Keresés

Részletes keresés

Patreides Creative Commons License 2 órája 0 0 9709

"Akkor miért nen teszitek? Csak a kifogást keresitek: nem mi vagyunk a felelősek, nem rajtunk múlik blablabla..."

 

.

Amit te teszel, az egyetlen dologra jó: önbecsapásra, a saját pszichéd megnyugtatására.

Gyakorlatilag pótcselekvés.

Valójában Greta Thunberg harca is csak ennyi, de ő legalább a saját konfortzónájából kilépve teszi ezt, kitéve magát a külvilág ezernyi fajta rosszindulatának, ütésének.

Hatástalan, ha a végeredményt nézzük, de legalább tiszteletre méltó.

Tehetné ezt persze vallási köntösben is, mint új Johanna, mondhatná, hogy az Úr szólította meg égő PET-palack halom képében megjelenve, de Joghannában a tömeg azért hitt, mert hinni akart. Amiben nem akar hinni, mert kényelmetlen neki, abban úgysem fog. ("Ne nézz fel!")

 

Nyolcmilliárd embert táplálékkal ellátni, és a szükségleteit alapszinten kielégíteni - akár esznek tojást vagy húst, akár nem - csak úgy lehet, hogy annak eredményeképpen tovább pusztul a világ, és haladunk a katasztrófa felé.

A rendszer azonnali átállítására lenne szükség, a termelés, szállítás, közlekedés stb. azonnali radikélis megváltoztatására, nagyrészt leállítására... Ami egy azonnali katasztrófát idézne elő, általános zavargásokkal és egyebekkel, és végeredményben valószínűleg ez is emberek százmillióinak a pusztulásával járna.

Sőt, ehhez (a teljes gazdasági összeomláshoz) már csak annyi is elég lenne, ha a világon minden ország a gazdaságának csak évi pár százalékos csökkentését irányozná elő a következő évekre folyamatosan, örökre.

Előzmény: bulvárbulitömegember (9656)
Patreides Creative Commons License 3 órája 0 0 9708

"Kellenek radikális intézkedések, csak nem egy olyan erkölcsi rendszer keretei között, aminek a leváltásáról egyetlen szó sem esik.

Ha nem történik meg az eszmerendszer váltás, akkor csak annyi fog történni, hogy egy másik hatalmi elit fog rajtunk basáskodni a legfőbb jó  és -természetesen- kizárólag a mi érdekünkben.

Semmi perc alatt a forradalmi hevület öncélú terrorba csap át."

 

.

Eszmerendszer váltás... A tömegeket csak egyetlen módon lehet ilyesmire rávenni, egy vallásos (keresztény, iszlám, bármi), vagy ahhoz hasonlóan működő (kommunista, náci stb. eszme iránti feltétlen) hit általános elterjedésével.

De az új hiteket mindig az ebben érdekelt uralkodó (gazdasági, politikai elit) réteg terjesztette hatásosan, és olyan hitet, ami az ő érdekeivel (jelenleg: növekvő fogyasztás, növekvő termelés) ellentétes, soha nem fog terjeszteni.

Egy katasztrófa után nyilván változik a tömegek felfogása, hozzáállása, de ebben az esetben ez milliárdok pusztulását, és a technikai civilizáció egy nagyságrendekkel alacsonyabb szintjét jelenti, vagyis egy totális katasztrófa (aminek során a természet kegyetlenül pusztítja az embert, az emberek pedig egymást) utáni új világot.

A jelenlegi rendszer a saját keretei között nem tudja kellően és elégségesen reformálni magát, ehhez egy sokk kell, de az ebben az esetben halálos ütést jelent.

Előzmény: ketni (9651)
Patreides Creative Commons License 3 órája 0 0 9707

"És bizony ezen nem fogunk soha semmit se változtatni! Miért? Te mit szeretnél? Kommunizmust? Falansztert, hogy mindenki előzékenyen robotoljon a közösért, mint a hangyák?

