Szerintem inkább email váltásokra gondolj egy, a sorozatért felelős termékmenedzserrel, bár én is el tudom képzelni Gy. urat, ahogy Pekingben pálcikákkal rizses húst csipeget a tárgyalások szüneteiben. :-D
Gondolom, hogy nem beszélhetsz róla, de engem annyira érdekelne, hogy hogyan zajlik egy ilyen megbeszélés. Ott ül szemben a (kínai?) menedzsment, te pedig velük szemben, mint Vásárlói Igény. És van egy listájuk a külföldi sorból, te pedig rámutatsz, hogy igen/nem és a végén javasolsz? Amúgy Várpalota mellett a KPST park tele van különleges járművekkel, amik csak 3D szkennelésre várnak, de tudom, hogy ez nem újdonság, mert mondták a srácok, hogy már voltak mintát venni.
Mindegy, még annyit, hogy gondoljatok bele, 10 vagy még talán 5 éve el sem tudtuk képzelni, hogy lesz egy elérhető áru sorozat, amiben Csepelek meg Rábák jelennek meg, szóval minden jó modellnek örülni kell.
Félve jegyzem meg (nehogy gátolja az esetleges megjelenést), hogy egyedi darabként elkészítette az "RLINE Models" is. De nem elérhető.
Szerintem indokolt a megjelenése a magyar tehersorban, főleg ha már a TATRA repülőgép vontatót is kiadták.
A TATRA-t úgy tudom csak a csehszlovákok használták, még az AEROTRAK feltűnik pár képkockán a "Féktelenül" című amerikai film (Sandra Bullock) vége felé egy amerikai repülőtéren is. Tehát oda is került egy példány az igaziból.
Részemről nagyon várom a magyar tehersorban az AEROTRAK-ot (is).
Esetleg annyi változtatás lehetne, hogy az egy vezetőfülkés változatot kellene kiadni, mert jellemzően azok voltak használatban.
Az általad linkelt képen a két vezetőfülkés prototípus van, amiből egy darab készült és nem túl sokáig szolgált.
Sorrendben:
-MALÉV
-Malév GH (Malév Ground Handling)
-LRI
-CELEBI
Származás szerint:
-A Malév GH a MALÉV eszközeit vette át, így a vontatóit is.
-A CELEBI az "RGV-1"-et az LRI-től vette át, amikor az eladta a repülőgép kiszolgáló üzletágát. Csak ez az egy darab volt belőle. Jelenleg a repülőgép skanzenben van kiállítva. (Ehhez többször volt kézközeli szerencsém. Érkezésekor én üzemeltem be, többször javítottam, párszor vontattam vele. A típus érdekessége -egyebek mellett- például a kétsebességes fokozat nélküli kerekenkénti hidraulikus meghajtás, a mozgatható magasságú vezetőfülke, az összkerék kormányzás háromféle módban.)
A lengyel sor jelenleg a 112. (113. ?) számnál tart.
A "klasszikus" nagy magyar hirdetős oldalon jelenleg a legjobb ajánlat 16 000 Ft (elszállva van fent 30 000-ért is). Nála posta, vagy a "sörözős" börze átvételre. Előfordulhat, hogy a KMO börzén is árulja majd valaki, de ez csak akkor és ott derül ki.
Akitől én vettem -ettől olcsóbban- annál úgy tudom már elfogyott.
Az még Skoda 706 RTK típusként ismert inkább. Hivatalos típusjelzése Skoda-LIAZ 706 RTK.
Ha nem változik a sorrend, akkor a lengyel sorban is lesz (ez könnyebben hozzáférhető, olcsóbb), a 138. szám.
A LIAZ járműgyártó vállalatot 1951-ben hozták létre a koda felosztásakor. 1953-ban a LIAZ függetlenné vált a kodától, de még 1984-ig továbbra is használta annak nevét (koda LIAZ). Utána már csak a LIAZ típusmegnevezést használta.
A 706-ra gondoltam, abból több volt felénk. Volt itt egy lista a magyar sorozat megjelenéséről, csak nehezen lehetett olvasni, de abban nem emlékszem, hogy benne lett volna.
Célzottan szoktam megvenni, csak azt, amiről van valami emlékem.
Volt olyan gondolatom, hogy a locsolókocsit átalakítom kukásautónak,de se tudásom, se türelmem nem lenne hozzá.
Csak azért reagálok, hogy még hozzátegyem azt, hogy a későbbi, hosszanti merevítésű oldalfalas puttonyból készültek olyanok is, amelyeken csapfedeles hátsó ajtó volt.
Mind festésben, mind puttony változatban több félét gyártottak az évek folyamán a típusból.
