyan hosszut ami befér a kályhába. ez megakadájozná hogy elzáródjon a levegö útja és telerakhatnád a kályhát aprítékal.
cserépkályáhában égetek most pár napja ágaprítékot, és erről érzek késztetést hogy megosszam a tapasztalatokat
láttam pár videót régebben fűrészpor/apríték égetéséről vaskályhában, ez iheltetett meg, tehát az elv hogy úgy kell feltölteni a kályhát aprítékkal, hogy fokozatosan tudjon égni, és közben kapjon levegőt
a videón egy román kályhába pakolta a pasas a fűrészport, amit középen egy nagy pvc csővel támasztott ki, hogy ott tudjon a levegő közlekedni, és körben a fűrészpor égni
nagyjából ilyen elven működnek a vas fűrészpor kályhák is, amit erre terveztek
tehát most azt csinálom, hogy a cserépkályha rácsára ráteszek egy papírlapot hogy ne potyogjon át az apríték
erre bepakolom az aprítékot, most egy 20l-es vödört, 90%-os töltöttséggel, tehát ez ~18l anyag volt, már viszonylag szárazon
ez nagyjából 30cm magasan kitölti a cserépkálya hátsó részén, a falán illetve némi anyag oldalra is jut belőle, kb ugyanilyen mélységben
elöl hagyok helyet ahol a rácson nincs papír, és a levegő be tud jönni
meglepően macerás begyújtani, sokszor kell nekifutnom papírral, és a láng nem az aprítékot melegíti hanem elmegy mellette, lehet hogy erre valami gázos fáklya kellene amit jobban lehet irányítani
most már nagyjából el tudom érni, hogy ezzel az eljárással az egyszeri feltöltés szépen egyenletesen végigég, kb 40-45p alatt, ezt követően persze nem nagyon lehet aprítékkal folytatni, át kell térnem rendes fára, de így is el tudok sütni begyújtásonként egy 20l-es adagot
ami nem megy, hogy folyamatosan tüzeljek vele, amiért a korábbi próbálkozások sem működtek, hogy a parázsra lapátoltam rá az aprítékot, mert ilyenkor elkezd hevesen gázosodni, ami nem gyullad meg, hanem elkezd felgyűlni a cserépkályhában, illetve a kéményen távozik, de nem nagyon szeretném felrobbantani magam, vagy hogy bejöjjön a szobába CO tartalmú fagáz, így is kellemetlen füstöt tud csinálni
a másik probléma, az apríték, amit saját nyesedékből csináltam, ezúttal benzinmotoros ágaprítóval, és ami tele van akár 15-20cm hosszú ágakkal amit nem vágott el a gép hanem átesett rajta
ezek miatt nem lehet/nehézkes lapáttal merni az anyagot, mert a szálak összekapaszkodnak, és a kisebb fűrészport is bent tartják
csináltam rostát csirkehálóból és egy leszakadt fenekű esővíz tározóból, de ez nagyon manuális megoldás, időigényes és fárasztó vele rostálni, a gépesítése meg bonyolult lenne, és nincs elég szabadidőm
leginkább másféle ágaprítót kellene használni, de olyat még nem láttam bérelhetően sehol
20cm átmérőjű U házas csiga mint már írtam ,ebbe könnyen belepottyan a hamu.Úgy néz ki beválik,ezután semmi gondom nincs a hamuzással .A jelenlegi kb.500-600l ,kb120-150kg tüzelőnek 2 festékes vödör hamuja van.
Sziasztok !Felrakok néhány képet az új hamu kihordómról persze még van mit finomítani rajta pl. a fal rendes bevakolása a motor kondijának rögzítése,stb,Na,de a lényeg,hogy jól működik ,nem kell kézzel beavatkozni ,piszkálgatni!Na meg pl.az egyik szíj burkolat még a szerkezet első ékszíj meghajtású hajtóművén volt .Van rajta egy pár plusz furat,de hagytam így most 1 új burkolatot is elég volt csinálni hozzá.
Szia!Egyelőre a bolygató pálcával nem foglalkoztam mert bírja a jelenlegi 16-os betonacél persze tervbe van valami rugós csuklós precíz megoldás.Csak hát az ember mindíg a fontosabbat csinálja.A hamukihordót már muszáj volt mert a jelenlegi tüzelőmnél kb2-3 óránként piszkálgatni kellett a hamut.
