Kis érdekesség, a régebben megjelent Premium Classixxs békávés Ikarus 620 alváza egy az egyben, az utastér belső meg a keresztpad és a műszerfal kivételével megegyezik a friss Modimio Ikarus 60-aséval.
Közben megnyitottam a lenti linket, látom, hogy orosz(ukrán) modell-kiadás, 1:43-as méretben.
Ilyen emeletes buszokat, akár trolit, akár sima buszt adott ki a Deagostini korábban bármelyik régi sorozatában is (nemcsak orosz típusra gondolok!) Én annak idején annyira rá voltam kattanva az Ikarusokra, hogy más busz modellt nem is néztem. Pláne nem a lengyel, cseh orosz kiadásokat.
Double deckjük nincs troliban modellként az oroszoknak? Úgy tudom, hogy futottak ilyenek is az orosz és a belső szövetséges tagállamok városaiban. Csak úgy eszembe jutott most ez.
A csuklóshoz a 2db modell 34000Ft-ért (a mai árakhoz viszonyítva) szerintem nem olyan vészes. Jóval durvább egy szép 180-as kifaragása 2db Classicbus 556-ból.
Olvastam olyan véleményeket, hogy a szokásosnál gyengébb lett ez a modell, ezért kibontottam a sajátomat, körbenéztem és befotóztam nektek.
Szerintem semmivel sem rosszabb a Modimio átlagánál, sőt megkockáztatom, hozza a másfélszer drágább Premium Classixxs-SoVa szintet is.
Maga a forma jó, a fényezése szép és valamennyi dekor is jutott rá az oldal és az alsó- felső ablakdíszlécek ezüst kihúzásával, illetve króm ajtókapaszkodókkal és a ráncajtók fekete csíkozásával, sőt még egy műszerfal imitáció is belefért a költségvetésbe.
Az más kérdés, hogy az enyémre jutott több gyári hiba is, szerencsére mindegyik nyom nélkül javítható lesz. A hátfal csíkozását elrontották, a két szélén nem szépen találkozik az oldalsó csíkokkal. A hátsó lökhárítót is sikerült ferdén felragasztani, illetve a csomagolásban nem látható oldalán, alul rá volt ragasztózva némi papír a csomagolásból, ezt már egy keményfa lapocskával kis áztatás után sikerült nyom nélkül lekaparni.
Ha valakit jobban érdekelnek a részletek, a Flickr albumomba feltöltöttem a fotókat eredeti, nagy méretben, klikk ide!
Köszi, három dolgon múlott a siker. Kérdéses volt, hogy mennyire lehet sérülések nélkül szétbontani a modellt, ez jól sikerült, nem volt agyonragasztózva, egyedül a hét szárnyas tetőlámpával kellett óvatoskodni, azokat nem átmenő furatba illesztették, ott egy-két tartóláb elveszett. Amúgy meglepően precíz a kasztni, például az első szélvédő nem is ragasztott, kicsi műanyagfülekkel lehet ki- és bepattintani, de az oldalablak sorokat is csak jelképesen tartotta némi ragasztó. Olyan pontosan vannak kiképezve, hogy összerakásnál elég volt a helyükre nyomni őket, ragasztás nélkül. A második az volt, hogy milyen lesz a műanyagra a fényezés, de a Vili autófestéke kiválóan passzolt hozzá. A harmadik meg a vékony csíkozás elkészítése, ezt a szikével szabható Bare Metal fólia nélkül nagyon babra munka lett volna szépen megcsinálni.
A 60-as jó kérdés, valami lesz belőle, bár a várt Premium Classixx gyári békávés kivitele lehet, felülírja a terveket. A csuklós szép lenne, de nagyon sokba kerül a legalább két donorral, esetleg egy szóló piros troli talán, a távoli jövőben...
Nem igazán gyűjtök 1!43-ast, de amikor anno kijött a Premium Classixxs 620-as, azt megvettem és így lett a Modimio korai, ritka farosával is, nem lehetett kihagyni.
A színe nekem nagyon nem tetszett, ezért az átalakítás, amihez egy MTI fotó adta az ihletet. A dekorokon kívül sok változás nincs rajta, a belső kis asztalkákra készültek el hatos rézcsavarból esztergálva az asztali lámpák.
A díszlécezés Bare Metal fóliával történt.Az alapfényezés Kramberger Vili munkája, a mávautos és ikarusos felíratok Tonycars olvtárs tökéletes vizesmatricái.
Délszláv barátainknál kiadták ezt a kis Fiat 600-ast (Zastava márkanéven), amit én az itthoni börzéken még nem láttam, viszont nagyon tetszik ebben a színben.
Nekem ez kellene most leginkább modellben. (hallva a mai híreket...) Naponta utazom rajta, van amikor inkább elengedem az NDK-s szerelvényt a MÜPÁ-nál, és megvárom ezt.
Van, ugyanannyi, mint a korábbi hozzászólóknak. Amúgy, mintha a saját listámat olvasnám.
130-as hókotró, azért nagyon valószínű, mert hazai FKF tuning puttonnyal készült, akárcsak a Liazok és Krazok
(meg a 131-esek egy része). Ezeket a céges gányolt felépítményeket sanszos, hogy csak a mi kedvünkért le fogják önteni. Én már Csepel hókotrónak is örülnék, amiről értelmezhető fotó sincs a neten, ami van mind vállalati belsős kendács.
Nézve most ezeket a lenti képes modell-kívánságlistákat, jutott eszembe az, hogy ezeket a magyar járműveket mintha én (is) már idén tavasszal összegyűjtöttem volna..., még jó, hogy nem gyűjtöm ezeket a modelleket ebben a méretekben. (lásd itt a lenti idei tavaszi 137186-os hsz-t! :-) )