Keresés

Részletes keresés

kémember Creative Commons License 2009.09.30 0 0 79
Na, okostónik! A sajttáj után is a szigetelés/kormány volt a hunyó? Vonulás Meakulpába mikor lesz?
Bendegoose Creative Commons License 2009.08.27 0 0 78

Sziasztok!

 

Szakmában dolgozó tervező mérnökként engedjetek meg néhány félreértés tisztázását.

Akit érdekel a világnézeti hozzáálásom: keresztény szellemiségű, nemzeti érzelmű vagyok, általában vikire, legutoljára gabira (basszus, abból több is van, szóval a jobbikra) szavaztam, ha most lennének a választások, akkor csodálkoznék, mert máskor vasárnap vannak, de azért elmennék és a jobbikra szavaznék.

 

 

Szóval:

-A tűzjelző nem indítja be a sprinklert, két külön rendszer. (Indíthat be a tűzjelző vizes oltást, de az egész házat védő sprinklert nem, az mindig csak ott olt, ahol tűz van, ahol a hőre nyíló szórófej kiold)

-Aki olyan panelban, toronyházban lakik, ahol van tűzjelző (amire általában a füstöt érzékeli), az örülhet. A szintenkénti tűzcsapnak is örülhet, de nem szabad bedőlni, legtöbb helyen van egy tűzcsaphoz hasonló csatlakozás, de abból nem jön víz, csak ha alul a tűzoltóautó odaállt, és megnyomta a rendszert.

-A paneltüzeknél általában a belső felszálló aknákban terjed a tűz, de ami a nagyobb baj, a füst. A tüzekben (hacsak nem az ablaka, teraszra menekül a szerencsétlen) megfulladni szokás, és csak utána megégni. A fő ellenfél a füst.

Gondoljatok csak bele: ha jön az ablak felől a füst, tűz, miért nem menekül ki a bejárati ajtón? Mert ott már akkora a füst, hogy nem mehet arra, csapdába esett....

-Vagyis ebben a tűzben akkor sem lett volna sokkal több esélyük, ha nincs szigetelés.

-Hogy itt konkrétan milyen szigetelést alkalmaztak, azt nem tudhatom. Azt tudom, hogy van olyan polisztirol hab, amely megfelel az előírásoknak. Fontos azonban, hogy megfelelő rendszert kell alkalmazni: megfelelő rétegeket, megfelelő rögzítési módokat, stb. Ha már valamit elhagyunk, lehet, hogy bukik az egész. Aztán persze az is jó szokás, hogy lenyilatkozzák a hatóság felé, hogy mit használtak, és mást építenek be, mert az olcsóbb.... A tűzoltó pedig nem műszaki ellenőr, vagy pláne laboráns, hogy megállapítja mi épült meg.

 

Szóval, amit a lényegesnek tartok: a paneláházak zöme valóban nagyon tűzveszélyes. De ennek oka nem a szigetelés, vagy a kormány. Már az építéskor spóroltak rajta, és azóta csak romlott a helyzet a lakók viselkedésével.

 

Ami fontos lenne:

-Megakadályozni, hogy a füst/tűz a lakásokból a lépcsőházba jusson (lenne hivá menekülni)

-Megakadályozni, hogy a füst/tűz az aknákon keresztül a lakásokba bejusson.

-A lépcsőházak megfelelő vész-szellőzését biztosítani.

-A menekülési útvonalakat biztosítani, tudatosítani.

 

Ha a tűzoltóink nem lennének olyan felkészültek, és - mondjuk ki - bátrak, mint amilyenek, évente többtucat ember halna meg.

 

 

 

Kár ebbe politikát vinni, ez a három ember nem Gyurcsány vagy Bajnai miatt halt meg. Attól persze még bekaphatják.....

durvulo Creative Commons License 2009.08.27 0 0 77
Hát a mai MN szerint a probléma élő! Szerinte égett a nem megfelelő vastagságú és rosszul felragasztott szigetelés! A híreket olvasva két nem szigetelt panelházban volt tűz azóta, azokban nem terjedtek a lángok felfelé!
Előzmény: ninive_forever (71)
vizinikk Creative Commons License 2009.08.22 0 0 75

nemcsak családi házak pályázhatnak napelemre, nálunk a gazdagréti panelek is.

felét kifizeti az önkormányzat, amivel élni kell, mert a távfűtőművek a korábbi évente jóváírt vízmelegítés helyett már havonta számláz.

