Keresés

Részletes keresés

heted7 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 20
- "a számokat fél évig pihentetik." No, de akkor is, az is valamennyi szám.
- "A SIM kártyát nem számmal együtt gyártják hanem amikor megveszed akkor generálják össze a SIM kártya számát a telefonszámmal. Feltötlőkártyánál ezt a generálják előre össze." Igen, pontatlan voltam, de akkor is: az ilyen feltöltőkártyás, előrecsomagolt izéhez ott a telefonszám is már.
- "A romingolás során miért kapnál egy másik számot a rendszerben?" Nem vagyok nagyon otthon a témában, de asszem így van. Mobile Station Roaming Number-nek hívják: http://en.wikipedia.org/wiki/MSRN
Előzmény: procaliber (17)
Pierr Kardán Creative Commons License 2010.01.06 0 0 19
Ja igen, de abban biztos vagyok, hogy a Maunika sóba továbbra is 4 számjegyű SMS számra kell majd küldeni az szavazatokat :-(((
Pierr Kardán Creative Commons License 2010.01.06 0 0 18

[i]egy ilyen módosítás nem két hét, hanem évekig tart: szabályt hozni, tájékoztatni a lakosságot, átállítani a telefonközpontokat, stb.[/i]

 

Na látod, ez az. A most bevezetni tervezett változás olyan, hogy ehhez nem kell a szolgáltatóknak lényegében csinálni semmit, nem kell a telefonközpontokat drágán átállítani.

 

Semmi más nem kell, csak ostorral rávenni az előfizetőt, hogy 7 szám helyett 11-et írjon be.

 

Nálunk flotta van, a telefonomban mentett számok 95 %-a 7 jegyű, mert flottán (és így szolgáltatón) belül van.

 

De nemcsak ezeket kell majd átpötyögni, hanem ha olyat hívok, aki flottán belüli, de nincs mentve a telefonkönyvben, akkor is 11 számot kell benyomkodni 7 helyett. Remek lesz :-((((

Előzmény: heted7 (15)
procaliber Creative Commons License 2010.01.06 0 0 17

a számokat fél évig pihentetik. A SIM kártyát nem számmal együtt gyártják hanem amikor megveszed akkor generálják össze a SIM kártya számát a telefonszámmal. Feltötlőkártyánál ezt a generálják előre össze. A romingolás során miért kapnál egy másik számot a rendszerben?

Előzmény: heted7 (15)
heted7 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 16
Különben hadd írjak le még egy érdekességet, ami kapcsolódik a témához. Van egy olyan fogalom, hogy zárt számozási rendszer. Ha egy országban ilyen van, akkor mindig, minden esetben együtt kell tárcsáznod a körzetszámot az előfizető számával. Tehát pl. Budapesten belül mindig kellene tárcsáznod az 1-est. Elsőre ez még ellenszenvesebb nektek gondolom. Ugyanakkor egy csomó európai országban már bevezették (Pl. Olaszo., Franciao.), és nálunk is gondolkoznak a bevezetésén. Van ugyanis egy csomó előnye:
- egyszerű, egyértelmű, mindenhonnan mindig ugyanúgy kell tárcsázni, egyszerű megadni
- soha nem kell a 06 többé (ami amúgy is kilógott a sorból, más országokban ez csak 0), ezáltal egy csomó tárcsázásnál rövidebb lesz a hívott szám
heted7 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 15
Ez jó kérdés. De asszem sejtem a válasz egy részét. Szóval először is a 24 millió az nem is olyan sok, hiszen most nagyságrendileg 10 millió mobil előfizetés van az országban, szóval ez annak alig több, mint a duplája.

Ami még bejön: gondolom a lejárt számokat egy ideig pihentetik, nem adják el azonnal újra. Ráadásul előre legyártanak egy csomó SIM-et, számmal, mindnenel, így kell némi többlet ehhez is. Aztán van az is, hogy ha valaki idejön külföldről, akkor a roaming során asszem kap egy magyar számot, bár ezt ő nem látja, de a rendszeren belül lesz egy ilyen, és hát erre is kell allokálni. Plusz az is van, hogy a szolgáltatók szeretnek előre gondolkodni, mert ha egyszer elfogynak a számok, akkor baj van, és egy ilyen módosítás nem két hét, hanem évekig tart: szabályt hozni, tájékoztatni a lakosságot, átállítani a telefonközpontokat, stb. A mobilinternetnek hála pedig még növekszik az előfizetések száma.

Nyilván ha valakinek, akkor ez az egész elsősorban a szolgáltatóknak szívás, nem csinálnák, ha nem lenne muszáj.
Előzmény: Pierr Kardán (3)
Megkő Tóni Creative Commons License 2010.01.06 0 0 14
06-al továbbra is használhatod, a 7 jegyű tárcsázásról kell lemondani.

Külföldön nem használok telefont és külföldön levőket sem keressek.
Nekem kézre állt, hogy a szolgáltató előhívószámát automatikusan elétette, értelmét, sem látom megszüntetni ezt a lehetőséget.
Előzmény: gumimacy67 (11)
Pierr Kardán Creative Commons License 2010.01.06 0 0 12

Hűha, nekem nem ugyanannyi beírni 11 számot, mint 7 számot, de ha neked 50 %-al több szám beírása ugyanannyi energia, akkor a te kedvedért csinálták ezt az egészet.

