Az nem hiszem, hogy probléma lehetne. Csak az számít, hogy a kitöltéskor legyen őszinte. Elég rossz fényt vetne a biztosítókra, ha előírnák a biztonságos viselkedést. Viszont a biztonságos életmódot reklámozni, a biztonságos termékeket szponzorálni szokták. A reklámjaik (pláne életbiztosítás esetén) eleve a felelős családfenntartó mentalitású embereket célozzák meg. Ezért valaki játszhat arra, hogy a biztosítási összeggel segítse a hozzátartozóit, (ha már csak így megy), és belefog mindenféle veszélyes szabadidős tevékenységekbe:D A nyílt öngyilkosság viszont köztudomásúlag kizáró ok.
Utánanéztem, és valóban. Akkor jobb a helyzet, mint gondoltam. Ezek szerint (a kockás hasonlattal) csak akkor van gáz, ha 8-szor 1-est dob az ember és még utána feldob egy érmét és az is fej lesz.
Inkább induljunk ki abból, hogy évente 1000 alatt van már a balesetben elhunytak száma Magyarországon. Számoljunk mondjuk napi 3-at az egyszerűség kedvéért. Annak esélye, hogy 10 millióból pont ebbe a 3-ba kerülsz, 1: 3 333 333.
Először pénzérmés példát akartam írni, de nem akartam a 2-es számrendszerrel túl kockának tűnni (így is elég kockák a hozzászólásaim), ezért írtam kockát.:))))
Ez egyébként nagyságrendileg azzal van egy szinten, mintha az ember minden reggel feldobna egy dobókockát, és valahányszor 1-est dob, akkor újra kell dobnia. Aki nek 7-edik dobásra is egyes jön, az vesztett... Lehangoló erre így rágondolni, de matematikailag ez az igazság.:(
Itt látszik, hogy az autó (és motor) baleset messze a leggyakoribb baleseti forma. Az ember sokat javíthat az életesélyein, hanem autózik (pláne nem motorozik) túl sokat.
Egy nagyon durva becslés egy totálisan átlagos emberre:
Tekintve, hogy az elhalálozások kb. 5%-a származik balesetből (97-es USA adat) mondhatjuk durván, hogy 1:20 az esélye, hogy egy átlagember balesetben hal meg. Tegyük fel, hogy valaki most 20 éves, és 80 éves koráig élne, ha nem halna meg balesetben. Tegyük fel, hogy ezen 60 év alatt minden nap egyenlő esély a balesetre.
60 év az 21900 nap,
vagyis annak az esélye, hogy egy átlagemberrel egy bármely tetszőleges napon történjen meg a dolog: