Keresés

Részletes keresés

pacsuli Creative Commons License 2015.04.06 0 0 26535

Na milyen volt az első féléves beszélgetés a tanárokkal? :)

 

és mikor kell eldöntenetek, hogy Enikő ugyanabba a csoportba kerül-e? Ha jól értem, ez csak egy évig lenne így, mert utána Tibit külön vennék, ugye?

 

Angol ismerősöm most azt írta, hogy a négyéves gyerekével gyakorolni kell otthon, mert problémái vannak az olvasással, és hogy nem tud rendesen koncentrálni... ehhez képest megnyugtatóan emberségesebbnek hangzik a holland rendszer. El nem tudom képzelni, hogy Doncival olvasást kelljen gyakorolnom, meg elvárjam tőle, hogy koncentráljon x ideig :( Szerintem egészen természetes, ha egy négyéves csak rövid ideig tud valamire figyelni. Ehhez képest örömmel írta, hogy micsoda fejlődés, hogy a gyerek már oda tud figyleni a tévére, és így neki végre van ideje erre meg arra. Hát nem remek?

 

amúgy a holland írásmód mennyire különbözik a magyartól? Annyira, mint az angol? Csak azon gondolkodtam, hogy lehet egy angolul spellinget bemagolva helyesíró gyereket megtanítani magyarul helyesírni, aminek meg ugye az az alapja, hogy a füledre hallgass, mit mondasz, ora vagy óóóóóóra? :)))

 

Nemlajos, de azért nem gondolkodtok az ötödiken, ugye? :))) Köszi a gratulát, egyelőre még el sem tudom képzelni, mi vár rám :)) Hogy bírod, mesélj :) És mi van Döme sulidolgával?

Előzmény: Sethi (26533)
Nemlajos Creative Commons License 2015.04.05 0 1 26534

Hahó, gratula a 3. fiúcskához :)

Gondolhatod, én mit kaptam a négyért... komolyan, én nem bánnám az ötödiket, az sem, ha fiú, de hogy sokkot kapna körülöttem a jónép, az tuti :D

 

 

Előzmény: pacsuli (26528)
Sethi Creative Commons License 2015.03.09 0 0 26533

Na, már azt hittem az enyészetnek írtam a háeszt, és egyébként a kutyát sem érdekli. :)

 

Jó kérdés, nem tudom meddig fogják kisbetűvel írni, majd beszámolok, ha látom az első feladatlapot/munkafüzetet. :)

 

Höhö, dehogy, a szülinapot még otthon lehet tölteni, csak mivel mi nem aznap ünnepeljük, hanem a közelebb eső hétvégén, ezért nekik nem alakult még ki ez a "ma van a szülinapom" dolog.

 

Igen, mehetne, mivel az első két osztály összevont. Tehát a magyarhoz hasonló iskolai rendszert itt is 6 éves korban kezdik.

 

Igen, csak kommunikáció alapján. Gyaníthatóan van egy-két hangadó gyerek, aki nagyon rá van kattanva a pókemberre és a mega mindyre (ez valami belga szuperhős kislány). Engedni nem engedik a suliban. Vannak speciális "játéknapok", amikor bevihetnek otthonról saját játékot, de nagyon be van határolva, hogy mit vihetnek, és játékfegyvert, kardot, stb. kimondottan tilos.

Én sem érzem, hogy hátrányba került volna. Szerintem van egyensúly, mivel Tibi meg sokkal többet tud az állatokról. Meg a dínókról. :D Nem tudom mit szólhatott a tanár, ha hallotta Tibitől az iguanodon, triceratopsz, vagy karnotaurusz kifejezést. :D

 

Egyébként pont ma este lesz az első fél éves megbeszélés a tanárokkal, már ezerrel várom. :)

 

Ja, és egyre gyakrabban szólal meg a két gyerek angolul, amin még én is meglepődtem...

Múltkor megyek ki a konyhába, miután megcsináltam a gyerekeknek a forrócsokit, erre hallom, hogy Tibi közli: it was deliscious. Visszafordultam, és meglepve kérdeztem: Hogy mondtad? És tisztán, érhetően megismételte.

 

Amire viszont a legbüszkébb vagyok az az, hogy a hiszti, könyörgés és dac mellé elkezdtek alkudozni, tehát érveket felhozni annak érdekében, hogy elérjenek valamit. Néha csak azért szoktunk engedni, mert tényleg logikus volt, amit kértek.

A legjobb meg az, amikor a saját következetlenségeddel szembesítenek. :)

 

Élvezem, na!

Előzmény: pacsuli (26532)
pacsuli Creative Commons License 2015.03.07 0 0 26532

hopp, ezt nem tudom, eddig miért nem tűnt fel, hogy írtál... Bocsi, pedig tök érdekes.

