Segítségeteket szeretném kérni, mert nem nagyon értek a számítógépekhez. Elsőrorban, mint minden nő, a kinézete alapján ítélek.
Szeretnék vásárolni egy Netbook-ot és találtam is párat az Interneten. Számomra ez tűnik a legkölcséghatékonyabb megoldásnak és még a gyerekem is tudná használni. Ismeri valaki ezeket a gépeket, van valakinek tapasztalata? http://www.blog.cogenext.hu/
Nekem mukodott. Egyedul NAT mogul volt kicsit problemasabb a beallitas, ha mindket kliens a NAT mogul probalt kommunikalni. Egyebkent meg abszolut mukodik, jelenleg is elerheto vagyok a NokiaE51-semen hsdpa-val sip-en keresztul.
Próbáltam közben ekiga-t. Az ekiga.net-en regisztráltam user nevet. Általában nem engedett be, ha mégis akkor sem sikerült a próbahivás, visszahívás. Nem vagyok meggyőzve tehát. --- Amúgy ujabb gyári kernellel (2.6.32-3, vagy vmi ilyesmi :) ) gond nélkül megy a WLAN az EEE 1001P-n, nem kell ndiswrapper-elni. Hang is van alapból (még a mikrofont nem próbáltam ugyan). Már csak a funkcióbillentyűk vannak hátra.
Helyesebb azt mondani, hogy feladtam. Asztali gépen sima 32 bites Debian van, sokat szenvedtem vele skype ügyben, de feladtam. "Problem with audio playback." Folyton ezt mondja. Semmilyen más alkalmazásnak semmi gondja nem volt eddig.
PulseAudio be van allitva?
Sokkal szívesebben használnék valami nyílt szabványra épülő megoldást, ahol nem függök egyetlen gyártótól.
hat akkor hasznalj SIP-et. Nokia e51-tol felfele mar gyarilag tamogatva van telefonban is.
64 vs 32: Eddig a 64-es teljesen ok volt, igaz csak 1-2 órát használtam, az is telepítés volt. Amíg nem lesz vele gond nem bántom, ha nagyon nem akar működni akkor próbálkozok 32-vel.
"Most baj, ha azt mondom, hogy 64 bites Fedorán épp az imént beszéltem Skype-on a barátnőmmel? ;)"
Nem baj, egészen addig míg a feleséged meg nem tudja! :)
Ok, igazad van. Az, hogy esélyem sincs az túlzás. Ubunturól tudtam, hogy léteznek a megfelelő 32 bites libraryk, ezek szerint Fedora is tudja, sőt talán Debianon is lehet valami megoldás. Telepítettem is valamiket de nem volt neki elég.
Helyesebb azt mondani, hogy feladtam. Asztali gépen sima 32 bites Debian van, sokat szenvedtem vele skype ügyben, de feladtam. "Problem with audio playback." Folyton ezt mondja. Semmilyen más alkalmazásnak semmi gondja nem volt eddig.
Sokkal szívesebben használnék valami nyílt szabványra épülő megoldást, ahol nem függök egyetlen gyártótól. (Akár el is tudom képzelni, hogy mondjuk 5 év múlva mindenki ilyet fog használni, Skype vagy csődbe megy, vagy alkalmazkodik. Bár ahogy elnézem, hogy mennyire sietnek ezzel a 64 bites verzióval, mire alkalmazkodnának már rég csődbe mentek.)
Ki is próbálom majd ezt az ekiga nevű képződményt amint lesz egy kis időm megint a témával foglalkozni.
viszont a 64 bites rendszer miatt a skype-ra esélyem sincs
Most baj, ha azt mondom, hogy 64 bites Fedorán épp az imént beszéltem Skype-on a barátnőmmel? ;) Ugyan a Skype valóban 32 bitre fordított alkalmazás, de a megfelelő 32 bites library-k telepítése esetén menni fog, hidd el. Tapasztalat, hiszen nálam működik.
Akarok majd neked kepernyokepeket gyujteni a haverom netbookjarol.
