Keresés

Részletes keresés

Contempt Creative Commons License 2010.03.13 0 0 30

Miért ült 19 évet a Jobbikból kizárt politikus?
2010. március 12., péntek, 14:20
Szerző: hvg.hu


A Jobbikból nemrég kizárták vámospércsi alapszervezet elnökségi tagját, mert a pártba való belépésekor eltitkolta büntetett előéletét. Múltját a kampányidőszak kellős közepén a Magyar Nemzet leplezte le: a férfi nagy összegű életbiztosítás reményében megölte feleségét. A hvg.hu - periratok és korabeli sajtótudósítások alapján – rekonstruálta a bűnügyet, melyről főszereplője azt állította: ártatlan, baleset történt.

 

A sajtó a nyolcvanas évek elején a „hazai kriminalisztika történetében fél évszázada példa nélkül álló biztosítási gyilkosságként” emlegette az ügyet. Gombos 19 éves korában ismerte meg feleségét, akivel néhány évvel később már nem volt túl jó a viszonya, neje mellett barátnője is lett. Neki azt ígérte, hamarosan Pécsre költöznek.

A periratok szerint a férfi 1978-tól kezdve követett el biztosítási csalásokat, melynek révén 280 ezer forinttal károsította meg az Állami Biztosítót. Négy év alatt háromszor kötött poggyász-és baleset-biztosítást és mindig történt valami baj az úton. Egyszer Lengyelországban egy busszal ütközött, majd feltörték az autóját. Egy másik lengyel úton szintén feltörték a kocsiját. Nem sokkal azután, hogy cascobiztosítást kötött, Debrecenben törte össze az autót. A későbbi per során a tanúk beismerték, hogy hamis tanúzással segítették Gombost a biztosítási csalásokban. 

 

A stiklikről tudott a feleség is, akitől a férj egyre inkább elhidegült. 1981 nyarán a családfő felkereste az Állami Biztosító egyik irodáját, ahol úgynevezett rizikó-életbiztosítást kívánt kötni magára és a nejére. A gyakorlatban létező, de viszonylag ritka, speciális biztosítás 15 évre szólt, havi ezer forintos díjjal. Lényege: ha a biztosítottak közül valaki 15 éven belül meghal, a másik több mint kétmillió forinthoz jut. Az ÁB egyik fiókjánál elutasították kérését, ám egy másikban meg tudta kötni a biztosítást. A papírokra azt írta, havi 25 ezer forintot keres. A biztosítótársaság hitt neki, mert tudták, a másodállásban lemezlovasként dolgozik, így van pluszjövedelme is. A valóságban a család jövedelme néhány ezer forint volt csupán.

 

"Miért én haljak meg, ő is meghalhat"

Igaz, a biztosítás más nehézségekbe is ütközött: az egyik egészségügyi teszten Gombos nem felelt meg, s ekkor az egyik barátját kérte, meg, hogy helyettesítse őt. Miután a barát segítségével átment a teszten, a biztosítás megkötetett. A férj az ügyintézőtől azt kérte: ne küldjék ki a lakásra a kötvényt, majd ő maga átveszi azt. „Amikor megkötöttük az életbiztosítást, összevesztünk, de kifelé nem mutattuk. Felmerült bennem, miért én haljak meg, ő is meghalhat. Eszembe jutott egyszer, a házban gyakran rossz a lift, mi lenne, ha véletlenül beleesne a liftaknába, vagy csak úgy kiesne a tizedikről ablakpucolás közben…” – Gombos ezt már később, az előzetes letartóztatás alatt mesélte a pszichológusnak.

 

Az életbiztosítás megkötése után néhány héttel a család nyaralni indult Lengyelországba. A nyaralás előtt a feleség ismerőseiknek elmesélte, hogy az életbiztosítást végül visszamondták. A lemondólevél azonban soha nem érkezett meg a biztosítóhoz.