 

hogyhogy nem nagybetűvel írják a neveket? Mármint úgy érted, csak most, amíg nem tanulják meg elolvasni?

 

Azért ez már így jobban hangzik, nem olyan iskolás rendszerűnek tűnik, inkább valami kötöttebb ovinak. Na persze Vekerdy már ettől is kikészülne :))) Az milyen kiszúrás már, hogy amelyik nap betölti a négyet, aznap már mehet is suliba, a szülinapján! Legalább az még lehetne szabd szegénynek :)

 

hogyhogy Enikő mehetne egy osztályba Tibivel? :OO Vagy ezek vegyes csoportok, mint az oviban? Ez meddig van így?

 

Érdekes, hogy a suliban így képbe került a lövöldözős játékokkal meg akcióhősökkel kapcsolatban, ez azért van, mert ezekkel játszanak a benti technikai eszközökkel, vagy cska mesélnek egymásnak? Akkor nagyon fejletten kommunikálhatnak, mert Doncitól még soha egyetlen hasonló témában sem hallottam vissza semmit, meg anno a nagytól sem iylen idős korában, mintha szóba se került volna. Inkább olyan hat évesen kezdtke egymásnak mesélni ilyen marhaságokról, (játékot nem nagyon engednek bevinni az óvónők szerencsére, illetve kérik, hogy ne, merthogy ők nem fogják keresgélni a gyerek eltűnt mütyürjeit, ami jogos... kivéve persze alvósok.). de Nimón egyébként nem tapasztaltam, hogy hátrányban lett volna azért, mert akkor hallott mindegyikről először. Mindig szépen megmondta, hogy ő nem ismeri, és a beszélgetőpartnere pedig teljesen természetes módon elmondta neki, hogy mi az, szóval nem csúfolták, nem lett kizárva, vagy ilyesmi (ettől szeretnek riogatni azok a tévé- és divatjáték-párti anyukák, akik azzal indokolják a gyerek önkéntes bevezetését a kommersz marhaságok világába, hogy majd szegény tcsúfolni fogják különben, ha nem tudja, miről van szó.)

Előzmény: Sethi (26530)
Sethi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 26530

Naszóval suli.

Ugye kezdődött azzal, hogy szeptemberben voltunk a második eligazításon, ami már csak Tibi osztályának szólt. Ott szépen bemutatkoztak a szülők, megkapta mindenki az info csomagot, és elmondták, hogy hogyan zajlik egy nap.

8:30-ra kell legkésőbb odaérni (kapunyitás olyan 8:15-kor van). Az iskolába a szülő már nem mehet be, csak a gyerekek, mivel ez egy kicsi iskola, és nem férne el a sok rohangáló gyerek mellé még a szülő is. Szóval a gyerek bemegy, leveszi a kabátot, és a tízórait + innivalót egy arra kinevezett tálcára teszi a folyosón, aztán bemegy a terembe. Van minden teremben digiboard, azaz nagyképernyős tévé, ahol a gyerekek neve szerepel, az az első dolga, hogy a saját nevét bekeretezze.

Számomra marha fura, hogy nem nagybetűvel írják a neveket. :s

Utána tematikus foglalkozás van, minden hónapnak van valami témája. 10 körül együtt leülnek, és elfogyasztják a tízórait, illetve isznak.

Ha jól rémlik, akkor havonta egyszer tanulnak egy betűt is. 11:30-ra mennek a szülők, akik hazaviszik ebédelni a gyerekeket. Délután 1-re kell visszavinni, és 3-ig maradnak. Aki egész nap dolgozik, az megteheti azt, hogy napközibe is beiratja a gyereket. A sulinak nincs saját napközije, innen egy szaki viszi át a másik épületbe a gyerekeket minibusszal.

Délután általában szabadfoglalkozás van, ha jó az idő, akkor az udvaron játszanak a gyerekek. Szerda a kivétel, akkor nincs délután suli.

Minden gyerek aznap kezdi az iskolát, mikor betölti a 4. évet. Mármint ha hétköznapra esik ugye. :)

A kezdés előtti héten van beszoktatás is, 4 alkalommal kell vinni délelőtt, ilyenkor mi még bemehetünk a gyerekkel, hogy megszokja a rutint (kabátlevétel, tízórais doboz, stb). Illetve ezen kívül van még egy beszélgetés, amikor együtt leül a tanár a szülőkkel, és egy hosszú kérdőívet kell kitölteni, ami a gyerek viselkedésére és fizikai képességeire vonatkozik. Elvárás pl az önálló fenéktörlés.

