Nem sokat lattak, Agdamon es Sztepanakerten gyakorlatilag csak athajtittak, es csak Susaban setalhattak egyet, tehat eleg sekelyes a dolog, de egyelore ez van.
Es ha jol ertettem az egesz Bakubol oda-vissza csak $80 volt.
Egyeni maszkalast az aknaveszelyre hivatkozva nem engedtek.
Egyelore ez van, katasztrofaturistaknak es el nem ismert orszagok gyujtoinek megerheti.
Idén nyáron július 23-31. között Örményországban kalandoztunk, megosztok pár hasznos tapasztalatot és tippet egy örmény utazással kapcsolatban, az első részben a közlekedési lehetőségeket gyűjtöttem össze.
Érkezés Örményországba: A Wizz Air légitársaságnak közvetlen járata van Budapestről Jerevánba, ami hetente kétszer, szerda és vasárnap este közlekedik. A repülő késő este (23.30) indul Budapestről, és hajnalban érkezik Jerevánba. Tipp: aki tud, próbáljon minél előbb leszállni a repülőről, és elsők között érkezni a terminálba, mert még az útlevélellenőrzés is vár a megérkező utasokra, és bizony hosszú sor alakul ki. Mi a vége felé szálltunk ki a repülőgépből, és 1 órán át álltunk sorba, ami hajnal 3 és 4 óra között nem a legkellemesebb. Visszafelé örmény idő szerint 5:25-kor indul a repülő (magyar idő szerint 3:25), így mi már magyar idő szerint hajnal 1 órakor útra keltünk a repülőtérre. Nem érdemes nagyon kicentizni a repülőtérre érkezést, mert 2 plusz helyen is sorba kell állni a megszokott EU-n belüli repüléshez képest: mindenkinek sorba kell állni a check in pultnál a reptéren, aki csak kézipoggyásszal utazik, azoknak is, illetve hazafelé is túl kell esni az útlevélellenőrzésen, ami szerencsére kifelé már sokkal gyorsabban ment.
Bejutás a reptérről a városba: Mi a hajnali érkezés/indulás miatt taxival utaztunk. Mindenképpen ajánljuk a Yandex Taxi applikációjának a használatát, mert rengeteget lehet vele spórolni! Odafelé mi még nem tudtuk, illetve dramunk sem volt még, így a reptéren pulttal rendelkező Eco Taxival utaztunk, a pultnál ülő srác 5500 dramot mondott (1 dram 0,9 Ft 2025 nyarán), de a taxis végül 20 USD-t kért, és alkudozásra végül visszaadott 1000 dramot (kb 17,5 USD lett így az utazás). Visszafelé már Yandex Taxit hívott applikáción keresztül a szállásadónk, így visszafelé csak 2300 dramot kért a taxis. A reptéren vannak mezítlábas magán taxik is, a 20 EUR/út-nak senki ne dőljön be, az tényleg nagy lehúzás!
Aki tömegközlekedéssel szeretne a városba jutni, az a 100-as busszal tud a reptérről a városba bemenni, a busznak van megállója a Központi Buszpályaudvarnál, a végállomása pedig a belvárosban, az Opera és Kaszkád között fekvő Francia tér. Állítólag 45 percenként jár a busz, mi ezt nem teszteltük.
Tömegközlekedés városon belül: Jerevánnak egy metróvonala van (és egy 1 megállós kiágazás a déli végén). Mi a vasútállomás mellett laktunk, ahol a metrónak is van egy megállója (Sasunci David), így mi gyakran használtuk a metrót, szerintem a legjobb tömegközlekedési eszköz a városban, gyors, kb 5-10 percenként jár, igaz csúcsidőben elég zsúfolt lehet. Metróval könnyen elérhető a belváros, egy megállója a Köztársaság téren van, egy másik megállója pedig az Operától 5 perc sétára (Yeritasardakan). Egy vonaljegy 150 dram (135 Ft), ami érvényes metróra, autóbuszra és trolira is (a marsrutkára nem biztos, mert ezek között vannak magán társaságok is). Troli ritka és lassú, de mi teszteltük a Garni-ba menő marsrutka végállomására menet az 1-es trolit, összességében érdekes volt a retró járművel utazni. Az autóbuszok modernebbek és gyakrabban járnak. Marsrutkával egyszer utaztunk városon belül, zsúfolt volt, klíma nélküli és hosszan állt a dugóban, így városon belüli utazáshoz nekünk nem volt a kedvenc utazási formánk.
