Keresés

Részletes keresés

toloba Creative Commons License 2011.12.15 0 0 205

 

A fideszesek megszítták a cigit...

 

 

Dombóvári csata: Szabó - Fidesz 1:0


Visszahelyezte posztjára a bíróság Szabó Lorándot, Dombóvár független polgármesterét, akit a város fideszes többségű képviselő-testülete december 8-án függesztett fel állásából.

 

Dombóvár első emberét azért támadta a testületben abszolút többségben lévő Fidesz-frakció, mert úgy látták, hogy Szabó négy esetben nem végezte el időben a rábízott feladatokat. A frakció megszavazta, hogy a hibák kivizsgálására fegyelmi eljárást indítsanak, s a procedúra idejére felfüggesztették a munkavégzés alól a város első emberét. Szabó a Tolna Megyei Bíróságon megtámadta a döntést, s csütörtökön megszületett a verdikt az ügyben. A bíróság szerint nincs meg a jogalapja a polgármester felfüggesztésének, így Szabó újra elfoglalhatja hivatalát.

A fegyelmi viszont tovább folyik, s azt január 7-éig kell lezárnia a három fideszes városatyából létrehozott bizottságnak. Szabó szerint az ellene felhozott vádak mindegyike könnyen cáfolható koholmány, ezért, ha a bizottság akár a legcsekélyebb mértékben is elmarasztalja őt, újra bírósághoz fordul jogorvoslatért.

 

nol.hu/belfold/dombovari_csata__szabo_-_fidesz_1_0

toloba Creative Commons License 2010.11.09 0 0 204

Dombóvár elesik, de úgy tűnik télleg...

 

 

A polgármester szerint a Fidesz csődbe viszi a várost

 

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere szerint a képviselő-testület fideszes tagjai előbb-utóbb csődbe viszik a várost.

 

A város vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, közel száz munkahelyet és majdnem egymilliárd forintnyi vagyont nem akartak megtartani a jobboldali képviselők, amikor leszavazták a Kapos Innovációs Transzfer Központot megmenteni szándékozó javaslatát a legutóbbi testületi ülésen.

 

A történet előzménye, hogy a Kapos ITK Kht. vezetői, vagy jogi képviselői elmulasztották a céget nonprofit kft.-vé alakítani, ezért a kht. ellen felszámolás indult. A társaság tulajdonosai szerették volna a fennálló hitelt és a hozzá kapcsolódó jelzálogolt vagyont egy újonnan alakult nonprofit kft.-be átvinni. Ám ezt az új céget nem ismerte el az a gazdasági társaság, aki a kht.-tól bérelt egy 2000 m2-es üzemcsarnokot, s egy ideje nem fizeti a bérleti díjat. A Kapos Nkft. pedig már nem tudja fizetni a mintegy 200 milliós hitele törlesztőrészletét. A hitel mögött fedezetként áll az ipari park 6 hektáros területe, a 2000 négyzetméteres üzemcsarnok és az innovációs központ. Szabó Loránd szerint többet is tehetett volna a város, hogy a munkahelyeket megmentse. Hegedűs Csaba fideszes képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke kérdésünkre elmondta, a városnak 1,5 százalékos tulajdonrésze van a Kapos ITK-ban, amely két év alatt nem tudott megfelelően átalakulni. A mintegy 200 millió forintos adósság felvásárlása túl rizikós lett volna az önkormányzatnak, s az üzleten a város többet bukhatna, mint így.– A munkahelyek megőrzéséről pedig annyit, hogy a cég nem most döntötte el, hogy elmegy a városból, nem emiatt a döntés miatt szűnnek meg a munkahelyek – húzta alá Hegedűs Csaba.

 

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/a-polgarmester-szerint-a-fidesz-csodbe-viszi-a-varost-343089

sensei47 Creative Commons License 2009.10.15 0 0 203
"az embereknek elegük van a hazugságokból és a megszorításokból"

Ez így igaz!
Előzmény: cziffra plachta zasztava (202)
cziffra plachta zasztava Creative Commons License 2009.10.12 0 0 202
A dombóvári polgármester-választás „elsöprő eredménye” véleményt mond a kormányról is: világossá teszi, hogy az embereknek elegük van a hazugságokból és a megszorításokból – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Patay Vilmos, aki vasárnap a Fidesz–KDNP jelöltjeként a szavazatok 62 százalékával megnyerte az időközi polgármester-választást a tolnai városban.
norris21 Creative Commons License 2009.10.12 0 0 199
Már, hogy lenne ez a realitás? A realitás MOST az, hogy a Fidesz elviszi az összes evk-et, míg listán szerez szűk 60 %-ot, és ezek meg mandátumokra átszámolva bőven 2/3 jelentenek, sőőőt! Persze a kampány még befolyásolja a dolgokat majd, de amekkora helyzetbe hozták a szocik a 7-8 éves elkúrásukkal Viktorékat, érdemben már nem hiszem. De majd meglátjuk.
Előzmény: dorongoló (183)
Aerion Creative Commons License 2009.10.12 0 0 197