 

Tibi nagyjából úgy reagált a sulira, ahogy számítottunk rá. Teljesen kinyílt, sokkal határozottabbá vált, láthatóan nagyon szereti. Külön jót tett neki, hogy Enikő nem lóg rajta annyit. Korábban már érezhető volt, hgoy szüksége van idősebb gyerekek társaságára, és már nem kihívás neki sem Enikővel, sem a szomszéd kisfiúval játsznai (aki Enikővel egyidős). Másrészről az probléma lett az, hogy az iskola annyira leköti, hogy gyakran elfelejt pisilni, és túl későn megy vécére, és akkor sem engedi ki a hólyagja tartalmát teljesen (pláne, mivel rászokott az állva pisilésre). Most ezen dolgozunk. Nagyot fejlődött a szókincse is, és eddig tartott az elszigeteltség, legalábbis ami a lövöldözős játékokat és az akcióhősöket illeti. Most éppen pókemberezik. Meg mindenre lőne, ami él és mozog. Juhé. Mivel a kaját még otthonról viszi, és otthon ebédel, azzal még nincs gondunk.

 

Viszont amennyire készültünk Tibivel, annyira nem készültünk fel arra, hogy Enikővel mi fog történni. Ugyanis Enikőt teljesen kiütötte az, hogy nem járhat Tibivel iskolába. Megutálta a napközit, ráadásul most szóltak a napközis tanárok, hogy csak egyedül játszik, és nem beszél, csak annyit, amennyit muszáj (pl: pisilni kell).

Eredetileg nagyon nem akartuk őket egy osztályba tenni, de ha nem tudunk javítani a helyzeten, akkor lehet, hogy kénytelenek leszünk. Most dilemmázom, mert jó lenne, ha Enikő maga is megtanulna szociális kapcsolatokat építeni. De egyelőre nem is érdekli. Lehet, hogy ő is olyan lesz, mint az anyja, hogy nem tartozik majd egyik klikkhez sem a suliban, hanem vándorol a csoportok között. Szóval van kábé 5 hónapunk, hogy kitaláljuk.

 

Egyébként meg gondolom a korukból adódott az a változás, ami mostanában nagyon megkönnyíti a dolgunkat. Mindkét gyerek iszonyatosan lenyugodott. Szinte egyáltalán nincs hiszti. Nagyon keveset veszekszenek egymással, azt is leginkább akkor, amikor túl fáradtak, vagy túlságosan unatkoznak.

 

Ha ősszel Enikő is elkezdi a sulit, akkor elkezdünk nézelődni úszótanfolyamot is (itt ugye kötelező).

 

Hát ennyit mára a tudomány és technika világából. :)

Előzmény: pacsuli (26528)
Sethi Creative Commons License 2015.02.01 0 0 26529

No, reméltem, hogy senki nem veszi sértésnek (utóbbi időben mindenki ugrik még a legártatlanabb megjegyzésre is más fórumokon) :)

 

Oks, hétfőn bővebben leírom a sulikezdést, mivel jóval nagyobb hatással volt a család többi tagjára is, mint gondoltuk, elég tanulságos volt. :)

Előzmény: pacsuli (26528)
pacsuli Creative Commons License 2015.01.31 0 0 26528

Sethi :)))) Igen, ha mindenki megállna kettőnél, már kihalt volna az emberiség :)) Egy kollégámnak egyébként hat gyereke van, számára az tök normális :)) De van olyan barátnőm is, aki a párjával kettesben tökéletesen családnak érzi magukat.

Babola: igen, talán írtam is, hogy hármaska is fiú :)) Egyébként ezzel kapcsolatban számomra megdöbbentő volt, hogy tudnak az emberek reagálni. Már eleve amikor valakinek mondtam, hogy jön a harmadik, a fele szörnyűlködni kezdett, csak a háromgyerekesek örültek, meg a tényleg közeli szeretteink. Na de így, hogy a harmadik is fiú, bakker, olyanokat kaptam... úúúúúúúúúúúristen, szeeeeeeegény, te jóóóó ég, na felkötheted a gatyád, jesszus ezt jól kifogtad, jaj, biztos lányt szerettél volna, ó de kár, meg hasonlók. Komolyan, mintha valami szörnyűségről számoltam volna be. Nem is értem, hogy lehet ilyeneket mondani, remélem, szegénykém odabent nem hallotta. Azért akikkel közeli kapcsolatom van, azok nem mondtak ilyeneket, legfeljebb nevettek egy nagyot, ha azt gondolták, hogy te jó ég, de az belefér, és olyanok is volta, akik sorolni kezdték, hogy méirt is tök jó a három fiú :)

 

Most egyébként az egész család talpig taknyos, nem túl jó állandóan megfeszült hassal fújni az orrom, és sajnos orrcsepp nélkül esélyem sincs az alvásra, remélem, hamar elmúlik.

