Keresés

Részletes keresés

olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 234
Szuper! Ezt nagyon jó hallani, csak így tovább :-)
Nem tudom, hogy csinálod, de a lényeg, hogy Te igen. Szóval hajrá!
Előzmény: Evicke (233)
Evicke Creative Commons License 2010.01.11 0 0 233
mióta elkezdtem, ma voltam először a városban, 2 és fél órát mászkáltam + a délelőtti teendők itthon, igaz, közben 25 percet ültem, míg a buszra vártam, de hazafelé pont olyan frissen, fájdalom nélkül jöttem, mint ahogy elindultam.
és ha jól emlékszem, az elmúlt 1 hónap alatt össz. 2 db gyulacsökkentőt/fájdalomcsillapítót vettem be (azelőtt átlag heti 2 volt, de ez a leglight-osabb). pedig már megint annyit görnyedtem gyöngyfűzésileg... máskor szétszakad a hátam, vállam, nem mondom, hogy 0 fájdalmam van, de százszor jobb, mint azelőtt.
szóval nálam teljesen szuper minden! :-)
Előzmény: olvaso2010 (232)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 232
Okés, én inkább elvonulok a géptől, mert ma ez nekem már káros.
Nálam amúgy a helyzet változatlan, és egyre jobb :-) Remélem Feléd/Felétek is.
Előzmény: Evicke (231)
Evicke Creative Commons License 2010.01.11 0 0 231
nem most csinálom, csak előre gondolkodtam kicsit.
Előzmény: olvaso2010 (229)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 230
És pont nem. A cáfolatokkal csak előbbre jutnánk, ha lenne valami értelmes érv.
De nyugodtan hagyj engem tudatlanságomban a holmi kis paleo hitemmel.
Előzmény: ámuló60 (222)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 229
na milyen lett?
Nyissunk halpiacot, másnapra behűtöd :-)
Előzmény: Evicke (225)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 228
Szia,
A halat én passzolom.
A tej gyanús, hogy nem bír sokat.
Előzmény: Evicke (223)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 227
asszem lassan el kell mennem levetetni a rontást...
Előzmény: ámuló60 (222)
Evicke Creative Commons License 2010.01.11 0 0 226
ne használjak fagyasztottat. kösssz. és fizeted nekem az utat a tengerhez, ahol már előhűtve is rendelkezésemre áll? vagy ezeket a lazacféle fircangos halakat?
ugyan, hagyjuk már...
Előzmény: Zsákk Dömolé (224)
Evicke Creative Commons License 2010.01.11 0 0 225
nos, ez pont jó nekem:
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/tepsis-tengeri-halfile
de inkább serpenyőben sütöm és persze krumpli nélkül.
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.11 0 0 224
Tengeri halat tejbe??? Milyen barbárság ez? A tengeri halat, ha nagyobb, mint a szardínia, akkor kibelezve, kettévágva a gerinc mellett és azt kihúzva, szép, 3-4 ujjnyi szeletekre vágod, olívaolajba rozmaringot és fokhagymát törsz, borsot teszel hozzá, egy icipici csilit, 1-2 szál sáfrányt, őrölt koriandert, és 1 órára (kábé) bepácolod, közben répát vágsz zsülienre (gyufára), paprikát és burgonyát is nagyon apróra, ha lehet, szintén gyufára.

Elkészíted a vinaigrette-mártást, sonkahagymát vágsz nagyobbra (szeletekre), beleteszed egy lezárható üvegbe, töltesz hozzá olívaolajat, mustárt, citromlevet, petrezselyemzöldet aprítva, frissen őrölt borsot, kevés sót, kevés ecetet, lehetőleg balzsam-, vagy vörösborecet (max 2-3 fokost, a többi ecetsav!!!), és jó erősen összerázod.

A halat előveszed, lecsöpögteted az olajat és bedörzsölöd sóval, amíg melegedik a serpenyő, félreteszed. A pácolajból töltesz egy keveset a serpenyőbe, felforrósítod, majd gyorsan, mindkét oldalán max 3-4 percig sütöd a szeleteket, a végén egy locsintás fehérborral fejezve be a sütést (megvárod, amíg elpárolog a bor, és akkor veszed ki a halszeleteket).

Egy másik serpenyőben igen forróra hevítesz viszonylag több olajat, beleszórod a zöldeket, és nagyon nagy tűzön roppanósra sütöd, max 2-3 perc alatt. Kiszeded, ráöntesz a vinaigrette-szószból, ráhelyezed a halszeletet, és serpenyős, hal alatti olajból egy keveset öntesz rá. Elég paleo?

