Keresés

Részletes keresés

Villanások Creative Commons License 2023.07.30 0 0 71
.ZsL. Creative Commons License 2009.11.01 0 0 70
Ugyanmá', dehogy!
Csak arra próbáltam célozni, hogy az időjárás gyakran jobb, mint gondolnánk a szobából, és a depressziós hangulat oka legtöbbször a begubózás a szabadba kimenetel helyett. Könnyű azt mondani, hogy "Rossz a kedvem a kiránduláshoz", és nem belegondolni, hogy a dolog fordítva működik: előbb ki kell mozdulnunk, bármilyen is az idő, aztán majd kiderül, hogy akár kiderül, akár beborul, a kedvünk a sok mozgástól javulni fog.
Ez az Univerzum már csak így működik: minden a legkisebb energiabefektetés irányába hajlamos csúszni, de ha értelmes lények vagyunk, akkor rájövünk: a kellemesnél 20-30%-kal több energiát kell fordítanunk mindenre ahhoz, hogy sikerünk legyen, pl. a jókedv és az egészség terén.
És akkor a borús időt is derűsnek láthatjuk.
Előzmény: aldilá (69)
aldilá Creative Commons License 2009.10.27 0 0 69

Atmentunk .ZsL. onreklàmtopikjàba. :)

 

KisPiramis! Neked most Ròmàban lenne a helyed! :)

.ZsL. Creative Commons License 2009.10.26 0 0 68
Nálunk sem derült ki, sőt nagyon is borongós volt, de mindenkinek tetszett, aki eljött, hogy röpködjön egy kicsit a 70 m szintkülönbségű gyakorlódombon. Na nem hivatalos növendékek, mert olyanjaim most nincsenek, hanem két egykori, már rég levizsgázott nagymenő jött nosztalgiázni kicsit, mert olyan a munkabeosztásuk, hogy ma értek rá a héten. Tök jó idő volt, mert a szél enyhe és ideálisan biztonságos volt, még ahhoz is, hogy egy 35 kilós kislány a távolabbi rokonságból és innen a faluból, egyedül repüljön. És most nagyon boldog az öt startjának! Tegnap még csak tandemutasnak vihettem magammal háromszor.
Ne borongj állandóan, inkább gyere Te is repülni! Neked csak útiköltségedbe kerül!!! Még tériszonyod se lesz, mert ezen a kellemesen enyhe, füves lejtőn senkinek sincs!
Előzmény: Törölt nick (67)
.ZsL. Creative Commons License 2009.10.26 0 0 66
Sziasztok!
Nálunk tegnap bejött a jóidő-jóslás, mert kora délután le kellett vennem a tréning-felsőt! Legszívesebben az alsót is levettem volna, de egy szál gatyában mégse mutatkozhattam, mint oktató a jelenlévő érdeklődők, és egykori növendékeim gyermekei előtt.
Az, hogy nem volt egészen felhőtlen az ég, sőt eléggé borongós volt egész nap, direkt jól jött, legalább az intenzív termikek nem veszélyeztették a kevés gyakorlattal rendelkező siklóernyősöket. A szép idő ebben a műfajban nem mindig azonos a jó idővel...
A következő hét elejére viszont fagyos idő a jóslat, remélem, kivételesen tévednek az előrejelzések, és marad a kellemes plusz néhány fok!
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.23 0 0 65
"Basszus, olyan nehéz megérteni, hogy az időjárás-előrejelzés valószínűségekkel operál, mert mást nem tehet?"

Ez nyilvánvaló. Csak akkor így is adják elő, és ne vezzesék meg az embereket. Ne azt mondják, hogy hétfőn jön a felmelegedés, hanem, hogy valószínűleg hétfőn jön a felmelegedés, mert ez nagyon nem mindegy. Persze utóbbit is szokták mondani, de csak akkor amikor tényleg fogalmuk sincs mi következik.

"Egyébként mint az időjárást figyelő - néha mérő - ember neked is csak annyit mondhatok, hogy a magyar előrejelzés kiváló. Azt persze soha nem fogja tudni megmondani, hogy éppen a fejed felett fog-e esni, vagy sem."

Ez is nyilvánvaló, csak akkor ne beszéljenek "országszerte"-ről, meg ne a 2milliós Budapestet hagyják figyelmen kívül. De végils belátta, hogy tévedett, úgyhogy nem tudom miért hápogsz.
Előzmény: alto (64)
alto Creative Commons License 2009.10.22 0 0 64
"...Akkor is védekezett valami olyasmivel..."