Tömegközlekedés városon kívül: mi 4 nap utaztunk Jerevánból vidékre, Gyumriba és a Szevan-tóhoz vonattal, Ecsmiadzinba és Garniba marsrutkával. Gyumriba napi 3 pár vonat jár; pénteken, szombaton és vasárnap van egy 4., ami IC-nek megfelelő gyorsvonat, nem áll meg sehol a 2 város között. Mi ezzel utaztunk. 2500 dram a menetjegy egy irányba, bő 2 óra a menetidő, Jerevánból 9.15-kor indul, visszafelé Gyumriból 19.40-kor. A sima személyvonatok ára 1400 dram/út.
A Szeván-tóhoz pénteken, szombaton és vasárnap jár a nyári szezonban 1 pár vonat. Jerevánból 8.30-kor indul, kb 2 és fél óra a menetidő. Több megállója van a tó partján, Szeván városában, a Poluosztrov-nál , ami a Sevanavank kolostorhoz a legközelebbi megálló, a végállomása pedig a tó keleti partján található Sorzsa. Mi Poluosztrov-ig utaztunk (ahogy a vonat utazóközösségének kb 2/3-a is), innen egy 10 perces könnyed sétával elérhető a Szeván-tó legnépszerűbb strandja. A Sevanavank kolostor innen még további kb 20 perc sétára van. A vonat visszafelé 17.49-kor indul Poluosztrovból. Fontos! Ne ijedjen meg senki, a vonat szó szerint fapados, kb 60 éves szerelvények járják az utat, klíma nincs, cserében le lehet húzni az ablakokat és kibámulni az elsuhanó tájra, ami elég tetszetős, hegyes. Viszont az ára baráti (Jereván-Poluosztrov 1100 dram), és sokkal kényelmesebben elfér az ember, mint egy zsúfolt marsrutkán. WC van a vonaton, kb. idősebb MÁV-os szerelvény színvonalra számítson az ember. A vonaton együtt utazik a nyaralókkal egy mozgó árus bácsi is, akitől üdítőket, harapnivalókat lehet vásárolni.
Ecsmiadzin-ba marsrutkával tud eljutni az ember, ami a Központi buszállomásról indul, és a 203-as számot viseli. Az utazás ára 300 dram/irány. Pontos menetrend nincs, akkor indul a kisbusz, amikor megtelik egy marsrutka utasokkal. Csúcsidőben állítólag 20 percenként jár, de ha hamarabb megtelik a kisbusz, akkor gyakrabban. A visszafelé jövő marsrutka vágállomása Jerevában nem a Központi Buszállomás volt, hanem onnan még tovább közlekedett, a belváros (Francia tér) érintésével a Matenadaran-ig.
Garni-ba a Gai utcán lévő buszállomásról indulnak a marsrutkák, az eddigi jereváni állomások közül ez van legtávolabb a központtól. Megközelíthető az 1-es trolival, vagy az 5-ös és 8-as buszokkal. Mi a Mega Mall-nál szálltunk le, ami Jereván egy nagy bevásárlóközpontja, és innen egy picit visszább, kb. 300 m-re van a marsrutkák végállomása egy parkos részen kiágazó kis mellékutca elején (a belváros felé visszaindulva 2. keresztutca balra). Innen a 266-os marsrutka visz Garniba, 500 dramért irányonként. A menetidő kb 45-50 perc, útépítés miatt Garni közelében jelenleg nagyon lassan haladnak a buszok.
Örményországból hazaérkezve, a megmaradt örmény pénzünket (örmény dram) szívesen átadnánk olyannak, akik ezután készülnek utazni. Budapesti átvétel. E-mailben tudunk egyeztetni.
If you’re the kind of traveler who loves to go with the flow, solo exploration is the way to go. There’s something magical about wandering the streets at your own pace, discovering hidden corners and unexpected treasures. Without the constraints of a schedule, you’re free to linger where you want, be it at a cozy café or a particularly photogenic spot.
Solo exploration allows for a more personal and intimate connection with the Old City.
Semmiképpen sem szeretném lebecsülni a korábbi szállás-információnak a hasznosságát, meg hát legalább feljött ez a topic is, ám megragadva az alkalmat jelzem, hogy Karácsonyra kaptam két remek antikvár könyvet is, mutatom. Amúgy semmi reklám, az örmény könyvem nálam már nincs, és a vadi új Grúzia is erősen fogyóban :-) Mindkét ország szuper, be lehet tervezni májustól, egyben a két országot (addigra a grúz hágók már biztosan járhatóak).
utazásból maradt 14000 örmény dram, ugyanennyi forintért Budapesten átadom, ha kell valakinek, aki pl. nem akar érkezéskor a reptéren bajlódni a pénzváltással, hogy ennél jóval rosszabb árfolyamon váltson. (A Jerevánba tartó marsrutkán csak kápét fogadnak el.)
"Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke."
Gratulálok a fotósnak! Komolyan kedvet kaptam visszamenni :-) Pár éve nem volt szerencsénk az autóbérléssel, előre hetekkel le volt foglalva minden, mondjuk akkor az irániak ellepték hétvégente Bakut, így helyben nem tudtunk bérelni. Látványos a fejlődés, építkezés. Bakura fel :-)
Linkelek pár pillanatot - csak a főbb állomásokat említve – a múlt heti Baku-Lahich-Yeddi Gozel-Sheki- Qobustan-Baku-Xınalıq-Laza- Qırmızı Qəsəbə-Sumqayit-Mardakan-Baku túráról:
Az országban az autóbérlés illetve autóvezetés nem jelent különösebb kihívást, feltéve, ha a vezető nem szeret száguldozni, mivel a jelentősebb főutak összefüggő kamerarendszernek adnak otthont. Viszont a pár kilométerenként elhelyezett kamerás kandelábereket egyrészt bemondja a Waze, másrészt látni is őket, ellentétben az ezen felül fényképező rendőrökkel, így a legegyszerűbb betartani a sebességkorlátokat, ezt teszik a helyiek is, így a közlekedés magyar szemmel kissé szöttyögős (de biztonságos). Bakuban nyilván fokozottabb a járműforgalom és ütem, de valójában csak egy faramuci körforgalom van a központban, ami nagyobb figyelmet kíván. A Yeddi Gozel felé, az R-8-as pár tízkilométerén felszedték az aszfaltot, a Khinaliq felé vezető egysávos szintén tré időnként, a Laza előtti rövid szakasz burkolatlan és meredek volta pedig nagyeső esetén jelenthet felkapaszkodási problémát, mint ahogy a későmájusi havazás Lahich felé, a vérmesebb emelkedőkön jelenthet aggodalmas pillanatokat a nyárigumikkal, de ezeket leszámítva a főbb utak jó minőségűek, az üzemanyag meg olcsó.
Ja, a legfontosabb: Baku nem (na jó, leginkább nem) egy proccos és ízléstelen, olaj/gáz-újgazdag második Dubai, hanem egy nagyon szép, kiterjedt óvárossal, városfallal, történelmi épületekkel és gyönyörű parkokkal teli, tiszta, rendezett és biztonságos város, amelyben még a rendbehozott sztálinbarokk paloták is a legjobb formájukat mutatják, valamint nyüzsgő éjszakai élet van. A látnivalókat nem taglalom, ott vannak a képeken, egyet viszont megemlítek, mert nem a legismertebb, a "Surakhani" hajómúzeumot, mert a maga nemében kiemelkedő (ha valakinek fiúgyermeke van, akkor viszont nem jön ki onnan egyhamar).
Néhány jellemző, múlt heti ár (az egyszerűség kedvéért forintban, fontossági sorrendben, a legalacsonyabb árakat említve 😊): 1 liter orosz vodka: 2.380,- (a nyugati piák jellemzően többszörösébe kerülnek, pl. egy Jager 11.118 Ft, ergo vodkát kell vedelni), helyi sör: 436,- 7 decis bor: 436,- helyi cigaretta: 436,- nyugati márkájú cigaretta: 872,- benzin: 218,- gázolaj: 175,- (az üzemanyag minden kúton egységesen: 1 Manat a benzin, 0,8 a gázolaj) olcsóbb kebab: 436,- fél kiló kenyér: 131,- Összegezve: szépek a tájak, olcsó a kaja-peja-benya, az emberek meg kedvesek, light-muszlimék házipálesszel is kínálnak, a balta sem kerül elő lépten-nyomon, miért ne látogatnátok el hát a kies Aziba?
Kétségtelenül, visszalapozgattak az útlevélben, de semmit nem szóltak, így .én arra következtettem, hogy inkább a karabahi pecsét (hült helyét -mert az külön lapra adták, direkt), de ugye, az már nem nagyon aktuális Örményországból...
