Keresés

Részletes keresés

Calamayca 2.0 Creative Commons License 2022.06.03 0 0 19

Szerbusztok!

 

Keresem a jogszabályhelyet ami ápolt-gondozott elhunyt örökhagyásáról szól. Testvérek között gyakori, hogy az egyik testvért (vagy valamilyen egyéb családtagot, valamelyik menyt általában) beállítják a szülőgondozásba, míg a többiek ebben (hanyagságból, vagy lehetőségek híján) nem vesznek részt. 

 

Legjobb tudomásom szerint ilyenkor az ápoló személy (ha amúgy is örökös) igényt tarthat a felmerült költségek annyiad részére az örökös felektől, ahány részre oszlik az örökség, tehát ha ketten örökölnek, akkor a felére, ha hárman, akkor a 2/3 részre, illetve, ha nem örökös ápolta az elhunytat, akkor a teljes költségek megtérítésére jogosult, beleértve a munkaórákat is, amit piaci áron számolhat fel. 

 

Az a kérdésem, hogy hol van erre jogszabály.

 

köszönöm szépen! 

Gabo11987 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 18

Kecskeméten tudtok-e hagyatéki, vagyonkezelési, ingatlanjogban jártas ügyvédet?

Nocturne-x Creative Commons License 2011.11.12 0 0 17

"Nem kell aggódnod és édesanyádnak sem. A hagyatékot terhelő tartozásnak számítanak az örökhagyó illő eltemettetésének költségei (tehát a sírkő is)."

 

Pontositásra szorul ez is.

Először is: nem szerepel a jogszabályban, hogy 'illő', ennél fogva a sirkő is lehet éppen luxus.

 

Ami ennél fontosabb: A temetkezés költségeit ilyen esetben mindenképpen külső forrásból kellene finanszirozni, nem pedig a hagyaték terhére, mert mint emlitettem, az örökhagyó személyes tárgyai bár lehetnek értékükben bagatell dolgok, mégis, számos esetben nem forintositható többletértékkel birhatnak, igy azok hebehurgya elkótyavetyélése pótolhatatlan veszteséget jelenthet más örökös(ök) számára.

 

Ha az értékesités elkerülhetetlen, akkor mindenek előtt fel kell ajánlani a tárgyakat megvételre a többi/másik örökösnek. Ebben az esetben is ez lett volna a legcélszerűbb.

 

 

Előzmény: kígyószisz (12)
Nocturne-x Creative Commons License 2011.11.12 0 0 16

A helyzet azért nem olyan egyszerű, hogy 'anyué a fele' igy eladhatja.

 

Az valóban igaz, hogy egy hagyatéki eljárás során az apró, kisebb értékű ingóságokat nem veszik figyelembe, de akkor is a hagyaték részét képezi az elhunyt telefonja és a számitógépe is.

A házastárs nem örököl semmit, csak haszonélvezeti joga van. Ez a joga azonban nem terjed ki az elhunyt személyes használati tárgyaira, igy 'apu telefonjára, számitógépére' sem (gondoljunk csak bele, a közös vagyon felett, vélhetően 'anyunak' is vannak személyes használati tárgyai).  A húg, bár látszólag gyomorforgató módon, de törvényesen járt el, amikor felszólitotta a topiknyitót, hogy hagyjon fel az örökség részét képező tárgyak értékesitésével.

 

Azonban nem csak a fentiek miatt volt igaza.

Ilyen esetekben az elhunyt személyes használati tárgyai felbecsülhetetlen értékűvé, mondhatni kultikussá válhatnak azok szemében, akik szerették őt. Könnyen lehetséges, hogy ilyen, vagy hasonló volt az hagyaték tárgyaihoz való viszonya a posztoló hugának is. Azt is sértésnek vehette, hogy nem volt megkérdezve, kikérve a véleménye sem, ergo, úgy érezhette: a háta mögött döntöttek a tulajdonáról.

 

 

 

kígyószisz Creative Commons License 2009.07.25 0 0 15
Szia!

Igen, ahogy írtam, az örökhagyó illő eltemettetésének költségeit hagyatéki teherként kell figyelembe venni. Természetesen, számla szükséges.