Basszus, olyan nehéz megérteni, hogy az időjárás-előrejelzés valószínűségekkel operál, mert mást nem tehet?

Egyébként mint az időjárást figyelő - néha mérő - ember neked is csak annyit mondhatok, hogy a magyar előrejelzés kiváló. Azt persze soha nem fogja tudni megmondani, hogy éppen a fejed felett fog-e esni, vagy sem.

Előzmény: Vasgerinc (62)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 63
Én is szoktam figyelni az idokep.hu-t, de menten magam alá vizelek, ha valaki azt akarja nekem megmagyarázni, hogy itt nálunk (Borsod) is akárcsak 18 fok volt (a kép ugye ennél többet mutat) Ma itt nem hogy a 15-öt, de 12-t sem érte el egész nap.
Tudnám ezt valamihez hasonlítani, hogy mit akarnak nekem egyesek megmagyarázni Budapestről, hát ez is olyan. Én érzem ,hogy hideg van, itt több hőmérő is 10-11 -et mutat maximum a mai nap, de azért bebizonyítják nekem, hogy itt bizony 18-19 fok volt ma. Ez igen!
Előzmény: aldilá (60)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 62
Szerintem nem egyről beszélünk, mert én határozottan egy február végi nagy havazásról beszélek. A másik eset az szerintem az volt (amiről te beszélsz), amikor valóban derült időt ígért, és Pesten hó eset (bár akkor nem olyan nagy). Akkor is védekezett valami olyasmivel, hogy Budapest fölött alakult ki ez a nemtommi.
Előzmény: ági anyu (59)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 61
Nem a nagyobbik részén. Az idokep.hu szerint még ma is csak elgdélen érte el a hőmérséklet a 20 fokot. Például Budapest és környéke is csak 15 körül alakult. Ahol meg én lakom (Borsod) 12-t mutat, de az sem igaz, mert 10-nél itt egyész nap nem volt több. Márpedig ide is 15 fölötti hőmérséklete mutattak még kedden és tegnap is.
Előzmény: ági anyu (57)
aldilá Creative Commons License 2009.10.22 0 0 60

Ime:

 

http://www.idokep.hu/?oldal=minmax

 

A mèrèsi pontokon mini meteoàllomàsok vannak, amiket ugyan az OMSZ nem fogad el hivatalosnak, de nagyon kozel àllnak az igazsàghoz. (Nem àm egyes belvàrosi hirdetooszlopokon talàlhatò villòdzò adatok hitelessègère kell gondolni.)

 

Tegnap a Dràvàhoz kozel igenis 20 fok kozeli homèrsèkletek voltak.

 

Az idojàràs-elorejelzèst figyelo nèpeknek el kell fogadni azt, hogy napròl napra vàltoznak az "ìgèretek", ès csak valòszìnusègek vannak. Ez egy ilyen tudomàny. Ordas kozhely ez.

Előzmény: Vasgerinc (54)
ági anyu Creative Commons License 2009.10.22 0 0 59
Az 98 novemberében volt - néhány nappal a szülinapom előtt. Sőt, ha jól emlékszem, derült időt ígért.
De tényleg elnézést kért.
Előzmény: Vasgerinc (51)
ági anyu Creative Commons License 2009.10.22 0 0 58
mára
Előzmény: ági anyu (57)
ági anyu Creative Commons License 2009.10.22 0 0 57
Az ország nagyobbik részén be is jött
Előzmény: Vasgerinc (52)
aldilá Creative Commons License 2009.10.22 0 0 56

Tetszik ez a hozzààllàs... :)

 

KisPiramis: ìme, mèg az internetes, tudomànyos elorejelzès is lehet pontatlan! 3 napon àt egèszen ma reggelig azt jeleztèk elore, hogy ma Ròmàban viharos korulmènyek kozott "tengernyi eso szàll a foldre". Ehelyett mi van? Szèlcsendes, borult ido, tobbnyire csepereg, nèha rovid idore beleerosodik az eso. De nem hompolyog a vìz az utcàkon! Es làm, màr 14 òràtòl napsutèst ìgèrnek estèlig. :) Viszont: most arròl van szò, hogy a holnap lesz cudar. A mai napi tèvedèsuk miatt, egyelore nem bìzok bennuk.

