Modellezés szempontjából teljesen érdeketelen, de érdekes adat:
A budapesti székhelyű C. Teudloff & Th. A Dittrich Maschinenfabriks AG fióktelepet épített Brigittenauban 1900 körül. 1918 után ez átalakult Wiener Brückenbau und Eisenkonstruktions AG-vé.
Gőzgépeket, tartályokat, szivattyúkat gyártottak. 1943. augusztusi az Rt. utolsó éves közgyűlése.
A lejjebb linkelt D707.30 műszaki tájékoztat lapja alapján a felépítmény a Wiener Brückenban (n elírás lehet u helyett) A/12 Ochsner rendszerű "Wibro Press" tömörtővel ellátott 12m3-es szeméttartály.
Nincs mit :) Közben találtam egy mostani képet egy osztrák kukásautóról, amelynek nagyon hasonló a felépítménye. Elvileg a bécsi szemétlerakó (?) múzeumában kiállítási tárgy, a részleteket tekintve nagyon hasonlít (domborítások, ajtók a felépítmény oldalán).
A kukás Csepelről anno én magam is megpróbáltam hátsó képet találni, de sajnos nem sikerült. Annyit tudtam kideríteni, hogy nagy valószínűséggel a WBB (Wiener Brückenbau und Eisenkonstruktions A. G.) jelzése van rajta, szóval lehet, hogy osztrák vagy német teherautós fórumokon többmindent lehetne erről a típusú felépítményről találni.
Először is köszönöm a fényképes összehasonlító listát policecars olvtársnak, nagyon hasznos olvasmány.
Másodjára viszont szomorúan állapítom meg, hogy felsővezeték-szerelőből valami STAR-féleség van a magyar sorban, míg a más országban tervezett LIAZ meg nem. Lehet, hogy csak nekem, de utóbbiról van foglalmam és emlékem.
Másik "magyarítandó" a Jelcz kukás helyett a Liaz, előbbire nem emlékszem, míg utóbbi elődjére is a jobban íves Skodára is.
A Praga V3 darust is (ki)várom a sorban, de a pöcést sajnos (még?) nem látom, mint ahogy a konténeres, pöcés, vagy alacsonyfalú rövid tengelytávú IFA billencset sem. Nekem ezek voltak a meghatározó látványok a 80-as években.
A Praga V3 és az IFA ADK mellett milyen "könnyű" darujaink voltak? Nekem AVIA rémlik.
Starból legyedül a platósra emlékszem.
Roburokat is hiányolom, egybeépített kenyeres, postás kivitelben.
Köszönöm a CSEPEL D752-es Áforos megálmodását és megjelentetését.
Jó lesz ez a jugó is nekünk 47. lapszámnak, nekem tetszik :-) Szerintem, ha már megcsinálták a hosszú fülkét, inkább csináljanak később egy (vagy több) másik felépítményes változatot is.