Keresés

Részletes keresés

Qqberci Creative Commons License 2009.12.30 0 0 2
Feltörték azt már vagy három-négy éve, de nem tudtak pénzt csinálni belõle, mert igazándiból nem nagy a veszély, mert a frekvenciaváltásokat is követni kellene, az meg helyszín- és forgalomfüggõ, úgyhogy az eBay-en beszerezhetõ 10 $-os mobil-lehallgató még odébb van...
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1
kénytelen leszek cetliken kommunikálni, mint a maffiafőnökök.
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2009.12.29 0 0 0
Mire ennek gyakorlati jelentősége lesz, a 3G-nek óriási lesz az aránya. Ott pedig emlékeim szerint más a titkosítás.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.29 0 0 topiknyitó

A kérdéses algoritmussal titkosítják 1988 óta a GSM hívásokat, de a múlt héten, egy négynapos hacker konferencián feltörték a kódot. A Chaon Communication Congress nevű rendezvényen egy Karsten Nohl és 24 társa egy "kódkönyvet" is közzétett, amely nem más, mint egy hosszú bináris kód, amely szükséges a GSM-hálózaton bonyolított hívások dekódolásához. (A "könyv" azóta persze a nagyobb torrentoldalakra is felkerült.) Biztonsági szakértők szerint a nagyobb vállalatoknak és az állami szervezeteknek érdemes felkészülniük rá, hogy fél éven belül az elméleti veszély számukra gyakorlativá válik.


Bár a GSM Szövetség szerint a technológia sajátosságai miatt még így is igen sok időbe telhet megfejteni egy-egy hívás titkosítását - például mert egy átlagos hívás egyetlen beszélgetés alatt átlag 60 frekvencián ugrál -, a kódtörő Nohl arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani "áttöréssel" immár bárki számára elérhető a technika, egy hívás megfejtéséhez pedig csupán pár óra kell majd.

A jó hír az, hogy már csak egy ideig kell aggódni, ugyanis a szolgáltatók a 64-bites A5/1-et hamarosan lecserélik a két éve fejlesztett, 128-bites A5/3-ra, amely bár csak egy kisebb módosítást jelent a jelenlegi kódhoz képest, de mégis bőven elég ahhoz, hogy újabb időbe - évekbe - teljen megfejteni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!