 

Tapasztalom, hogy az oszi ès tavaszi idoszakban a szakemberek gyakran bajban vannak a pontos elorejelzèssel, amikor tùl sok korulmèny egyuttes hatàsàt kellene kiszàmol(tat)niuk. Es amikor piszkàljàk oket ezèrt, bevalljàk, hogy vannak szituk, amikor megbìzhatò egyòràs elorejelzèst is kvàzi kèptelensèg adni adott kornyèkre.

 

Amùgy, amikor èvekkel ezelott sok tèvècsatornàn meglàttam a fotomodellszeru lànyokat idojàràsròl csicseregni meglepodtem. Valahol olvastam, a legtobbjuknek nem sok koze van a meteorològiàhoz. Csak elmondjàk amit leìrnak nekik. A Rai Uno esti meteomusoràban az egyenruhàs katona (di Servizio Meteorologico dell'Aeronautica Militare) felettèbb hitelesnek tunik, de o sem mondja meg mindig a kèsobb kiderulo igazat.

Előzmény: .ZsL. (50)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 55
Az ország kisebbik részén volt jó idő, ráadásul a hőmérsékletet nem a napon kell nézni.
Előzmény: mankócska (46)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 54
Csak esetünkben nem ez történt. Korábban azt mondták, hogy múlt hét csütörtök lesz a leghidegebb, utána fokozatos melegedés. Ez természetesen nem történt meg, ezután keddi napot mondták leghidegebbnek, és utána szerdára és csütrtökre nem lassú felmelegedsét, hanem konkrétan 15-20 fokot. Namármost ez tegnapra nagyon nem jött be. A mai napra sem egészen, bár a 15 meglesz az ország nagy részén (bár pont csütrötkre mondták a 20 fok körüli hőmérsékletet, egyébként ez valszeg meg is lesz az ország EGYES részein), nálunk a közelében sem fog járni, ez már mosz látszik. Ellenben a hidegnek jósolt hétfői napon kellemesen sütött a nap, és bizony nem kellett a kabát.
Szóvalk össze-vissza hadoválnak, és ritka, hogy eltatlálják a valóságot, én már csak nevetek azokon, akik vakon követik ezeket. Velem is nagyon kiszútak egyszer, mert hobbikertészkedtem, és amikor láttam, hogy két hetes napsütés jön, megtettem a kellő lépést. Erre első héten végig esett, majd a második héten köd és hideg volt. Azóta egy szavukat sem hiszem.
Előzmény: aldilá (43)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 53
Na meg amikor szó volt az olimpiarendezésről, akkor H. Bóna márta megjósolta, hogy nagyon szép idő várható 2012 azon szakaszában. :D
Előzmény: Törölt nick (24)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 52
A sok napi előrejelzést nem sokzták ilyen pontosan leírni. Csak annyit modntak, hogy szedán és csütörtökön 20 fok körül alakul a hőmérséklet. Ez lehet 18 és 22 is az én nyelvezetem szerint. De azt hiszem ez a legkevésbé fontos, mert nem volt 15 közelében sem, és bár úgy tudom az ország nagyrészén most jó idő van, de errre mifelénk ma sem lesz 15 közelében.
Előzmény: mac.m (23)
Vasgerinc Creative Commons License 2009.10.22 0 0 51
Én egyszer hallottam Aignertől. 98, vagy 99 februárjában volt egy eset, amikor határozottan kijeneltette, hogy csapadék biztosan nem várható. Akkor esett le országszerte a 20-50cm hó, Borsodban ez 50-80 cm volt. Másnap elismerte a hibát, de mellette rendesen mentegetőzött is, hogy hát nem azt állította, hogy nem lesz hó, csak ....
Előzmény: Törölt nick (19)
.ZsL. Creative Commons License 2009.10.22 0 0 50
Jó nyaralást Neked!
Én ugyan nem megyek, nekem tetszik a hazai borongós tél is, főleg, ha nincs hó, és kellemes egyenletes szellő fújdogál. De tetszik a szikrázó napsütés is, amikor havas a táj. Meg örülök az esős időnek is, mert ha nincs hideg télen, sokáig teremnek az őszi gombafajok, és a téliekből is több szedhető. (Nyugi, értek hozzá!) Ha meg nagyon hideg van, és netán nincs tüzelőm, akkor legfeljebb jobban felöltözök, és kesztyűben írok a Fórumra néhány vérpezsdítő hozzászólást!!!
Előzmény: Törölt nick (49)
ági anyu Creative Commons License 2009.10.22 0 0 47
Tetszik, mikor valaki úgy okoskodik, hogy az alsó tagozatos matematika is nehézséget jelent a számára
Előzmény: kalmarkalman (17)
mankócska Creative Commons License 2009.10.22 0 0 46
Nálunk volt is tegnap a napon 20 fok az tuti. És ma is lesz, ez a hét közepe a csütörtök.
Rossz helyen laksz.
Előzmény: Vasgerinc (18)
ági anyu Creative Commons License 2009.10.22 0 0 45
Az idõjárási frontot úgy definiálhatjuk, mint egy határt két eltérõ sûrûségû, hõmérsékletû légtömeg között. Ezen légtömegek nem keverednek azonnal egymással a különbözõ sûrûség miatt, ehelyett a könnyebb, melegebb levegõ felemelkedik a hidegebb és sûrûbb fölé. A front az átmenet a kettõ között.
A melegfront mögötti levegő melegebb, mint az előtte lévő, de mivel nagyobb a nedvesség tartalma is, ilyen későőszi jellegű időjárásban ez nem mindig érzékelhető, legfeljebb a hőmérő mutatja