 

Sethi, mesélj a suliról még, hogy látod most fél év elteltével? Mit "tanulnak"? És szerinted ez milyen hatással van Tibire?

Babola_ Creative Commons License 2015.01.28 0 0 26527

Neked is gratula, és drukkok! :) Nem volt azóta uh? :)

Előzmény: pacsuli (26517)
Babola_ Creative Commons License 2015.01.28 0 0 26526

Jaj de gyönyörű gyerekek! :))) Gratulálok! :)

Előzmény: Nemlajos (26522)
Sethi Creative Commons License 2015.01.21 0 0 26525

Hát én továbbra is az őrülteknek kijáró tisztelettel övezek mindenkit, aki kettőnél többet bevállal. :D:D:D De nem vagyunk egyformák ugye. Nekem ez a négyes család nagyon kerek. :)

Természetesen gratula, és sose tudhatod, Boribonéknál is negyedikre jött be Oli a három lány mellé. :)

 

A vicces az volt, hogy nem olvadozás volt, hanem meglepődés, hogy nézd, magyarul beszél és játszik a két gyerek. Nem is értem miért. :)

Na ja, két napja az volt a téma, hogy én vagyok a kedvenc. :)

Amitől én is placcs vagyok, amikor elhozom Tibit a suliból, és a két gyerek (teljesen magától) megöleli egymást. :)

Meg most a férj a téma. Mindenkitől azt kérdezik, hogy hol a férjed. :) Tőlem is. :) Az au pairünktől is (szintén férjnél van).

Előzmény: pacsuli (26524)
pacsuli Creative Commons License 2015.01.20 0 0 26524

Úristen, Nemlajos, ekkora gyerek! Nem fájt a hasad meg mindened a végén? Jó neve van, még sose hallottam! :) hát ti se éppen hétköznapi neveket választotok! :)

Én egyelőre haladok a nyomdokaidban, ugyanis hármaska is fiú :))) Pont ma voltam uh-n, azt mondja a doki, bizoynára vágytunk egy harmadik fiúra, úgyhogy gratulál, mert sikerült :))) Még szokjuk a gondolatot, mindenki azt noymta, hogy biztos lány lesz ezért meg azért, hát nem :) Na de negyedik nekifutás nem lesz, a babaruhákat gondosan eladom, ahogy kinövi, nehogy kísértésbe essek :)))

 

Sethi, akkor itthon gondolom volt nagy olvadozás, milyen szépen beszélnek magyarul :)) Ez a nagyon szeretlek korszak tök cuki, Donci egyik nap édesded mosollyal közölte, hoy szájrapuszizzunk. Mondtam neki, hogy majd egy olyan kislánnyal inkább, akibe szerelmes vagy. Mire ő tágra nyílt szemmel: "dehát beléd szerelmes vagyok!" :)))))))) kész, placcs, anya paca :))

 

 

 

Előzmény: Nemlajos (26522)
Sethi Creative Commons License 2015.01.12 0 0 26523

Nemlajos, már értem miért lett mind fiú! Most már valld be légyszi, hogy klónoztok!

Hatalmas gratula, de 4,5 kiló és 61 centi? Uramisten... :s

Fú, már el is felejtettem milyen szép kerekek tudnak lenni a babák. :)

 

Mi voltunk otthon 10 napot, és a két évvel ezelőtti utazáshoz képest ez maga volt az álom. Se babakocsi, se éjjel kelő gyerek, se rapli. Egyre jobban élvezem. :) Arról nem is beszélve, hogy Tibi most van a "nagyon szeretlek" korszakban. :)

Előzmény: Nemlajos (26522)
Nemlajos Creative Commons License 2015.01.10 0 0 26522

Hahó, Pacsuli mondta, hogy írtatok errefelé :)

 

Kaszi, kitől van Adri lemaradva? Mert Berci semmivel sem nagyobb :D Gratula a munkához, és jó, hogy így a helyeden vagy.

 

Pacsuli, gratulálok :) Mihez drukkoljunk? ;) (tudom, egészséghez...)

 

Szánom-bánom, hogy nem jöttem, valóban, nov. 13-án, a kiírás napján (:P) megszületett Tóth Borsa, 4580g és 61cm-rel :)

A magzatvíz hajnal 4-kor elfolyt, 6:04-kor kint volt a gyerek...