Ha a tengeri hal akkora, mint egy szardínia, akkor kibelezed, fokhagymás-rozmaringos-borsos-sós-petrezselyemzöldes olajjal megtöltöd, kívülről megsózod és spenótlevélba tekered, majd leszorítod két rács közé, és grillen megsütöd. Esetleg kirántod, bár az nem paleo, a liszt miatt. Amikor kész van, kicsomagolod a spenótlevélből, és tálalod, tetszőleges salátával, mondjuk répás céklasalátával (a céklát enyhán sós-fűszeres (kakukkfű, korriander, bors) lében főzöd, szeleteled, reszelt répa, fokhagyma- és hagymadarabokkal kevered, római salátát teszel hozzá.
De jó az újhagymás-kapros-ecetes-olajos salátalevéllel is (lehetőleg az is legyen római, az nem keserű).

Az első recepthez (és a másodikhoz) sem jó a hekk, de jó a lazac, ton, sügér, (vörös)márna, dorado, Szentpéter-hal. Alapvetően ne használj fagyasztott halat, a friss hűtött pont elég (bár nyilván nem lesz olyan, mint a tenger mellett).
Előzmény: Evicke (223)
Evicke Creative Commons License 2010.01.11 0 0 223
nna, akkor beszéljünk értelmes dolgokról is. :-)


megint lenne pár főzős kérdésem:
tengeri halat tkp. miért is kell tejbe áztatni?? ha mellőzném a tejet, mi lenne a halammal, miközben sütögetem? valami olyasmi rémlik, hogy túl erős halíze maradna... vízbe nem lehet áztatni?

ma vettem zabtejszínt. tejet 610-ért akarták adni 1 literes dobozban és véletlenül megláttam a blogban, hogy Auchanban is lehet kapni, úgyhogy azt majd nagybevásárláskor.
nem hűtőpultban volt, mindkettőre azt mondták, ill. az van ráírva, hogy felbontás után hűtőben is csak 4-5 napig áll el. nem tudom, elfogy-e addig, szóval tényleg csak ennyi ideig?
ámuló60 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 222

Ne haragudj olvasó, de ne mond azt, hogy kötözködök, én nekem ez a tapasztalatom. Én úgy vagyok vele, ha valaki egyszer már becsapott, akkor már óvatos vagyok vele szemben. Ez most újra beigazolódott. Könyvkötés és mot meg a diéta hasznosságáról is kiderült, hogy nem mindenkinek jó. Elhesegetheted a gondolataimat, de attól még azok beigazolódott tények. Számolni kell velük, hogy Te is járhatsz hasonlóképen. Tudom, hogy könnyebb úgy hinni valamiben, ha nincsenek megcáfoló hozzászólások.

 

Evicke Creative Commons License 2010.01.11 0 0 221
Nem, tévedsz, nem csak pozitív tapasztalatokat várunk. Csak a helyzet az, hogy olyan embertől, aki legalább 1 hétig többé-kevésbé betartotta a paleo-elveket, még egyetlen negatívumot sem olvastam, mindenki kivétel nélkül pozitív tapasztalatokról számol be. Lehet, hogy neked ez hihetetlen, de ez van.
Mondjuk fiatal még a topik (a blog több hónapos már), úgyhogy sose lehet tudni... :-))
Ami pedig a hozzászólásaidat illeti: sokkal szimpatikusabb lenne, ha a tiédtől eltérő véleményeket szép csendben tudomásul vennéd, ahelyett, hogy ócsárolod a szerzőt, miaközben gyakorlatilag semmit nem tudsz róla.
A saját és a fiad érdekedben javasolnám, esetleg gondolkodj el a több éves paleós tapasztalattal rendelkezők véleményén, tanácsán, amiket neked adtak.
Innentől pedig csakis a te dolgod, mit teszel.
Előzmény: ámuló60 (219)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 220
Szerintem a kötekedéshez elég jól értesz. Biztos vannak számodra hasznos szakértői oldalak is, ahova ellétogathatsz. A tapasztalatodat részben elmesélted, magyarázat nélkül féllábon áll, de én például jól elleszek a kifejtés nélkül, és reméelm, hogy mi is találunk hiteles információkat, bár panasz sem nagyon volt eddig, ez tény. A TV műsort Te úgy láttad, ha ánt valami, biztos meghallgatnak..
Előzmény: ámuló60 (219)
ámuló60 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 219

