Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Nekem is van egy közel 50éves gépem,sok holmi megfordult benne. Való igaz,maltert csak nagy munkánál érdemes keverni géppel.
Érdekes,ez a közel fél évszázados gép belseje szép tiszta.
Amiről irtam,úgy kaptam darabokban,ingyé.
Mostanában újjitgatom. Sajnos a puttonya kb egyes lemez lehet. Bent hagyták a szutykot,meg összeverték kivülről behorpadozva,szóval a beleszáradt holmi alatt a lemez azért rozsdásodik,ha köll,ha nem !!!!
Láttam az FB hirdetésben néhány új keverőt,ezek belseje is festett,sőt az egyik hirdető is (mint magam) felújitotta,és festett belsővel árulja.
Szerintem,ez a rozsda kezelő érdekes holmi lehet,szinte viz higságig higitható,és beszivárok a rozsdába.
A felültöltős Whirlpool mosógépem ajtaját kezeltem vele,igaz csak pár hónapja. A lemez átrozsdásodott állapotát kentem meg vele,ez idáig még nem látni friss rozsdát.
Hogy te miken agyalsz ,az én keverőm kb 40 éves az is rozsdás már lehet mindenhol de megkeveri a betont gond nélkül Nem ragad az le sehová sem először víz bele ,majd 3 lapát sóder és a cement mind ezt párszor körbefogatatod és mehet a többi sóder a többit megoldja a keverő ha rozsdás ha nem ! Maltert meg nem szoktam kevertetni vele azt jobb kézi keverővel keverni ,ládába . Egy óra alatt annyit keverek egész nap elég ! Volt hogy kidobtam meg a lyukakba dobtam be már kínomban olyan fáradt voltam .
Van egy betonkeverőm,sok éve nem használtam,és a puttony belül rozsdás. Nem vakrozsda,mert próbáltam murvával tisztitani,és néhol fémtiszta foltok is megjöttek. De még mindig van rajta felületi rozsda. Malter esetén ez nem igazán jó,mert hozzátapad a duruzsmás felülethez,tehát keverés közben nem válik úgy,mintha fényes lemez lenne. Létezik vizes higitású mélyalapozó festék. Ezt egész higra is lehet keverni,első rétegnek,majd második réteget már lehet vastagabban kenni. A malter,vagy a beton,minden bizonnyal lekoptatná,de a rozsda rétegét már nem hinném hogy eléri. Vajon érdemes e a lemezt igy kezelni? Gondolok itt a korrozióra,ami akkor is csámcsog,amig ez teljes felületen ez lekopna...... Kb 1,5 órát jájattam egy talicska murva,megy kavics keverékkel,de szerintem félsiker,a siker........
Az alapozó fekete szinűre szárad,és állitólag a rozsdát átalakitja.......
Én munka után szét terítöttem a szénát, mirt szinte mindön csirke beázott. Volt aminek a szél fordította le a tetejét, az mégjobban mögázott. Ma szárad, majd munka után ismét össze szödöm boglyába ...
A nagy lófityfirittyet ! Addigra majd a lányod csinál neked programot ,nem keveset ! Csak győzzed ! A misebor meg báj-báj hihihihihihi ! Volt egy kollégám azt mondta elege van a melóból ,vesz egy kis szlőt egy kis pinceházzal és kiül elé és a bort iszogatja ,meg rágyújt ! Na mire minden összejött elhunyt ! Még nyugger sem volt ! A Lickovadomosi betyár .
Én ugyanígy látom de szerintem csak le lassultunk és nehezen halad minden ! Ezért elpiszmogunk olyannal amit máskor ripsz ropsz megcsináltunk . Ma a plafonnal játszottam megint ,szabtam két 24cm széles butorlap félét és felcsavaroztam ,és egy nagyobbat 116X 56 cm darabot ezek megtartottak egészen délig de totál lemerültem velük mint a duracell . A nagyobb darabot az istennek se tudtam feltenni nem fért a két gerenda közzé 3 fel 3szor le mindig nagy ,valamelyik részen sose fért ,de jó hogy megmértem ! Mire felment a helyén meg már 1 cm kisebb lett ! De akár hogyan bűvészkedtem nem fért fel és erőm se volt ott tartani ! Nem bírom a kezeimet a fejem felett tartani huzamosan ! Az önfúró facsavar se akar bele menni a butorlapba az istennek se .
Hát nem tudom de itt már csak 8,8 fok van ! Hogy ebből mi lesz reggelre hááát nem tudom ! Hát itt a melegtől nem szenvedtem csak termopulóverben de ha felvettem meleg volt ha levettem meg fáztam .
Hasonló a mi kis kukoricánk is ! A téli sarjadék hagyma is ugyanilyen van nekem is ! Fiókhagymát terem . Amit augusztusban kell elvetni és akkor még az ősz folyamaán eheted a zöldhagymát egészen a fagyokig . 20cm körül vetek egy jó nagy fiókhagymát és minden másodikat megeszünk vagy el ajándékozom ha megcsömölök tőle . A minden elsőt meghagyom és azokat tavasszal felét megint meg esszük a másik felén meg fiók hagymát növesztek ! És ezt ismétlem ,de ajánlatos két évente másik helyre ültetni ,kizsigereli a talajt és kicsi lesz ha nics időben átültetve .