Örülök, hogy nem oviba menet jött el a pillanat, mert lehet, el sem érek a kórházig :)

 

A szülés nagyon gyors volt, és csöppet sem szólt rólam, mivel a baba szívhangja a fájásoknál leesett. Úgyhogy amint megszületett, vitték a gyerekorvoshoz (bár bennem van némi rossz érzés, hogy mivel reggel 6 volt, még az ott tébláboló orvost akarták elkapni, mert 2 perc múlva, mikor a férjem utánuk ment, már fürdették Borsát...)

 

De szerencsére minden rendben, már a 7kg-ot is meghaladta, pedig még (éppen) nincs két hónapos. Holnap megmérem, mert lehet, hogy már közelebb van a 8-hoz 3:)

 

Fiúk imádják, túlságosan is, úgyhogy ha más jár nálunk, szívbajt kap csak a látványtól is, mit művel a két nagy a legkisebbel :)

Buba egy darabig ignorálta, de most már megkedvelte az öccsét.

 

Hoztam képet is, ilyen volt, ilyen lett, két hónap alatt :)

 

        

Előzmény: Kinga-Kaszi (26520)
pacsuli Creative Commons License 2015.01.08 0 0 26521

Hahó, csajok, de jó, hogy hárman is előkerültetek! :) (egyébként az a bizonyos Fb-csoport működik egyáltalán? Még Trollka írta meg, hogy hol jelentkezzek be, de azóta se kaptam választ.)

 

Még nem tudjuk a nemét, csak két hét múlva megyek uh-ra, talán akkor már végre... már mindenki tűkön ül :)) hát, sokáig tartott, míg elszántuk magunkat, a két fiú elég munkás :) De most már a kocka el van vetve :)

Az a durva, hogy míg 2010-ben a dokimhoz kb a 16. héten kerültem (miután ejtett a korábbi dokim), a szülésznőhöz meg csak a hetedik hónapban, addig mostanra már kb az utolsó pillanatban estem be mindkettőhöz NÉGY hetes terhesen, két csíkos teszttel, mert annyira tele vannak :OOO Még jó, hogy valmai fórumban olvastam, hogy ilyen korán fel kell őket hívni, különben lehet hogy el se vállaltak volna már.

 

Boribon, nálatok mi újság? Hogy bírod néggyel? És hogy jött be az új suli? Nemlajos megtalált iskolaalapítással kapcsolatban?

 

Csiki: sajnálom, hogy Vikivel még mindig problémás a kapcsolat. a nevtan tényleg jó ötlet, főleg hogy ott veled is külön foglalkoznak. Családállításon nem gondolkoztál? (már ha ismered.) Nagyon meglepő dolgok tudnak ott kijönni, és sokat segíthet. Ha érdekel, mesélek róla privát. Eszterrel jobb már a viszonya?

 

Kaszi, te tényleg jó rég nem jártál erre :) Még ott akadtam el, hogy jöhet a kistesó, és hogy a férjed már a nyáron (ez múlt nyár volt :)) elkezd külföldön munkát keresni. A doktorihoz óriási gratula, nem semmi gyerek mellett! És a munkádhoz is, szuper jó, hogy olyan helyet találtál, amit szeretsz is :) Konkrétan mit csinálsz, gyerekekkel terápiáztok?

 

Nálunk ami Doncit illeti, az elején, amikor még nem mondtuk el a fiúknak a tesót, szegény teljesen meg volt zakkanva, biztos érzett valamit, csak nem tudta, mi van. Amióta tudja, hogy tesója lesz, láthatóan lenyugodott kicsit. nagyon remélem, hogy nem fogja szÍvére venni a konkurenciát.

Valamiért Doncinál az ovi helyzet azóta se javult, úgy kell betuszkolni az ajtón, aztán öt perc múlva vígan játszik. Ki is lestem, és tényleg :) Szóval nem értem, minek a fesztivál minden nap :(

 

Kinga-Kaszi Creative Commons License 2015.01.08 0 0 26520

Sziasztok lányok!

 

Kb millió éve nem jártam erre. Újrainstaláltuk a gépet és azt hittem, elfelejtettem a passwordot, aztán nem sokat törődtem azzal, hogy újat kérjek és most zuhany alatt eszembe jutott :))) Most nem tudok visszaolvasni, de kb tisztában vagyok azokkal, akik fuckbuck ismerőseim, a többieknek megígérem, hogy holnap törlesztek.