Vagy urambocsá' egy "felvilágosult" zsarnok önkényuralmát kívánod, aki nagy bölcsességében elirányítja az összes alattvalóját, mint Kim Jong-un?

 

Bizony az a legstabilabb gazdasági és társadalmi forma, ami az emberek ösztönös tulajdonságaira alapoz."

 

.

A kapitalizmus nem egyszerűen az emberek ösztönös tulajdonságaira épít, hanem a működésének legalapvetőbb lényege a növekedés, a növekvő fogyasztással pörgetett növekvő termelés... és ebből következően az erőforrások növekvő kizsigerelése és a növekvő hulladékgyártás.

Ma ezzel egyetlen lényeges probléma van, hogy ugyanis minden értelemben "belaktuk" (és lelaktuk) a Földet, a növekedés kemény határokba ütközött.

 

A legstabilabb társadalmi forma pedig a feudalizmus, ami ugyan ezt a rákos daganathoz hasonló növekedést nem tette lehetővé, ezért felváltotta a kapitalista rendszer, de annak ellehetetlenülése után valószínű, hogy ahhoz fog visszatérni az ember, nyilván egy másik szinten (hogy ez milyen szint lesz, az összeomlás mikéntjétől függ), de lényegében az feudalizmus lesz.

Előzmény: Elminster Aumar (9619)
bulvárbulitömegember Creative Commons License 6 órája 0 0 9706

Ádám & Éva csupán ketten voltak, borzas...

Előzmény: Zellem Estelen (9701)
Zellem Estelen Creative Commons License 8 órája 0 0 9705

Ja, és mint férfit, NE GYENGÉZZ LE!

Én levágom a csirkét, és felbontom. A gyermekkorom az évi 4 disznótor volt, és ma is levágnék, felbontanék egy disznót, abálnék, és kisütném a zsírját, kolbászt készítenék (a bélmosást kivéve) vagy disznósajtot. Lesóznám, füstölném szakszerűen a sonkát és az oldalast.

A "gyenge" az, aki képtelen lenne táplálékot előállítani!

Gyenge a korunk összes azon gyermeke, akit éhesen összezárva egy tyúkkal, a tyúk élné túl!

 

De amíg ma itt hintetted az észt, én felástam pár négyzetmétert, duggattam hagymát, vetettem kaprot, retket, salátát.

És várom, mikor lesz az ideális idő, hogy kipalántázzam a paradicsom és paprika palántáimat.

Én nem váltok. 

Mert az őseim útján járok.

Nem ez vezet a ököszisztéma, a társadalom összeomlásához!

Inkább az, ami a létszám, és azon belül ki képes egy tyúk miatt elpusztulni.

Előzmény: ketni (9702)
Zellem Estelen Creative Commons License 8 órája 0 0 9704

Na, meg ha létezne Isten, vajon akkor a C vitamin kérdése számunkra?

De felejtsd is el, mivel tudom, hogy hívő vagy;-)

És azt is tudom, az ész érv, az lószart sem jelent.

 

Előzmény: ketni (9702)
Zellem Estelen Creative Commons License 8 órája 0 0 9703

Ezzel cseppet, roppant szabadosan, átlépted az embert.

 

Az ember elsősorban abban különbözik az állatoktól, hogy nemcsak felhasználja a természet erőforrásait, hanem a termelés folyamatában a természetet a maga szükségletének megfelelően át is alakítja. A termelés, amely az ember létfeltétele, minden korban társadalmi, így az ember társadalmi lény. Ugyanakkor az ember hasonlít is az állatokhoz. Sokáig nevetségesnek tartották az ember állatvilágból való származását, és még ma is vannak, akik elutasítják ezt.

