Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Elég sok homoktövisem terem a kertben. Annyi, amennyit gyümölcsként nem tudok, tudunk elfogyasztani. Ráadásul nem is olyan finom, hogy a gyerekek is ráfanyalodjanak. Nem lehet tárolni, elég romlékony gyümölcs, viszont vitaminban annyira gazdag, hogy célszerű keresni a tartósítás, a hasznosítás lehetőségét. Így jutottunk a kisajtolásához és az ebből a szempontból hulladékként kezelhető szárazanyag hasznosításához. Tehát a szárazanyagból készítünk maglisztet, ebből paleós kenyeret, sütit. A maglisztnek való szárítása nem olyan költséges, hogy ne érné meg megtenni.
Ugyanez a helyzet a szőlő préselés, azaz a mustkészítés kicsiben melléktermékével.
Különben igazad van, nekem sem jutott volna eszembe, ha Wassernyolcas nem hozza fel, pont elég az a néhány lisztféleség, amit használhatunk. Még sok is :), pláne most van itthon nyílgyökér meg rizsliszt is.
Azért a cukkinire köszi a tippet, tényleg lehet benne valami "ragasztó", majd többször használom, ha tojás nélkül akarok sütni.
nem tudom, de egész jól megvagyok nélküle. nem kell mindenből lisztet csinálni. homoktövist meg a többi bogyósat különben is ezerszer inkább megeszem egészben nyersen.
ha valami kenyérfélére vágyom, használok kókuszlisztet, gesztenyelisztet vagy rizslisztet.
amúgy cukkini nyersen is tök jó lepénybe, mert valami összetevője miatt összetartja, csak a vizet kell jól kinyomkodni belőle.
szerintem ez mindenhogy macerás. csodagép meg nincs, amibe belerakod a felkockázott cuccot és kijön a száraz liszt. egyébként én is a gyümölcscentrifugát írtam a levesebb cuccokhoz, mert sokkal gyorsabb, mint ez a búzafűprés, de azzal még közel sincs kész. és a ráfordított energiát (villany, gáz), időt figyelembe véve nem hiszem, hogy olcsóbban jössz ki, mint a boltival.
Köszi, ezt ismertem :), de nagyon macerásnak tűnik. Pláne a cukkiniliszt, még le is kell előtte reszelni, azt a sok lét kiszárítani belőle, hát nekem az nem ér meg annyi vacakolást.
Ó, köszi :), már teljesen érthető és világos. Végül is a gyümölcscentrifuga présmaradéka ugyanaz, megszárítom, megdarálom. Nekem az van, és bevált. Olvastam a többit is, csak valahogy úgy képzeltem, valami szupergéppel egy füst alatt megvan a száraz por :).
A csicsóka is érthető. És milyen konyhai robotgépnek van porítója? Én kávédarálón szoktam, de ugye az elég kicsi.
Szia! Az a tekerős kézi búzafű prés nem alkalmas arra, hogy csicsókát préseljünk, porítsunk rajta. A gép kiválóan alkalmas búzafűn kívül pl. homoktövis, vagy szemezett szőlő préselésére. Ha például homoktövist préselünk, két halmazállapotú anyagot kapunk egymástól elválasztottan. Folyadékot, a gyümölcs levét és a száraz részt, mely utóbbi gyümölcshúst, héjat és magot tartalmaz. Ez utóbbiból lehet konyhai légkeveréses előszárítás után maglisztet kapni, ha a sütőből kivett száraz anyagot például kávédarálón elporítjuk.
Csicsókából, gyömbérből porszerű anyagot, "lisztet" úgy kaphatunk, ha ezeket vékony szeletekre daraboljuk, légkeveréses sütőben szárítjuk, majd kávédarálón a száraz anyagot porítjuk.
Kávédarálón kívül mi konyhai robotgép tartozékaként szereplő porítót is használunk.
Remélem elég érthető és egyértelmű voltam. Szerintem, ha az eddigi beírásaimat újra elolvasod, ugyanezen megoldásokkal fogsz találkozni.
Bocs, most én is értetlenkedek egy kört. Van csicsókám. Veszek egy ilyen gépet. Hogy lesz akkor csicsókaporom? Vagy szeretnék sütőtökliszt port. Mit kell venni, csinálni hozzá?
Milyen porítóba? Akkor mivel csináltátok a csicsóka és gyömbérlisztet?
Csicsóka és társai nem ezen a gépen haladnak át, őket késsel vékony szeletekre vágjuk, be a sütőbe, majd a porítóba, ha addig csipszként fel nem faljuk őket. Ezen a masinán csak nagyon lágy bogyók préselhetők át, apró, nem túl kemény magosak.
nekem van ilyenem, de már a keményebb, vastagabb káposztalevél is kínszenvedés vele, de ha éppen nem is nehéz, akkor is rengeteg idő, mert kicsi a keresztmetszet.
a bogyókhoz meg sztem sokkal gyorsabb és könnyebb a gyümölcscsentrifuga.
A mellékterméknek számító szárazanyagot, ami a prés elején jön ki, légkeveréses sütőben előszárítjuk, majd kávédarálón, ill. ezen az elven működő konyhai robotgép tartozékon porítjuk. A korábban felsorolt anyagokon kívül a napokban készítettünk csicsókából, gyömbérből, tökmagból olyan liszteket, amelyek jól helyettesítik a boltban kaphatóakat.
Lemaradt, hogy a főtermék homoktövis esetében a vitaminbomba folyadék lefagyasztott tartósítással, a szemezett szőlő esetében a must, a kökénynél pedig a lekvár.
