Keresés

Részletes keresés

Laci6802 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 71

Előbb a háziorvosoddal,vagy amelyikkel csináltatod, beszéld meg hogy ő megadja-e az alkalmasságit a szemüveggel. Ha megvan megvan mehet a vizsga. PAV-on semmi ilyesmit nem kérnek-néznek,sima szemüvegbe is mehetsz.Viszont ha munkába állsz,ott már orvosa is válogathatja hogy elfogadja agy sem. Volt olyan cég ahol orvosira sem küldtek,de volt ahol a pöttyös ábrák közöltem hogy szintévesztő vagyok,de van ilyen szemüvegem.Azt mondta hogy akkor azzal olvassam,simán ment és simán engedett vezetni .Más kérdés hogy soha nem is használtam mert nincs rá szükségem az életben,mindennapokban.

Előzmény: KTM187 (70)
KTM187 Creative Commons License 2021.04.26 0 0 70

Üdv. 

Én is gratulálok a sikeredhez. Néhány éve már én elvetettem a dolgot, találtam furgonos munkát magamnak, amit szeretek, és így nem kell hozzá hivatásos jogosítvány, de újra meg újra felötlik bennem, hogy azért szívesen kóstolnék bele a személyszállításba is, és jó volna valami megoldás rá. Én arra volnék kíváncsi, hogy a 2. csoportút vajon orvosa válogatja, ki az, aki szemüveggel megadja, vagy ez is még ezen felül "kedvfüggő" is egyes orvosoknál. Én szívesen fogadnék akár privát üzenetben is tippeket, kihez volna érdemes menni, akinél jó esélye van az embernek. 

Onnantól meg ha a PÁV II.-n valóban nem kötnek bele, akkor már csak azt az akadályt kellene leküzdenem. Nekem sem volna szükségem további "kontrollra", mert ha csinálnám is, egyéni vállalkozásban magamnak. Egyenlőre nem vonz a D kategória, meg a nagybuszok :D 

Előzmény: Fűzfa16 (66)
Laci6802 Creative Commons License 2021.03.17 0 0 69

Én is szintévesztő vagyok,pár éve csináltattam is egy szinszűrő szemüveget amivel a dokinál hiba nélkül láttam a pöttyös ábrákat és a kontraszt tesztet is végig.  Monitor képernyő nem tudja visszaadni azt környezetet mint amikor kb természetes fény mellett dokinál olvasod. A szemüveggel is van ugy hogy a képernyőn sem mindegyik az igazi.

Előzmény: color eye (68)
color eye Creative Commons License 2021.03.14 0 0 68

A színtévesztő tesztem eredménye. Állítólag színtévesztő vagyok, (LOL) ezért csináltam egy tesztet csak úgy, itthon a gép előtt. Nyilván nem ment csettintésre, volt olyan ábra aminél elidőztem.

color eye Creative Commons License 2021.03.14 0 0 67

A színtévesztő tesztem eredménye. Állítólag színtévesztő vagyok, (LOL) ezért csináltam egy tesztet csak úgy, itthon a gép előtt. Nyilván nem ment csettintésre, volt olyan ábra aminél elidőztem.

Fűzfa16 Creative Commons License 2021.02.18 0 0 66

Szia! Egy maszek cégnél hordom az embereket dolgozni.Egyébként én is gondolkodom azon,hogy meg kellene csinálni a nagy D kategóriát és elmenni a Volánhoz. Csak az a baj, hogy ahhoz először a C kategóriát is meg kellene csinálni, az meg már úgy sok-sok pénzbe és időbe kerülne. A Páv-nál ott biztos, hogy nincs gond a szemüveggel mert nekem se volt, a Bkv-nál meg szerintem először érdeklődd meg,hogy mit szólnak a szemüveghez. De szerintem ,ha már a jogosítványt meg lehet csinálni akkor ott se szarakodnak vele, gondolom én.

Előzmény: vpisti2107 (65)
vpisti2107 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 65

Szia olvastam az üzeneteidet,nagyon örülök ,hogy sikerült megszerezned a hivatásos jogsit.Nekem  sima A és B kategoriás jogsim van,de nagyon rágóta ábrándozok D kategóriáról.De viszont én is szintévesztő vagyok.Szeretnék korrekciós szemüveget ,de nem tudom megéri beruházni rá ,ha nem fogadják el.Megkérdezhetném merre helyezkedtél el?Mert én nagyon gondolkodom ,hogy Bkv-hoz menjek sofőrnek,csak ha ott csináltattnám meg a D kategoriát akkor mennyire szólnának a szemüvegért?Persze előtte magam költségén Páv 2 megcsinálnám.Kérlek segits tanácsadással.Előre is köszi.Varga István,Érd. 

