Üdv! Segítségre lenne szükségem. Van egy fémszíjas (titánszíjas) órám. Rövidíteni szerettem volna a fémszíjon, pár láncszemet ki is vettem.
Ilyesmi az óraszíj:
A csapok (vagy stiftek?) kiütős fajták voltak, azonban nem nyitott (sasszeg), és nem is recézett. Mindkét oldala ilyen sima gömbölyített végű. Beállítottam ugyan az óraszíj méretét. De a csapok kicsúsznak folyton.
Stiftkinyomóval dolgoztam.
Mit lehet tenni? Lehet bele venni másik (például sasszeg) csapokat? Menthető még a szíj?
Ha quartz kell, akkor elemes legyen, ne kapacitoros, én ezt vallom. Csak azért, hogy elmondhassam:-az én órámba nem kell elem, egy esetleges kapacitor-meghibásodás miatt nem szeretnék pár tízezret kipengetni!!-ehhez képest eltörpülő, majdnem elhanyagolható a "jóféle" elemek ára. Ettől függetlenül a márkával egyetértek, Citizenék igényes(és általában nem javítható) werk-eket gyártanak.
Igen, a Rodico erre van kitalálva. Sajnos, ha savas volt az izzadtság, és tartósan ott volt a számlap lakkozásán, az olyan maradandó nyomokat is tud hagyni (akár fém felületen is), amit semmilyen vegyi tisztítás nem tüntethet már el, mert már nem felületi lerakódás, hanem változásokat hozott magában az anyagban. Az ilyet lepolírozni lehet - ami egy fél felületen nem gond, egy számlapon esetleges.
Hi, thank U for your answear, but i'm afraid from the isoprpyl alcohol, this dial is too old...-approx 40-year-i think, a soft brush with water may be a kind of sollution, eventually with only just a small liquid soap..
Nem vagyok órás, csak műkedvelő, kimondottan a sóherségem miatt másztam bele az órázásba-a saját óráimat pofozgatom, hogy ne kerüljenek egy vagyonba, de ezuttal tettem egy kivételt, ezt is csak a fiam miatt...
Akkor:-gari kizárva, amit mutatni fogok, majd 40-éves, ahhoz képest egész pofás, nemtom, ki volt az a vadbarom, aki ilyen nyomokat hagyhatott a számlapon...-elszomorító dolgok ezek...
Köszönöm az információkat, mindig tanulok valami újat. Sajnos még nem volt lehetőségem szétszedni a szerkezetet, a következő hétvégén sort kerítek rá. Örülök, hogy nem kell speciális kenőanyag hozzá, jelenleg csak külföldről tudtam volna beszerezni.
Szerencsére ezt nem kell túllihegni - van ugyan ajánlott gyári rugózsír, de ha nincs, teljesen nyugodtan használj helyette nehezebb (pl: 4-es) óraolajat, vagy akár jó minőségű műszerolajat. A valóságban a lehető legjobb kenőhatású (nem is ide való), leghamarabb megcsúszást eredményező könnyű óraolaj és a teljesen kenetlen, már a rugóház falát csürüszkölő-koptató állapot között lehet szerintem járástartalékban talán fél óra eltérés, de inkább annyi sem, vagyis ennek a jelentősége eléggé elméleti.
Fontosabb ennél, hogy egyáltalán tisztítva-kenve legyen a rugó, mert ez szokott elmaradni, és 20-30 éves láthatóan bontatlan rugóházakban sejthető, mi van...
Ha 5-8 évente kipucolnák és újra kennék rendesen ezeket a rugókat, akkor nem volna jelentősége semmiféle speciális kenőanyagnak.
Volt egyébként nem csak a Seikonál, de a svájci gyártóknál is a 60/70-es évek fordulóján egy olyan tendencia, hogy szintetikus zsírokkal kent rugóházakra ráírták, hogy "do not open", még olyan elperemezett Longinesek is voltak, amelyeket nem is lehetett némi roncsolás nélkül kinyitni - és láthatóan azt gondolták, hogy ezek a zsírok "örök időkre szólnak", de legalábbis 20-30 évig nem kell velük foglalkozni.
Aztán 10-15 évvel később kiderült, hogy dehogy, csodák nincsenek (ahogy a korai Omega CoAxialok is elvéreztek a kenésen...), 2-3 kenetlen szervizciklus után szépen törtek a rugók, meg megette a rugóház falát a kemény csiszoló-porrá száradt zsír, ami ott maradt...
Szereztem egy Seiko 5 karórát, amiben 7s26 szerkezet dolgozik. Elég lerobbant állapotban van. Üveg kitört, tömítések hiányoznak, tok karcos. Ez az első automata órám, amit felújítanék. A fő kérdésem, mivel nagyon ellentmondásos dolgokat olvastam, hogy a főrugót milyen zsírral kenjem? Azt olvastam, hogy a felhúzás mértékét meghatározza, befolyásolja mikor csúszik meg a főrugó.
Sziasztok, nem tudom, mit csinált az órásom, de a King Samurai 4R35-tel 2 hét alatt szedett össze 3 mp késést. A koronával szemben lévő oldalon tároltam, minden reggel kézzel húztam, mert nem nagyon hordtam.
Volt nekem egy casio quartz ora amit még a 80-as években gyàrtottak. Kulonos modon a késobb gyàrtott olcso casio oràk nem voltak ilyen pontosak. Ez egy tized màsodpercet késett naponta....A modern quartz oràk gyakran kevésbé pontosak...(legalàbbis nekem ugy tunik)