Előzmény: Törölt nick (64)
Derek Creative Commons License 2009.08.22 0 0 74
Persze ,egyszeruen beutik az ajtot
Előzmény: ninive_forever (73)
ninive_forever Creative Commons License 2009.08.22 0 0 73
amúgy én jobban aggódnék a hiper-szuper biztonsági bejárati ajtók miatt...

tűz esetén betudnak jutni a tűzoltók a lakásba??
ninive_forever Creative Commons License 2009.08.22 0 0 72
pár ezer forintért lehet venni porral oltót...a konyhába nem árt venni senkinek...
még egy családi házban sem...
Előzmény: Törölt nick (50)
ninive_forever Creative Commons License 2009.08.22 0 0 71
amúgy nemcsak a panelok problémája lenne ez, hanem rengeteg új és felújított családi házé is... ugyanis azok közül is elég sok be lett csomagolva...
Előzmény: durvulo (-)
ninive_forever Creative Commons License 2009.08.22 0 0 70
nem ég...
mikor nálunk szigeteltek, egy törött darabon kipróbáltam... nem égett, csak zsugorodott és füstölt...
Előzmény: durvulo (-)
durvulo Creative Commons License 2009.08.22 0 0 69
Hol? Amerikában? Lakásod a Tisza parton, álmot hozó ágyad valahol az USA-ban. Én sem aggódnék, fizet a biztosító!
Előzmény: Derek (58)
kémember Creative Commons License 2009.08.21 0 0 67
Polisztirollal hőszigetelt panelban élek, és mosogatógépünk is van. Ja, és teljesen nyugodtan alszok - legalábbis ettől. Mert pl. a gépészet állapota miatt már korántsem. Az elektromos hálózat fel lett újítva, de a szemétledobó állapota gáz, és a strangokat sem tudom.
Szóval a polisztirol és a hőszigetelő rendszer éghetősége két külön dolog. Mindkettőt minősítik. Ebbe politikát belevinni...
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 65
Létezik olyan tűzhely amelynek az alja a sütő helyett mosogatógép.
Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 63
A NIKECELL EPS 30 anyag jellemzői:

* Éghetőség
A NIKECELL (EPS) hőszigetelő termékek tűzveszélyességi osztálya E.

* Hőállóság
A hőszigetelő termékek -65°C és +80°C hőmérséklettartományban megtartják eredeti, fizikai tulajdonságaikat, ugyanakkor +70°C feletti környezetben való állandó alkalmazása nem javasolt.
Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 62
Veszélyes-e a hőszigetelt panel?
Belföldi hírek A miskolci paneltűz után sokakban felmerült a kérdés, hogy veszélyes-e a hőszigetelt panel. A legtöbb felújított panelházon ugyanaz a hőszigetelő anyag található, mint a kigyulladt, tragédiát okozó miskolcin. Ez a nikecell, mely olcsóbb, mint az üvegszálas, tűzálló szigetelés.

A panelházak zömét ezzel az anyaggal burkolták, hiszen a tűzálló, üvegszálas hőszigetelők ennek a sokszorosába kerülnek. A lakók nagy része még ennek az árát is sokallja, nemhogy a még költségesebb megoldásokat – nyilatkozta a kemma.hu-nak Lengyel Péter, a Kékes Kft. lakásfenntartó műszaki vezetője.

Azt, hogy a miskolci panelházra felrakott hungarocell megfelelő minőségű volt-e, majd a vizsgálat kideríti – írja a Fejér Megyei Hírlap, mely szerint akkor nincs ok a pánikra, ha a kivitelezésnél minősített, tűzpróbán átesett hőszigetelő anyagokat használtak fel.