Előzmény: Fűzfa16 (50)
Laci6802 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 64

Amúgy még szükséged lehet rá ha netán másik munkahelyre mész és alkalmasságin nézik a szinlátást. Hol vetted ezt a szemüveget? Egyébként nekem is van ilyen,és nem volt olcsó.

Előzmény: Janek84 (62)
Laci6802 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 63

Inkább ne add el,azt személyre szólóan neked csinálták.Amúgy sem cserélgetik a sima szemüveget egymás közt az emberek.

 

Előzmény: Janek84 (62)
Janek84 Creative Commons License 2021.02.11 0 0 62

Üdv!

 

Ha valakit érdekelne milyen egy színlátás javító szemüveg nekem lenne egy amit a napokban vettem alkalmassági vizsgához, viszont szeretnék megválni tőle.

Fűzfa16 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 61

Szia! Ha tudok akkor segítek! Konkrétan mire vagy kíváncsi?

Előzmény: meridamen (60)
meridamen Creative Commons License 2021.01.22 0 0 60

Szia!

Tudnál segíteni hivatásos jogsi ügyben?

 

Előzmény: Fűzfa16 (56)
tortacsaba Creative Commons License 2020.12.28 0 0 59

Szép napot! 
Tóta Csaba vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának negyedéves optometrista hallgatója.
Szakdolgozatom témája 11 db online színtévesztő teszt megbízhatóságának vizsgálata.
A teljes vizsgálat 4 különálló űrlapon végezhető el. Ez az űrlap az első három teszttel foglalkozik.
A teszt során a név megadása nem kötelező, de a követhetőség érdekében kérem adjon meg egy felhasználónevet, melyet minden űrlapnál újra rögzítenie kell, hogy tudjuk egybe tartoznak.
A kapott mérési eredményeket írja a kérdőív megadott mezőibe vagy jegyezze le és küldje el nekem. (tota.csaba@gmail.com)
A tesztek elvégzéséhez kérem készüléke fényerejét állítsa maximumra (de minimum 75%).
Ha van bármilyen színszűrő beállítása (night shift, kékfény szűrő, color blindness filter) kérem kapcsolja ki!
A képernyőt direkt megvilágítás ne érje (a legjobb sötétben, vagy minimális háttér megvilágítás mellett).Ha monitort használ a kontraszt legyen min 75%, a színhőmérséklet: „meleg”.
Ha Ön színtévesztő (vagy a teszt során színtévesztést tapasztal) és szeretne ennek jobban utánajárni (pontosabb diagnózis, korrekciós lehetőség), akkor adja meg elérhetőségét.
A tesztek elvégzése körülbelül 20-30 percet vesznek igénybe.
1. https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc41ivksIK.../viewform...
2. https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc8.../viewform...
3. https://docs.google.com/.../1FAIpQLSejJpER77m.../viewform...

Segítségét előre is köszönöm!

Laci6802 Creative Commons License 2020.10.03 0 0 58

Szintévesztőként nem tudod milyennek kellene látnod azt a szint amit nem jól látsz. Én szintévesztőként arra a vezetékre amit mindenki pirosnak mondott,simán narancssárgának neveztem. Persze ez attól is függ,hogy az a piros mennyire piros,sok árnyalat van egy szinen belül is.  Mikor megkaptam a szemüveget,rácsodálkoztam hogy a szinek sokkal élénkebbek mint nélküle. És igen,a szemnek hozzá kell szokni hogy most másképpen látja a világot. Később sem fogod másnak látni mint most,viszont a szemed megszokja,megtanulja. A doki is ajánlotta hogy gyakoroljak szinlátás teszteken minél többet. 

Előzmény: ducsmok (57)
ducsmok Creative Commons License 2020.10.02 0 0 57

Sziasztok!

 

Egy kérdésem lenne azokhoz, akiknek már van színtévesztés korrekciós szemüvege. Én ma voltam vizsgálaton, és a szemüveggel a pirosat narancssárgának láttam. Azt szeretném tudni, ha rendszeresen hordom, akkor megtanulja-e az agyam, hogy az a narancssárga piros (és pirosnak fogom-e látni), és meg fogom-e tudni különböztetni a narancssárgát a pirostól. Nagyon köszönöm! 😊 

Fűzfa16 Creative Commons License 2020.07.06 0 0 56

Én is csak vezetés közben használom és főleg napsütésben, mert úgy valóban kellemes viselni.Csak mindig kéznél kell,hogy legyen mert ugye most már, hogy hivatásos jogsim lett bele lett írva a szemüveg kódja a jogosítványba!

