Keresés

Részletes keresés

mr_ricsi Creative Commons License 2009.07.06 0 0 20
"Ezt mivel tudom a legegyszerűbben megnézni?"

Úgy tudom, RAID-ben nem működik a SMART kiolvasás, ezért a vinyókat SATÁn keresztül kell csatlakoztatni, aztán a HardDiskSentinel, HDTune, Everest, stb. mind alkalmas a kiolvasásra. (A Sentinelt javaslom, nem ír bele a vinyóba.)
Viszont némelyik (drágább) RAID kártya maga is képes a meghajtók SMARTját olvasni, és a biosukban meg is lehet nézni.

Remélem a biztosító sem fog kekeckedni...
De fog. A gépeddel menj be abba a boltba, ahol majd az új cuccokat megveszed, és beszéld meg velük, hogy adjanak szakvéleményt, te meg majd náluk fogsz vásárolni.
Előzmény: András111 (17)
ZE Creative Commons License 2009.07.06 0 0 19
HP vevőszolgálat, szerintem vedd fel velük a kapcsolatot, aztán valamelyik szervízben megcsinálják a cserét. (Kérj írásos árajánlatot, lehet, hogy a biztosító is kérni fogja).

A telefondrót nagyon-nagyon durva dolgokat össze tud szedni, ez igaz, épp ezért mindenképp javasolt külön villámvédelmet belerakni -- azért külön eszközt, mert egy eldurranás esetén nem az UPS-t kell javíttatni, hanem csak a villámvédőt cserélni.
Előzmény: András111 (14)
ashura Creative Commons License 2009.07.06 0 0 18
Sőt: nem csak a telefon, hanem az antenna (kábeltévé) részére is van koax csatlakozás egyes túlfeszvédőkön.
Előzmény: András111 (17)
András111 Creative Commons License 2009.07.06 0 0 17

és a vinyóknak legalább a SMART-ját nézd meg, aztán pár nap használat után ismét

Ezt mivel tudom a legegyszerűbben megnézni?

 

 

Az UPS-eken is szoktak lenni túlfeszvédő ajlzatok a telefonzsinórnak

Igen, ezirányú lesz az upgrade...:-)

 

 

Remélem a biztosító sem fog kekeckedni...

Előzmény: mr_ricsi (16)
mr_ricsi Creative Commons License 2009.07.06 0 0 16
"Az alaplap jó eséllyel feláldozta magát, de megvédte a perifériákat..."
Nem szabad így elhinni. Alattomos dolog a túlfesz, attól hogy valami működik, még nem biztos, hogy jól. Másik gépben teszteld le a procit és a memóriát, és a vinyóknak legalább a SMART-ját nézd meg, aztán pár nap használat után ismét.

Viszont az ADSL-bridge-et és routert alapos tesztnek vesd alá, mert szerintem ez a kettő szinte biztosan meghibásodott.

"a telefon (ADSL) se mehet rá direktben a router-re. "
Az UPS-eken is szoktak lenni túlfeszvédő ajlzatok a telefonzsinórnak, de olyan túlfeszvédős elosztót is lehet kapni, amelyen szintén vannak ilyen aljzatok.
Előzmény: András111 (14)
mr_ricsi Creative Commons License 2009.07.06 0 0 15
"Az (1) hsz-ban ott van, hogy az alaplapi Ethernet is döglött"

1, Úgy tűnik, nem tudok olvasni
2, Teljesen feleslegesen vitatkoztunk locsemivel
András111 Creative Commons License 2009.07.06 0 0 14

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat, íme a végeredmény:

 

A RAID kártya és a vinyók megúszták, a kártyát áttéve egy másik gépbe gond nélkül olvasta a RAID5-ös konfigot...

 

Az alaplap jó eséllyel feláldozta magát, de megvédte a perifériákat...:-) LAN tuti meghalt, és a PCI-Express vezérlők is jó eséllyel (ezen van a RAID kártya).

 

Azaz megúsztam, most már csak a gépet kell a biztosítóval kifizettetni (egyébként egy HP Proliant otthoni kategóriás szervergép, szerintem nem is igazán cserélhető az alaplapja, bár nem néztem utána).