Nekem van ket masik laptopom is, core2-es 64-bites processzorral. Mindketton linux fut, az egyiken Ubuntu, ezt odaadtam noveremnek, a masikon Linuxmint, ami gyakorlatilag az ubuntura epul. Mindketton probaltam a 64bites verziot, de gondom volt a flashplayerrel, idonkent a hangal, illetve voltak problemaim ntfs particio kezelesevel. Igy kis ido utan mindkettot lecsereltem a 32bitesre. Ennek csak annyi hatranyat erzem, hogy a 4GB memoriabol csak 3at lat, de ha egy rakas alkalmazas, bongeszoablak stb. fut, akkor is ritkan megy 1GB fele a memoriahasznalat.
Ez a 64bit vs 32bit-es linuxrol eleg sokan vitatkoznak. En egyelore maradok a 32esen.
Hang ment alapból, viszont a 64 bites rendszer miatt a skype-ra esélyem sincs. (Próbálkoztam 32 bites libek telepítésével, de feladtam.) Ubuntuban talán összejöhet a dolog.
Na végül az Eee 1001P lett a befutó, az N450 procit az alacsony fogyasztása miatt választottam. Debian került rá végül, abból is squeeze. Sokat szenvedtem, az alábbi buktatókba botlottam: * Az Intel Atom N450 processzor az amd64 típusú, és NEM ia-64. * A hálókártya driver (legalábbis a 2.6.32 kernelben) picit hibás, így újraindítás után eltünik a LAN kártya. Akksit ki kell venni, lehúzni tápról, várni 20 mp-et, majd visszadugni. Akkor lesz megint. Vagy a biosban ki-be kapcsolni. * Amikor volt LAN kártya a hálózatot akkor sem tudtam összehozni, mivel nem volt ifconfig, és a ppp sem akart összejönni. Ezért inkább nem a netes installt választottam, hanem letöltöttem az 1. install CD-t.
USB drive telepítés főbb lépései:
PENDRIVE ELŐKÉSZÍTÉSE:
1, végy egy kb 1 GB pendrive-ot, legyen rajta egyetlen partíció (Nálam ez a /dev/sda1 . Az alábbiakban ne felejtsd el kicserélni a saját partíciódra. Ennek tartalma el fog veszni!) 2, letöltöttem http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/squeeze/main/installer-amd64/current/images/hd-media/boot.img.gz 3, zcat boot.img.gz > /dev/sda1 . Ettől sajnos lecsökken a filrendszer (nem a partíció!) mérete, így helyre kell azt hozni, vhogy így: 4, fatresize -s 1G /dev/sda1 (ha jól emlékszem.) 5, ettől meg a partíció bootolhatósága megy el, így ezt kell helyre hozni: 6, syslinux /dev/sda1 7, ezután letölt http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/debian-testing-amd64-CD-1.iso, rámásol pendrivera. (így ahogy van, nem kell vele semmit sem csinálni.) 8, biztos ami biztos csináljuk meg a pendrive MBR-jét: install-mbr /dev/sda (az mbr csomagból)
BOOTOLÁS:
1, bekapcsoláskor a drive legyen bedugva 2, a bios-t az F2-vel érjük el, állítsuk be pendrive-ot, és kapcsoljuk ki a boot-booster funckiót. Ez amúgy nemtudom, hogy mi, de olyan gyanús, hogy egyáltalán nem tervezem visszakapcsolni. 3, én az expert installt választottam, és kihagytam a hálózatos részeket.
A gépen eleve volt egy szabad partíció, arra tettem a linuxot, így megmaradt az XP is. --- WLAN egyelőre nem megy, hangot nem próbáltam.
Most latom, hogy az 1005PE-ben mar az N450 van, ami 64 bites processzor, es 92 ezerert (arukereso), mar 250 Gb-os merevlemez van benne, es a reklamban mar 14 ora uzemidot ragasztottak ra.
"ugye ezek a gépek gond nélkül tudnak USBről (pendrive, DVD) bootolni, azaz egy dual bootot összehozni elvileg nem bonyolultabb mint egy DVD olvasóval ellátott gépen?"
en csak az eeepc-rol tudok nyilatkozni, de gondolom a tobbi is hasonlo analogiaval mukodik. Indulaskor megnyomod az F2-t, belep a biosba, majd onnan kilepve felkinalja a bootmenut, ha van kulso eszkoz, amirol bootolni lehet.