Ez az összeg tehát a hagyatékot terheli.
Előzmény: Grafika21 (14)
Grafika21 Creative Commons License 2009.07.23 0 0 14
Kedves Kígyószisz!
Jogi témában nagyon nem vagyok otthon, így a Te hozzászólásodat is megköszönöm.
Miután alig 2 hónapja volt a temetés, a sírkő kérdés az Édesanyám részéről merült fel, részemről pedig, hogy az évfordulójukra vett autót teljesen a sírkőbe legyen beletéve.
Tehát, még nincs számla. Ezzel az Anyunak segítek, mert a hugomnak olyan eszébe se jutott, hogy a sírkőbe is beszálljon.
Amúgy, normál temetés volt, az Anyu nem engedett beadni semmit, -mondván; ők erre összegyűjtötték a pénzt. Kb. 370000Ft volt. A hagyatéki tárgyaláson erről is kellene vinni Anyunak a számlát?
Megköszönök minden használható választ és segítő hozzászólást.
Előzmény: kígyószisz (12)
Grafika21 Creative Commons License 2009.07.23 0 0 13
Igen Ági, én is így gondolom.
Előzmény: ági anyu (11)
kígyószisz Creative Commons License 2009.07.22 0 0 12
Szia!

Nem kell aggódnod és édesanyádnak sem. A hagyatékot terhelő tartozásnak számítanak az örökhagyó illő eltemettetésének költségei (tehát a sírkő is).

Amennyiben tehát ilyenre költitek a pénzt, azt mint hagyatéki tartozást kell figyelembe venni az öröklésnél.

Javaslom, vigyetek is számlát és jelentsétek be a sírkő-csináltatás költségeit is hagyatéki teherként.

Ezt a terhet főszabályként az örökösöknek kell viselniük egyébként, tehát ha nincs készpénz az örökhagyó után, akkor bizony, a hagyaték terhére kell kifizetnie az örökösöknek, tehát a húgodnak is.
Előzmény: Grafika21 (-)
ági anyu Creative Commons License 2009.07.21 0 0 11
Tök mérges lettem - egyébként úgy tudom, a fele anyukádat illeti mindennek, ahogy ezt más is írta. A húgod inkább azon gondolkodhatna, miképpen segíthetne édesanyádnak feldolgozni a veszteséget
Előzmény: Grafika21 (-)
Grafika21 Creative Commons License 2009.07.21 0 0 10
Köszönöm neked is Replay, ez megnyugtató.
Van egy 8mill.-ós lakás, egy 2mill-ós hétvégi kert és egy 1mill. garázs. Van egy 600000Ft-os kocsi, de azt 50.házassági éfordulójukra vettem nekik 2 éve. Ezt szeretném ha csak az anyué lehetne hiszen én és a férjem ajándékoztük nekik. Mivel az apunak volt jogsija, így az ő nevére irattuk (férjemmel).
Még alig hűlt ki szegény Apu teste és ilyen dolgokon kell telefonon vitatkoznom, hogy megmagyarázzam azt, hogy szegény Édesanyámnak jóhiszeműen segítek. Egészségügyben dolgozik a hugom, én tanár vagyok, értelmesnek mondott emberek vagyunk, de legszívesebben nekimennék. Soha nem gondoltam volna, hogy pár ezer Ft-lebegése így ki tudja fordítani magából a testvéremet.
Igaz a mondás, hogy egy élet is kevés, hogy egymást megismerjük... :(
Előzmény: Replay (8)
Qqberci Creative Commons License 2009.07.21 0 0 9
Így lehet, mikor apám meghalt, csak a nagyobb tételek szerepeltek a hagyatéki eljárásban.
Előzmény: Replay (8)
Replay Creative Commons License 2009.07.21 0 0 8
A hagyatékin nem foglalkoznak ilyen "piti" dolgokkal, mint pl. telefon, számgép.
Csak az ingatlan, bankbetét, gépkocsi, nagyértékű ingóság érdekli őket.
Érdekes is lenne, ha a papád halála után teljesen részletesen fel kellene leltározni a lakást és ha van pl. 2 tévé vagy 2 rádió, az egyiket oda kéne adni örökségként a gyerekeknek, vagy a 3 lábosból csak 1 maradhatna a lakásban. Ez nem igy működik, nem életszerű.
Gondolom mamádé volt eddig is a fél lakás, most a másik felére lesz haszonélvezeti joga, a benne lévő cuccokkal meg azt csinál amit akar, végül is közös szerzemény.