annyiban lettem ontopik, hogy tegnap béreltem egy benzinmotoros ágaprítót, és a telken évek óta gyűjtött nyesedék nagyjából 2/3-át sikerült ledarálni vele a mai napon, ez most egy nagy big bag zsákot tölt meg
nem túl bíztató fűtési felhasználása, mert tele van azokkal kisebb, vékony ágakkal, amit nem vágott el a gép, és így lapátolni sem lehet, csak markolni
emellett cserépkályhám van, és nem tervezek bele adagolót, max kézzel tudom belapátolni
Sziasztok!Jó pár év után oda jutottam,hogy sikerült egy régen tervezett fejlesztést megvalósítani a szerkezeten.Már szinte kezdetektől kb.2011 -től használok hamukihordót.Mikor beraktam csak egy a tervezetnél kisebb 8cm átmérőjű csiga állt rendelkezésemre ebből készült el a hamukihordóm amely egy a kazán alá ferdén belógatott csiga+ házból állt ami egy a házon kívül elhelyezett vederbe vitte a hamut.Kisebb hiányossággal ,viszonylag jól működött ez a hiányosság az volt,hogy össze sűlő hamujú anyagoknál a hamu nem mindíg tudott a 9cm átmérőjű csigaházba bele hullani,így időnként meg kellett piszkálni.ezen kívül néhány csigavég elégéstől eltekintve jól ment.Hogy ezt a hibát kiküszöböljem most egy 20cm átmérőjű U házas csigát tettünk be a kazán alá kicsit kifelé ferdén emelkedve a kazán ház falán át úgy mint az elődje ez is egy vödörbe hordja ki a hamut.Ez már kifogástalanul működik ekkora csigaházba tökéletesen bele hullik a képződő hamu.Idő alapú vezérlést úgy állítottam be hozzá ,hogy 30percenként 10másodpercre indítja a kihordót ez elég is.Holnap majd teszek fel róla néhány képet is.
Az idei szezont egy ideig fáradt olajos égetővel próbáltam ki,ami jól is muzsikált de kell hozzá napi 15-20 liter olaj ami hosszú távon nem állt rendelkezésre....
Az égető amit aztán beüzemeltem családból lett véve ahol 15 évig ment hiba nélkül nyelves adagolással,parketta gyári fporral. Nekem körfűrész porom van, hát oda is vágott a gépnek teljesen 😅. Első körben a hajtóműves motor tört szét, aztán a csigalevelek adták meg magukat kétszer igy annyira bedugult az adagoló cső 30cm szakasza hogy eltört a tengely is 🙄. Beleraktam a régi égetőmből a csigát és kapott egy sokkal erősebb hajtóműves szettet így most működik szépen idő alapú vezérléssel.
Az elején az alsó táskára elfelejtettem feltenni a lángterelő lemezt igy elég sok hő ment a szabadba.... bár a hőmérő 120fokot mutatott (nem volt eléggé a füstben....) aztán mikor rendesen mért akkor kiderült hogy 250 az a 120. A minuszokban 50 kiló körül volt a fogyás de akkor egész nap ment a fűtés. Ebben az időben 30 kg,annyi változással hogy abból 20 kiló nyers por a többi száraz hogy kitartson szezon végéig.
Ez a szokásos fogyasztás mennyiség talán a kazán (2 táskás)nem megfelelő hatásfokából adódik ezért az idén szeretnék egy újat csinálni ami kicsit komolyabban hő átadó felülettel rendelkezik.....
arra jutottam, hogy elengedtem a sztorit, mert sajnos nem egy helyen van az apritek es az auto. az apritekot nem akarom behozni, az autot nem akarom odaallitani toltogetni. szoval egyelore marad Paks :/ es elkezdem boviteni a napelemeket, amig meg szaldoban vagyok.
A nagy hidegben kinek hogy muzsikál az ègető? Nekem 30kg megy el naponta HMV együtt. 150nm 22.8-23.2 között a hőmèrsèklet. Idèn teljes hibamentesen (egyszer lecsúszott az emelő Vas) hónapok óta. Ocsuval fűtök sajna csalogatja a patkányokat. Már biztos megértettem velük 5kg mèrget, mintha kiírthatatlanok lennènek.
Valaki foglalkozott kondenzáló èpítèsèvel? Èn most folyamatos üzembe 1-3kw között megy az ègetőm. 80-150 közötti kilèpő füsthőfokkal. Teszteltem 2db hődobbal, rendes üzem alatt 6l víz csepegett le a kilèpő füstöm 30-40 fokos, meglepetèsre patyolat tiszta az ideiglenes kondenzáló. Szándèkosan elrontottam a kazán ègèst, a beadagolt mennyisègeket emeltem, füstöljön nehèz gyulladás, azonnal jött is a kátrány, lerakódás. Hosszútávon működőkèpes e az ötlet? Mokus84 èpített ilyet korábban, pellet ègőkön láttam mèg kondenzálót.
Èn is ilyen 10-20% gondolok, bár elvetemült ötletem is van, teraszra tennèm fűtèsnek pluszba adna áramot is így adna 3.5kwh fűtèst 0.5kw áramot. Csak itt meg a zaj...
Jó kisvideó nem is tudtam hogy ilyesmit is lehet összehozni. Nem tudom az agregátoron nem kell valamit átalakítani? Az a második hordó az kondnzlecsapatás miatt van? Nem kell a Lyon valami szövettel szűrni a fagázt? Èrdekes videó, nehogy megèpítsek valamit.:)