Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Szóval a szóló es a répa cukor helyett gyümölcscukorral a legjobb helyettesíteni a cukrot!
A fruktóz nem a tökéletes megoldás.
Csak egy fokkal jobb a répa és nádcukornál, lassabban emeli meg a vércukor szintet, ezért cukorbetegeknek akiknél erős lehet a cukoríz utáni sóvárgás, jó alternatíva lehet, mértékkel.
Bocs, ha egy kicsit nyers leszek, de előfordulhat, hogy azért fogysz lassabban, mert eltelt egy kis idő, és ahogy az ember öregszik, minden nehezebb. Saját magamon is tapasztalom, hogy 35 fölött már 1-2 év alatt megérezni az "öregedést" bizonyos dolgok tekintetében.
Ötlet: Posta Renáta Paleolit fogyókúra hedonistáknak c. könyve, rengeteg recept + mintaétrend + tanácsok.
Sziasztok, meg szeretném kérdezni, hogy milyen ötletetek van arra, ha a paleoval lassan mennek le a kilók? Magamról annyit, hogy már többször is belevágtam, amikor először kezdtem el, akkor annyira gyorsan fogytam, hogy heti 2 kiló lement. Mikor már nem volt annyira sok rajtam, ez a fogyás lelassult, de szépen lefogytam majdnem 30 kilót. Ez így volt kb egy évig. Tartottam a súlyom. Majd különböző okok miatt abbahagytam a diétát, szépen vissza is híztam. Viszont most újra belevágtam, de most annyira lassan fogyok, hogy kb heti fél kiló megy csak le. Pedig mindent ugyanúgy csinálok, mint anno! Van valami ötletetek, ez mitől lehet? Van rajtam kb 15-20 kiló plusz.
Hali, én is a paleolit táplálkozást próbálom minél jobban magamévá tenni de most felvetődött bennem egy nem teljesen ehhez kötődő dolog. Nem tudom megkérdezni sehol senkitől, és nem találom mi lenne a hiteles a neten írottak közül.
Nah szóval, amikor az egészséges muffinjaimat sütöm akkor vajon kell-e aggódnom hogy a szilikon sütőformából kioldódik-e valami adalékanyag vagy ilyesmi? Nem akarok már mindentől félni csak nem teljesen hagy ez nyugodni. Elvileg nem, akkor nem forgalmaznák. Nem viszem 220 fok felé a hőmérsékletet.
Nem tud valaki erről valami kutatást vagy bármit küldeni/mondani? Megköszönném :)
2. Nem azt mondtam h tonna számra egye!! Csak azt, hogy a rendes cukor helyett fruktózzal csökkenteni lehet a vércukor szinet a rendes cukor helyett! A semminél az is jobb! Nekem személyesen van cukor beteg ismerősöm akinek az orvos mondta hogy néha fogyaszthat gyümölcscukrot! És képzeld még él és teljesen jól van!
És persze a fruktózt se kéne ajánlgatni! Hiába, hogy inzulin nélkül dolgozza fel a szervezet, ha telítődik a gkikogén raktár, gyorsan zsír lesz belőle, és még nem is ez a legnagyobb baj vele. Bizony még hosszú az út a vegyészszakértőig!
A fruktóz pedig inzulinreakció nélkül emeli a vércukrot. A paleósok nagyon jól tudják, hogy szükség van szénhidrátra, de azt is, hogy milyen formában kell bevenni. Főleg zöldség, és kevés de rendszeres gyümölcsfogyasztással. Gyümölcslevek és egyéb fruktóztartalmú élemiszeripari termékek kilőve.
Nem akarom osztani az észt, de paleós topikba nem kellene ilyeneket írni. Manapság a sütőipari termékekben használt búza sikér (gutén) sokszorosa a nemesítés előttinek. Például.
A durumtészta tényleg kevésbé emeli a vércukorszintetet, de sokkal jobban emeli, mintha nem ennénk. És még tojás sincs benne.