 

Az időközi választások részvételi aránya nagyon alacsony, az egykori MSZP szimpátiát mutató választók roppant mértékű inaktivitása miatt. Ezek az emberek zömükben nem fordultak a Fidesz felé, nem támogatnak más pártot az egykori helyett, hanem hallgatnak. Természetesen beszédes a hallgatásuk is, mivel ha továbbra is támogatnák korábbi támogatottaikat, azt most is megtehetnék, megtehették volna legutóbb Dombóvárott is.

 

Nem tették. Kérdés, hogy miért nem. 

 

A szocialista-liberálisok egyik kedvenc véleménye, hogy azért nem, mert az időközi választások ezeknek a választóknak nem számítanak, csak az érdekli őket, amikor éles, országos választási helyzet van. Ennek az érvelésnek a gyengéjét a tények alkotják, amelyek ellentmondanak nekik. Éles választási helyzet volt 2006. október 1-én, és az MSZP önkormányzati szinten összeomlott. Éles, országos választás volt június 7-én, és az MSZP lista megsemmisítő vereséget szenvedett. Éles belpolitikai csata előzte meg, az egyébként sorsdöntőnek is tekinthető 2008. március -i népszavazást, ahol Magyarország egyetlen településén sem győzött a kormányoldal.

 

Más szocialista-liberálisok úgy érvelnek, hogy ahol az MSZP-SZDSZ jelöltje menet közben elbukott, azért nem támogatják az újabbat, vagy a régi-újat, mert mert túl nagy a botrány. Például Dombóvárott, korrupción bukott el a szocialista polgármester, majd akkor éppen eg yilyen ügy után választanának megint szocialistát? Na de Gegessy esete ellentmond ennek az érvelésnek is. Gegessy ma is polgármester, csak országgyűlési mandátumáról mondott le, a pótlására kiszemelt MSZP jelölt mégis megalázó vereséget szenvedett. Biztos, mert nem volt annyira ismert. Na de Szili Katalin, ő talán nem volt ismert, Pécsett, saját pályán szenvedett akkora politikai vereséget, amelyre eddig a város történetében példa sem volt.

 

 

Szerintem egész más az oka az egykori szocialista szavazók inaktivitásának, ez pedig a kiábrándultság. Nem bíznak többé a politikusaikban, és elhiszik, hogy nem alkalmasak az ország, vagy épp egy település irányítására, még egy olyan se, akit korábban nem is ismertek irányító szerepkörben. 

 

Emiatt sokan távol fognak maradni a 2010-es választástól, ebből következően a választás részvételi aránya igen alacsony lesz, viszont az első forduló érvényességéhez az kell, hogy a választók 50,01 %-a szavazzon, ehhez pedig az kell, hogy az egykori MSZP szavazók több mint fele elmenjen voksolni. Én nem tételezem fel, hogy ezek majd többségükben a Fideszre szavaznak, mint ahogy azt sem, hogy halott (SZDSZ), vagy épp korrupt (MDF) pártot támogatnának, se ismeretlent (LMP), de azt se, hogy radikális jobboldalit. Ebből következően azt kell gondoljam, hogy mégis az MSZP-re szavaznak majd, és ha ez így lesz, előállhat egy olyan helyzet, hogy az első és a második jelölt között a szavazatkülönbség akár 35-40 % is lehet, de ha nem éri el a az egyik jelöltre leadott voksok aránya az 50 %-ot, akkor második fordulóra kerül sor, aminek tétje gyakorlatilag már nem lesz.

 

 

Előzmény: mociga (189)
mociga Creative Commons License 2009.10.12 0 0 189
Második fordulóban a többsége?

Hmmm..
Nem ezt mutatják az időközi képviselői és polgármesteri választások. Budapest kivételével, igen nagy számban egyfordulós lesz. Még a vidéki nagyvárosokban is. Na persze addig még sok víz le fog folyni a Dunán. (Pláne látva azt, hogy a jelenlegi hatalom miben is mesterkedik.)

Ad 1)
Lázadás és szükségállapot (erről már letettek, de még lesz egy okt. 23. és lesz egy márc. 15.)
Azért tettek le erről, mert akkor az antalli mondás igazolódik. "Uraim, tetszettek volna foradalmat csinálni." Igaz itt begyühet egy euró-atlanti békefentartós és tartós beseg(g)ítés is.

