A megbeszéljük c. müsorban Varga azt mondta, a fidesz majd nagyobb tortát ad a népnek. Viszont nem több liszt, hanem több élesztö lesz benne. Mit ne mondjak, tényleg nagyobb lesz, csak át leszünk verve, oszt jónapot.
szvsz kevered a dolgokat. en nem azt allitom hogy a kamatszinttel lehetne beloni az arfolyamot, a kamat inkabb koveti az arfolyammozgast.
ha alacsony lenne a kamat az akkor lehetne alacsony ha az arfolyam meg tartott vagy magas lenne. mert kulonben a magas kamattal probalnank az arfolyam eseset megallitani. de a magas kamat egyben viszonylag alacsony arfolyammal parosul.
termeszetesen itt az alacsony/magas az eros/gyenge szinonimaja.
egy eros devizanal hiaba vagom a kamatot nem fog gyengulni a deviza/valuta. amikor meg gyengult a deviza, akkor irtozatosan nagyot kellett emelni a kamatlabon hogy hatasa legyen.
es ugyanugy elkezdodik a pilotajatek, a beigert dolgok magunk elott gorgetese es a hazudozas, hogy azt elmondjuk ami sikerult, arrol meg melyen hallgatunk amit elszurunk/elszurtunk.
Úgy vélem ez az első évben kiderül.
Ha így lesz, nagyon gyorsan el lehet kezdeni alulról építkezni, hogy 2014-ben legyen olyan párt, tömörülés, aki nem a régi/mostani elit.
Bizonyos tekintetben még örvendetes is ezért, hogy itt még viszonylag magas az alapkamat, mert ebből, ha kell, lehet még vágni. Más gazdaságokban, ahol már nincs tere az enyhítésnek, sokkal gázosabb eszközökkel kell inflációt gerjeszteni, hogy ne fagyjon be a gazdaság.
Itt nincs, és nem is volt defláció, mint az euróövezetben, Angliában vagy az USA-ban, szóval a magasabb kamatszint itt indokolt. A kamat nem olyan, hogy minél alacsonyabb, annál jobb, hanem az adott helyzethez képest kell beállítani a lehető legjobbat. Bizonyos tekintetben még örvendetes is ezért, hogy itt még viszonylag magas az alapkamat, mert ebből, ha kell, lehet még vágni. Más gazdaságokban, ahol már nincs tere az enyhítésnek, sokkal gázosabb eszközökkel kell inflációt gerjeszteni, hogy ne fagyjon be a gazdaság.
az alacsony kamat egyben valoszinuleg magasabb forintarfolyamot jelentene
Noakkó mégeccer. Én is tudom, mit eredményezne az árfolyam szempontjából, ha most csökkentenénk a kamatot mondjuk a csehek szintjére. Ettől függetlenül minősíti az elmúlt évek pénzügypolitikáját, hogy csak a jelenlegi kamatszint mellett lehetett a forintárfolyamot stabilizálni. Mellesleg a magasabb forintárfolyam még a kisebbik bibi, én inkább a volatilitás növekedésétől tartok.
'a helyette étkezést biztosítanak 1 embernek az nem biztos hogy kijön annyiból, megfőzetni , kiszállítani, teríteni, mosogatni, ez sok személyzetet kíván.' basszus de szent vagy, én csak megfőzném és jöjjön érte és egye meg helyben a segélyezett.
a keplet ugy all ossze hogy kapnak segelyt de emellett ok vagy masok meg lopnak/rabolnak is. ez valahol irritalo, persze ha tenyleg munkakepesek es fiatalok es felesleges energiaik vannak akkor miert ne jarnak a varost es rabolnanak el mondjuk telefonokat? tudom hogy ez altalanositas... de egy ilyen olvasata is van a dolognak.
igazad van hogy az etel kiszallitasa meglehetosen draga, de ha a delikvens megy el a kalvin terre, robert bacsi konyhajaba, akkor talan olcsobbol is kijon. meg az is biztositva van hogy tenyleg munkanelkuli legyen a kedvezmenyezett, hogy veges mennyisegu adagot osztanak szet es csak azoknak jut akik reggeltol delig sorbanallnak.
miert tamogassam azt hogy a penzbol jusson a kocsmaba is?
Mivel egész életemben szorgalmas, és nagyon beosztó voltam, ezért azzal a takarékoskodással, megszorításokkal nekem nincs semmi bajom.