Én nem vagyok jogász, jogszabályt nem tudok mondani, de a tesódat tényleg le kellene állítani. Örökölni csak azt fog, ami majd a hagyatéki végzésben benne lesz, de abban nem lesz szó szerintem ilyen apróságokról.
Qqberci Creative Commons License 2009.07.21 0 0 7
Látom, Edooka el van tûnve, megpróbálom felhívni és ideirányítani...
Előzmény: Qqberci (5)
Qqberci Creative Commons License 2009.07.21 0 0 6
most már az anyu sem adhat el semmit

Ez marhaság, hiszen minden közös szerzemény, tehát a fele - öröklés nélkül is - Édesanyádé.
Előzmény: Grafika21 (-)
Qqberci Creative Commons License 2009.07.21 0 0 5
Ha veszel neki valamit, akkor azt gondosan jegyezd fel, mert ahhoz a hugodnak már semmi köze! (Ocsmányul hangzik, de sajnos ez van) Talán megoldás lehet a vagyonmegosztás, ahol tételesen fel lehet sorolni, hogy mi lesz a tiéd és mi a hugodé. Ha pontosabb infót akarsz, keresd meg itt az Indexen Edoo nicket és tõle kérdezd meg.
Előzmény: Grafika21 (4)
Grafika21 Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4
Örülök a válaszoknak! Nincs végrendelet.
Ezek szerint amíg az anyu él, meg kellene beszélni velünk, hogy mit vesz abba a lakásba amit majd megöröklünk, illetve ha én (mint ahogy eddig is) vásárolok neki új dolgot, azt a hugommal is egyeztetni kell?
Édesapámról semmit se adhat el úgy, hogy minket meg ne kérdezzen? Ezt nagyon kiszolgáltatottnak, megalázónak érzem... :(
Előzmény: Qqberci (0)
Qqberci Creative Commons License 2009.07.21 0 0 2
Ez az, amikor a "jogszerû" meg a "tisztességes" elválik...
Előzmény: Törölt nick (1)
Qqberci Creative Commons License 2009.07.21 0 0 0
Nem nulla probléma. Van végrendelet? Azon sok múlik.
Előzmény: Grafika21 (-)
Grafika21 Creative Commons License 2009.07.21 0 0 topiknyitó
Szeretnék segítséget kérni.
Édesapám 71 évesen; ma 2 hónapja halt meg. Hamarosan lesz a hagyatéki tárgyalás. Édesanyám egyedül maradt, hetente utazom el hozzá vidékre, mert a hugom(39) nem igazán foglalkozik az anyu gondjaival. Édesanyám megkért, hogy adjam el apu telefonját, a számítógépét, hogy ne is legyen szeme előtt, mert megnehezíti a gyászfeldolgozást. (természetesen mindent együtt intéztünk, a kapott pénzt-45000-ot a sírkőre tette félre. Semmi kivetni valót nem találtam benne. Tegnap este (miután hazaérkeztem Pestre) felhívott a hugom azzal, hogy milyen jogon adtam el az apu dolgait, most már az anyu sem adhat el semmit, mert neki-nekünk abból részünk van.
Soha nem gondoltam volna, hogy 1x ilyen kérdést kell feltennem. Nem hinném,hogy neki, nekem lenne beleszólásunk abba, hogy az anyu mit tesz az apu dolgaival. Szeretnék valami jogszabályt elé rakni, hogy ne kapjon vérszemet, és le tudjam állítani. A hagyatéki tárgyaláson ezekeről a kisebb értékekről( fényképező, porcelán, dísztárgyak(nem műértékek) is szóesik?
Nagyon várom a válszt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!