"A 60e ftos kategóriát bruttó v. nettó érted? Mert én csak nettóban tudok ennyit (EEE 1005HA). Ha tudsz esetleg olyat ami bruttóban az érdekelne."
Nehany uzletben lattam mar akciosan N270-el szerelt netbookot 60-65-ert brutto. Bar en tavaly az 1001HA-et 65-ert vettem (brutto), az arukereso csak 72-75 koruli arakat ad ki.
A Bluetoothtal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de majd vki hozzaertobb
A hardverrel kapcsolatban.
Ha megnezed a lentebb is beszurt linket https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport/Machines/Netbooks
akkor lathatod, hogy van egy rakas netbook tipus felsorolva es csoportositva. A Tier 1-ben van az a lista amin a UNR problema nelkul mukodik, vagy minimalis butykolessel problemamentesse teheto, a Tier 2 alatt vannak azok, amik mar nagyobb inkompatibilitast mutatnak, es a Tier 3 alatt, amin egyelore meg nem mukodik.
Persze mas linux disztro eppen mukodhet, vagy adott esetben a gephez adnak ilyet. Ha viszont a Tier 1-es csoportbol valasztasz, akkor szerintem nem losz melle.
Bar erdekes, mert pont az 1005HA mindket helyen fel van sorolva, de a tier ketto alatt meg a 9.04-es verzioval ir problemakat. A masik, hogy az 1001HA-re meg azt irja, hogy minden mukodik, pedig telepites utan problemam volt a vezeteknelkuli adapterrel es pont ezen az oldalon volt a megoldas ket sorban. :) Persze azota mar kijott uj kernel es lehet, hogy az alapbol megoldotta ezt a problemat.
Az 1005 HA is jo ar/ertek aranyu gep, 6 cellas aksival ha nem vagysz sokmindenre. Az 1001HA tavaly novemberi model, akkor a teszteken lehuztak, mert meg N270, 3 cellas aksi, bluetooth nelkul, ami kb. 1,5 eves lemaradasnak tunt, de valoszinu, hogy karacsony elott ki akart jonni vmi olcsoval a ceg, es betette egy kagylo dobozba, azoknak, akik nem a technikai parameterre mennek.
köszi mindenkinek az infot. Még 1-2 kérdés: - ugye ezek a gépek gond nélkül tudnak USBről (pendrive, DVD) bootolni, azaz egy dual bootot összehozni elvileg nem bonyolultabb mint egy DVD olvasóval ellátott gépen? - A 60e ftos kategóriát bruttó v. nettó érted? Mert én csak nettóban tudok ennyit (EEE 1005HA). Ha tudsz esetleg olyat ami bruttóban az érdekelne. - Nem szorosoan kapcsolódik, de ha már felmerült: bluetooth adapternek támogatnia kell az egyes BT profileokat, vagy az teljes mértékben a kernel dolga, és ebből a szempontból az összes BT adapter egyforma?
Nekem is csak utazó gépnek kellene, nem elsődleges otthoni gépnek. Amúgy meg azt hiszem, hogy nem a processzor linux támogatásával lehet a gond, hanem inkább az egyes perifériákkal, ezért talán nem mindegy, hogy melyiket veszem. És a 6 cellához ragaszkodom :)
Nekem, mint irtam 1001HA van es k. jo, orulok, hogy megvettem. :) Lehet cipelni mindenhova, konnyu, belefer a telikabatom zsebebe, de ugyanakkor internetezeshez meg elfogadhato. Akkor most kinek van igaza?
Windows XP-vel kulonben nekem is akadozott.
Szoktam vele filmet is nezni, kulso, multimedias monitorom es k. jo.
Mondjuk elsodleges gepnek nem vennek ilyet, mert ahhoz lassu. Foleg ha az ember kicsit eroforrasiginyu alkalmazasokat akar. Szerintem sokan azt tevesztik el. Valoszinu, hogy egy traktor is k. szar az autopalyan hiaba 2-300 loero, de ugyanigy ferrari sem jo a szantofoldre ugyanekkora teljesitmennyel.