Ugyanakkor az is felmerülhet, hogy tényleg azokat az anyagokat használták-e fel a ház felújításánál, melyek a terveken szerepelnek – mutatott rá Hujber Zsuzsanna tűzvédelmi mérnök. Megjegyezte, hogy nem tesz jót a panelok tűzvédelmének, hogy csak a felújítást megelőzően kell egy tűzoltósági szakvéleményt kérni, utána senki nem ellenőrzi az eredményt. Mivel a külső hőszigetelést nem kötik építési engedélyhez, a felújítás befejezésekor azt tűzvédelmi szakértőnek sem kell jóváhagynia. Arra is kitért, hogy sok esetben ráadásul a villámhárítót is beszigetelik, így az a készülék, ami más esetben a házat mentené meg, könnyen a tüzet okozhatja.

A szakemberek egyébként a kőzetgyapotot tartják az egyik legjobb és legbiztonságosabb szigetelőanyagnak, ám az árban jelentős a különbség. Ha a panelprogramban előírnák ennek a használatát, valószínűleg senki nem pályázna a panelházak felújítására.

Forrás: Ingatlan Magazin
Ideje:
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 61
""a polisztirol hab leolvadt a 2007-ben felújított ház homlokzatáról még olyan helyeken is, amelyek nem voltak közvetlenül kitéve a tűznek.""

Eccerűen leolvadt a hőtől a "PANELPROGRAM" !

A nagy pénzeket meg jól zsebrevágták a kivitelezők !!!

Az emberek meg szépen belehaltak !



Paneltűz: az új szigetelés okozta a problémát?

[2009.08.17. 11:46]

Nem kizárt, hogy a 2 éve felújított miskolci panelépületet fedő szigetelőanyag is közrejátszott a lángok gyors terjedésében a hétvégén – számolt be az MR1 Kossuth Rádió. Egy 39 éves nő és 13 éves fia halt meg szombat éjjel az avasi városrészben egy paneltűzben. A tízemeletes ház több lakása használhatatlanná vált.

A cikk szövege itt folytatódikh i r d e t é s
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet a rádió 180 perc című műsorában, hogy a polisztirol hab leolvadt a 2007-ben felújított ház homlokzatáról még olyan helyeken is, amelyek nem voltak közvetlenül kitéve a tűznek. Megjegyezte, hogy ebben az időszakban még nem volt olyan jogszabály, ami kötelezővé tette volna a tűzoltóságok bevonását az alkalmazott technológia kiválasztásába, ugyanakkor léteztek olyan előírások, amelyek a tűzvédelmi követelményekre is kitértek. Azt azonban még vizsgálják, hogy a kigyulladt társasházban alkalmazott technológia megfelelt-e az előírásoknak.

Grand András statikus elmondta, hogy a panelprogramban rendszerint az olcsóbb hőszigetelő anyagot választják. A szakember szerint azt nem lehet kimondani, hogy a miskolci katasztrófát a hőszigetelő anyag okozta volna.

Fotó: Vajda János (MTI)
Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 60
Azé, ha a burkolaton csinálnál egy kis tűzpróbát, sokkal nyugodtabb is lehetnél ! :)

De nem mersz ! :)
Előzmény: Derek (58)
Derek Creative Commons License 2009.08.20 0 0 58

"Persze az lenne az igazi, ha egy beburkolt házból is jelentkezne már valaki, hogy neki mennyire nyugodt az álma!

 

 

Itt vagyok es nyugodt az almom

Előzmény: durvulo (57)
durvulo Creative Commons License 2009.08.20 0 0 57
Tévedsz, Pixi! Nem kell arra már semmi újabb ok, hogy szidhasd őket. Állj ki a sarokra és nyomd a dumát, pár perc és megtapsolnak! :-) Tehát ilyesmiért nem nyitnék topikot!

