Szólni kéne valakinek, hogy a Patyolatos Garantnál is törjön szentséget, és szaladjon gyorsan az autó mögé lőni pár képet... :D Jól látszik hogy ez nem ponyvás, hanem valami fém házikót bütyköltek a platóra - viszont emiatt nem könnyű megsaccolni, hogy nézhetett ki hátulról.
A hűtőkocsinál csak egy pár rendszám volt a terv, de jobban megnézve nagyon zavartak a kajlán beragasztott fényszórók, ráadásul az egyikre még az "üveg" is csámpásan volt felragasztva.
Ezek rendbe lettek téve és ha már szét lett szedve, a belső is kapott egy egyszerű dekort.
A Garant a korai Atlas sorból egy többdarabos, nagyon kedvező árú vásárlással került hozzám, egy netes kép adta az ötletet az átalakításához.
A hátsó bódé fémlemezekből lett kialakítva, színes kép híján itt a sötétkék szín mellett döntöttem és erre lett átfújva a kocsi zöldeskék teteje, meg a fekete első sárvédők is. A hátsó kilincsek más modell bontásából maradtak meg, az eredeti, kissé vastag tükrök helyett drótból és vörösréz lemezből készültek újak, az ablaktörlők polírpapírral lettek vékonyítva. Belül az Atlas már szépen elkészítette a műszerfalat, illetve színezte az üléseket, itt csak az ajtókárpitokat kellett hozzájuk festeni.
A dekorokat netes képek alapján rajzoltam meg és ezekből Tonycars olvtárs készítette el a vizes matricákat.
+ A Rába készített pár DAF CF85 fülkés teherautót is. Itt a DAF a Foden változat fülkéjét adta el a Rába-nak (a sárvédő felett nem szélesedett ki a fülke).
TAM fülkés Csepel (nem sok készült belőlük), de ha a szerb sorozatban készül ilyen TAM, a fülke úgyis elkészül így abból lehetne egy Csepel változatot is építeni.
Nálunk volt a cégemnél 15 db 452-es fixes. Bordó és kék színben érkeztek,aztán később megkapták a világoskék egységszínt,egy nagyon megkímélt darab valamiért még 1986-ban is maradt bordó színben.
Közben arra is sikerült rájönnöm, hogy hol csúszott el a dolog. Az elsőszériás, prototípus hossza volt 7140 mm, ezzel keverték össze. A tengelytáv szerencsére csak elírás, nem az alapján dolgoztak, de a hosszát sajnos ehhez mérték.
Nincs infóm erről, akkoriban Csau és a SZU már nem volt túl jó viszonyban, a segítséget kizárnám, én arra tippelnék, hogy hatással volt a tervezőkre a ZIL fülke kinézete.
Nekem javítás szempontjából volt szerencsém hozzá.
A 70' évek második felében a gödöllői GANZ ÁMGy-nek volt belőle három darab. Kímélve voltak, mégis a minőségéről jót vagy semmit. Ezért inkább nem írok semmit.
A Bucegi teljes joggal van a sorban. Akkoriban nálunk inkább Carpati néven ismerték, egy 74-es statisztika szerint mintegy 1600 darab futott akkor nálunk, akik vezették, meg akik szerelték, nem sok jót mondtak róluk.
Köszi az összehasonlítást, Én is éppen ezt nézegettem a vitrinben. Utánajártam a dolgoknak. Az eredeti jellegrajz szerint 7750 mm hosszú volt, 3700 mm tengelytávval. Az újságban a hossza 7140 mm és a modell ez alapján készült, tehát sajnos 1 cm-es rövidebb, mint kellene. A hátsó híd és a hátfal között hiányzik ez a rész, mivel ott 2690 mm volt a valóságban.
Ugyanakkor az újságban megjelent 3200 mm-t azért sem értem, mert a modellt sem ez alapján készítették, hanem a 3700 mm szerint.
A többi mérete szinte tökéletes, tehát a ModelPro valamit nagyon benézett. A képeket megosztottam a FB oldalamon a forrás megjelölésével, de amennyiben nem járulsz hozzá, jelezd kérlek és készítek saját fotókat.