Előzmény: Laci6802 (53)
Fűzfa16 Creative Commons License 2020.07.06 0 0 55

Teljesen egyet értek, biztos van olyan szakma ahol valóban fontos a tökélete színlátás, de a hivatásos sofőrséghez semmi semmi szükség rá!

Előzmény: color eye (51)
Laci6802 Creative Commons License 2020.07.04 0 0 54

Az orvosit én sem a saját orvosomnál csináltattam,mert nem régóta volt nálunk és nem lehetett vele olyan közvetlen módon kommunikálni mint az előző orvossal aki végül megadta az alkalmasságit.

Előzmény: Fűzfa16 (50)
Laci6802 Creative Commons License 2020.07.04 0 0 53

Én a Budapesti Műszaki Egyetemre mentem fel,ott vizsgált meg a doktornő (egyetemi tanár) ,majd az elkészült lencséket is nála vettem át.Adott egy aláirt lepecsételt igazolást melyen szerepelt egy hogy az általuk készült lencsék hivatalosan is a gyógyászati segédeszközök listáján elérhető. A mindennapokban nem használom mert ugy nincs rá szükségem.Csak nagyon ritkán veszem fel,főleg erős fényben,ugy nekemnyugtatja a szines lencse a szemet.Viszont ahogy kezd este csökkenni a természetes fény már nem érdemes használni mint pl a napzemüveget sem.

Előzmény: color eye (51)
Laci6802 Creative Commons License 2020.07.04 0 0 52

A pávhoz nem kell a szemüveg,de jo ha használja az ember a szines gombos-korongos feladatnál.Nekem két pav kategória volt a jelentkezésen bejelölve 2-3-as.Én saját költségen csináltam.Azt mondta a kiértékelő csaj hogy a pav 1 simán mrgvan de ha akarok mehetek mégegyszer és javithatok a pav 2-ért ,igy mindkettő megvan. Később kollégám is volt ofa-s képzés keretén belül pav-on,de nála szigorubbak voltak,ha nem sikerül nem volt javitási lehetőség. Igy már csak a munkahely keresés  a legnehezebb feladat.

Előzmény: Fűzfa16 (50)
color eye Creative Commons License 2020.07.04 0 0 51

Nekem ezzel az aránytalanul nagy korlátozással van bajom. Mind a szakmákban, mind az élet bármely területén. Vegyük például a hivatásos jogosítvány megszerzését. Kérdem én? Miért kell megkülönböztetni, és ezzel hátrányos helyzetbe hozni azt, aki a 16 millió színárnyalatból csak mondjuk, 12 milliót ismer? De látja, a jelzőlámpa összes színét? Ráadásul mikor közeledik a lámpás kereszteződéshez, tudja, látja, és érzékeli, hogy a felső lámpa világít, amikor meg kell állni? Pláne, hogy a kereszteződést a megfelelő sebességgel, és körültekintéssel kell megközelíteni. Ne a vizsgálatot végző orvos értelmességén, jóindulatán múljon már, hogy valaki kap hivatásos jogosítványt, vagy nem. Az meg teljesen abszurd, hogy ha a Colorite szemüveget nem fogadja el! Egy olyan szemüveget, amivel az erre hivatott tesztet sikeresen el tudja végezni a páciens. Számomra ez olyan, mintha a gyengénlátó embernek a vizsgálaton nem engednék használni a szemüvegét.

Fűzfa16 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 50

Köszi! A 2-es csoportú alkalmassági ami a jogsihoz kell az egy kicsit macerás volt, mert  nem akarták elfogadni a szemüveget, a 3. doki fogatta csak el. A PÁV az zökkenőmentesen zajlott (igaz csak másodjára sikerült de nem a szemüveg miatt), valószínű nem én voltam az első ott aki ilyen szemcsibe csinálta. Az üzem orvos se problémázott.

Előzmény: Laci6802 (49)
Laci6802 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 49

Gratula. Simán ment ar orvosi,üzemorvosi vizsgálatnál minden?

 

Előzmény: Fűzfa16 (48)
Fűzfa16 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 48

Üdv mindenkinek! Utolsó bejelentkezésem óta, ami jó régen volt sikeresen megcsináltam a D1 kategóriás jogsit és a PÁV2-es vizsgát (szemüveggel). És azóta már sofőrködök!

