A fűnyírós cég nyugdíjas igazgatója kapta a felső középsőt. Azt hittem valamelyik helyi öregnek adják, de azoknak nincs olyan sok pénzük. Az idős nyugdíjas rajztanárnak, pl. aki csak a helyi tájat festi....
Egy kérdéssel fordulok hozzátok.Van egy porcelán sakk-készletem, samott táblável, és elszeretném adni, csak nem tudom, hogy hol lehetne! Ha van valakinek ismerőse, vagy esetleg Ő maga aki tudna segíteni, azt nagyon megköszönném!! Csatolok pár képet is!
960 fokon túl sok a hő a próbához. Tegnap pedig gáz égőfejjel próbáltam egy órát, de nem olvadt meg, enyhén izzott csak a keverék. Próbának mindig csinálok egy direkt gipszeset, de az ezüstöt még nem barnította meg egyik sem. Még faparázsban megpróbálom, rakukemencében lehetne igazából csinálni, de nem ásom elő, dög nehéz, hiába kicsi.
Ha van is az agyagban valamennyi gipsz, mázként talán már nem olyan nagy mennyiség a kemencetérbekerülő kénes gőz hogy szellőzéssel gondot okozna. Kiégetve meg úgyis CaO lesz, ami ugye csak jó a mázban :)
Van egy új fatelepítés helyben ahol sárga agyagot találni. Tudnak még fekete, és vörös agyagról, azokat is ki fogom próbálni máznak.
A sárga agyag durvább mint a fehér, de szűrve és kiégetre csak színben van köztük különbség, tapintásra nincs, jó sima mindkettő. Látszik a mintákon hogy az első helyen találtam a legtisztább agyagot, és figyeltem a tisztításra. De a természetes pöttyöződés szerintem direkt jó.
Fele helyi agyag, fele színtelen transzparens máz, fehér agyagon, 1130-on égetve.
A funkció mondatja velünk nem? A réz és bronzkori edényekre azt mondják hogy agyagedények, és nem azt hogy cserépedény, mint a népi kerámiára pl. Én eddig azt hittem hogy nincs különbség az agyagban, csak a régi edények kezdetleges módon lettek kiégetve. Redukálódhattak a tűzben, azért olyan szürkék, ami persze lehet hogy valahol így van, de nálunk nem. Mostmár tudom hogy az agyagban van lényeges különbség.
Máz szempontjából pedig egyáltalán nem zavar az összetétel, mert szép máza van, ha boltban látnám lehet hogy vennék olyat, mert tetszik. A régi formavilágot ezzel a mázzal nem tudom hogy köszönőviszonyba lehet e egyáltalán hozni, olyan különbözőek :)
Kérdés hogy az égetett mész mit okoz a mázban? Látszólag, és tapintásra kellemes.
Ez pedig a helyi agyag máznak. Az alatta levő máz fenyőhamuból van. Ez nem a "közlekedési eszköz nélküli" változat. Az agyagmázban van ólommentes színtelen bolti máz, a kékben pedig káliföldpát.
Megcsinálom majd a tuti helyi mázat, amihez max. egy bicigli kell :), meg gázos kemence. Ez lesz a japán recept szerinti "irabo" máz, amiben csak fahamu, és agyag van, helyből. Szeretem a japán stílust, ezzel a kísérlettel pedig mégjobban megszerettem.
Nem tudom hogy fogom áthidalni azt a 2000 évet ami a régi edények, és e között a máz között van, de majd megoldom valahogy, az agyagnak is sikerült :)
Elektromos kemencében plusz néhányszáz fokkal sikerült elérnem amit 2000 év nem tudott megtenni az eredetileg fával kezdetleges módon kiégetett helyi agyaggal. A nagy edény mire kiszedtem volna a kemencéből elporladt gyakorlatilag a kezemben. Porból lettünk és porrá leszünk :) a kicsik tartják a formájukat, de ők is nagyon porózusak már ezen a hőfokon.
Miután megtalálható a szántóföldek felszínén az agyag meglepően tiszta állapotban, és kipróbáltam a korongozását is számomra nyilván való hogy ezek az edények, amik 4000-2000 éve megmaradtak nekünk ugyan abból az agyagból vannak. Abból az dőből rengeteg lelet van a környéken, de aztán semmi, mígnem jöttem én! :)
A helyi agyag megszáradva nagyon szilárd, fával kiégetve vszínű ez a tulajdonsága csak javult, mégpedig úgy hogy több évezreden át képes volt egyben maradni, mígnem: jöttem én! :)
Kiégettem elektromos kemencében 960 fokon, ekkor megfelelt az állaga egy kemény krétáénak. Aztán jött az 1130 fok, amikor is keksz lett.
A helyi agyag akkor és ott, 4000-2000 évvel ezelőtt töltötte be a legjobban a funkcióját mint edény. Mígnem jöttem én! :) És elkezdtem mázat csinálni vele.
Bocsi a stílus miatt, ez van. De ha az ember nagy edényt szeretne készíteni, és pl. 12 kiló agyagot rak középre éppen a korongon, az konkrétan nem arról szól hogy hogyan moderálja magát.
Rendszerhibát jelez a levelezőprogramom, úgyhogy itt köszönöm meg a szép képeket amiket csak nekem küldtél az edényeidről :)
A felső három képpel már ki lehet bírni, minden tetszik rajta :) Az alsó olyan b...tt nagy kép, hogy csak a karácsonyi terítő csücske látszik amin vszínű valami sütőedény lehet.
Sajnálom hogy nem publikusak, szívesen megtartom őket magamnak :) Ha már uncsi szólok :)
Ha nem lenne már rá példa hogy a legaljából is lehet kezdeni valamit, tutira azt mondanám hogy a semmi ezerszer biztos hogy jobb :) Muzsikában is jók vagyunk már a bécsi operakarig. Aztán ha karácsonykor csodálkozik a sógornőm hogy ennyire szarul még nem hallott énekelni, -mert az ember hangját elviszi a francba az erős tömeg- akkor majd amíg énekeljük a kiskarácsony-nagykarácsonyt mire odaérünk hogy "kisült e már a kalácsom" már ki is leszek javítva :)