 

Mi jól vagyunk, sok érdekes dolog történt velünk, mióta nem írtam. befejeztem a mesterit is, disszertáltam, úgyhogy ez a része letudva. Még szeretnék egy 4 éves terapeuta képzést, de azt majd nyártól, esetleg, pár hónap pihenő még kell :) Találtam munkát, szakmában, ami szerintem k. nagy mázli, ha azt vesszük, hogy 42-en voltunk az évfolyamon és 2-en találtunk munkát szakmában. A Gyerekvédelemnél hirdettek meg pszichológus állást, erre pályáztam. 6-an voltunk az állásra, 3 fordulóban vizsgáztunk. Utolsó fordulóra egy lánnyal maradtunk ketten, vérre ment az utolsó vizsga. Nehéz és sok volt az anyag, vizsgáznom kellett fejlődéslélektanból, diagnosztikából, kognitív viselkedés terápiából, amikkel nem is volt nagy gond, viszont sok törvényt is be kellett vágnom, ami nem az én asztalom. Sajnos, elég nehezen ment nekem a szóról szóra magolás törvények esetén (mert így kérték, nem tartalmat...), elég nehezen vágtam be azt a 120 oldalnyit, sok pontot veszítettem ott, hogy nem jó helyre tettem a vesszőt, illetve egyik szó helyett a szinonímáját használtam. Na mindegy, 6 heten keresztül ezzel az anyaggal keltem, feküdtem, mégis meglepett, mikor engem választottak. 

   Nagyon szeretem a munkahelyemet, már 2 éve a Gyerekvédelemhez akartam jönni dolgozni, de nem volt üres hely. Az én helyen is májusban ürült, de őszig semmi mozgás nem volt, a megyei tanács nem engedélyezte addig az állás meghirdetését. Azért jól fogott egyetem után az a pár hónap pihenő. Sokat kirándultunk Adrival, a dög melegben itthon voltunk, hűsültünk, medencéztünk, rengeteg mesét olvastunk. Adri nagyot nőtt, bár még mindig nem érte el kortársait. Most 99-100 centi és 16,5 kg, 98-104-es ruhát hord, 26-os lába van. De tökügyes a kiscsaj, szereti az ovit,bár a tavalyi kedvenc pajtásai suliba mentek ősztől, azóta nem akar még hétvégén is oviba menni. Nagyon szeret gyurmázni, legozni, olvasni (vagy ha mi olvasunk neki), rajzolni, futóbiciklizni, most hogy ekkora hó van, szánkózni meg jégen csúszkálni. 

 

Tartottam attól, hogy nehéz lesz összeegyeztetni a melót, Adrit, házimunkát és a hobbiimat (mert a hangversenyekről, olvasásról és futásról nem vagyok hajlandó lemondani), de egész jól megy, sőt nagyon jól megy. Egyrészt mióta nem vagyunk itthon késő délutánig, a házimunka jelentósen redukálódótt. Amint hazaérünk, Adrizás van, az a másfél óra az övé, azt csináljuk, amihez kedve van, akkor csak rá figyelek. Miután lefektettem (este 7 óra), jöhet némi csendes házimunka, este olvasás, csütörtök esténként hangverseny. A hétvége pedig szent, amióta olyan kevés a szabadidőnk, megbecsüljük rendesen. 

Pillanat, keresek egy szép képet kisasszonyról :)

csikilany Creative Commons License 2015.01.08 0 0 26519

Hű de rég jártam erre. És mit latok!! Pacsuli!! Gratulálok :) hat nem azt mondogattad, hogy nem lesz 3.?? :) neme kiderült mar azóta? 

 

Mi megvagyunk, Vikivel továbbra is hullámzó a kapcsolatunk a hullámzó viselkedés miatt. Mostanában megint gondolkodok a nevelési tanácsadón... 

 

A Karácsonyt nagyikkal es nagynénikkel együtt ünnepeltük nálunk, volt nézeteltérés meg stressz is enyi emberrel. Őrültem amikor hazament mindenki :)persze azért jo volt együtt ünnepelni... 

 

Nalunk is sok lett az ajándék, főleg, mert Viki névnap is 23-an van. De úgyis csak ekkor meg szülinapra kapnak játékokat, s nagyon kinőtte mar Viki a régieket. A legnagyobb ajándék a hét törpe haza volt berendezéssel, törpékkel es Hófehérke meg herceg Barbie-val . Így meglett az első Barbie-ja is. Nagyon szep amugy, csak sok apro dolog van benne, es Eszter miatt igy ritkan tudunk jatszani vele. 