 

 „Nem öltem meg a feleségemet, aki ennek ellenkezőjét állítja, azt beperelem. Annyi igaz, hogy 19 évet börtönben töltöttem. A magyar állam engem ártatlanul ítélt el, mert baleset történt. Lengyelországban sátoroztunk a családommal, és egy éjjel megszólalt valamilyen riasztó. A feleségem valószínűleg kiment a zajra. Órákkal később a holttestét a környékbeliek találták meg a patakban. Vízbe fulladt. A lengyel hatóság tanúként hallgatott ki” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Jobbikból később kizárt Gombos Tibor, amikor a lap feltárta: emberölés miatt 19 évet ült börtönben.

 

Még a nyaralás előtt – súlyos fertőzés miatt – a férj kórházba került, ám ez sem tartotta vissza az úttól. Saját felelősségére kijött a kórházból és a család elutazott. Barátaikkal Krakkóban találkoztak, majd továbbmentek és egy hegyvidéki falu mellett sátoroztak le.

 

Augusztus 2-án éjszaka egy közelükben táborozó lengyel család arra ébredt, hogy Gombos segítséget kér tőlük. Hamarosan kiérkeztek a rendőrök is, akik a Gombosék sátrától nem messze lévő patak partján holtan találták a feleséget, aki a fején és a hátán is megsérült. Később az orvos szakértő megállapította: a nő halálát fulladás okozta, Gombosné az alig 15 centiméter mély vízbe fulladt.

 

Első kihallgatásán a férfi azt vallotta: előző este megismerkedésük tizedik évfordulóját ünnepelték, majd lefeküdtek. Gombos arra ébredt, hogy szól az autó riasztója. Kiment, rátalált felesége holttestére, miközben két menekülő árnyat látott a sötétben. A nyomozást a lengyel hatóságok ismeretlen tettes ellen indították meg, Gombos és két gyermeke hazautazhatott Magyarországra.

 

Idehaza rögvest felkereste barátnőjét, majd a tanácsnál és a biztosítónál intézni kezdte a „formaságokat”. A tanúként nyilatkozó barátok és ismerősök azonban azt mondták: nem látták rajta, hogy búslakodna, felesége ruháit szinte azonnal kiárusította. Lakását kiadta, összeköltözött a barátnőjével és tovább dolgozott. Egy éven át semmi nem történt, de közben Gombos bejelentette igényét az életbiztosítási pénzre.

 

Vallomások sora

A férfit azt követően tartóztatta le a rendőrség 1982 szeptemberében, hogy a nyomozók beszerezték a biztosítási ügyeinek aktáit. Gombos a rendőrségnek beismerte a biztosítási csalásokat, majd nem sokkal később azzal magyarázta a neje halálát, hogy megbotlott egy kőben, amit dühében félredobott és véletlenül a feleségét találta el. Néhány nap múlva viszont már beismerte: szándékosan ölte meg feleségét. Olyan vallomása is volt, amelyben kémszervezetekről és csempészbandákról beszélt, amelynek tagjai ölték meg a nőt, illetve felhívták, hogy ő hallgattassa el.

 

1982 decemberében valamennyi vallomását visszamondta, arra hivatkozva, hogy a rendőrségen pszichikai kényszert alkalmaztak vele szemben: szerinte volt, hogy a nyugtató gyógyszereket, máskor a cigarettát vonták meg tőle, nem engedték, hogy a gyerekeit látogassa, cellatársa pedig rendszeresen bántalmazta. A férfinak egyébként összesen huszonhat, állandóan módosított vallomása volt, nyolc különböző variációban ismerte el a gyilkosságot.

 

Gombos feleségét a barátok és az ismerősök is úgy jellemezték, hogy nagyon félős volt, ezért kizárt, hogy a hegyek között magányosan induljon el egy éjszakai sétára. Egyik barátja így emlékezett vissza egy interjúban: „Fura egy történetet adott le, az igaz. Mert a Györgyiről nem tudtam feltételezni, hogy csak úgy kimászkáljon a sátorból, pláne éjjel”. Az ügyben eljáró szakértők azonban teljességgel kizárták a baleset vagy az öngyilkosság lehetőségét és amit az események menetéről megállapítottak, az egybevágott Gombos egyik beismerő vallomásával: eszerint egy kővel hátulról leütötte, majd vízbe fojtotta feleségét.