Persze az lenne az igazi, ha egy beburkolt házból is jelentkezne már valaki, hogy neki mennyire nyugodt az álma!
Előzmény: Törölt nick (51)
Derek Creative Commons License 2009.08.19 0 0 55
A fele konyhakredenc helyebe, a kezi mosogato melle,mas megoldast en se latok
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.19 0 0 53
Határozottan tetszik a tájékozottságod
Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.19 0 0 52
Bezony. Mert ennek biza köze nincs a panelprogramhoz általában. Ez sajnos technikai kérdés, nem politikai. Hülye topik.
Előzmény: Törölt nick (51)
Kecske Mét Creative Commons License 2009.08.19 0 0 49
A sprinkler az csak hőre indul be. És az "tűzoltó" ( pontosabban tűzgátló) berendezés.

De voltam annó a prágai "köztársasági palotában". A tűzoltók elmondták: Hogyha bejelez valamelyik tűzjelző, akkor először valaki odaszalad, hogy megnézze biztosan tűz van-e és nem Brezsnyev elvtárs gyújtott-e rá.
Előzmény: kémember (47)
kémember Creative Commons License 2009.08.19 0 0 47
Hotelban indítottak be ismerőseim tűzjelzőt, de a sprinkler biztosan azért durvábbra van beállítva
Előzmény: Törölt nick (45)
Kecske Mét Creative Commons License 2009.08.19 0 0 46
Elképesztő dolgok tudnak lenni egy lakásban. Nekünk említettek két tüzesetet:

1. New Yorkban egy néni otthon gyertyaöntéssel foglalkozott. Több tonna parafin volt a lakásban.

2. Lipcsében egy kollégiumi szobában ütött ki tűz. ( NDK-s idők még). Egy külföldi diák kb. 80 liter nitrohigítót tartott az ágya alatt. ( Nyilván náluk hiánycikk volt és otthon pénzé akarta tenni. Ezért gyűjtötte).

De mit lehet tenni. A legfőbb szentség az állampolgári hülyeség.
Előzmény: WYW (40)
WYW Creative Commons License 2009.08.19 0 0 44
Miskolci paneltűz: Nem bújkál a hatodik emeleti lakó
Miskolc - Egyáltalán nem bújkálok, a kiégett lakásomtól 300 méterre lakom – mondta szerdán szerkesztőségünkben Novák Béláné.

Ő az a lakó, akinek a hatodik emeleti lakásából kiindulhatott a tragikus szombat esti paneltűz. A szomszédai őt vádolják, és az eset óta eltelt több napban sok varriáció elhangzott, köztük az, hogy ő gyújtotta fel a lakását, mert nem tudta fizetni a lakbért. Ez nem igaz – cáfolta az érintett – nekem is mindenem elégett, az egész életem, a fiam megtakarított pénze, az értékeink. Ha úgy lett volna, ahogy beszélik, akkor ezeket kimenekítettem volna, nem – kérdezett vissza
blu1blu Creative Commons License 2009.08.19 0 0 43
Kilopták a panelprogram pénzét a szocik, tehát az nem lehet oka tűznek.:-)
kémember Creative Commons License 2009.08.19 0 0 42
Egyetértek. A strangok tűzvédelmi felülvizsgálata, tűzjelző (hehe, a sok bagós mexívná!), tűzoltókészülék.
Előzmény: Törölt nick (39)
kémember Creative Commons License 2009.08.19 0 0 41
Na, ez a fasság netovábbja. Nálunk is (10 emeletes szigetelt panel) zárva van a tetőkijáró. Oka is van neki. Mert ha mindenki felmászkálna szép napos időben napozni, akkor olyan lenne a vízszigetelés, mint a szita.
Viszont a bejárati ajtó kulcs nyitja a zárat a tetőre.
A hülyeség ellen az istenek se
Előzmény: Kecske Mét (37)
WYW Creative Commons License 2009.08.19 0 0 40
Nagyobb mennyiségű kötegelt papír is volt abban a miskolci lakásban, ahol a múlt hét végén tűz keletkezett – tudta meg a távirati iroda szakértői forrásból szerdán.

http://www.mno.hu/portal/657409
kémember Creative Commons License 2009.08.19 0 0 38
A homlokzati hőszigetelő rendszereket az ÉMI vizsgálja, háromnegyed órán keresztül nem terjedhet át a felső szintre a tűz, nyilatkozta ma Csuba Bendegúz, OKF.
Előzmény: durvulo (35)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!