A viszonylag hideg, az évszakhoz képest értendő. A múlthetihez képest pedig kifejezetten melegebb a levegő. Gondolom, akkor nem kerülte el a figyelmedet a majdnem pontosan a jelzett időpontban megérkezett hidegfront
Előzmény: Törölt nick (36)
ági anyu Creative Commons License 2009.10.22 0 0 44
A melegfront és a viszonylag alacsony hőmérséklet nem ellentmondás
Előzmény: Törölt nick (36)
aldilá Creative Commons License 2009.10.22 0 0 43

Udv, Mester!

 

Hehe... Egy òràja lehet, hogy a ròmàs topikban azt ajànlottam a hamarost èrkezo kolleginànak, ne bìzza rà magàt a 3 naposnàl hosszabb tàvù elorejelzèsekre, mert nem pontosak! Vagyis hozza csak az esokopenyt, mindegy, mit igèrnek ma okt. 29-ig. 

 

En nagy meteobaràt vagyok, minden nap bongèszem az ilyen tèmàjù oldalakat, Magyarorszàgot is. Nekem, ha azt ìgèrik, hogy a hèt kozepètol fokozatos felmelegedès kezdodik, az azt jelenti, hogy vàrhatòan szerdàtòl napròl napra emelkedik a napi kozèphomèrsèklet. Emelkedhet csupàn csak a napi minimum, csak a napi maximum, ès mindketto is. Ha melegfront èrkezik, nem azt jelenti, hogy megjelenik Magyarorszàg hatàrainàl, ès rogton rohan mindenki a Balatonra. A melegfront èrkezte utàn, "el kezd dolgozni" ès fokozatosan enyhul meg az idojàràs, napok is kellhetnek, mire kifejti teljes hatàsàt. 93 ezer nègyzetkilomèter elèg nagy terulet ahhoz, hogy jòcskàn legyenek kulonbsègek a minimumokban ès a maximumokban is a kulonbozo règiòk kozott.

 

Ma dèl utàn nèztem egy interaktìv homèrsèkleti tèrkèpet az idokep.hu-n: M.o. dny-i rèszèn 16-17 fokot mèrtek, az èk-i rèszen voltak 10 fok alatti homèrsèkletek.

 

http://www.idokep.hu/?oldal=minmax

 

Ha valahol 16-17 fok mellett sut a nap akàr 20 foknak is èrzi a halandò azt. (Itt, Itàliàban a vàrhatò homèrsèklet mellett szoktàk kozolni a vàrhatò èrzett homèrsèkletet is, pl. a La Repubblica is kozli ezt a meteo rovatban.) Szòval az èrzett homèrsèklet a napsutès erossège, a pàratartalom, a szèl meg mèg pàr dolog fuggvènyèben akàr +/- 8-10 fok is lehet a valòs èrtèkhez kèpest.

 

En nem szeretem a tèvès elorejelzèseket. Az interneten sokkal jobb helyek vannak tàjèkozòdàsra.