 

A táplálkozás mértékét a szervezet szükséglete, illetve a felvett tápanyagok tápértéke szabja meg. A tápértéket az adott tápanyag energiaszolgáltatásának mértékével szokás jellemezni. Kaloriméterben való elégetésekor 1 g zsír 9,3; 1 g szénhidrát 4,1 és 1 g fehérje 5,6 (élettani hasznosítási értéke 4,1) kilokalória energiát szolgáltat. Ennek ellenére nem közömbös pl. az emberi szervezet számára, hogy ezekből a tápanyagokból milyen arányban részesül. A tápláléknak mindig kell tartalmaznia megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, mert ebből szerzi meg a szervezet azokat az aminosavakat, melyeket önmaga nem képes előállítani (esszenciális aminosavak). Szükséges emellett, hogy a táplálék elegendő mennyiségben tartalmazzon úgynevezett járulékos tápanyagokat, vitaminokat, amelyekre ugyan kis mennyiségben van csak szükség, de hiányuk különféle súlyos zavarokat okozhat. Az ember átlagos napi igénye a fő tápanyagokból: 70 g fehérje, 50 g zsír és 500 g szénhidrát (élelmiszerek). Ezek mennyisége a szervezet igénybevételével arányosan nő. A szervezet a felvett táplálék egy részét elhasznált anyagainak pótlására, anyagainak gyarapítására (növekedés), egy részét különféle élettevékenységek energiaszükségletének fedezésére használja fel. A közvetlen szükséglet kielégítésére fel nem használt anyagokat a szervezet tárolni képes (glükogén, zsírok), s ezért elviseli a táplálkozás hosszabb-rövidebb ideig történő szüneteltetését (éhezés). Ilyenkor a raktározott tápanyagok nagy része felhasználódik. Hosszabb idejű éhezést a szervezet már rosszul visel el, mert már egyéb, a szervezet felépítésében szükséges anyagok is felhasználódhatnak. A szervezet az energiát is képes tárolni különböző nagy energiatartalmú foszfátok (pl. adenozin-trifoszfát) alakjában.

A táplálkozással ez emberi élelmezéssel kapcsolatos kutatásokkal Magyarországon az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet foglalkozik.

 

A karnizmus központi álláspontja, hogy emberi sémák, hitek és vágyak szerint vannak az állatok besorolva ehető, ehetetlen, hobbiállat, kártevő, ragadozó vagy szórakoztató (házi)állat stb. kategóriákba. Kultúránként változik, hogy melyik állatok számítanak élelmiszernek.

 

Nézd át az emberiség történelmét, mikor és miért lett vegán!

Amúgy nekem a lányom és a vejem is vegán, de ez nem konfliktus közöttünk.

Az ember az mindenevő.

Aki az szerint él, az nem gyenge, és nem hülye, és nem bigott.

 

Előzmény: ketni (9702)
ketni Creative Commons License 8 órája 0 0 9702

"Nem illik vernie a nyálát annak, aki egy elavult hipotézist nem képes elengedni, azok felé, akik a biológiai igények miatt nem váltanak."

 

Aki nem ismeri a Bibliát az is vált.

A biológiai igények itt nem játszanak.

Egyszerűen szereted a húst és becsukod a szemed mert gyenge vagy, meg leszarod az egészet.

 

Az teljesen független mindettől, hogy tényleg nem megoldott az állati fehérje pótlása.

Előzmény: Zellem Estelen (9701)
Zellem Estelen Creative Commons License 10 órája -1 0 9701

"Isten szerelmére" aligha.

:-)

Ezenkívül okkal van ott az a példa, és annyira is megy gyomorra, ahogy azt el sem bírod képzelni.

Ragyogóan világítja meg az ideológia váltással szembeni ellenállást.

Nem illik vernie a nyálát annak, aki egy elavult hipotézist nem képes elengedni, azok felé, akik a biológiai igények miatt nem váltanak.

És nem illik elfeledni, a LÉTSZÁM A GOND!

Ha 500 millióan lennénk, nyugodtan ehetnénk rántott csirkecombot a paprikás csirkéhez...

Ő meg akkor is csak nyomná, legyünk vegák, bibliai alapon:-)

Előzmény: ketni (9700)
ketni Creative Commons License 11 órája 0 0 9700

"Egy fundi hívő, aki képtelen lejönni egy ókori fantazmagóriáról, erényként kísérli meg eladni a táplálkozási szokását, amit tán nem is elvi síkon hozott meg."