Ellenben a túltartózkodás, az igen: nem tudom, most mi a rend, de a 30 napos e-visa ellenére 15 nap múlva jelentkezni kellett volna valahol, ahol én nem jelentkeztem, mert ezer iráni tolongott egy szűk ajtó előtt, hasonló okból, így ki vagyok onnan tiltva, amíg a 400 EUR bírságot meg nem fizetem. És én nem úgy ismerem magamat, hogy meg fogom... Amúgy velem együtt hasonlóan szabálysértő feleségemet simán átengedték, csak én kaptam ki egy lelkes officer luvnyát. Fél óra szöszölés után én is mehettem, kaptam szuper jegyzőkönyvet, emlékül, szóval megérte, mint fél napot copni ott az iroda előtt.
mi nappal érkeztünk, így nem tudom éjszaka mi van ott- még ki sem jössz, bár az hosszú soros útlevélellenőrzésen már túl vagy és ott vannak 2 szolgáltató pultjai, mi a VIVAmts-nél vettünk, ide vártak kevesebben, ez volt gyorsabb. Tökéletesen működött mindenhol.
Mi holnap indulunk Örményországba. A kérdésem, hogy milyen mobilszolgáltatót érdemes választani és hol tudunk SIM kártyát venni? Már esetleg a reptéren is lehet? (éjjel érkezünk).
Mi múlt héten Örményországban jártunk. Sajnos az itt töltött időnk rövid volt, de eléggé tartalmasra sikerült. 700 km-t tettünk meg hétfőtől péntekig és nagyon jól éreztük magunkat.
Nem egy regény, de biztosan van benne új infó is, ez az első bejegyzése erről, összesen 10.
Sőt, ha valaki, egy helyi, turistát visz, és nem követ el semmi, akkor sem bírságolják!
És ez még nem minden: a határállomáson nekem engedték használni a kültéri budit, bár előbb majd csőre rántották a géppityut, mert helyinek néztek. Volt is nagy vígasság, amikor kiderült, hogy nem!
A kutyák sajna nincsenek mindenhol rendszeresítve. Mert akkor miből élne meg a rendőr?
Kizárólag személyes véleményem a következő arról a kérdésről, hogy bízzuk-e magunkat egy félőrültre, aki ismeri a többi félőrült vezetési szokásait és az útvonalat (benne a kivilágítatlan alagutakban rejlő kátyúkkal), vagy magunk vegyük kezünkbe a dolgot.
Én ennél a két országnál (plusz Azerbajdzsán) az előbbi mellett teszem le a voksot.
És nem kell az iránytaxikon nyűglődni: nem akkora nagy ország, hogy a lépésről-lépésre haladás ne lehetne megoldható helyben fogott és szépen le-megalkudott magántaxisokkal. És ha többen vagytok, még ez is kifizetődő, bár az iránytaxis megoldásoknál sem igen kellett bármikor is sokat várnom az indulásra.
És végül: ha kibéreltek egy kocsit -a ganaj olcsó, de ganaj, a „megbízható” drága-, a sofőrötök semmit sem fog látni az országból, mert az utat nézi, hol a luk és jön-e éppen szemben a kanyarban, a te sávodban, mert úgy dönget, hogy másként be se tudná venni, egy sóderrel megrakott, billenőplatós, tömörvas orosz Zil. Amivel nem ígéretes a kontakt.
Aztán. Az örmény autós közlekedési rendőrök, akiket az egész országban színüket sem lehet látni, de Jereván közelében dugig vannak, és csak azért, hogy hüppre kiválasztva bírságolják bármiért is a helyieket, akik persze, menekülnek és nyomják telibe a gázt, mint a krokodilos folyón átkelő gnú csorda. Mert amíg a krokik egyet esznek, a többi menekülhet. Van is ám karambol, rendesen. De a rendőröktől nektek nem kell aggódni, mert a varázsszó: túriszt! És a közeg már csapja is be a rettenetes fekete dossziéját, és húz vissza a kocsijába, hogy a durva anyját, mi időt elpocsékoltam hiába. És siet, hogy behozza a bevétel kiesést, de mennyit röhögtünk, amikor csak azért nem tudtak kiszállni és bírságolni, mert épp ott ugatérozott rájuk, igen hevesen, pár kaukázusi pásztor kutya (és ezek nem pincsik): ők azok, ezekben az esetekben tényleg szolgáltak és védtek.
A legnagyobb kérdés, hogy országon belül hogyan közlekedjünk. Az iránytaxi kiszámíthatatlan és időrabló. Viszont láttam, tapasztaltam Grúziában a közlekedést...nem az európai vezetési stílushoz szokott embereknek való, finoman szólva. Örményországban is hasonlóra számíthatunk? Gondolkodtunk az autóbérlésen is.