Ad 2)
Folyik az ország anyagi ellehetetlenítése kifelé. Hasonló hatás hosszútávon, mint a szocik (MSZMP -> MSZP) 10%-a a parlamentben 1990ben, előző áldásos tevékenységük a rendsza(e)rváltás előtt, majd visszatérése. (54% ??) Ha tudom, hogy úgyis nekem most annyi, akkor próbálok mégszarabb helyzetet teremteni, hogy aztán minden nehézséget, mely majd még utána keletkezik főleg, rákenjem a másikra. Jelenleg ez folyik. Most játszák ezt el másodszor. De hát még a végén három lesz a magyar igazság? ;-)
Előzmény: Aerion (188)
Aerion Creative Commons License 2009.10.12 0 0 188

 

... Szerintem az 50% körüli parlamenti hely a realitás ...

 

Már hogy lenne ez a realitás, mikor a Fidesz előnye listán közel 40 % az MSZP-vel szemben, amiből ha a tényleges választáson akár csak 10 %-ot realizál, választási rendszerünk alapján a listás helyek közel kétharmadát megszerzi. 176 mandátum egyéni valasztókörzetek szerint kerül kiosztásra, ahhoz, hogy a Fidesz a várható nagyarányú listagyőzelme ellenére a parlamenti mandátumok közel 50 %-át szerezze meg az kellene, hogy az egyéni mandátumok közel háromnegyedét elbukja. Ennek valószínűsége gyakorlatilag nulla, már csak azért is, mert a mandátumok többsége a második fordulóban kerül majd kiosztásra, és a választók már tapasztalni fogják az első fordulóban demonstrált listaeredényeket.

 

A realitás az, hogy a 176 egyéni választókörzetből ha egytucat helyet elveszít a Fidesz, már az is lényegében csodaszámba menne.

 

... Az MSZP-nél látni vélek egy cigányellenes fordulatot ...

 

Ez kb olyan dolog lehet, mint amit realitásként az előbbikben jeleztél. Cigányellenes fordulat az MSZP-ben? Mire alapozod ezt a kijelentésedet? Miért vádolod a szocialistákat cigányellenes politikával, mikor a köztisztviselői létszámstop ellenére éppen most akarnak 200 cigányt az államigazgatás bizalmi pozícióiba ültetni, és egymilliárdot fordítanak a cigánytelepek felszámolására, mont 10 %-os (és tovább növekvő) munkanélküliség mellett?

 

... a nyilvánvalóan ellenzéki szerepre készülődő MDF, SZDSZ stb. a másik oldalról gyengíti a Fideszt ...

 

Ez is mekkopra hülység...már hogy gyengítené ez a két párt, vagy bármely egyéb párt a Fidesz támogatottságát, mikor ezeknek a pártoknak a támogatói semmiféle keresztmetszi kapcsolatban nem állnak a Fideszt támogató szavazókkal?

 

Vegyünk példának téged. Te nem vagy a Fidesz támogatója, állítólag az MSZP-é sem, tehát ha szavazol, nyilván egyéb pártra adod a voksodat, és szóba sem kerül a Fidesz. Hogyan tudnád akkor te gyengíteni a Fidesz szavazótáborát? Sehogy.

 

A Fidesz tábora csak és abban az esetben gyengülne, ha a Fideszt támogató szavazók például az MDF, az SZDSZ, vagy a LMP-hez pártolnának, de erre vajmi kevés az esély. A Jobbik esete kicsit más, ebben a vonatkozában elképzelhető választói áramlás a Fidesz felől, de ugyanígy közelítő mozgás is lehetséges más pártok felől a Fidesz felé, mondjuk a kampányban mutatkozó politikai jelenségek, tehát az adott pártok célzott politikai kommunikációja okán. A Jobbik kommunikációja igen radikális, ez pedig a békeséget kedvelő, idős, egykori MSZP szavazók számára taszító. Ha ezek nem szavaznak az MSZP-re, ami várható, vagy a Fideszt támogatják majd, vagy otthon maradnak. Mindegyik típusból lesz majd bőven.

 

 

 

 

 

Előzmény: dorongoló (183)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 185

"Hogyhogy a másik oldalról gyengíti? Szerinted ezek a Fidesztől fognak százalékokat rabolni? Vagy a parlamentbe várod őket?"