Ha googlebe rakeresel arra pl. hogy "milyen netbookot vegyunk" vagy hasonlo, akkor van egy rakas info, osszehasonlitas.
Szerintem az elso kerdes az az, hogy mire akarod hasznalni? Ahogy nezem a 100-120 ezres kategoriakban mar eleg sok minden benne van, es bizony lehet, hogy a hdmi csatlakozo fog kelleni.
Eredeti kerdesedre valaszolva, szerintem tok mindegy. Ha varsz egy kicsit kijonnek az ujabb atom processzorok. Az N270 es az N280 kozott a tesztek szerint minimalis a kulonbseg.
Mielott megvettem volna az enyemet - tavaly november - korbeneztem, es akkor az 1001HA brutto 65 ezer forintert ar/ertek aranyban jonak tunt.
Itt egy osszehasonlitas http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_netbooks
Nekem ebben a netbookban a dizajn tetszett meg, de ez tok szubjektiv. Ami szerintem a legfontosabb tenyezo lehet, az az aksi. A 3 cellasokkal ezek ugy 3-4 orat, a 6 cellasokkal 6-9 orat is birjak egyes netbookok. Az enyem csak 3 cellas, a korabbi 3,5 oras ido igy 3,5 honap hasznalat utan mar csak kb. 2,5 ora. Persze fugg a hasznalatrol.
Egyes weboldalak ezt az N270-es oldalt kihajtjak 100%-ig, ezert mondom, hogy lehet erdemes varni egy kicsit gyorsabb, esetleg a ketmagos processzorokra ebben a kategoriaban.
A 10 colos kepernyo az nekem eleg az utazas kozbeni netezesre. Vettem egy szivargyujtos toltot is hozza 6 fontert az ebayen.
EeePc 1001 HA-m van. Alapbol winfossal adtak. Vasarlas utan kiprobaltam jo par tobb linuxos disztrot amit netbookra terveztek, de vegul is az ubuntu netbook remix-nel maradtam.
Pl. moblin, easypeasy, bar ez az NBR-re hajaz, eeebuntu, (ez is), eeedora stb. stb.
Lasd nehany disztrot pl. itt http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_netbook-oriented_Linux_distributions
Minden tokeletesen mukodik, ugyan a wifi kartyahoz kellett egy minimalis butykoles.
Itt le van irva, hogy melyik netbookon mit kell csinalni.
Leszedtem a jatekokat, meg meg nehany alap alkalmazast. Abszolult minimalnak hasznalom. Firefox, Movie player, skype, picasa, meg openoffice. Csak gnomes alkalmazasokat hasznalok. Mivel van izmosabb laptopom, ezekre az alapokra boven eleg.
Bluetooth az 1001-ben nincs, viszont hozzaraktam egy mini usb-set. Kivalloan mukodik a telefonnal valo kapcsolat, az internetezes, a bluetooth eger.
A cimboramnak 1005 van. Azutan dontott ugy, hogy egy hetvegere kolcsonkerte. :) Azon minden alapbol ment, de eltokoreszet nehany orat es egesz faszan atdizajnolta a feluletet, bar ez a linuxnal nem olyan nehez.
En nem forditottam kernelt, mert ezekben a testreszabott disztrokban netbookra van optimalizalva, de adott esetben az sem nagy dolog. Meg talalni mar keszre forditott kernelt is netbookokhoz.
Debiant nem probaltam fel ra, de ismerve az installalasat, biztosan nem nagy kunszt. En kezdenem a netes installalassal - ha felismeri a halokartyat :) - es csomagonkent szepen ablakkezelo, meg alkalmazasok. Szerintem ez sem tart sokaig.
A 60 ezer forintos kategorianal is 160 GB-os vinyot adnak, amire felfer boven a linux is meg a winfos is. a 90-100 e forintos kategoriaban mar akadnak 200 Gb-os, meg 320 Gb-os vinyok is.