Türelem és pár célszerszám kell hozzá. Legyen otthon jó minőségű schnitzered, én a képen látható, tollszerű, 10 cserélhető betéttel vásárolható eszközt kedvelem, aztán kell egy műszerész csavarhúzó készlet és pár kiütő tüske, 0,3-0,5 1 mm átmérővel. Kis csavarhúzóból, vagy megfelelő varrótűből is elkészíthetőek. Az esetleg beletört csapolásokat a másik képen látható nyákfúró készlettel lehet javításhoz előfúrni, én 0,3-1,5mm közötti szettet használok, illetve van egy normál, új fúrókészletem, amit kizárólag a beszegecselt ablakok szegecseinek a lefúrásához használok.
A kocsik ráragasztott díszítőelemeinek a nagy többsége átmenő furatokba van rögzítve, itt a belógó csapokat belül szinte kell vágni, majd a kiütő tüskével, óvatos koccintásokkal ki lehet ütni a helyéről. Ha nem átmenő fészekben vannak, akkor a pengével óvatosan alányúlva kell kis lépésekkel felfeszegetni a helyéről. Az ablakok szegecseinek lefúrásakor nagyon óvatosan kell dolgozni, mert ha megszalad a fúró és belekarcol a látható üvegfelületbe, akkor nagy a baj.
És hát persze így is benne van a pakliban, hogy valami törik, akkor nincs mese, neki kell állni és el kell készíteni a tönkrement elemeket. Pótoltam így már ablakot, hűtőrácsot, karosszériaelemeket, ez sajnos néha elkerülhetetlen.
Hamarosan bemutatásra kerül teljes pompájában az 59. számként érkező Rába K19-es. Remélhetőleg a 3D rajzokon lévő hatalmas hibáit javították, vagy legalábbis javítják, mire beindul a sorozatgyártás.
A tejes Csepel D450 is némileg kifestett műszerfalat kap:
És az első képek a tervek szerint 70-es számmal érkező Csepel D730-ról:
Habár kommentben is felhívták a figyelmet, hogy ez egyelőre inkább tűnik egy D754-nek.
A Magyar Közút anyagait elég hosszasan visszanézve egy öt évvel ezelőtti videóban még ötven szolgálatban álló kocsiról beszélt egy dolgozójuk, de manapság már csak kettő működő gépről találtam ott képet.
Az egyik a sárbogárdi mérnökség felújított autója, meg vannak képek egy másikról, ami a Vál-völgyben dolgozik, de azon már Zil 131 fülke volt a 2016-os képeiken is.
Amúgy ezek a kocsikból az elsők 1959-es fotón láthatóak, akkor még kekiszínben, egy korabeli ritka színes kép szerint csak a hómaró tárcsák voltak mélybordóak.
Az idők során több nagyjavításon eshettek át és mind megkapta a céges narancsszínt, sokban kicserélték a bonyolultan indítható eredeti orosz motort, Rába dízelre. Érdekesség, hogy a motor nem elől volt, hanem a plató burkolata alatt, hátul.
Szerintem sárga forgólámpát is tégy a csomaghoz, általában volt/van a közutas Zileken, talán ezen is volna a képen és látszana, ha nem a szokásos bélyegméretben töltötted volna fel. :-P
A "rendkívüli hóhelyzetre" való tekintettel a hatékony és biztonságos munkavégzés érdekében, a Zil 157 hómaróhoz, vasárnap Legenda börzén megtaláljátok nálam az alábbi kiegészítő dekorokat :)