 

A Jobbik-MSZP antiliberális együttműködésének ellenpólusa szvsz az MDF, SZDSZ stb. Közöttük helyezkedik el az ilyen is - olyan is Fidesz. A megrögzött szavazókon kívül van egy ingatag réteg a párthatárokon, akik ide is, más befolyás hatására oda is voksolhat. Ez eredendően nem szavazatrablás, választói bizonytalanság. Azt pedig én ma nem látom, hogy ezek egyike sem kerülhet be. Szerintem fél évvel a választás előtt más sem.

Előzmény: Törölt nick (184)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 183

Szerintem az 50% körüli parlamenti hely a realitás; ami e fölött hangzik el, bárkitől-bárhol, az már a ráolvasás, a választási kampány korai szakasza.

 

Az MSZP-nél látni vélek egy cigányellenes fordulatot, az pedig akár nyílt kapoccsá is válhat (immár antiliberális mezben) a két párt között. Ha a nyilvánvalóan ellenzéki szerepre készülődő MDF, SZDSZ stb. a másik oldalról gyengíti a Fideszt, az már csak járulékos haszon.

Előzmény: Törölt nick (182)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 180
Ha hihetünk Kövérnek és a Jobbik tényleg a maszop kezéből eszik, továbbá ez a kölcsönös pozíciórontás már most világos, mint a Nap ... akkor csak ügyesen meg kell alkudniuk. Nem lennék én annyira magabiztos Fideszkéék helyében.
Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.12 0 0 177
-----------------------------------------------------------------------------
A Jobbik pedig egyértelműen cigányellenes, bár nyilvánvaló, hogy ezt sem a tisztségviselői, sem a tagjai, sem szimpatizánsaik többsége nem fogja nyíltan elismerni.
----------------------------------------------------------------------------

Mitől cigányellenes?
Ha a programja nem az, akkor mitől?

Attól hogy kibányászott egy égető kérdest, amiről a "szalonképes" pártok inkább hallgattak volna?

Nagyon valószínű hogy nincs elegáns megoldás, de a cigányságnak is roszabb ha tovább marad a dolog a szőnyeg alatt.


Előzmény: Törölt nick (172)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 176
Feltéve, hogy a Fidesz megszerzi a képviselői helyek többségét. Mert ha nem, akkor számára is huncut helyzet keletkezik.
Előzmény: Törölt nick (174)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 173

(158)

ott a Harmadik Út még koalícióról és maszop-buktáról álmodott.

Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.12 0 0 170
-------------------------------------------------------------
A Jobbik társadalmi válságtünet, a korábbi szélsőjobboldali próbálkozásokkal szemben egyértelműen a cigányellenességre alapoz.
------------------------------------------------------------

Ezt már tényleg csak azok mondják akik nem vették a fáradtságot hogy elolvassák a Jobbik programját.

A Jobbik nem cigányellenes.
Ami ellen van az az a helyzet hogy egy jól meghatározható közösségnek jobban megéri a gyerekek számának növelése és a megélhetési bűnözés mint a tisztességes munka. Ez nyilván nem a cigányok hibája hanem egy cinikus politikai szavazatvásárlás eredménye.

Azok köpködnek leginkább a Jobbikra akiket zavar a tény hogy a jelen kormányzat idézte elő ezt a helyzetet amit sokáig sikerult a PC dumával a szőnyeg alá seperni.




Előzmény: Törölt nick (152)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 169

"Orbánék fellélegezhettek, hiszen onnantól ők is játszhatnak a Jobbik ellen kontrára."

 

Erősen kiváncsi leszek, hogy ez a választások előtt mennyire lesz harsány. :)

Előzmény: Törölt nick (163)
Darwin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 168
Azért az ilyen bődületes marhaságokat számomra a héten is sikerült pár példával alátámasztani.
Előzmény: Törölt nick (166)
Darwin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 167
A jövő évi választások hozzávetőleges végeredménye már az EP választások előtt megvolt. Csak, hogy úgy hozzávetőleg be tudd lőni, hogy miként zajlik a politikai színdarabok tervezése.

Pl. Gyurcsány március végi lemondása egy közel 8 hónapos koreó végeredménye volt. Sőt, még az az ominózus köpés se aznapi találmány volt.

De pl. volt olyan háború is, amit már vagy 6 hónappal előre megterveztek. Meg "váratlan" terrortámadások is akadtak, amiket már hónapokkal előre.
Előzmény: Törölt nick (163)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 165
A Fidesz pedig 42.03%-ot
Előzmény: Törölt nick (160)
Darwin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 164
Egyébként, nem akarok túlságosan illúzióromboló lenni, de, hogy mi lesz egy választás végeredménye az leginkább koreográfia kérdése.
Előzmény: Törölt nick (159)
Darwin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 162
A választások addig dőlnek el középen, míg esetleg ki nem derül, hogy az egész politikai paletta egy közösen megkoreografált színdarabot ad elő.
Előzmény: Törölt nick (159)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 161
Legyen ez a Fidesz problémája. Különösen, ha végül mégis koalícióba kényszerülnek  velük.
Előzmény: Törölt nick (158)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 157

A Jobbik 2006 ősze előtt a fasorban sem volt.