 

Halál helyett életfogytig tartó fegyház

Gombos Tibort első fokon a Debrecei Megyei Bíróság halálra ítélte. Az egyik sajtóbeszámoló szerint a másodfokú tárgyalás alatt Gombos végig „fordulatosan, logikusan, érvekkel és adatokkal igyekezett alátámasztani előadását”. A másodfokon eljáró bíró két kérdésére azonban Gombos nem tudott meggyőző választ adni. Az egyik kérdés az volt, hogy azután, hogy a patakban meglátta feleségét, miért nem tette be autójába és miért nem vitte orvoshoz. Ezt a férj azzal magyarázta, hogy sokkos állapotban volt. A bíró másik kérdése az volt, hogy ha a beismerő vallomásokat pszichikai kényszer hatására tette, később védője jelenlétében, majd a bírósági eljárás alkalmával miért nem tett panaszt ez ellen. Gombos ekkor azt mondta: azért nem tett panaszt, mert bízott abban, hogy a bírósági eljárás alatt amúgy is tisztázza magát.

 

A Legfelsőbb Bíróság végül életfogytiglani börtönre változtatta a halálbüntetést, Gombos Tibort az emberölésen kívül folyamatosan elkövetett nagy értékű csalás kísérletében mondta ki bűnösnek. A halálbüntetést azért változtatták meg, mert úgy ítélték meg, azt csak akkor kell alkalmazni, ha a társadalom védelme az elkövető megátalkodottsága, végleges javíthatatlansága miatt más büntetéssel nem lenne biztosítható. A bíróság azt is figyelembe  vette, hogy a férfi a gyilkosság idején 28 éves, büntetlen előéletű volt és előéletében „semmiféle erőszakos motívum nem fordult elő”.

Gombos Tibor a börtönből 2001-ben szabadult.

A Jobbik azzal indokolta a pártból való kizárását, hogy a szervezetbe való belépéskor eltitkolta múltját. 

Előzmény: feherlofia (26)
pert2 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27
Akkoriban még nem volt szokás minden ok nélkül nagy értékű életbiztosítást kötni.
Előzmény: pesties (-)
feherlofia Creative Commons License 2010.03.12 0 0 26
mistral96 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 25
:-)
Előzmény: Törölt nick (23)
Navorski Creative Commons License 2010.03.08 0 0 24
mi van,sok volt a ser?:)
Előzmény: Törölt nick (23)
Navorski Creative Commons License 2010.03.08 0 0 22

19 évet ülni...

most visszagondolok mennyi minden történt az alatt...

Előzmény: proenzi3 (14)
mistral96 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 21
Az Gömbös volt és miniszterelnök...:-)
Előzmény: Törölt nick (20)
mistral96 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 19
Köszönöm,hogy őszinte,elgondolkodtató véleményedet megosztottad velünk.
Előzmény: proenzi3 (18)
proenzi3 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 18
Kb. 35 éve nem találkoztunk.
Ha valaki 19 évet eltölt egy fegyházban, az rendesen megviseli, megváltoztatja.
Ott -gondolom- a legfontosabb az a küzdelem, hogy az ember ép ésszel túlélje.
Talán, ha egyszer arrafelé járok megkeresem.
Ennyi idő után nem várok sokat ettől a találkozástól, de erről az ügyről csak a hivatalos
verziót ismerem. Az meg ugye: 19 év fegyház.
Előzmény: mistral96 (15)
mistral96 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 17
Hihetetlen tragédia lehet.Ügyvédek,ügyészek,bírók,nyomozásban résztvevők,más,közeli ismerősök nem érzik szükségét,hogy megszólaljanak?
Előzmény: proenzi3 (14)
ohrana Creative Commons License 2010.03.07 0 0 16
amiről az igazat csak a volt megvádolt tudhatja...
Vagy nem.
Az elkövető,az tudhatja. (Amúgy az is egy nagyon gázos ügy volt. Talán a lengyel archívumokban akad valami róla.)

o
Előzmény: mistral96 (15)
mistral96 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 15

G.T.9 éve szabadult,azóta nem beszéltél vele?