 

 

Tanulság:

Nem elég, ha a 220 jön be villámvédett UPS-en (ami a mostani állapot), a telefon (ADSL) se mehet rá direktben a router-re.

Így nézett ki a konfig: telefonvonal-ADSL modem-WLAN router-erre ez a gép dróton, másik kettő WLAN-on. A drótos gép és az ADSL-nél valami halálozott el (modemen ADSL link LED sötét).

 

 

Köszi mindenkinek a segítséget, volt pár tanulsága az esetnek...

DMA Creative Commons License 2009.07.05 0 0 13
Attól függ milyen a felhasználás. Ha netezget vele a kérdező, meg megnéz két youtube videót hetente, ok. De a RAID-ből arra következtetek, hogy ez egy keményen munkára fogott gép és mint ilyen nem megengedhető a próbálgatás. Ráadásul nagy valószínűséggel a biztosító fizeti.
Előzmény: locsemege (12)
locsemege Creative Commons License 2009.07.05 0 0 12
Erre valóban nem figyeltem. Ugyanakkor én sem állítok mást. De ha meg így nézzük, fejtsük vissza Paksig az egész hóbelevancot, aztán szedjük össze, dobjuk ki atommáglyástól, mert lehet, kárt okozott benne a villámcsapás.

Mondom, alapvetően én is a tiszta megoldások híve vagyok. Csak ugye könnyű azt mondani, hogy dobd ki, vegyél újat, ha nem mi fizetjük.
Előzmény: ZE (11)
ZE Creative Commons License 2009.07.04 0 0 11
Az (1) hsz-ban ott van, hogy az alaplapi Ethernet is döglött, azaz esélyes, hogy arról kapta a gép a pofont -- innentől kezdve az alaplap a "nem megbízható" kategóriába sorolandó minimum.
Előzmény: locsemege (10)
locsemege Creative Commons License 2009.07.04 0 0 10
Nézd, egy cseppet sem üzemszerű állapotról beszélünk. Semmit sem mondhatunk arról, hogy pontosan mekkora az az áram, amelytől begyújt a parazita tirisztor. A katalógusok csak azt adják meg - már ha egyáltalán megadják -, hogy mekkora az az áram, amelytől garantáltan nem lesz baj. Ami a lebegő bemenetet illeti, az úgy gondolom, csúnya tervezési hiba. Ha ugyanis a több 10m kábel ellebeg a gépháztól potenciálban, mégis mi fogja majd meg? Majd a trafó átütése? Illene legalább a középmegcsapolást mondjuk 1nF||1MΩ-mal földre tenni.

Ami a megbízhatóságot illeti, abban igazad van, hogy egy ilyen gépben bármi is lehet, meg akár az ellenkezője is. Másfelől viszont könnyű azt tanácsolni, hogy dobja ki az alaplapot, elvégre nem te fizeted. :)
Előzmény: mr_ricsi (9)
mr_ricsi Creative Commons License 2009.07.04 0 0 9
"A LAN interface galvanikus leválasztást megvalósító impulzustranszformátorral kezdődik. Reálisnak gondolom, hogy a tranziens a GND felé ment el"
Az UTP-s Ethernet csavartérpáros, szimmetrikus, földfüggetlen átvitelt használ. A trafó hálózat felőli oldala nincs galvanikus kapcsolatban a PC földjével, és 1500V körüli az átütési szilárdsága is.

"A HDD-k potenciálban még nem mozdultak, ugyanakkor a RAID interface már más potenciálon van."
Ez ugyanúgy igaz lenne a SATA vinyó-alaplapi SATA vezérlő, az ODD-alaplapi IDE(?) vezérlő, és esetleg az FDD-alaplapi floppyvezérlő esetén is. És még a külsőtápos USB eszközökre is vonatkozhat. Megtörténhet, de az esélye kicsi, hogy egyedül a RAID kártya károsodjon.