 

Itt Ròmàban a tegnap estèhez kèpest 10 fokkal van melegebb, viszont az èjjel megjon a viharzòna, pèntekig cudar kilàtàsok vannak csapadèkmennyisègileg, sok napot se làtunk majd. Viszont "meleg" lesz az elmùlt egy hèthez kèpest.

 

http://www.ilmeteo.it/meteo/Roma

 

http://www.ilmeteo.it/portale/situazione-immagini-satellite

 

Aztàn majd megèrkezik ide egy szaki, ès elmondja mi van.

 

alto Creative Commons License 2009.10.21 0 0 42
Tévedsz.
Előzmény: Törölt nick (40)
Der Beste Creative Commons License 2009.10.21 0 0 39
:)
Előzmény: alto (38)
alto Creative Commons License 2009.10.21 0 0 38
Te, figyelj, ha lövésed sincs a meteorológiához, és összetéveszted az időjáráselőrejelzéssel, akkor mit vered itt a nyálad?

Már csak azért sem értem, mit vernyogsz, mert minálunk ma le kellett vennem a pulóvert, úgy megizzadtam benne, és mindössze egy könnyű tavaszi kabátot vettem az ing fölé.

Magyarán igen jó volt az előrejelzés.

Tudom persze, hogy nálunk mindenki ért:

- az irőjárás előrejelsézéhez
- a focihoz
- az autópálya- és metróépítéshez
- a miniszterelnöki teendőkhöz
- a tömegközlekedéshez általában és specifikusan
- a városüzemeltetéshez
- a gazdaságpolitikához natürlich.

Magyarország igen változékony klímájú hely, és a magyar meteorológusok igen képzett társaság, az előrejelzés valószínűsége pedig hihetetlenül jó.

Persze arra soha nem lesz képes az előrejelzés tudománya, hogy minden ember egyedi tartózkodási helyére lebontva megmondja, hogy pont ott lesz-e eső, hány fok lesz és milyen ruhát vegyen fel Gipsz Jakab. Igen RITKA az a helyzet, amikor lényegesen melléfognak - köszönhetően annak, hogy a légkör nem tudja, hogy őt most éppen előrejelzik.

Következésképpen a topic címét módosítani kéne "KisPiramis buta topicja" címre.
Előzmény: Törölt nick (16)
.ZsL. Creative Commons License 2009.10.21 0 0 37
Már megbocsáss, de akinek "szezonális fényhiányos betegsége" van, annak nem meteorológiai prognózisra van szüksége, hanem gyógykezelésre, hogy elmúljon. Azzal a nyavalyával akarja leélni az egész életét? Egyébként az orvos tanácsai a vitaminnal és egyebekkel nem is rosszak! Amióta áttértem a hús- és állati zsír mentes tápra (több, mint 2 évtizede), semmi bajom az időjárási viszonyokkal, ha meleg van, ha hideg, ha esik, ha fúj. A túl erős szél ugyan zavar a munkámban, miután siklóernyős kezdők oktatásával foglalkozom, de épp emiatt a teendőm miatt az időm nagy részét a szabadban töltöm (amikor csak lehet), és ezért merem állítani, hogy a meteorológiai előrejelzések nem is olyan rosszak, az utóbbi években elég jól bejönnek. Ne a rádió és tévé-beli meséket figyeld, hanem pl. az olyan időjárási weblapokat, mint a windguru.cz, vagy a koponyeg.hu!
Az időjárás nem gép, hanem inkább egy élő rendszerhez hasonlóan szeszélyes, még ha pontosan kiszámítható is lenne, hogy pl. a ciklonok merre fognak vonulni, és milyen erősek lesznek, akkor is más lehet az, ami megvalósul, mert fogják magukat és elkanyarodnak, lecsengenek, vagy épp felerősödnek. Ha többet lennél a szabadban, jobban megismernéd a légkört, aminek az alján élünk, és megbecsülnéd azokat, akik megpróbálnak a bonyolult folyamatokon kiigazodni.
Mellesleg egy számítógép, amit nagyon gondos tervezés után, nagyon körültekintően összeválogatott alkatrészekből állítanak össze, szintén lehet szeszélyes. Az enyém pl. újabban a legváratlanabb pillanatokban fagy le. Miért vetjük hát az időjárás szemére, hogy nem eléggé előrejelezhető? Ne legyünk már ennyire kényesek!
Előzmény: Törölt nick (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!