Boribon Creative Commons License 2014.12.28 0 0 26518

Sziasztok, egy éve nem írtam ide, és nem is nagyon jártam erre. Kistesókhoz gratulálok, nemlajosét tudtam a FB-ról :) Jó látni, hogy ti még itt vagytok. 

pacsuli Creative Commons License 2014.12.26 0 0 26517

Sziasztok! Megint nagy a csönd! Remélem, mindenki jól van! Nemlajos, biztos megszületett már négyeske, mesélj, hogy vagytok? Hogy hívják? :) És hogy fogadták a nagyobbak? Hogy fértek el? :)))

 

Ami engem illet, 16+2-vel még mindig hiába lesem itt, hogy indul-e korosztályos topik :) De csak nem akar. (Fura nagyon, ahogy ezek kifulladtak, anno a szt-ben meg a felkészülősben is őrült pörgés volt...) Jól vagyok amúgy, a fiúk örülnek neki egyelőre, remélem, ez fél év múlva is így lesz :) Nemet még nem tudjuk, talán majd a következő uh-n látszani fog már valami. Addig neveken sem gondolkozounk (na jó, én lányneveken titokban igen :)))

 

Meséljetek, kivel mi van? Hogy telt a karácsony? Idén jobban sikerült gátat vetni az őrüleetes játékáradatnak, persze még így is jóval több volt, mint amit annak idején bármelyikünk is kapott, de ez van, szélmalomharc, igyekszem titokban mindig selejtezni, mert minél több játékuk van, annál kevésbé tudnak magukkal mit kezdeni, ezt már megfigyeltem. A bőség zavara baromi nyomasztó tud lenni.

 

A kajával meg halál büszke voltam rájuk: idén nem hal volt, hanem strucc :)))) MÉghozzá steak, amit eleve életemben először próbáltam, pláne struccból. Hát ez a két kis éhező szó szerint  zabálta a húst, egy órával vacsora után meg jöttek, hogy kérnek repetát, mert ez mennyire finom, én ott olvadoztam :))) Eyébként tényleg jól sikerült. Leginkább magában ették, meg a párolt zöldbabot hozzá, a krumplihoz alig nyúltak, úgyhogy igazán adtunk az egészséges táplálkozásnak :) (A struccról azt tartják, hogy a legegészségesebb húsféle.)

 

Boldog ünnepeket mindenkinek!

Nemlajos Creative Commons License 2014.10.28 0 0 26516

Sok fejlemény nincs, volt megint megbeszélés pszichológus nénivel, ő is olvasta a Beszélj úgy-at 3:)
Nem volt baj azzal, amit mondott, de úgy éreztem, nem igazán érti, mi a bajom (korosztályos hatalomvágyról beszélt, mikor ez csecsemő kora óta van, meg hogy ugye krízisből krízisbe esik az újabb tesókkal, de hát ezt most nem fogom tudni neki semmivé tenni), vagy legalábbis nem nagyon tudja a megoldást belehelyezni egy sok kisgyerekes család életébe.

Ami jó, hogy járhat Döme szabad játékos terápiára, meg Ayres (jól írom?) terápiára.

Előzmény: csikilany (26514)
Sethi Creative Commons License 2014.10.22 0 0 26515

Hát, azért megnyugtató, hogy nem csak én vagyok ezzel így. Nálunk Enikő az, akivel hasonlóan állok. Viszont neki ott az apja, aki ugyanaz a természet, ők bezzeg jól megértik egymást.

Előzmény: Nemlajos (26513)
csikilany Creative Commons License 2014.10.21 0 0 26514

Ertem . Nagyon kivancsi vagyok a fejlemenyekre!

Előzmény: Nemlajos (26513)
Nemlajos Creative Commons License 2014.10.18 0 0 26513

Hát, eléggé viharos a kapcsolatunk, legkevésbé őt értem meg, legkevésbé vele vagyok szolidáris, és nem szeretném, ha ezt továbbgörgetnénk.

Előzmény: csikilany (26512)
csikilany Creative Commons License 2014.10.13 0 0 26512

Nem voltam meg, egyelore maradtam ennel az online megoldasnal. Elegge megnyugtato dolgokat irt.

 

Nemlajos, te miert viszed Domet?

Előzmény: pacsuli (26506)
Nemlajos Creative Commons License 2014.10.04 0 0 26511

Voltam, azóta kétszer volt már Döme a pszichonéninél játszani, még 2-3 alkalom, és megint beszélgetünk a nénivel.

Előzmény: pacsuli (26506)
Allia Creative Commons License 2014.09.29 0 0 26510

Próbáltam visszaolvasni, de sikerült félreértenem. Közben rájöttem, bocsi. Így jár, aki ritkán szólal meg. :-)

Előzmény: Sethi (26509)
Sethi Creative Commons License 2014.09.29 0 0 26509

Én a fehérje allergiáról beszéltem. Szerintem olvass vissza kicsit. Nem laktózérzékeny, hanem fehérje allergiás. :)

Előzmény: Allia (26508)
Allia Creative Commons License 2014.09.27 0 0 26508

Sajtot pont ehet, abban nincs laktóz, az a tej zsírja. Laktóz intoleráns barátunk oktatott a múltkor. Nem tudom, gyereknek lehet-e szedni laktáz enzimet tabletta formában, de ő szed, és neki segít.