 

Az Isten szerelmére!

Nem tudnád mellőzni ezt a folytonos fundizást legalább itt?

Előzmény: Zellem Estelen (9692)
ketni Creative Commons License 11 órája 0 0 9699

"Helyi zöldség és gyümölcs, gomba, egyéb."

 

Legalább ennyit meg kéne tenni.

Érdekes lenne ezzel házalni az energia italt hörpölők között.

Vajon felfognák, hogy miről van szó?

Előzmény: Minimálszennyező (9678)
ketni Creative Commons License 11 órája 0 0 9698

"Sőt, a szaporodás is... "

 

Ez betalált.

Jó lenne tudniuk ezt azoknak is ahol a szaporodási mutató az egekig csap.

Előzmény: bulvárbulitömegember (9677)
ketni Creative Commons License 11 órája 0 0 9697

"vegás étkezés is igényel mezőgazdasági és ipari hátteret

 

Igen, eddig 1:1. Ám jóval kevesebbet, mint a szükségtelen állattenyésztés és halászat. Eddig 2:1..."

 

Ez egyáltalán nem biztos.

Egy teljesen új iparágat kell létre hozni, mégpedig giga méretekben.

Előzmény: bulvárbulitömegember (9670)
ketni Creative Commons License 11 órája 0 0 9696

"Menyi idő alatt lehetne mindenkit rábírni, a neveltetése és a kulturális berögződöttsége ellenére? És vajon a többi problémás szokással mi lenne a helyzet?"

 

Ne félj, ha az aktivisták egyszer lázba jönnek, lesz majd aki  a "húsevő kulákokat" helyre teszi.

Ott lesz a "digitális állampolgárság" a maga digitális pénzével. Jönnek a fekete pontok.

Csak azt vehetsz a kreditedért a boltban, amit előírnak.

 

 

Nem hülyeség a vegánság. Az állatok lemészárlását én sem támogatom.

A gond a kiváltásukkal van. Ezt teljesen kimerítően ecsetelted.

Előzmény: Zellem Estelen (9669)
Zellem Estelen Creative Commons License 12 órája 0 0 9695

Állj közéjük!

Mi is tartana vissza?

:-)

Előzmény: bulvárbulitömegember (9694)
bulvárbulitömegember Creative Commons License 14 órája 0 0 9694

A legtöbb vegán ateista...

🤡

Előzmény: Zellem Estelen (9692)
bulvárbulitömegember Creative Commons License 14 órája 0 0 9693

Sajnos elvakultságod okán nem látod a lényeget...

Előzmény: Nick & Nick (9686)
Zellem Estelen Creative Commons License 15 órája -2 0 9692

Egy fundi hívő, aki képtelen lejönni egy ókori fantazmagóriáról, erényként kísérli meg eladni a táplálkozási szokását, amit tán nem is elvi síkon hozott meg.

Vagyis, noha képtelen túllépni egy kitaláción, elvárná, hogy mások napok alatt lejöjjönek az évezredek alatt , és biológiailag alátámasztott "mindenevő" állapotról...

Az ember fogsora, a bélrendszere, a tápanyag igénye, az evolúciós folyamat során alakult ki.

Ahogy a kulturális különbségek, földrajzi adottságok, és a szociális közeg is meghatározza mit és mi módon fogyasztunk.

Roppant kretén dolog, ha ezeken átnyúlva hintené az észt az, aki maga sem képes levetkezni súlyosan túlhaladott ideológiáját.

Előzmény: Nick & Nick (9673)
Zellem Estelen Creative Commons License 15 órája 0 0 9691

Van olyan munka, ami eleve több kalóriát és tápanyagot igényel.

Előzmény: Nick & Nick (9684)
Zellem Estelen Creative Commons License 15 órája 0 0 9690

Ami meg bibliai "parancs" a fundi hited okán!

:-O:-P:-)

Előzmény: bulvárbulitömegember (9677)
Zellem Estelen Creative Commons License 15 órája 0 0 9689

Igen.