Elnézést kérek, hogy írtam most látom csak, hogy a pozitív tapasztalatokat várják ide. Azt gondoltam talán egy kicsit elgondolkodtató, ha olvasnak mások hosszútávú tapasztalatáról. Tudom lehet a fiam egy kivétel, meg valamit rosszul csinált, de a szakértő tisztán levezette neki, hogy mitől járt úgy. Nekem az elég meggyőző. Én nem tudtam erről a Szendi Gáborról mikor vettem a könyvet, neve nem mondott semmit. Aztán egyszercsak beugrott, hogy láttam én őt a tévében, többek között arról beszélt, hogy milyen sokoldalú, még könyvkötéshez is ért, nem kis büszkeséggel mesélte, hogyan verte át a könyvtárost a könyvek átkötésével. Nekem ez akkor sem tetszett,  hogy már ilyen aljasságokkal is lehet dicsekedni, most meg bezárult a kör. Akkor is anygi érdekekből képes volt átverni embereket lehet, hogy most is az a célja. Meg aki olyan sok mindenhez ér az valójában semmihez se.

Lehet, hogy ezt csak én látom így. Nem rosszindulatból, hanem tapasztalatból gondolom.

olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 218
Hát?? Kinek Mi :-)
(A kisded paleo embrionális és kiskorában ugyanúgy fejlődött ki, mint ma. - A felnőtt korához képest legalábbis több táplálékkal.)
Csak szemetet ne együnk!
Előzmény: orlanda (217)
orlanda Creative Commons License 2010.01.10 0 0 217

 Szia!

 Köszi az alapos választ.

 Csak elgondolkodtam, hogy az emberi csecsemő - meg minden más féle is - akkor amikor leginkább fejlődik és dolgozik magán, vagyis amíg kifejlődik folyamatosan kapja a tápanyagokat a mamája testéből. Több trillió idegsejtet és négymilliószor nagyobb test tömeget épít így fel, mint a kezdeti állapotában. Most az kevert meg, hogy milyen nagynak tűnik a különbség utána a folyamatosan megvan minden és a folyamatosan hiányzik valami állapotában később az étrend szerint. A paleolit kor régen volt, az embrionális meg nem annyira, lehet, hogy én inkább annak hiszek, hogy jó dolog a jóllakottság - még ha nem is annyira irritábilis az ember, mint amikor folyamatosan éhes és táplálék után sóvárog.

Előzmény: olvaso2010 (214)
Evicke Creative Commons License 2010.01.10 0 0 216
Auchanba járok mindig nagybevásárolni, de nem láttam, igaz, nem is néztem végig a 4 sor tejpultot nagyítóval. ha valaki esetleg látott, szóljon!
az "egészséges" és biokajáknál (úgymint puffasztott köles és tsai) tuti nincs, de azok sima polcon vannak, a zabtejnek meg hűtés kell, gondolom.

kisboltban vagy bioban tudok venni biztosan, de hetek óta nem jártam a belvárosban, holnap megyek csak.

a palacsintával vigyázz, ugyanúgy meg kell állni, hogy ne lakj jól vele! :-) egyébként inkább legyen benne kicsit több szóda, és kevesebb tej, legalább könnyebb lesz.
Előzmény: olvaso2010 (215)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 215
Izgalmasan hangzik. Még sosem csináltam palacsintát. Itt az idő megpróbálni :-)
Az auchanben nincs zabos? Múltkor egy körút-közeli kisboltban láttam, de valamelyik bioban is kell lennie. Bár jó az egy pici simával is :-)
Előzmény: Evicke (209)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 214
Szia!
Én úgy gondolom, és tapasztalom, hogy a folyamatos jóllakottságtól jobb a kicsit éhezős életmód. Paleolotban akkor ettél ha meglőtted, leszedted, stb - nem 2 perc alatt dobozból szószostól. Persze nem annnnnyira kell éhezni, de nekem beválik, így jobban tudok figyelni is a szervezetemre. Már a napi első étkezésem is tolódik, ha épp nem érzem szükségesnek. Vannak akik pedig pont az akkori életvitellelre támaszkodva pont, hogy az esti étkezést javasolják, mire "megharoltál" érte. Ha az emésztés működik, sokaknak be is válik a napközbeni csipegetés, és az esti főttétel szisztéma. Az fizikai energiához és agyműködéshez (stb) kell enni, de nem kell olyan sok, mert attól tudunk lelassulni is. A kőkoriakhoz képest -a példáddal élve- nagyon nem tudtam én pl. beosztani sem. Az fontos, hogy mikor mit ennénk igazán, de nekem kevésbé fontos az egész étkezés-kérdés.
Előzmény: orlanda (211)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 213
Szia!
Én úgy gondolom, és tapasztalom, hogy a folyamatos jóllakottságtól jobb a kicsit éhezős életmód. Paleolotban akkor ettél ha meglőtted, leszedted, stb - nem 2 perc alatt dobozból szószostól. Persze nem annnnnyira kell éhezni, de nekem beválik, így jobban tudok figyelni is a szervezetemre. Már a napi első étkezésem is tolódik, ha épp nem érzem szükségesnek.
Előzmény: orlanda (211)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 212
Szuper! A neve nem is fontos, csak, hogy jól legyünk!
Én rejtetten vagyok szerintem cukros, metabólikus és minden egyéb a sok szeméttől.
Nekem nagy a váltás, de látom már, hogy van kulináris élvezet szervezetbarát formában is :-)
Előzmény: SiriusBlack (210)
orlanda Creative Commons License 2010.01.10 0 0 211