És még egy dolog, amivel már nem az általad leírtakkal vitatkozom: nem tetszik a sztoriban, hogy nem tudható, honnan jött a túlfesz. A villám és a túlfesz nem szokott csak egyetlen eszközt elintézni. Kell(ene) ott lenni meghibásodásból más is, vagy másik lakásban is. Ennek abban lenne szerepe, hogy egy kártyahiba esetén a gép többi részét lehetne tovább használni, de ha valóban túlfesz garázdálkodott, akkor semmiben sem szabad többé megbízni.
Előzmény: locsemege (8)
locsemege Creative Commons License 2009.07.04 0 0 8
Viszont a leírtak alapján kizártnak tartom, hogy külső túlfesztüske okozta volna a hibát.
Ugyanis akár LAN-on, akár ADSL-en jön be a túlfesz, az először a LANvezérlő IC-t vágná agyon, aztán pedig az alaplap délihídja jönne.
Ha csak a Raid ment tönkre, az olyan csoda lenne, mintha belém vágna a villám, és a szomszédom halna bele.


Ezt én egy kicsit másképp látom. A tranziens vélhetően közösmódusú volt, gondolom, ez nem szorul magyarázatra, miért. A LAN interface galvanikus leválasztást megvalósító impulzustranszformátorral kezdődik. Reálisnak gondolom, hogy a tranziens a GND felé ment el, a LAN interface viszont nem feltétlenül sérült. Az igen nagy slew-rate miatt reális, hogy amikor az alaplap GND-je potenciálban megemelkedik, akkor még a tápegység GND-je nem, ugye a tápkábeleknek van induktivitása. A HDD-k potenciálban még nem mozdultak, ugyanakkor a RAID interface már más potenciálon van. Az ott folyó áram a RAID kártyát sem tenné valószínűleg tönkre, de mivel gondolom, be volt kapcsolva a gép, a clamp diódákon átfolyó tranziens áram elárasztotta töltéshordozókkal a p-n átmenetet, az IC parazita tirisztorai begyújtottak, s bekövetkezett a latch-up jelenség. A tápegység fenntartja a tartóáramot, az IC igyekszik rövidrezárni a tápegységet, persze egy néhány tíz amperes tápegységgel szemben semmi esélye. Aztán persze, hogy tönkremegy.

A mondandóm lényege pusztán annyi, hogy el tudok képzelni olyan forgatókönyvet, mely szerint a LAN interface nem sérül, ugyanakkor a RAID igen. Nem mondom, hogy biztos, hogy így volt, de azt igen, hogy lehetett így.
Előzmény: mr_ricsi (6)
Rumcice Creative Commons License 2009.07.03 0 0 7

Sziasztok!

 

Húh, azt írtam, hogy menteni ami menthető egy másik gépben, de most utánanéztem, hogy a Raid5 pontosan hogy is néz ki, húh, ez keményebb dió, ehhez nem értek.  :(   Remélem backup volt.

 

 

Bocs az off-ért, de van itt egy Sil chipes raid kártya, rajta Raid1-ben 2 db teljesen azonos típusú vinyó.  A tükör ránézésre működik, de olyat csinál, hogy Sataraid progival ha win alatt ránézek, hogy :

 

mirror0 - chanel0  és mirror1 - chanel1 páros fogja magát és egy következő bekapcsoláskor mirror0 - chanel1  és mirror1 - chanel0  párosítás fogad. És közben mindkét tükör current, ezért feltételezem, hogy ránézésre működik.

 

A kábelek fixen beszámozva vannak rögzítve, és a kártyára rá is vannak ragasztva elmozdulás ellen, tehát elmozdulás kizárt. Szeretném biztosan tudni, hogy ez mitől van, vagy hogy ez így normális-e?

 

köszönöm a választ előre is.

mr_ricsi Creative Commons License 2009.07.03 0 0 6
Ha van lakásbiztosításod, akkor azt kell először intézned, pl. 72 órán belül be kell jelentened.

Viszont a leírtak alapján kizártnak tartom, hogy külső túlfesztüske okozta volna a hibát.
Ugyanis akár LAN-on, akár ADSL-en jön be a túlfesz, az először a LANvezérlő IC-t vágná agyon, aztán pedig az alaplap délihídja jönne.
Ha csak a Raid ment tönkre, az olyan csoda lenne, mintha belém vágna a villám, és a szomszédom halna bele.