Előzmény: Sethi (26507)
Sethi Creative Commons License 2014.09.26 0 0 26507

No igen, laktózintolerancia esetén nem lehet túladagolni a tejet, fehérje allergia esetén viszont igen. És ja, legalább annyira gáz, mint a gluténérzékenység, mivel bárhová utazunk, nem tudjuk mi van a kajában, amit elénk tesznek. :( Még jó, hogy csak enyhe allergia, de most gondolj bele, megiszol egy pohár tejet, és 12 órán belül hasmenésed lesz tőle. Megeszel még mellé egy kis sajtot, eszel egy sütit, amiben tej van, és a tünetek csak fokozódnak.

 

Indonéz vérvonal az vicces, állítólag, a pletykák szerint, apósom családjában volt egy indonéz ág is a felmenők közt. Ami megmagyarázná a sőtétebb bőrét. :) Lehet kéne egy családfakutatást csinálni. :) Egyébként a gyarmatok miatt ez sem lenne meglepő. :)

 

Uramisten, nálunk Tibi lassan két éve nem alszik napközben. Idén Enikő is leszokott róla. Tibit még így is alig tudom esténként lelőni. Olyan fél 9-ig simán ébren van. Bár nem is hatkor kel :D Most Enikő szivatja, ma reggel is felébredt a zuhanyozásom hangjára, felkapcsolta a villanyt, pisilt a bilibe, aztán elkezdte keltegetni a bratyót is (onnan tudom, hogy piszok módon kukucskáltam a kulcslukon.) :D

 

Múlt hét végén a macskát is elköltöztettük anyósomékhoz. Tibi azóta emlegeti, már a kocsiban hazafelé is mondta, hogy jaj, menjünk vissza, mert ottfelejtettük a cicát. Tegnap is jött oda hozzám, hogy most azonnal menjünk Ómához, és hozzuk haza a cicát. Nekem meg a szivem szakad meg ilyenkor. :(

Előzmény: pacsuli (26505)
pacsuli Creative Commons License 2014.09.25 0 0 26506

Na voltál azóta a nevtannál? Nemlajos, és ti?

 

Ez egy elég jó meglátás, hogy a dolgok jó oldalát is képesek legyünk nézni a tesóféltékenység esetén... Jó a blog is nagyon!

 

Suli: szerintem környéke válogatja, hogy az ovikból mennyire dobják ki a hatéveseket (pl ha valaha beköszönt a törvény, hogy három éves kortól menni kell oviba, mert ezt évről évre elhalasztják, miután nincs hely), de itt nálunk nem sok változás történt az ovik hozzáállásában, mégis tavaly és idén is öt egész osztállyal többeet kellett indítani, mint az előző években. A sulinak is jól utána kell nézni, de az itteniekben akkora a leterheltség, hogy egy épp csak hat éves gyerek kizárt, hogy bírja, hacsak nem zseni vagy tejbetök. És itt is az a tendencia még mindig, hogy az osztályok kétharmada beltöltötte a hetet. Ilyen aránynál szerintem a hatévesek inkább szívnak, mert nem hozzájuk igazítják a tempót.

 

Evezés: Búbánat Völgyétől Visegrádig a gyerekekkel :)) pont kellemes kis táv :))

Előzmény: csikilany (26491)
pacsuli Creative Commons License 2014.09.25 0 0 26505

Jaj, ez kemény :(((( Nem egyszerű ezzel élni, az biztos, és gondolom erre olyan laktáztabletta sincs, mint a tejcukorérzékenyeknek, hogy ha máshol eszel, max beveszed hozzá, és nincs gond... De az jó hír, hogy kinőheti! Nekem gluténérzékeny ismerősöm van, na az durva, még az edények se lehetnek ugyanazok, mint a család többi részének, és a lisztevés következményei végzetesek is lehetnek.

 

Esküszöm most már figyelem a gyerekek szemét, de banyek a legtöbbnek van ilyen ránca :O És tlaáltam is a neten pár cikket, ami szerint ez tényleg lehet allergia jele, frankó.

 

MIféle indonéz vérvonal? :OOO

 

Babola: hát ez nagyon cuki :))))))))))))

 

Nálunk Donci hetek óta nem hajlandó aludni az oviban, ennek megfelelően délután öttől használhatatlan és folyamatos hisztériás rohamokat produkál. De hogy miért jó neki, hogy két és fél órát fekszik nyitott szemmel a besötétített szobában, azt nem értem.

Előzmény: Sethi (26502)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!