Laci6802 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 47

Én szintén vörös-zöld szintévesztő vagyok. Anno mikor hivatásos jogositványt szerettem volna,megbeszéltem ezen problémámat a háziorvossal. Baboskönyv elő,amit láttam láttam amit nem azt nem.Doki azt mondta hogy enyhe szintévesztésem van. Amúgy nem tudom hogy vannak.e fokozatai .Szemüveget én is csináltattam,jogositványt is megkaptam. A szineket mindenki látja,csak akinek van ilyen problémája annál előbb jelentkezik az hogy nem tudja megkülönböztetni az árnyalatokat,egymáshoz hasonló szinű karaktereket stb

Előzmény: color eye (46)
color eye Creative Commons License 2020.07.01 0 0 46

Szerintem tévhit él a köztudatban a „színtévesztőkkel” kapcsolatban, amit azok publikálnak és hitetnek el másokkal, akik szerint tudnak a más szemével látni. Már a színtévesztő elnevezés sem álja meg a helyét. Maximum korlátozott színlátó. Állítólag én is vörös-zöld „színtévesztő” vagyok, mert a babos könyv olvasása 85-90%-os volt. (Colorite szemüveggel 100%) Ezért megbélyegeztek ezzel a lealacsonyító jelzővel, és például ezért nem kaphattam hivatásos jogosítványt. Én nyugodtan kijelentem, hogy a mindennapi életben igen is nagyon színesen látom a világot. Amire azt mondom, hogy piros, azt az ép színlátó is annak látja. Amit én zöldnek látok, az az ép színlátónak is zöld. Ami kék az nekem is kék. A sárga nekem is sárga, és még folytathatnám. Tudok gyönyörködni egy szép tájképben, látom a sok különböző szép színt. A múltkor láttam egy összehasonlító képet, hogy hogyan látják ugyan azt a képet a „színtévesztők”. Nos az egy nagy tévedés. Egy különböző gyümölcsökkel teli tálról szólt. Az egyik szép színes, a másik egy sephia minőségű. Borzasztó hogy ilyen téves állítással azonosítsák a „színtévesztőket”. Én bármikor, este és nappal is messziről megmondom a jelző lámpák színeit, meg tudom mondani a sok színes ceruza színeit, meg tudom különböztetni a villamosvezetékek színeit, látom a színek árnyalatait, és még sorolhatnám. Ez kb. olyan mintha a rövidlátót vagy bárkit, aki szemüveget visel, vaknak neveznénk. Ez igazságtalan diszkrimináció.

opto16 Creative Commons License 2020.02.06 0 0 45

Üdv! Végzős optometrista hallgató vagyok és szakdolgozatomat a színlátás és pályaalkalmasság témakörben írom. Az alábbi kérdőívvel képet szeretnék kapni arról, hogy mennyire egységes a színtévesztők munkaalkalmasságának megítélése egyes pályákon, szakmákban. Remélem, a válaszaitok által sikerül élesebb képet kapnom a jelenlegi elbírálási rendszerről és a Colorlite szemüveg elfogadottságáról, mint korrekciós segédeszköz. Kérlek benneteket, hogy segítsétek dolgozatom megírását egy kitöltéssel. Köszönöm!

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdzzvszESLNcUQ5sssPU2fkBkfjXNz2Ho8wDU2x94vmD_bGRA/viewform?usp=sf_link

Laci6802 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 44

Bármelyik orvoshoz mehetsz,ha megadja a 2-ea csoportu alkalmasságot munkába álláskor üzemorvosnál úgyis kiderül. Az orvos szerint enyhe fokú szinlátászavarom van .Mondtam hogy jogositványt szeretnék és spéci szemüveggel teszteltem és akkor mindent el tudtam olvasni pöttyös könyvben. Azt mondta hogy akkor megadja. Üzemorvosnak is mondtam és ő is alkalmasnak nyikvánitott ,igy gkv vezetőként dolgozok.

Előzmény: No Home (43)
No Home Creative Commons License 2019.12.10 0 0 43

Sziasztok.Ha a háziorvos eléd teszi a baboskönyvet akkor keress egy távolabbi vidéki orvost azok általában csak annyit kérdeznek van panasza? Nincs. Aláírja automatikusan a kettes csoportot.... Pesti orvosok kukacosak....

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.09 0 0 42

Én tudok,a vizsgálatnál úgy oldotta meg hogy szem váltása helyett mindig csak a kezét váltotta a jobb szemére /tompa látás/

Előzmény: 79csillag (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!