Azoknak az ÖBB-seknek vizsgáznia is kell a magyar utasításból? Akkor tudniuk kell magyarul, vagy van német nyelvű magyar utasítás?
Valaha Fradiba lengyel kocsirendezőket hoztak, azok tolmáccsal vizsgáztak :-) Egy, a vizsgát szervező azt mondta, hogy a tolmácsnak nem szabad tudnia az utasításokat, mert lehet, hogy a lengyel rosszul mondja, ő meg magyarra jónak fordítja.
Ahogy a Start mozdonyvezetői is átjárnak Bécsbe, komplett osztrák képesítés birtokában, úgy óbébés masiniszták is vezetnek Magyarországon, ezidőtájt asszem Győrig.
RCH-s személyzet is jár Ausztriában, ha jól tudom, elég messzire.
Az egyedi esetekről az előbbiekben írtak az olvtársak.
Vannak egyedi esetek, amikor külföldi mozdonyvezető magyar vonalon vezet mozdonyt, amikor bemutatóra érkezik a mozdony/motorvonat. Ilyen volt pl. a Trans Europe Expressz "pupos" motorvonata, ekkor a mozdonyvezető mellett egy pilóta volt, aki mondta a motorvonat vezetőjének, hogy hogyan menjen.
Szeretném kérdezni, mi a feltétele annak, hogy egy külföldi ország mozdonyvezetője magyar vasútvonalon mozdonyt vezethessen pl. Magyaországra bejáró mozdonyok?
Ez nem a MÁV. Ez tényleg "gyorsvasút". Daráló van. Főleg, ha esetleg késés miatt "feszíteni" is kéne. No pláne, hogy valószínűleg az utolsó ajtónál történt mindez, ami azért korlátozottan is látható.
Hozzászokott a jónép, hogy az "emberbarát" gépet addig tartja vissza, amíg jónak látja. Elég lassan csukódik a panda ajtaja, szinte biztos, hogy a gyerek már mozgó ajtók között lépett be. Miről beszélünk még? Ez a cég, vagy bármelyik dolgozó hibája, hogy szabálytalanul, hovatovább veszélyesen akartak beszállni? Kiskorú és vasúti közlekedés veszélyeztetése. Tudod, hányszor megfogadtam már, hogy amikor átvezetik előttem a gyereket a piros sorompón, feltolja a csukódni készülő ajtón, egy rohadt "köszönöm" nélkül, hogy ott azonnal rendőrt hívok?
Bocsi, megszoktam, hogy a beírásaim után meghal a topik, úgyhogy régen néztem be...
Szóval a lényeg a "...metró épp indult volna" pontosságán múlik. Mert ha megmozdult, és kiment az AVR általi ún ajtónyitási engedélyből, akkor sem műszakilag, sem az első kocsiban utazók biztonsága okán sem lehet ajtót nyitni. Záródó ajtók között pedig még mindig tilos a ki- és a beszállás is.
Ezt pont én is láttam élőben, most volt pár hete. :D
Nem valami AVR-es dolog miatt volt, hogy egyszer már megállt és újra elindult a szerelvény valami miatt, és emiatt esetleg abban a megállóban már nem engedi kinyitni az ajtókat megint? Bár fogalmam sincs, hogy mi a működése ennek, mert elvileg ugye az ajtók nyitása amúgyis kézileg történik, azt meg miből érzékelné, hogy még ugyanabban a megállóban van. Vagy esetleg történik valamilyen távolságmérés?
Szerintem ha lett volna rá akarat, valahogy ki lehetett volna nyitni, csak egyszerűen nem akarták megakasztani a forgalamt, aztán meg ki tudja mennyit adminisztrálni egy ilyen vésznyitás miatt.
Szakmai kérdésem van hozzád. Nemrég egy balhét láttam KöKin. A metró épp indult volna. Egy kisgyerek (kb 5 éves) beugrott az ajtón, az apa kissé lassú volt. Ajtó zárult, gyerek bent, apa kint. Verte az ajtót a férfi, hogy nyissák ki, de a hangosbeszélő csak azt mondta, hogy lépjen ki a biztonsági sávból. Később még élő hangon is, tehát már a diszpécser (forgalomirányító?) beavatkozott. Jött a vezető, aztán a biztonsági őrők, és azt bizonygatták az őrjöngő embernek, hogy AZ AJTÓT NEM TUDJÁK KINYITNI.
Bent ordított a gyerek, kint dühöngött az apa, de az ajtót a vezető nem volt hajlandó kinyitni. Végül bentről kiabált ki az egyik utas, hogy vigyáz a gyerekre és a következő állomáson leszáll vele és megvárják az apát. Így oldódott meg a helyzet.
Miért nem tudják kinyitni az ajtót? Mi van vésznyitáskor? Egy tűz esetén nem éghet be mindenki, tehát a nyitástilalomnak csak adminisztratív oka lehet.
A legfontosabb tanács: mindent a helyén! Ide inni gyere (ha meghívsz minket egy körre, még jobb fej leszel 😜), a suliba meg tanulni! De azt nagyon! A metrónál tanultam meg azt, mindjárt az elején, mert ott aztán mondtak mindent, hogy tényleg csak te vagy és a tanulnivaló. Nyilván, ha valamit nem értesz, segítünk. De vizsgáznod az iskolában - és főleg utána, az Életben - neked kell.
A vasút egy teljesen külön világ. Megvan az oka, majd azok is meglesznek. Lényeg az, hogy erre rá kell állni agyilag, beleértve a nyelvezetet ("piros a lámpa a kanyarban") is.
No, haj rád!
BGre még vár egy menet H8000-es, aztán a többi még reggel, negyedik éjszaka.
Bekerültem a MÁV mozdonyvezető képzésére és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mire készüljek? Mennyire lesz húzós bizonyos vizsga? Bármi amit fontos tudni a képzésről, gyakorlati részről, elmélet szivesen elolvasnám a tanácsokat. Jöhet bármi még ha nagyon ijesztő is. Életem nagy vágya teljesült és minden erőmmel szeretnék erre koncentrálni és tudásom szerint elvégezni és belevágni ebbe a csodás hivatásba.
Ezt a jegyzetelést szerintem kb mindenki csinálta aki még nem a digitalizált korszakban kezdett, csak én éppen nem sorszámoztam, meg elévülés esetén kidobáltam öket..olyan azért nem szokott lenni, hogy hónapokkal később kérdezzenek rá valamire.
A mai napig a szolgálat elött felírom a fontos dolgokat, szolgálat alatt a gépek számait, indulási érkezési időket, esetleges hibakódokat amiket a gépek kijeleznek, de nem tartom meg hosszan ezeket. Ha valamit fontosnak találok, azt lefotózom...
A vizsgám után minden szolgálatot jegyzeteltem. Akkoriban ez általános szokás volt. Az első szolgálatom fölé írtam egy nagy 1-est, aztán ez a szokásom megmaradt, maradt a sorszámozás később is. Nem vészesen nagy a naplóim sora. Eleinte kis noteszekbe írtam, most A4 formátumú naplóba. Időnként rákérdeznek egy-két dologra, akkor jó, hogy kapásból tudok válaszolni.
Ma a 3049. szolgálatnál tartok. Ennyi jött össze 1988-tól, közben a tizenkét év kihagyással.