Keresés

Részletes keresés

mmicike Creative Commons License 2010.10.28 0 0 9
A válság, vagy nevezzük bárminek is szerintem nem egy olyan dolog, hogy majd egyszer csak ilyen gombnyomásszerűen elmúlik! Általam okos, hozzáértőknek tartott ember mondta, hogy egyvalamit meg kell érteni, vagy legalábbis el kell fogadni: pénzügyi téren soha semmi nem lesz már ez után olyan, mint a válság előtt volt!

Egy pozitív hozadéka talán van az egész válságmizériának: azt veszem észre, hogy a válság hatására az emberek elkezdtek pénzügyeiken gondolkozni, és a felelőtlen, vagy inkább indokolatlan költekezést visszafogták, viszont kicsit jövőre tudatosan készülnek, mégpedig úgy, hogy kezdenek takarékoskodni! Persze tudom, hogy ezt most nehezebb, mint x évvel ezelőtt lett volna, mégis, szerencsére egyre többen látják be, hogy nagyon másra, vagy az államra nem szerencsés számítani, amennyiben bármilyen anyagi gond van (legyen az egy komolyabb betegség, a gyerek taníttatása vagy a nyugdíj)! És szerencsére nem a nagyon divatos, ámbár kockázatos ilyen olyan unit linked termékekbe takarékoskodnak, amik igen kockázatosak, hanem inkább a biztos, hosszútávú termékekben, amik még egyéb más szolgáltatást is tartalmaznak.

...szokták mondani: minden rosszban van valami jó, ha már ez a helyzet így alakult, akkor igyekezzünk minél kevesebb veszteséggel átvészelni, bármeddig tart is!
belepofazok Creative Commons License 2010.02.07 0 0 7
"nem abba a pár magyar plazmatévébe' ment tönkre a világgazdaság"

Nem tönkrement, hanem az eddig hitelből összevásárolt plazmatévék és hasonlók generálta fogyasztás, amit a bankhitelekkel felturbózott pillanatnyi magas vásárlóerő tett lehetővé - az tűnt valódi gazdaságnak. Az pedig csak a hitellel működött.

Mostmár nincs hitel (van, de sokkal kevesebb). Hát nem vásárolunk. Megállt a fogyasztás. És ezt hívjuk válságnak. Pedig ez nem pillanatyi válság, hanem leállt a túlzott felpörgés. Eddig voltunk magasan.

A képletből gyakorlatilag kiesett a hitel, lesz még itt százezer forintos átlagnégyzetméterár pl.
Előzmény: Törölt nick (5)
bigacsiga2003 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 6
dübörög!!

sztem csak rosszabb lesz. a rendszer ugyanaz, ugyanazok iranyitanak, semmi sem valtozott.
Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.03 0 0 5
nem abba a pár magyar plazmatévébe' ment tönkre a világgazdaság

már ha tönkrement.
Előzmény: belepofazok (-)
privet Creative Commons License 2010.02.02 0 0 4
Épp az imént találtam ezt a diagramot néhány ország eladósodottságáról (privát és közszféra együtt). Sok jóval nem kecsegtet a trend, leginkább semennyivel.

Az energia/erőforrások problémája még bónusz ehhez.

Röviden, szerintem ez az első hulláma volt csak egy nagyon hosszú nyüglődésnek.
Eladósódottság
Előzmény: belepofazok (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.02 0 0 3
Nincs válság, a bankok ezen irgalmatlan sok pénzt kerestek.... és keresnek...
Előzmény: belepofazok (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2

Nehéz dolog ez. Pláne a bankok miatt. Ők fújták a lufit, és durrantották ki.

Aztán az államok, pláne USA jó sok pénzzel tömte, tömi őket.

Nem az embereket segítik, hanem a bankokat. Nem csodálkoznék, ha a a bankok csak virtuálisan szenvedtek volna veszteségeket. Legalábbis nem hallottam, hogy az csődbement adósok adósságát elengedték volna. Inkább lefoglalatak, és árvereznek.

 

Csakhogy a fogyasztást nem a bankok fogják ezután fellendíteni.

Hiszen a világban nagyon sokan égették meg magukat a hitelekkel. Örülnek ha kifizetik, nemhogy újat vegyenek fel.

 

A fogyasztási piramis alján a kisember van, aki dolgozik, és költ. Ha nem dolgozik, nem költ. Ha tele van hitelekkel, nem költ.

Ha rajta nem segítenek, akkor bambi.

Zottjoghurt Creative Commons License 2010.02.02 0 0 1
Előzmény: belepofazok (-)
belepofazok Creative Commons License 2010.02.02 0 0 topiknyitó
Véleményetek érdekelne.

Az aktuális "válságnak" szerintetek valóban lesz vége? És ha lesz vége, annak mi lesz az indoka? Mi lesz az a mozgatórugó, ami az eddigi irreális mértékű fogyasztást generáló bankhitelek helyét átveszi, és újra felpörgeti a fogyasztást?

Eddig azért volt pörgés, mert a pörgés abból táplálkozott, hogy a bankok adtak hitelt. Gipsz Jakab bankhitellel 300 forintot tudott költeni, anélkül 100 forintot tudott volna. Mert volt állása. Amióta azonban "beállt" a világ, azóta hitelt nem kap, meg állása sincs, mert a többiek sem költenek. Így már csak 20 forintot tud költeni. Ahogy a többiek is.

Mostantól a bankok nem adnak (na jó, adnak, de sokkal kevesebbeknek) hitelt.

Miért lenne vége a válságnak? 2011-ben, 2012-ben, 2015-ben, 2020-ban....?

Mit gondoltok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!