Az összevisszaság , átgondolatlanság viszont egyáltalán nem teccik. Pl hogy kis falunkban szabadidő park épül kb 60 millióból, ez számomra olyan mintha az eladósodott család kimenne a Vadasparkba több ezer ft-ért nézelődni.
Nem értem a segélyt annyira ellenzőket sem. Ha helyette étkezést biztosítanak 1 embernek az nem biztos hogy kijön annyiból, megfőzetni , kiszállítani, teríteni, mosogatni, ez sok személyzetet kíván. És ráadásul annyira irritáló, hogy fiatal egészséges, de munkanélküli ezért rászoruló embereket ugrálnak körül korosabb nők.
nezd sok variacio nincs. a gazdasagi cselekvesek determinaltak.
nem a nep donti el hogy hogyan viselkednek a hitelezoink.
igergetni lehet szepeket, de a hitelezok igenyeit ki kell elegiteni, kulonben meginog az orszagba vetett bizalom es gallyra megyunk!
tehat a koltsegvetesnek szorosnak es takarekosnak kell lennie.
lehet kolteni a fejlodesre, fejlesztesre, de ki tudja elore eldonteni hogy melyik es kinek odaadott penz fog megterulni? egy ilyen vilagban mint ez a mostani? legalabb az elkoltott penzek fele veszendobe fog menni mert a beigert haszon nem realizalodik.
es ugyanugy elkezdodik a pilotajatek, a beigert dolgok magunk elott gorgetese es a hazudozas, hogy azt elmondjuk ami sikerult, arrol meg melyen hallgatunk amit elszurunk/elszurtunk.
ezek irtozatosan bonyolult dolgok. az orvos/tanar gyerekek egyreszt azt latjak otthon amit latnak, masreszt olyan inditast kapnak amit kapnak harmadreszt a mi kutyank kolyke olyan segitseget is kap amilyet kap.
a lenyeg a mobilitas hianya. a kartyak elore leosztasa. ebben tenyleg csak nagyon kicsi szelet hogy mi van az orban es parttarsai es mi van gyurcsany es parttarsai gyerekeivel. valoszinuleg ok is adott helyrol startolnak az eletbe.
en ugy emlekszem hoyg a. smith lathatatlan keznek hivta azt a tarsadalmi rendezo erot ami a sok sok onzesbol kozjot hozott letre.
az onzes angliaban is mukodik es megis van kozjo. van mert erdeke a tarsadalomnak a tarsadalmi beke es a sok onzes eredoje, a versennyel megtoldva letre tud hozni egy kozjot is magaba foglalo mukodo rendszert.
nem igazan akarom reszletezni.
valahol ott a lenyeg, hogyha a rendszer mukodik akkor a kozjo szinte magatol eloall.
De így lesz hidd el. Nem rosszból írtam, nem is iróniának szántam. Maga az érzés, hogy a mi csapatunk nyert képes boldoggá tenni sok embert. Engem meg azért mert kedvemre cikizhetem őket.
Én is boldog voltam amikor az mszp nyert.
Amikor 3 hét múlva azt mondta fletó, hogy kellenek a mgszorítások, már nem voltam annyira boldog. Merthogy 6 héttel azelőtt meg azt mondta, a költségvetés köszöni szépen jó van!
Akkor is boldog voltam amikor a miferink bemutatta azt a dossziét a miben üres lapok voltak, hogy ez a mi elkészített programunk.
Mikor kiderült, hogy üres lapok voltak, nem voltam boldog!
Pedig én a rendszerváltás óta csak erre az egy pártra szavaztam, oszt mégis!
Ha a fidesz, Orbán is erre készül, szerintem nagyot kell majd csalódnia, mert a nép kimegy az utcára!
a nagyon vallasos magyarorszagon mik is valosultak meg? mikrol irt jozsef attila? miert hagyta el az orszagot az a millioban szamolhato ember
Mert megvalósult a tőkések uralma!
Az önzés uralma.
adott vilagban elunk ezt kell optimalizalni. miert nem a tanargyerekekkel torteno kivetelezest hoztad fel? miert van az hogy orvosgyerekek nepesitik be az orvostudomanyi egyetemet? lehet hogy megis valami elonyt elveznek? jogaszgyerekek meg a jogi egyetemet. nem furcsa? de neked csak a gyurcsany faj.!
Ha ezt a világot optimalizálnánk nem sok jó sülne ki bekőle valljuk be!
Gondolom az orvos gyerek azért választja az orvosi egyetemet, a jogász gyerek a jogi egyetemet, mert ilyen példát lát maga előtt.
