Üdv! Kicsit nézelődtem az interneten és rábukkantam egy képre ami vagy hibás vagy én értelmezem rosszul.
Tehát a képen egy rsn6000b IC rajza látható amin ez az írás áll. V-AMP (MOS) De viszont a pirossal bekarikázott részeken V-VET jelölés van. Vagy ez csak egy V-MOS tranzisztorra vonatkozik? És itt egy kép a belsejéről is-
Sziasztok! Egy régi emlék fűz ehhez a hibridhez, mégpedig a sorkatonai szolgálat. Studiós voltam amikor bejártam a módszertani központba és ott szereztem 2 db Sanken SI-1050-G IC-t. Nagyon jó cucc. Ez annó 1988 ban volt. Hol tudnám most beszerezni nosztalgiából összedobnék egy végfokot.
A trafok merete is csak mono block elrendezeshez alkalmasok. A meretukbol kiindulva nem tobb mint 125VA daraja (nincs megjelolve). Az is igaz hogy szeretnem a maximum minoseget kihozni
Mar meg van az erositohoz a ket egyforma doboz.
Egy nem eleg nagy a stereo-hoz mert a trafokbol ketot kell hasznalnom, akkor tap kondikbol is a hutobordakbol ugyan ugy keto kell.
Termeszetesen mielott bedobozolom vagy a vegso formaba megepitem tesztelem deszka modelkent.
A pozitív és a negatív tápfeszbe be kell iktatni egy 10 ohmos, 0,5 wattos ellenállást, ami bármilyen zárlat esetén elfüstől....így nagy valószínűséggel megmaradnak az alkatrészek.
Amúgy normál esetben 20 ma folyik a Sanken SI1050-be és 5 ma a BF244A JFET-en.
Vegre oszegyujtottem az alkatreszeket a bootstrap erositohoz. Terveztem hogy meg veszek egy szet (2 par) Sony V-fetet ha netalan valami roszul menne a beinditasnal, netalan leegne akkor tudjam kiheyetesiteni.
Sajnos addig vartam halasztottam mig a 2SK82 mind elfogyott.
Most majd a beinditasnal ha valami felre sikerul akkor szivas.
Ahogy irtam megvann a szukseges 2par de ha......
Menyire maceras a beinditasa, nagy figyelmet igenyel hogya V-fetek egybe maradjanak (a fust ne jojon ki)
Üdv! A topik találkozón mutattad hogy az erősítő tápjában van még egy soros tekercs és egy BG párhuzamosan a BG azt látom hogy 1000uF 50V de a tekercs adatait nem tudom.
Üdv!Hát most így bele gondolva még jobb ha túl van biztosítva mintha elszálltak volna a drága fetek vagy az IC. :D Arra jó volt hogy megint tanult az ember meg akik ezt elolvassák akkor már ők sem esnek bele ebbe a csapdába. Amúgy meg mikorra várható majd a Burr Brown féle V-Fet diamond buffer erősítő mert amit a találkozón mutattál nagyon felcsigázott :D már várom hogy megépítsed. Ja és mi a helyzet ezzel az erősítővel CLASS A Headphones Amp power JFET CCS a fórumon azt írtad hogy a barátod meghallgatja és közzé teszed a véleményét. De ott nem találtam még róla semmit hogyan tetszett neki meg volt vele elégedve mik a tapasztalatok? Kíváncsian várom a fejleményeket .
A saját építésű teljesítmény erősítők első bekapcsolásánál védeni kell a drága alkatrészeket, de nem ennyire:-)))
Általában 10 ohm körüli ellenállás megfelelő biztonságot nyújt.... jól megszívattad magadat, hogy nem gondoltál a Sanken IC-nek tápfeszültség is kell, hogy működjön:-)))
Üdv!Az izzó hideg ellenállása 74 Ohm ez elég sok. Kipróbáltam amit írtál én csak 1A-res bisztit használtam 8Ohmos műterheléssel. És minden megfelelően működik a kimeneti ponton -44mV mértem. Régebben 100Wattos izzókat szoktam használni csak most ezek voltak kéznél erre nem is gondoltam volna hogy ennyire meghülyítheti ezt az IC-t.
Az izzók nélkül, 8 ohmos műterheléssel, F2A-es biztosítékkal a pozitív és a negatív ágban is ki kellene próbálni a Sanken IC-t...mivel nem tudom, hogy azoknak az izzóknak mennyi a bekapcsolási hideg ellenállása.
Amennyiben jók a Sanken IC-k, akkor így, terheléssel bekapcsolva is be kell állni a kimeneti "0" feszültségnek.
Üdv! Természetesen majd ezt a verziót is kipróbálom. De ennek az áramkörnek így is működni kellene mivel tunerman megépítette és nála működik. Az ő rajza alapján építettem az erősítőt mert volt szerencsém hallani is hát az úgy szól hogy le a kalappal előtte. :D
Üdv! Megmértem a kimenetet 8 Ohmos műterheléssel +576mV van rajta bekapcsolás után ilyenkor világít a pozitív ágban az izzó. Terhelés nélküli bekapcsolás után -44mV a kimeneten és ha ez után teszem rá a terhelést akkor már semmi probléma nincs.
A visszacsatolás ellenállása az invertáló bemenetére megy az IC-nek, (a kimenetéről) - és onnan a másik ellenállásra, majd a másik ellenálláson keresztül és a 47uF-os(!) Elkon keresztül megy a GND-pontra.
A 2,7nF os kondi kicsit sok, elég oda 470pF (fóliakondi!), plusz még az IC bemeneti pontját le kell egy kb.33-47kOhm-os ellenállással a GND-re kötni.
Keresek majd rajzot az IC-hez, de a fentiek szerint már jól kellene működnie.
A tápfeszültségeket az IC lábaihoz minél közelebb hidegíteni kell, kb. 100-220nF-os MKT, vagy egyéb kocka-kondikkal.
Gyári rajza szerint:
1. láb - üres.
2. láb - GND
3. láb - bemenet, 10uF/63V-csatolókondival a bemenőjel felé
4. láb - üres
5. láb - Negatív táp, 220nF/100V a GND felé
6. láb - 22uF(47uF) Elko a GND felé
7. láb - kimenet, innen soros RC-tag 10Ohm(2W)+47nF(MKT) a GND felé