 

Amúgy elég sok olyan telefon van, amit külföldön nem lehet használni (pl. az én céges telefonom is ilyen), azokba miért kellett volna az országhívót beírni????

Előzmény: Törölt nick (8)
gumimacy67 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 11

esetleg eggyel szerintem. :-) 06 helyett +36

A 4 csak akkor igaz, ha ugyanazon szolgáltatónál lévő számot mentettél, mint a Tiéd.

Előzmény: Megkő Tóni (10)
Megkő Tóni Creative Commons License 2010.01.06 0 0 10
Hülyeség, 4 karakterrel kevesebbet kell írni. :-)
De miért kell tökéletesen értelmetlenül megszüntetni?
Előzmény: Törölt nick (8)
gumimacy67 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 9

Csatlakozom.

Mindig +36-tal mentettem a számokat.

Nekem semmi teendőm nincs :-)

 

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.06 0 0 7
Azért lássuk be, kb. 15 éve pofázzák, hogy +36-tal írjad be a számokat, pl. a külföldi hívás, stb. miatt. A sok balfasz képtelen persze rendesen kezelni bármit, de ez az ilferró és a sciennet országában nem is csoda. Hát most szopjanak. Nekem biztosan nem kell semmit sem átírni.
Előzmény: midnight coder (5)
midnight coder Creative Commons License 2010.01.06 0 0 5
Király. Ha netán Gipsz Jakabka szolgáltatót váltott és volt olyan hülye hogy nem írta át a számait a mobiljában akkor szopott. Most meg szívjon mindenki, az is aki nem váltott szolgáltatót... Gratulálok. Az a megoldás persze senkinek nem jutott az eszébe, hogy esetleg olyan rendeletet is lehetne hozni hogy csak a szolgáltatót váltott ügyfelekre vonatkozzon a szabály. A szolgáltató ugyanis ennyi erővel megtehetné hogy csak az új ügyfelekre vonatkozzon ez a dolog. De végül is, ha pár tízezer embernek szívnia kell akkor miért ne szívjon vele az egész ország. Elvégre szolidaritás van elvtársak, és amúgy is ott van az a sok ráérő, unatkozó ember...
Előzmény: Törölt nick (-)
Pierr Kardán Creative Commons License 2010.01.06 0 0 3

Szerintem az indoklás sántít!!!

 

A 200 0000 és a 999 9999 számok közötti tartományban van közel 8 millió (hívó)szám. Ha ehhez hozzáadjuk a 3 szolgáltató előhívó számát akkor ez megháromszorozódik.

 

Tehát a jelenlegi rendszerben is lehetne 24 millió hívószámot megkülönböztetni.

 

Akkor meg mi van ?!?!?!

Előzmény: Törölt nick (-)
Megkő Tóni Creative Commons License 2010.01.06 0 0 2
"Az eddigi hétjegyű számmal az volt a baj, hívásakor nem volt egyértelmű, hogy az ügyfél kit ér el. "

Mi a hét szentségért nem volt egyértelmű?
A szolgáltató odatette a saját előhívó számát, nyilván a delikvens tudta, hogy ez azonos a sajátjával, hiszen nem véletlenül mentette el így a telefonkönyvében.

Az, hogy az 1-el kezdődő számokat is kezdenek használni a szolgáltatók, ebből a szempontból indifferens.
bindera Creative Commons License 2010.01.06 0 0 0
t0bb 00 kell
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.06 0 0 topiknyitó

Érdemes átírni a telefonszámokat mobiltelefonjainkban, mert január 16-tól a hétjegyű mobilszámok elérhetetlen lesznek. Egy kormányrendelet áll a változás hátterében, ami a számhordozás és a hívószámok körének bővítése miatt született meg.

A rendelet és annak oka

A hírközlési hálózatok azonosítóiról, azaz a telefonszámokról is szóló kormányrendelet változása szerint 2010. január 16-tól a mobilszámokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) tárcsázásával lehet hívni, és csak ez a formátum lesz használható SMS, MMS küldésnél is.

Hogy mi az oka? A kiosztható hívószámok körének bővítése. A három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, és ez a szám a következő években várhatóan tovább növekszik. A rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok azonban csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért a hívószámok körének bővítése érdekében meg kellett hozni e döntést.

Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel. Márton György a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője elmondta azt is, hogy január közepétől a három magyarországi mobilszolgáltató 0-val és 1-sel kezdődő mobilszámot is kiadhat, így hat millióval bővül a három mobilcég által kiadható számok összessége. A jelenlegi mobilszámok ugyanis csak a 200 0000 – 999 9999 tartományból használhatóak.

Az eddigi hétjegyű számmal az volt a baj, hívásakor nem volt egyértelmű, hogy az ügyfél kit ér el. Ha valaki úgy vált mobilszolgáltatót, hogy korábban 7 jegyű számokat tárolt a mobiltelefonkönyvében, akkor az ismerősei helyett idegeneket fog hívogatni - azokat, akiknek ugyanaz a számuk, csak a szolgáltatót jelző előhívószámuk más.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!