"ha feltesszük, hogy a vinyók jók"
Nem teszünk fel semmit! A vinyókat jelöld össze a RAID kivezetéseivel, hogy később mindent ugyanoda tudj visszadugni.
Ezután a vinyókat szedd le, és egyesével SATÁn keresztül teszteld le a vinyó gyári tesztprogijával. Természetesen csak olvasási tesztet szabad futtatni!

"egy másmilyen RAID5 kártya meg tudja látni a mostani RAID5 rendszeremet?"
Elvileg igen, de csak ha előre feljegyezted a beállítási adatokat, szektorméreteket, stb. Pl. pontosan tudnod kell, hogy melyik vinyó a fő páros első tagja, második tagja, a tükör rendszer első tagja és második tagja. Ha mindezeket nem tudod, akkor halott RAIDkártya mellett szinte lehetetlen utólag kideríteni.

"Vagy mindenképp ugyanilyen kártya kell?"
Akkor legalább a vinyók sorrendjét nem kell keresgélni, és ha "auto" beállításokkal telepítetted, akkor valószínűleg azonnal működni kezd.

"Hol tudom megvizsgáltatni a kártyát, hogy tényleg menthetetlen-e?"
Másik gépbe dugva vinyók nélkül elérhető-e a biosa. Ha nem, akkor nincs értelme tovább kísérletezni vele.
Előzmény: András111 (-)
ZE Creative Commons License 2009.07.03 0 0 5
Na ezért is megy nekem először egy kis switchbe a lakásba beérkező utp-kábel...
Előzmény: András111 (1)
ZE Creative Commons License 2009.07.03 0 0 4
Az alaplapod is kuka (pontosabban elektronikai hulladék); nagyon nem lehet tudni, hogy mi sérült rajta még, ami most vagy később gondot okozhat...
Előzmény: András111 (1)
ZE Creative Commons License 2009.07.03 0 0 3
+1. Ha van biztosítás, akkor a biztosító villámcsapásra elviekben fizet, ergo döglött cucc ki, új be, mentést visszarak. Minden, ami részben vagy teljesen döglött, kidobandó. Az alaplap kapott egy maflást, és úgy néz ki, hogy rajta keresztül(!) a vezérlőkártya is. Alaplap- és raid-kártya mindenképp csere, (utóbbit azonos tipusúra), diszkekben én nem nagyon bíznék, memória és CPU csak masszív memtest és társai után maradhatna meg. Az adatok meg a gépcsere után backupból vissza. Ha nincs mentés, akkor elvileg azonos tipusú kártya fel tudja éleszteni a RAID-et -- célszerűen egy másik gépbe berakva ideiglenesen, és szépen menteni a diszkről amit sikerül, hogy legyen mit visszatölteni.
Előzmény: DMA (2)
DMA Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2
Kártya, merevlemezek csere (nem bíznék ESD sérült eszközökben, a biztosító fizeti úgyis), mentés visszatölt. Ennyi...
Előzmény: András111 (1)
András111 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 1

Köszönöm a hozzászólást, azon volt...:-)

 

A villám a telefonon vagy a LAN-on jött be, mint írtam lentebb. A gép túlélte, működik, a RAID kártya, illetve az alaplapi LAN port a süket...

 

 

Előzmény: Zottjoghurt (0)
Zottjoghurt Creative Commons License 2009.07.03 0 0 0

Ezért kell villámvédős, túlfeszvédős elosztóra tenni az ilyen drága kütyüket..

http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=220

Előzmény: András111 (-)
András111 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Nagy a gáz, villám csapott a gépembe (valahogy a telefonon, vagy LAN-on bejött a tüske).

 

Van benne egy 3Ware 9650SE RAID kontroller (hardver RAID5), azon 4 db. SATA vinyó RAID5-ben. A villámcsapás óta nem látja a kontrollert a gép (a kontrolleren a LED fel se gyullad induláskor).

 

Kérdés:

ha feltesszük, hogy a vinyók jók (mivel a rendszevinyón minden rendben lévőnek tűnik, az nem volt a RAID-ben), egy másmilyen RAID5 kártya meg tudja látni a mostani RAID5 rendszeremet? Vagy mindenképp ugyanilyen kártya kell?

 

Hol tudom megvizsgáltatni a kártyát, hogy tényleg menthetetlen-e?

 

 

Köszi előre is az ötleteket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!