Anyukámnak rosszindulatú elváltozást találtak a szájában. Mivel nem tud rágni, és valószínűleg egy ideig nem is fog tudni, szeretnék pépes étel recepteket.
Ha szondan at tud enni - ne aggodj, nem lesz hosszan tarto. Gyogyulnak a sebek, es ujra, fokozatosan tud majd enni.
Probalj addig is par etelt, kellemesek, es mindig jo ujat kiprobalni! A tofu olyan izu, mint amivel talalod. Ha van egy kellemes huslevesed, tedd bele. Kemeny tofut vegyel, vagd fel apro kockakra, es amikor a leves kesz, lehet beletetnni. Nem kell fozni vele - csak jol atmelegiteni.
Most olvastam egy egyszeru, de taplalo, izletes levest, feher babbol.
Megfozod a feherbabot. Csirke hus levessel felengeded a leszurt fott babot, vagy konzervet, es adsz hozza tort fokhagymat, rozmaringot, 5-10 percig tovabb fozod, hogy az izek osszeerjenek. Utana turmixolod, vagy paszirozod. Lehet kicsi tejfolt, tejszit adni hozza talalaskor.
Köszönöm szépen a biztatást, én is próbálok bizakodni, de alig tudok aludni is éjszaka, annyira ideges vagyok.
A tofut nem tudom, szereti-e anyukám, nem nagyon ettünk ilyeneket gyerekkoromban. Azt sem tudom, hol lehet kapni, meg milyet érdemes venni. Illeve azt sem, hogy lesz belőle ehető kaja. Én csak szójaszósszal próbáltam, úgy jó volt, de az szerintem most túl fűszeres lenne neki. Arra gondoltam, hogy talán a halat lehet jól pépesíteni, a heck-filét pl. Most vettem azt hétvégére, meg főzök valami levesfélét, krumplipürét, ilyesmit.
Igazán attól félek, hogy ha megműtik, olyan sebe lesz, hogy a gyógyulás miatt semmit sem ehet majd, csak szondán át. Akkor persze ezek a receptek sem segítenek sokat.
Ne aggodj tul sokat elore... minden rendben lesz. A pepesites jo - nem lesz gond a taplalo ertekkel sem. Ami gond, az a hus, nem minden jo pepesitve. De... a vegetarianusok is jol taplaltak. Arra figyelj, hogy ha fozol, nem "ures" kaloriakkal tomd tele az etelt, hanem ertekkel, ami a szervezetenek kell.
Csak mert suru egy etel, nem bizots, hogy taplalo. Jol lehet lakni tole, de nem csak a pocak megtoltese a lenyeg.
Ha szereti a mamad a tofut... sokat tudsz vele fozni! Jofajta surito, jofaljta feherje forras, erdemes utana nezni!
Egyelőre még viszonylag sok mindent meg tud enni, ha nem kell megrágni. Nem tudjuk még, mikor műtik, és utána mi lesz, de elképzelhető, hogy akkor sokkal kevesebb mindent ehet majd.
Köszönöm szépen az ötleteket mindenkinek. Elnézést, hogy eddig nem reagáltam, de új nicket kellett regisztrálnom hozzá. A moderátort hiába kértem, hogy engedjen vissza hozzászólni, válaszra sem méltatott :(
Talan a plusz kemenyito el is maradhatna, nem sok tapanyag van benne.
Amit mostanaban lattam, az a kenyer, suritesre hasznalva. Pl egy francia hagymaleves - huslevel keszitve, vagy zoldseg level - aminek az aljan a kenyer...
Szosz, (majonezhez hasonlo) amit kenyerrel "suritettek". Kiprobaltam, jo a krem levesbe is.
Nekem a kedvencem mostanaban a sutotok leves, turmixolva, es a sargarepa leves. Kellemes izek, nem sok ido az elkesziteshez, es fuszerekkel nagyon kellemes izek! Erdekelnek?
Jobbulast az Anyukadnak - remelem hamar felgyogyul!
Ami a pepes eteleket illeti... sok fugg az etvagytol is, meg az etkezesi szokasaitol. Ha szereti a zoldsegeket, akkor jobb a helyzet, mintha csak husos lenne, azokat nehezebb pepesen jo izure kesziteni.
Csak a teljesen pepes etelt tudja enni? Ha valami nagyon puhara fott, mint pl a karfiol, azt is kellene pepesiteni?
mindenképpen tápszerre is szüksége lesz, mert a pépesített ételekből a betegek nem tudnak elegendő kalóriát és tápanyagot felvenni.
Ha bírja a pépes ételeket IS a megfelelő gyógytápszer mellett az valószínűleg csak jó, de beszéljetek dietetikussal (a fokhagymával megbolondított ez-az nem tűnik feltétlenül megfelelőnek)
Köszi még egyszer a tippeket. Azt hiszem, nagyon meg vagyok most ijedve, hogy mi lesz majd. Nagyon félek, nagyon szeretném, ha az anyukám nem szenvedne sokat, ha minél könnyebben vészelné át a kellemetlenségeket.
Köszi tényleg. Ki is próbálom valamelyik rizottót a hétvégén, mert anyukám jön hozzám. Ma volt CT-n Miskolcon, és hétfőn megy a Mária utcai klinikára, úgyhogy jön fel vasárnap Bp-re. Nagyon aggódom, hogy mi lesz vele.
Sajnos az életmód moderátor, akit most nem minősítenék emberileg, kitiltott onnan. Nem indokolta, miért. Beírtam egy cipőkkel kapcsolatos topikba, ahol mások Converse tornacipőt reklámoztak, és kitiltott :( Pedig én nem reklámoztam semmit.
Remélem, nem lesz olyan tapló, hogy átteszi a topikomat az életmódba ezek után, hogy minden épeszű indok nélkül, csak úgy kitiltott az egész fórumból. Ha ilyen ötletei támadnának, és nem akar visszaengedni, akkor kérem, inkább törölje ezt a topikot.