 

 

Előzmény: Törölt nick (153)
Darwin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 156
És akkor ehhez a nemzeti vonalhoz tegyük még hozzá azt is, hogy a Fidesz éppúgy azonnal ratifikálta a Lisszaboni szerződést, mint az MSZP. Meg a 100 napost is éppúgy megszavazta.
Előzmény: Darwin (154)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 155
Halovány emlékezetem szerint Harmadik Út formájában akkor tavasszal vették át a MIÉP-től a stafétabotot. Még szép vörös csillagos/horogkeresztes plakátjuk is volt.
Előzmény: Törölt nick (153)
Darwin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 154
Tény, hogy a Fidesz balra ment, emiatt (is) esett össze az MSZP, mint a puding. De ez így is volt kitalálva. És épp emiatt nyílt jobb oldal rés. Ugyanis a Fidesz gazdaságpolitikája balos. Balosbb, mint amit az MSZP vállalni tud felelőssen jelenleg. Sőt, még a ténylegesen felvállalt külpolitikája se különösebben nemzeti.

Nézd meg ezt:

2001. augusztus 14-én, és Martonyi János külügyminiszter úr küldte el augusztus 22-én Strasbourgba, hogy ott a magyar nagykövet adja át a Velencei Bizottság elnökének.

A 2/3. szakasz azt mondja: „Tény, hogy a szomszédos államokban élõ magyarokról szóló törvény elismeri, hogy a határon túl élõ magyarok a lakhelyül szolgáló országok állampolgárai, és egyértelmûen elveti azt a gondolatot, hogy magyarként való önmeghatározásukat kettõs állampolgárságra lehetne alapozni.” Ugyanebben a bekezdésben: „Magyarország mindig is elismerte, hogy semmiféle állampolgársággal azonos szálak nem fûzik õt a szomszédos országokban élõ magyarokhoz a velük való törõdés során.” Egy szakasszal lejjebb: „Következésképpen a törvény a bizonyíték arra a magyar szándékra, hogy egyszer s mindenkorra véget vessenek mindenféle irredenta követelésnek a határon túli magyar származásúak által lakott területeken és az ilyen személyeknek adandó kettõs állampolgárságot illetõen.”

Végül az összegezésbõl még egy idézet: „Összegezve a szomszédos államokban élõ magyarokról szóló törvény elismeri a szomszédos államok területi integritását, felér a területi revízió gondolatának határozott elutasításával és a kettõs állampolgárság elvetésével.”

Ezek után (és még néhány egyéb összefonódás ismeretében) a népszavazás a határon túliakról egy humbug volt.
Előzmény: Törölt nick (146)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 151
A Jobbik már néhány éve jelen van és a politikai pozícióját nem a tegnapi közvéleménykutatási eredmény(?), hanem a néhány évvel korábbi két szoci győzelem határozta meg.
Előzmény: Törölt nick (146)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 149
A bal-jobb értelmezhető fogalom, de szvsz itt ma inkább egy tekintélyelvű v. liberális átrendeződés zajlik. Kiváncsi vagyok, hogy a hatalomra kerülő Fidesz pl. a cigánykérdésben felvállalja-e a hordás rasszizmust; vagy kénytelen-kelletlen előveszi egykori szabadelvűségét és szembefordul-e vele? Népszerű ugyan nem lesz, de európai és tisztességes igen.
Előzmény: Törölt nick (143)
Darwin Creative Commons License 2009.10.12 0 0 148
Igen, a magyar politikusok legforgatottabb könyve a "Kifogások Lexikonja".
Előzmény: dorongoló (147)
dorongoló Creative Commons License 2009.10.12 0 0 147

Ez bizony egy olyan ország, ahol sajnos nem nyírják négyszáz éve azt a bizonyos füvet. :(

 

Márpedig itt egy sor ilyen nem demokratikus eseménytől hangos a közélet, utalnék csak a százmilliós (feltehetően részben a pártkasszák felé tartó) végkielégítésekre ... nyilván Te is ismersz rengeteg példát. Ez a sablon adott és generációnyi idő is kevés lehet a közfelfogás megváltozásához. A legidősebb polgártársaink még Horthy idején eszméltek és mi minden történt itt azóta... :(

Előzmény: Darwin (142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!