Bizonyára tudod, hogy abban a rendszerben ami nem az önzésre épült a juhász gyerekéből is lehetett orvos, ha elég tehetséges és szorgalmas volt.
Ma ez kizárt, mert a juhász nem tudja megfizetni még az első év tandíját sem!
Orvos, jogász talán meg tudja fizetni.
Azért nem a tanár gyerekével való kivételezést hoztam fel, mert elképzelhető ugyan, hogy abban az oskolában jobb jegyet kap, ám az egyetemen meg fok bukni!
Ha oda is elér a mama keze ( szerintem nem, de tételezzük fel) akkor kijön az egyetemről egy rossz tanár, rossz jogász stb. de hatalma soha nem lesz, mert nincs olyan tanár, aki meg tudja azt venni a gyerekének!
Ellenberger Gy és K meg tudja venni.
Aztán azért sem a tanár gyerekét hoztam fel, mert lehet ugyan tanulmányi átlagban kivételezett, de nem azt látja otthon, hogy bevezetjük a luxusadót és a saját luxus házunkat gyorsan társasházzá alakítjuk, hogy nekünk azért mégse kelljen fizetni!
Felemeljük az áramot, de a mi cégünk olcsóbban veszi ....és így tovább.
Nem baj Kedves Budai! Ő nem vizionál, mert megmondják szépen Neki, hogy mit is, és mit hogyan értelmezve kell látni.
A kérdéses vízió viszonyt bennem felvetődik.
Ez most a magyarországi viszonyokra értelmezve, vajha egy törzs-e avagy csak torzsa!? A torzsalkodás megvan már, az látszik, hallatszik. Mikor törik a törzs, ha megdöntésére törnek? Ez itt a kérdés.
Nyugi és köszi. A hiba nem Benned van, hanem bennem. Rébuszokban beszélek. Na de a topik is innét indult. Mondott valaki egy hasonlatot. A hasonlatokkal az a baj, hogy ezerféleképpen lehet szándék, meggyőződés, indulat és indíttatás alapon is értelmezni.
Vannak nagyon jó hasonlatok és vannak nem annyira jók. A torma csak egy bepróbálkozás volt a részemről. Egyébként sem jó, mert a tormát sokan imádják. Na az eredeti frissgyökérből lereszeltet azért nem sokan, mert az nagyon-nagyon erős és csípős.
Diagramnak sem torta. Hisz láthatatlan üvegzsebszájak harapdálják. Nem kerek a dolog az biztos. BKV ügyek? Ügyetlen avagy ügyes? Az üvegzseb is üres!? Zsebibaba vakaródzik. Csak nem a kutyája rühes!? ;-)))))))))))))))))))))))))
Mindegy, úgysem értem mit akar mutatni. Mert ha azt, hogy a vásárlóerő jobb Bulgáriában mint nálunk, akkor el van baszva a statisztika. Nem kicsit, nagyon.
1re jobb torta készül. Nem elég, hogy élesztővel, de még tormával is...
Nem tudom de az én kényes kommunista izlésemmel sehogy nem fér össze már a felfújt tesco gazdaságos zsömle sem, akkor jön ez az élesztős tormás torta elképzelés.
Hát nem tudom konkréten mire is gondolt Varga Mihály, de én megpróbálom a pozitív oldaláról szemlélni.
A tortát mi készítjük együtt ebben az országban. Gyúrcsányjuk a tésztát. Élesztőt, ébresztőt fentől osztanak, hogy nagyobra kerekedjék a torban, a torta. Most nincs élesztő, csak szúrós szagú torma..... ;-)
nem arról van szó, hogy azt jelenti, minden viszonylagos, másrészt ok-okozat:
elméletben a magas kamat erősíti a forintot, hiszen vonzóvá teszi a forinteszközöket (a forint, mint jószág kereslete felveri a forint külföldi valutában kifejezett árát, vagyis az árfolyamot)
"hiszen pont a gyengesege miatt tudjak belekenyszeriteni a magas kamatba a nemzeti bankot." - hát épp azért, amit leírtam. A gyenge forint inflációs tényező az importon keresztül. Többek között a fent leírt hatás miatt szokott kamatot emelni a jegybank, mert a forint erősödéstől az infláció enyhülését reméli.
"az orszagok a gyenge valutakkal, a valutak gyengitesevel versenyeznek egymassal. hiszen exportpozicioikat ez erositi." igen. Lásd Bokrosék csúszóleértékelése.