Ha ártatlan,akkor szörnyű tragédia.Ismét egy bűncselekmény,amiről az igazat csak a volt megvádolt tudhatja...

Előzmény: proenzi3 (14)
proenzi3 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 14
Nekem Gombos Tibor a fiatalkori barátom volt.
Más helyen éltünk, de többször nyaraltunk együtt, leveleztünk,
látogattuk egymást. Én nagyon megszerettem "Jeremiást". Így hívtuk.
Megismertem a feleségét is. Jártam nálunk vendégségben, azután a
távolság elszakított bennünket és csak a médiából értesültem arról,
hogy milyen tragédia érte őket.

Sokáig azt hittem, hogy csak névazaosságról van szó.

Láttam a filmet a TV-ben arról, ahol minden bizonyiték ellene szólt,
miszerint Lengyelországban biztosítási csalás részeként meggyilkolta
a feleségét, aki belefulladt egy folyóba.

Én ezt nem hiszem el. A barátomat soha nem tudtam megkérdezni arról,
hogy tulajdonképpen mi történt? Hogy is lehetett volna a kommunizmusban egy fegyházban lévő embert erről megkérdezni?

Az biztos, hogy egy nagyon rendes srác, nem fogja haszonszerzésből
meggyilkolni a feleségét. Én "szagukról" megismerem a simlis, hazug,
csaló, rossz emebereket. Ehhez született érzékem van.

Szerencsétlen Tibi leült -meggyőződésem szerint ártatlanul- 19 évet
ami kit nem gyötörne meg? Most meg látványosan kinyírják abból a
pártból, amelyiken hisz, mert ő olyan aki nem érdemli meg...

Szar helyzet, de egy választási kampány szükséges velejárója.

Belegondolt már valaki, hogy mekkora teher lehet ez annak,
aki ült már ártatlanul 19 évet?
péterkém Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13

Halványan emlékszem a lengyelországi "balesetre", de a nevekre már nem.

Most viszont arról szól a hír, hogy a Jobbik kizárta egy G.T. nevű tagját, akit emberölés miatt korábban elítélt a bíróság.

Nem tudom, hogy ugyanaz az ember-e az érintett, de ha igen: már leülte volna a bűntetését?

Még jelentősebb a kérdés: ilyen embereket fogad be a Jobbik, minden ellenőrzés nélkül? Akkor miben különbözik a "fehérgalléros" bűnözők pártjától?

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.07 0 0 12
Ráse ránts, az átlagosnál csak egy kicsit jobb orr kell hozzá, és máris meg van oldva a probléma.
Csak azt nem tudom, miért kellett rögtön kirúgni szegényt, hiszen nem is zsidó...
Előzmény: Törölt nick (11)
fekete szentember Creative Commons License 2010.03.07 0 0 9

Köszönöm, köszönöm, köszönöm a linket!

Előzmény: Contempt (8)
Contempt Creative Commons License 2010.03.07 0 0 8

Antoniewicz Roland (na az is egy hírhedt közszereplő :DD) blogján van egy régi kép a topichősről.

http://armeniankingdom-nagyhercegversek.blogspot.com/

Előzmény: pesties (2)
halkergető Creative Commons License 2010.03.07 0 0 5
Kijafaxaza G. T. ?
szinvak2 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 3
Akkor feri is elviszi a nejét Polákországba?
Előzmény: ötvenafele (1)
pesties Creative Commons License 2010.03.07 0 0 2
Azt azért nem mondanám,GT már helyesen partvonalon kívülre került.Fiatal egyetemistaként foglalkoztatott az eset és kiváncsi lennék,hogy ma többet tudhatunk-e erről,mint annak idején.
Előzmény: ötvenafele (1)
ötvenafele Creative Commons License 2010.03.07 0 0 1
igen, ezért kell ismét ferire szavazni...
Előzmény: pesties (-)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2010.03.07 0 0 0
Tib0r
Előzmény: pesties (-)
pesties Creative Commons License 2010.03.07 0 0 topiknyitó
Ennyi idő után végre kiderülhet?Annak idején 1981-ben nagy port vert fel az életbiztosított feleség lengyelországi nyaraláskor bekövetkezett tragikus halála...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!