Számodra minden mítosz, még amit a korod tudomány állít, az is.

Így jártál.

Előzmény: bulvárbulitömegember (9672)
Zellem Estelen Creative Commons License 15 órája 0 0 9688

Nem szükségtelen, és az elvakultságod okán, nem is vagy képes megítélni, miféle gazdasági következményeket okozna egy váltás.

Itt a munkahelyek kívül, az adott lehetőségek kiaknázásának az elvetése is súlyos válságot okozna.

Előzmény: bulvárbulitömegember (9670)
Nick & Nick Creative Commons License 16 órája 0 1 9687

Helyi Saját zöldség és gyümölcs, gomba, egyéb.

 

Ha van kerted.

Előzmény: Minimálszennyező (9678)
Nick & Nick Creative Commons License 16 órája -1 1 9686

Mindenki tudja hogy az állattenyésztés a környezetszennyezőbb,

de elvakultságod okán nem látod a lényeget.

 

 

 

 

 

Előzmény: bulvárbulitömegember (9682)
bulvárbulitömegember Creative Commons License 17 órája -1 0 9685

Többet eszel, mintha nem sportolnál...

Előzmény: Nick & Nick (9684)
Nick & Nick Creative Commons License 17 órája -1 0 9684

Nem biztos.

Én 38 éve sportolok, most kb. 1200-1500 a kalóriabevitelem.

Az elhízott átlaghoz képest kevesebbet is eszem, pont a sport végett

hogy fittebb legyek. 

A nagy többség sokkal többet eszik mint amire szüksége van.

 

Előzmény: Minimálszennyező (9676)
Auralianus Creative Commons License 17 órája 0 0 9683

"Lassu megfontolt haladasra" mar Kyoto uta tudjuk, hogy nincs ido. Azert nincs ido, mert mint te is mondtad jo nagy rendszereket kell atallitani + egeszen masfajta alapokra helyezni

Azert tartottam az ervelesed nihilista okorseg-szagunak mert a helyzet sulyossaganak tudataban azt mondani, hogy nincs szukseg se aktivizmusra, se forradalmi sebessegu valtozasokra, se eroltetett utemu eletmodvaltasra... a vegeredmeny szempontjabol gyakorlatilag egyenerteku az "ugyiskesomindenmindegymegyunkalevesbe" vagy a "nincsittsemmilatnivalo" hozzaallassal.

Ha megnezed a termeszetrombolas / uveghazhatasu gazok kibocsajtasanak utemet, jelenleg meg mindig csakis arrol beszelhetunk, hogy ezek evrol evre gyorsulva novekednek. Ha kizarod a radikalis + gyors valtoztatast, akkor mifele mechanizmussal szeretned elerni, hogy olyan idotavon kovetkezzenek be olyan merteku valtozasok, amiknek koszonhetoen elkerulheto lenne, hogy a valtozasok merteke es sebessege elhagyja azt a tartomanyt amin belul meg kepesek vagyunk civilizacios szinten alkalmazkodni.

Ha ugyanis nem leszunk kepesek civilizacios szinten alkalmazkodni, akkor a meglevo problemaink melle szinte biztosan jonnek meg a meg elheto teruletek folotti kontrollert inditott haboruk altal generaltak...

Előzmény: ketni (9641)
bulvárbulitömegember Creative Commons License 17 órája -1 0 9682

Mi a szennyezőbb: a növénytermesztés vagy az állattenyésztés? Gondolkozz. Fog menni...?

Előzmény: Nick & Nick (9681)
Nick & Nick Creative Commons License 17 órája -1 1 9681

Csak azt gondolod hogy kevesebbet szennyezel, mert nem vagy képes józanul végiggondolni

a folyamatot a vegán elborultságod okán. 

 

 

 

Előzmény: bulvárbulitömegember (9675)
Minimálszennyező Creative Commons License 17 órája 0 0 9680

500millió, a többlet népesség más élőhelyeken fog élni.

Előzmény: bulvárbulitömegember (9677)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!