A seregben a 4-es KAFÉV-nél sárga fülke-szürke puttony összeállítású kocsik is voltak. De ezeket soha nem festették át katonai színre, sőt a javítások után is eredeti színükre fújták őket vissza.
Katonai létükre ezek is megőrizték civil színüket és csapfedeles a puttonyuk.
A csíkozás (plató merevítés) a 80-as évek legelején változott. A lemodellezett forma volt az első, a vízszintes bordázat a későbbi. Én sem emlékszem ilyen színű billenőplatóra, de lehetett. Valóban a narancs szín dominált, de volt pl. keki, vagy tábori zöld plató, narancssárga fülkével. Sőt a néphadsereghez is sárga fülkével mentek az elsők és ott lettek később átfestve. Egyébként az új típusú plató rövidebb is lett, pont a túlterhelések elkerülése végett.
De ennek a modellnek nem a plató színe a legnagyobb problémája, hanem az arányok, mégpedig az ablakok keskenyek a fülkemagassághoz képest.
Ha még lehet javasolni kiadandó autót akkor egy Sisu fülkés D755-ös szívesen látnék.
Nem készült belőle sok tűzoltóként.
Készült egy dobozos és egy ponyvás is belőle.
Tűzoltó kiadni azért praktikus mert az is megveszi a tűzoltókat gyűjt és az is aki teherautót. (ha elkészül a fülke akkor finn piacra is lehet belőle készíteni járműveket, de a Kamaz is gyártott ezzel a fülkével autókat)
MAN fülkés Rába H sorozatnak is elkészülhetne valamelyik változata (2, 3 vagy 4 tengelyes változata). Oda lehetne rakni a külföldi katonai járművek mellé (vagy a Csepel D566 és Kamaz fülkés Rába H25-ös mellé).
Szóval lenne még hazai téma, ráadásul a hazai fülkegyártás hiánya miatt lehet már van is a gyártónak ilyen fülke a tarsolyában, csak a körtést kellene hozzá elkészíteni (alváz, felépítmény).
Egy Kamaz-t, Jelcz-t megveszek, de csak azért többnyire nem vásárolok még egyet ha darú helyett egy puttony van a fülke mögött.
Magyar teherautónál viszont más a helyzet. Abból több hasonló fülkés modellre is vevő vagyok ha másmilyen felépítmény van mögötte.
Tuti, hogy így van! Nézd meg az orosz soros MMZ-555-öst! Az egy az egyben az SSM, AIST szerszám, az első híd szépen kidolgozott kapható hozzá fordítható első kerék csapágyakkal. Már többet elkészítettem így, akárcsak a Nas Avtoprom-os MAZ-okhoz is. Az itteni DeAgostini ZIL-130-asok első hídja egy tömör műanyag hasáb átfúrva! A festett homlokdíszrácsról az MMZ-nél nem is beszélve, ami az orosz soros ZIL modelleken szép áttört alkatrész.
Úgyhogy biztos, hogy más csapat művészkedik ott, ráadásul itt minden modell csak 3 keréken áll! Egy darabot nem láttam még amit sikerült volna 4 kerékre tenni. Szóval a két sorozat között zongorázni lehet a külömbséget a minőség terén! És az orosz sorban nincsenek fantázia járművek! Azt ott nem nagyon lehet eladni!
Amikor indult a sorozat az elsők között mondtam a ZIL 130G-t, és mondtam azt is hogy a DeA kiadta már egyszer, de azt a választ kaptam hogy azok nem ők voltak. Néztem nagyot mint Noé a harmadik tevére. Valószínűleg az orosz piacot más csapat intézi. De hogy ennyire ne legyen átjárás a két piac között azt nehezen hiszem el. Bár nem lehetetlen, csak nem értem. Mondjuk elég régi történet. Maradjunk annyiban, ha úgy hozza a helyzet, akkor bedobom mégegyszer a ZILt is, meg az Uralt, és a DACot is.
A magam részéről köszönöm a közbenjárásod. A ZIL-130G és az URAL-4320-ast elvileg nem okozna problémát, mert az oroszoknál a Gruzoviki sorozatban csinálták, csak le kell porolni a gyártósort.
Az EO-2621 Jumz markolót még a szomszédba dúló háború előtt idehaza is lehetett kapni (már akkor 40e körül), csak nagyon drága, de gyönyörűen elkészített modell, 3 színben is gyártják. Az egykori "KGST" piros-fehér, a hazai ex-szovjet kék-fehér és a 3. világnak exportált zöld-fehér színekben. Talán valamelyik orosz oldalon elérhető.