 Sziasztok,

 elolvastam én is a könyvet nagyon érdekes!

 Van viszont valami amit egyáltalán nem értek: miért jó az a szervezetnek, ha folyamatosan éhezik? Hogyan jön ez össze a paleolit korral, amikor ha vadásztak, akkor jól belaktak, tartósításra a sózást használták és volt, amikor hetekig nem találtak élelmiszert?

SiriusBlack Creative Commons License 2010.01.09 0 0 210

én már régebben így eszem, csak nem hívtam paleonak. a cukorbetegségem miatt a cukordokim aki kivételesen normális aztmondta ne egyek mást csak zöldséget gyümölcsöt meg húst. a könyv olvasása óta a zöldbabot zöldborsót is elhagytam. a paradicsomot is. tejféléből csak nagyritkán tejfölt eszem, sajtot azt igen, de nem sokat. vajat is ritkán.

nekem minőségi változást hozott ez az egész. már a szemlélet is, hogy ne a kulináris élvezeteket keressem, hanem ami a szervezetemnek jó. mélyen egyetértek azzal, hogy a  furmányos ételek arra kellenek hogy a nem éhes emberek étvágyát felkeltsék. semmi nehéz nincs abban, hogy nem eszem szarokat. én nem trükközök a zabkorpával zabliszttel, a  muffinokat is anélkül csinálom már. csak darált magokból. simán megy azzal is.

Előzmény: olvaso2010 (207)
Evicke Creative Commons License 2010.01.09 0 0 209
én meg most tolom befelé a paleocsintát. állati finom. :-) pont ugyanúgy kell, mint a rendeset, csak zabliszttel, meg zabtejjel. nekem még mindig nem sikerült zabtejet vennem, úgyhogy bolti (165 Ft-os auchanos, pfuj!:-) sima tejjel készült, a tölteléke házi készítésű cukormentes körtebefőtt és durvára aprított mogyoró (török).
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.09 0 0 208
kipróbálom, gránátalma bogyókkal :-))))
Előzmény: SiriusBlack (206)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.09 0 0 207
Igen, de ettől még szerencsére összeverődnek az érdeklődők (is).
Megtaláltam 945ben :-)
Jól hangzik, köszi!
Na és mióta figyelsz erre a táplálkozásra?
Előzmény: SiriusBlack (206)
SiriusBlack Creative Commons License 2010.01.09 0 0 206

a blogba a minap tettem fel egy paleocsoki receptet. próbáld ki:))

én már régen nem győzködök senkit. mindenki maga választ. ki a kémia szakértőt, ki  meg a paleot.

Előzmény: olvaso2010 (205)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 205
Én viszont most pont egy mogyorós tejcsokira gondoltam, de mire leírom már elmúlk :-) Ha tényleg kéne, tuti megenném. Csokit 2 hete semmifélét nem ettem. Hozzáadott cukrot, kenyérfélét sem. Szerintem pár nap alatt hatalmas a különbség, figyeld meg mennyire mű bármi ami cukros. A hozzászokás nagy úr :-) azért majd szerzek valami min.70%os kakaós étcsokit, de az egyebekkel kacsolatban volt múltkor megoldás. Végigsétáltam egy szupermarketben a csokisorokon, és elméláztam, mekkora biznisz az a sok szemét. Aztán ettem egy igazi, édes kivit :-) és akkor a belga pralinék sem izgattak már annyira.
Ezen a biológia-kémia szakértőn, meg a kínai szaporodáson nem térek magamhoz. Éljen a széles látókör!! :-)
Előzmény: Evicke (204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!