Dissolve 6tsp coffee,3tsp washing soda and 1/4 tsp. vitamin c separately in water.
All in all it has to be 350ml/12fl ounce of water @ ~20°C/68°F.
Let it stand to clear microbubbles.
Make sure the mixture has a temperature of about 20°C/68°F
Depending on the film used, set on of your stopwatches to one minute and the other according to the recommended developing time.
Using Agfa APX 100- it needs 20 mins.
For high contrast Microfilms I have made some adjustments to the Delta-STD recipe, but I dont think that I am there, yet. Here is the current recipe for 1l stock:
1000ml (1l) Water
22 grams instant coffee
32 grams washing soda
10 grams Vitamin C
Let solution stand for about 5 minutes to clear microbubbles. 9:00 11:00 minutes at 20 degrees, fix and rinse as usual.
Van valami fejlemény azóta? C-vitamint Aszkorbinsav néven vegyél a Tescóban. Gyógyszertárban nagyon drága. Amit belinkeltél az caffenolban hívott színes film, vagy caffenolban hívott papír? milyen papírral használod? Barit, vagy RC?
Szerintem minden tekercshez keverj újat. Nem nagy tétel.
Nem hinném hogy jó dolog hívás közben nézegetni a negát zöld fénynél... :)
A színes nega+caffenolról csak a saját indíttatásomat tudom elmondani. Nekem megmozgatta a fantáziámat, hogy otthon saját magam elő tudom hívni (igaz nem színesben), ráadásul talán még olcsóbban is.
Illetve még néhány kérdés? Az előfürdőn pontosan mit értetek? A negát lehet ellenőrizni sötét zöld fény mellett hívés közben? Ha befejeztem a hívást, ugyanúgy öblítés, majd fixírezés történik, mint a rendes hívók esetében? És miért gyakorlat a színes negák hívása caffenolban. Én hívtam egyszer próbaképpen rendes hívóban színeset, de az borzasztó eredményt adott a vastag narancs fátyol miatt... De elnézve a Caffenolos eredményt, az inkább szépiára hasonlít... Miért ez a különbség?
Még azt szeretném, kérdezni, hogy látom a Dirk receptjei közt, némelyik 1 L stock-ra szól, de ez ugye nem azt jelenti, hogy egy elkészített odatot többször is fel lehet használni, illetve vízzel kiegészíteni? Hanem csak azt, hogy addig használom az egy litert, amíg el nem fogy, majd újat kell készíteni, ugye?
Nagyon örülök, hogy újra pörög a topik! Én még csak fontolgatom egy ideje a kipróbálását, de még nem mertem nekivágni! Az igaz, hogy tényleg nem lehet vele túlhívni a negát? Mert most Nekem pont egy ilyenre lenne szükségem. Régi, ezer éve lejárt forte 100 rollfilmeket szeretnék előhívni...
Van különbség, nem kicsi :) A klasszikus caffenol recept (kv, mosószóda) durván szemcsés negatívot ad, de nem igényel olyan nagy precizitást. C-vitaminnal kiegészítve sokkal jobb, én csak így ajánlanám. Egyenletesebb lesz a hívás, rövidebb a hívásidő, bár ez is szemcsés. Valójában a kávéból nem lesz xtol vagy ddx, ezt el kell fogadni. Azonban a már említett Reinhold sokat kísérletezett, hogy a caffenolt a szokásos hívók szintjére emelje. Érdemes végigböngészni a blogját az elejétől. Az egyik út az álló, vagy minimál mozgatásos hívás, ezzel elég szép eredményeket ért el.
Én egyébként inkább papírhíváshoz használom a caffenolt, de az egy másik sztori :)
Köszönöm! Ezek szerint te már próbáltad. Van valami eget verő különbség a szokásos hívókhoz képest a kész filmen? Mennyire precíz a hívás? A hagyományos hívókkal sokat vacakolnak, vitatkoznak az időkön, meg a mozgatáson. A kávés hívás annál lazább, vagy itt is minden ugyanúgy történik, csak más a hívó?
Szia, meglepődtem, hogy valakit még érdekel a dolog :)
Csak az instant kávé jó, és itt csak arra kell figyelni, hogy ne koffeinmentes vagy cikóriás keverék legyen. A Nescafé Gold pl. feleslegesen drága ehhez, nem fog jobban hívni, mint bármelyik noname cucc. Én a Lidl-ben kapható Sungát használtam, az teljesen jó. Mosószódából a 2kg-os kiszerelésű Giraffe "márkájút" vettem, ez egyébként vízmentes, és háztartási boltban kapható.
Az egyik legjobb forrás a témában egyébként Reinhold blogja, úgy látom, újra aktivizálta magát a srác:
Hogy a kérdésedre is válaszoljak: az egyes kávék között nem nagyon van kimutatható különbség. A hatóanyag a kávésav, ami egyébként a fotokémiában régóta alkalmazott pirokatechinhez és a pirogallolhoz hasonló vegyület.