Mértékletes: Ha valaki csak és kizárolag növényi kajákon él, súlyos vitamin hiány súlythatja, esetlek Calcium miatt csontritkulás! Ugyanakkor ha valaki csak húst hússal eszik szintén elesik olyan vitaminoktol amelyek növényekben található! Pl egy jó kis pörkölthez uborka saláta, vagy savanyú káposzta( finom és nagyon egészséges is)! Vagy pl a hús evés melett , napi gyümölcs fogyasztás! most te a búzát hoztad fel, ha csak nem vagy glutén érzékeny , vagy gabona allergiás teljesen felesleges kerülni a búzát mivel NEM MÉRGEZŐ! Régen is fogyasztották a búzát , és nem volt at emberek többségének semmi baja! ( kivéve az előbb említett 2 betegségen szenvedőket)! És hangsúlyos dolog hogy hiába eszik egészségesen ha nem mozog semmit! A helyes táplálkozás , és mozgás egymást egészítik ki! Egyik nem megy a másik nélkül! A boltok polcain .. nos igen elég sok szenny van, de meg kell valógatni azokat a dolgokat amelyek szenny kategória és azokat, amelyek értékesek! Biológiailag az ember MINDENEVŐ így ha kb. egyformán fogyasztunk húst és gyümölcsöt/zöldséget, akkora probléma nem lehet!
A vércukorszintet általában úgy a legegyszerűbb csökkenteni hogy kerülni a szacharóz(répacukor bevitelt )! Ennek a legegyszerűbb módja a fruktóz(gyümölcscukor ). Mivel a tésztáK általában búzából vannak, érdemes durumlisztes tésztát fogyasztani a rendes helyett! Illetve még a rizs liszt is emeli a vércukor szintet! Gyümölcsök közül ami jó lehet nég az az alma,(fölleg nyersen hiszen a befőttbe már cukor szirup is van, vagy az almás üditőkbe is), narancs, cseresznye! Amit mindenképp kerülni kell az a banán, - datolya, szőlő (ugye a szölő cukor ) , dinnye ,fölleg az aszalt dolgok mert erjedési reakció során még több glükoz és szacharóz szabadul fel! A kukoricát is érdemes elkerülni, illetve a krumpli fehér rizs! Ezek eliminálásával csökkenthető a vércukor szint! Szóval a szóló es a répa cukor helyett gyümölcscukorral a legjobb helyettesíteni a cukrot! Alkoholos italokkal is vigyázni kell: fölleg a borok, sörök esetében!
Szeretném kikérni a véleményeteket, hogy mivel lehet csökkenteni a vércukor szintet, ugyanis észre sem vettem csak amikor vérvételre kellett mennem, és akkor derült ki.
10.7.-et mértek, de hozzá kel tennem sajnos felhagytam a paleóval, és nagy ijjedtembe rögtön visszatértem, most 7.5-9.5 között mozog, gyógyszert nem szeretnék szedni, remélem van a paleóban olyan amivel csökkenteni lehet.
Sziasztok! Én magam is allergiás vagyok, és a téma is érdekel, illetve orvos vagy /igazságügyi vegyésszakértő szeretnék lenni, így van némi észrevételem pár dologról!
1. Le kell szögezni azt hogy a szénhidrát nagyon fontos a szervezetnek, illetve az adja az "energiát" is!
Természétesen ha valami túlzásba viszi, vagy nincs megfelelő testmozgás, akkor a szénhidrátok elraktározódnak, és hízáshoz vesztenek! Ez tény! De ha valaki teljes mértékben elvonja magátol a ch-t , akkor vitamin hiány illetve gyengeség, és fejlődésben lévő gyerekek visszamaradottságát fogja okozni!!
Láttam olyan szülőt aki a gyerekét nem etette hússal, tejjel, ez végzetes hiba! (Kivéve ha nem allergiás rá!)
2. Ugye a paleolit étkezés arra irányul legfőbb képp, hogy cukor(szacharóz),
laktóz(tejcukor), szója , glutén mentesek!
- a tejcukor érzékenységnek semmi köze nincs az allergiához-hiányzik az az enzim, ami a bélbe lebontaná a tejcukrot monomerekre ( mert két molekuláboL áll) hogy felszívodjon, így a baktériumok elkezdeik lebontani ami puffadáshoz, és gázképződéshez vezet! A tejben van a lehtöbb cukor, ezért a laktóz érzékenynek kerülnie kell, viszont savanyított tejtermékeket(sajt, túró , tejföl) mértékkel fogyaszthat, míg a TEJFEHÉRJE allergiásnak az összes tejszármazékot ki kell zárni az étrendjéből!
-a szója lehet kereszt allergia, amikor az adott pollen és a szója molekulák a kisértetiesen hasonlít -igy a szervezet pollennek gondolja és végbe megy az immunreakció! A másik a valós étel allergia a szójára, ez kiválthat súlyos (anafilaxiát okozó) allergiát is!