Meddig érdemes a ketogén diétával kísérletezni ha a kezdeti mellékhatások nem akarnak elmúlni? Hat napja kezdtem és még mindig ködösek a gondolataim, képtelen vagyok koncentrálni.
Semelyik paleolit guru nem biztat azzal, hogy nem kell mozogni. De azért nem kell azt képzelni, hogy az étrend lelkes hívei naponta róják a köröket az uszodában vagy a rekortánon. Maradjunk annyiban, hogy bizonyára vannak elegen, akik a seggüket sem emelik meg egész nap, tehát indokolt lehet a kalóriabevitel erős figyelemmel kísérése. Különös tekintettel arra, hogy a maglisztek borsos ára miatt sokan nem az olajtalanított cuccot veszik, hanem az őrleményből sütnek, ahol mint te magad is írod, bizony keményen számolni kell a magas kalóriatartalommal.
Az mit számít/bizonyít, hogy hányan voltak? Nem haltak ki, sőt, a korai kutatók kimondottan egészségesnek találták őket a zord körülmények ellenére.
A leghíresebb forrás erre Vilhjalmur Stefansson, aki egy eszkimó családdal élt (beleértve, hogy ugyanazt ette) 1906-18 között. 1928-ban ő és bizonyos Dr. Karsten Anderson kísérletképpen egy évig inuit étrenden élt egy amerikai kórházban, ellenőrzött körülmények között -- mindenüket megmérték, amit akkoriban lehetett, hormonszinteket persze nem tudtak, de minden másban teljesen egészségesnek találták őket a kisérlet végén is.
Nem erről beszéltél, Te a szénhidrátok nélkülözhetetlenségét is belevetted. Feltéve, de meg nem engedve, hogy hasznavehetetlen öregasszony vagy az inuitok között és egész nap egy sátorban ücsörörgsz bőrök kikészítésével meg hasonlókkal foglalkozva, szerinted jól ellennél évekig azon, amit hoznak neked? Csupa hal, meg bálna és fókazsír az év tíz hónapjában. (Nem lesz mennyiségre túl sok, attól nem kell félni :) A C-vitaminnal nem lesz gond, azt bőven szereztek narválbőr rágásával.
Melyik paleolit gurunál olvastad, hogy e mellett az étrend mellett nem kell mozogni? :) Ellenkezőleg, mind hangsúlyozzák, hogy az izmok használata elengedhetetlen az egészséges működéshez.
A maglisztes-édesítős sütiknek én sem vagyok vmi nagy híve (azért nem is menekülök el, ha megkínálnak eggyel...), de azért 1) valószínűleg nem olyan vészesek kalóriatartalomra, mint gondolod, és 2) a kalóriaspórolás amúgy sem sarkalatos pont ezen az étrenden.
1) Nem tudom az itt kapható, általában használt maglisztek energiatartalmát, de sokkal kevesebb annál, mint amit a kalóriatáblázatban megtalálsz mandula, dió, tökmag stb. címeken! Ezek gyártási melléktermékek -- ha az árukon nem is látszik --, amiből már kipréselték az olaj túlnyomó részét. Ha magad állítod elő a lisztet egész mandulákból, akkor persze más lesz a helyzet és lesz benne energia bőven.
2) A paleó nagyon nem kalóriaszámlálós fajta fogyókúra (alapvetően nem is fogyókúra), a természeteshez közelibb ételekkel és életritmussal az étvágy önszabályozó működését is helyre reméljük állítani. Alapelv, hogy ne számolj kalóriákat, hanem ha éhes vagy, egyél (igazi ételből) a jóllakásig, ha pedig nem vagy éhes, nyugodtan hagyd ki a soron lévő étkezést. Csak az, hogy a kulturális hagyományok szerint ilyenkor enni illik, nem elegendő indok! És tényleg, én legalábbis tapasztalom, hogy az éhség korábban elképzelhetetlen szintre csökken, az étkezések kihagyása teljesen lehetséges bármi szenvedés nélkül. Ebből pedig könnyen összejön a kalória-deficit.
Alapvetően az ember nagyon kevéssel is beéri ahhoz, hogy működjön. Tehát ha te nem sportolsz, ülő munkát végzel, stb. akkor a kevesebb
erről beszéltem kezdettől fogva. :-P
a túl sok fehérje, még ha hízni nem is fogunk tőle (egyébként paleósoknál pont ez is segít túlzásba vinni, mert nem hizlal!), ha nem épül be, nem használjuk fel, akkor mit csinál vele a szervezet? lebontja, kiválasztja. ergo a kiválasztószerveket veszed igénybe ezzel feleslegesen.
Egy hónapja tértem át a paleolit étrendre és megdöbbent az az irdatlan mennyiségű magas kalóriatartalmú süti-csoki-muffin-kenyérke-recept, amibe bele lehet futni a neten. Ennek az étrendnek a lényege az lenne, hogy a napi bevitt kalória is csökkenjen amellett, hogy az inzulinbombákat kizárjuk. Ráadásul ezen receptek ugyanúgy erősítik az ételfüggőséget, hiszen attól, hogy nem krémest, hanem mandula-kókuszlisztes-eritrites süteményt tol magába, még ugyanúgy édességfüggő.
Tudom, hogy a maglisztes-édesítős termékek elvileg az átállást szolgálják, de sokan leragadnak itt.
Ugyanez a gond a fehérjével is. Miért kellene egy komplett csirkét letolni a torkon, ha alig emeli meg a fenekét az illető? Ha nem mozog, ha az izmait jóformán semmire sem használja, akkor abból sem kell túl sok.