- a glutén érzékenység pedig egy autoimmun betegség, amikor saját maga ellen fordul a szervezet , enem egy főszereplője a lisztben(ami gabona őrlemény ) a Gliadin! Ezt nemntudja lebontani a bél, és hasonlóan a laktózhoz, elkezd pangani a bélbe rátapad a csillókra, és hegesedéssel gyógyul, majd a végén már teljesen eltűnnek a bélbolyhok, és sikfalú lesz a bél! Ez már nagy probléma, csak a glutén (tehát a buzaliszt) eliminálásával lehet megszüntetni!
-a másik a gabona allergia ami a légutakra terjed , itt sem kizárt esetleges anafilaxia , viszont ez kinőhető allergia, ahogy a tejfejérje allergia is!
Tehát ha ezeköz valaki allergiás vagy érzékeny valamelyikre, vagy cukorbeteg , annak valóban célszerű ezeket kerülni! Viszont ha csak valaki "divatból mert jol akar kinézni", kezd el paleo diétát az baj! Helyette testmozgás és mindenből való mértékletes fogyasztás a helyes út!
Egy trollra pazarolnám az időmet, amit el szerettem volna kerülni. De jó, akkor mondd meg:
-- Ugyanaz a ketózis és a ketacidózis? Előfordul a ketacidózis egészséges emberekben?
-- Előírja a paleó diéta (nem az Atkins első szakasza, hanem a paleó/primal!) a ketózisig csökkentett szénhidrátbevitelt? Segítség: napi 100 gramm CH, mint Sisson mintaétrendjében, elég kevés a ketózis kiváltásához?
-- Konkrétan milyen gyökereket gyűjtöttek az inuitok a tundrán, milyen kukoricatermesztő indiánokkal álltak kapcsolatban ott északon és mi a hagyományos kukoricaételük neve? (Ezeken őszintén szólva nagyon röhögök...)
-- Őtzi a paleolit korban élt-e, vagy a bronzkorban? Segítségül: milyen anyagból készült baltát találtak nála?
(Maga Atkins doki szemlátomást nem tartotta fontosnak, hogy a pácienseinek ajánlott diétát személyesen ő is kövesse. Az egészséges korában készült fotók minden irányban nagydarab férfinak mutatják, magasnak és széles vállúnak, akin gond nélkül elfért némi pluszsúly.)
Az írott angol elég, ha nem vagy bizalmatlan típus, mert a vizsgálat eredménye röviden össze van foglalva Gary Taubes "Why We Get Fat" könyvében (Knopf, New York, 2011), ami amúgy is nagyon jó és mindenképp érdemes elolvasni.
Szóval, a stanfordi kutatók egy éven át tartattak négy különböző diétát emberekkel és monitorozták azokat az adataikat, amiket a szívbetegségek előjelzésében fontosnak tekintünk. "Traditional" diéta néven szerepel az a low-fat, high-carb, sok mozgás előírás, amit a kormányzat támogat és az orvosok jellemzően ajánlanak a pácienseiknek; az Ornish, ugye, ennek egy még extrémebb változata. A Zóna, elsősorban élsportolóknak kitalálva, kicsivel CH-szegényebb és jelentősen fehérjedúsabb a tradícionálisnál.
A lényeg a táblázatban:
Tehát az Atkins diétázóknak (eleinte max. 20, később max. 50 g CH naponta és korlátlan vörös hús meg állati zsír) javult leginkább az összes fontos értékük. Legnagyobb súlycsökkenés (ez még nem is fontos) és vérnyomáscsökkenés, legnagyobb csökkenés az igazán fontos trigliceridszintben. Az LDL koleszterijük kissé emelkedett, míg az Ornish diétázóké csökkent -- ennek a 70-es években nagy jelentőséget tulajdonítottak volna. De ma már ismert, hogy sokkal többet számít az LDL-HDL arány, és az is az Atkins-diétával javult a legtöbbet, mivel az ő HDL-jük erősen emelkedett. (Az LDL két alfaja is nagyon számít, minthogy csak az egyik
A vicces a dologban, hogy a vezető kutatő, Christopher Gardner (director of Nutrition Studies) maga 25 éve vegetáriánus és a prekoncepciója bevallottan az volt, hogy az Atkins-diéta veszélyességét fogja majd bebizonyítani. Így némileg kelletlenül ismeri be, hogy az adatok az ellenkezőjét mutatják. De beismeri!